ΑΕΚ

Τι σημαίνει, όταν αδειάζουν τα Σπάτα

Τι σημαίνει, όταν αδειάζουν τα Σπάτα
INTIME SPORTS

Στην ερώτηση αν θα ήθελε να φύγουν παίκτες της ΑΕΚ για υποχρεώσεις με τις εθνικές ομάδες στη διακοπή του πρωταθλήματος, ο Τραϊανός Δέλλας πιθανότατα θα απαντούσε "όχι". Το Sport24.gr καταγράφει τα δεδομένα όσον αφορά στους διεθνείς της Ένωσης.

Ο Τραϊανός Δέλλας με το χέρι στην καρδιά πιθανότατα θα απαντούσε «όχι» αφενός διότι θα ήθελε όλους τους ποδοσφαιριστές του παρόντες για να δουλέψει σε μια μίνι προετοιμασία. Αφετέρου διότι ο Μπαρόχα με τον Βάργκας μόλις τέσσερις μέρες πριν από το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη, θα παίρνουν το αεροπλάνο για να επιστρέψουν από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Ωστόσο από την άλλη μεριά, οι πολλές πλέον κλήσεις ποδοσφαιριστών σε εθνικές ομάδες, είναι ένα σημάδι πως η ΑΕΚ επιστρέφει στην κανονικότητα.

Δεν ήταν διόλου τυχαίο το γεγονός πως ο μεγάλος κατήφορος, που κατέληξε στην καταστροφή, ξεκίνησε όταν το προπονητικό κέντρο των Σπάτων (και λίγο πριν των Θρακομακεδόνων), σταμάτησε να αδειάζει όταν υπήρχαν υποχρεώσεις για εθνικής ομάδες. Από εκεί που η ΑΕΚ είχε παραδοσιακά πολλούς διεθνείς, έφτασε να έχει μόλις έναν (Λυμπερόπουλος) το 2011 και κανέναν από το 2012 και μετά. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως σχεδόν από 2009 και μετά, η ΑΕΚ όχι μόνο δεν έστελνε παίκτες σε εθνικές, αλλά έκλεινε και την πόρτα της εθνικής. Χαρακτηριστικό είναι πως ποδοσφαιριστές όπως ο Μάκος ή ο Γκερέιρο, στα χρόνια τους στην ΑΕΚ έχασαν τις θέσεις τους σε εθνική Ελλάδας και Πολωνίας αντίστοιχα.

Τέσσερις συν δύο

Η ΑΕΚ ήδη από πέρυσι, με μπροστάρη τον Μάνταλο, άνοιξε ξανά την πόρτα της εθνικής Ελλάδας. Ενώ από φέτος το καλοκαίρι άρχισε και πάλι να αποκτά διεθνείς ξένους. Ήδη σ’ αυτό το διάστημα της διακοπής του πρωταθλήματος, ο Δέλλας θα στερηθεί συνολικά έξι ποδοσφαιριστές. Ο Πέτρος Μάνταλος και ο Χρήστος Αραβίδης στην εθνική Ελλάδας, ο Αλάιν Μπαρόχα και ο Ρόναλντ Βάργκας στην εθνική Βενεζουέλας και οι πιτσιρικάδες Σβάρνας και Ντούνης στην εθνική Κ19.

Δύο στον… προθάλαμο

Εκτός από τον Μάνταλο και τον Αραβίδη, η ΑΕΚ έχει ήδη στο ρόστερ της ακόμα δυο παίκτες, που ήδη λογίζονται ως διεθνείς. Ο Βαγγέλης Πλατέλλας μπορεί να μην κλήθηκε για τα δυο επόμενα παιχνίδια με Βόρεια Ιρλανδία και Ουγγαρία, αλλά στα προηγούμενα δυο ματς ήταν μέσα στις κλήσεις. Ενώ ο Μιχάλης Μπακάκη ήταν ήδη στέλεχος της εθνικής, πριν χάσει την θέση του λόγω του τραυματισμού στο γόνατο. Όταν όμως θα επιστρέψει στην αγωνιστική δράση, προφανώς και θα διεκδικήσει ξανά την θέση του, όπως συνέβη και με τον Μάνταλο.

Οι τρεις ξένοι που «βλέπουν» εθνική

Από τους ξένους που έχει η ΑΕΚ στο ρόστερ της, προς το παρόν μόνο ο Μπαρόχα με τον Βάργκας είναι διεθνείς. Όμως υπάρχουν ακόμα τρεις, που μέσα από ΑΕΚ θέλουν να διεκδικήσουν την παρουσία τους στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του. Ο πρώτος απ’ όλους είναι ο Ράφικ Τζεμπούρ. Ο Αλγερινός ήταν βασικός στέλεχος της εθνικής της πατρίδας του, αλλά τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχει χάσει την θέση του. Μάλιστα η απουσία από την αποστολή που πήγε στο παγκόσμιο κύπελλο της Βραζιλίας, είχε στοιχίσει πολύ στον Τζεμπούρ. Και στόχος του είναι να καταφέρει να κερδίσει ξανά την θέση του στην εθνική Αλγερίας.

Επίσης ο Αντρέ Σιμόες δεν έχει κρύψει ποτέ, ότι το μυαλό του βρίσκεται στην εθνική Πορτογαλίας. Και θεωρεί πως η ΑΕΚ μπορεί να του ανοίξει αυτή την πόρτα. Άλλωστε ομοσπονδιακός προπονητής των Ιβήρων, είναι ο Φερνάντο Σάντος, που πάντα έχει την προσοχή του στραμμένη στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο τρίτος που μέσω ΑΕΚ βλέπει εθνική, είναι ο Γιάκομπ Γιόχανσον. Χωρίς πάντως να αποτελεί στόχο, αλλά «κάτι σαν μπόνους» όπως συνηθίζει να λέει ο ίδιος. Όταν πέρυσι τέτοια εποχή έπαιζε στην Γκέτεμποργκ, ο Γιόχανσον είχε κληθεί στην εθνική της χώρας του, σε τουρνουά που συμμετείχαν μόνο παίκτες από το σουηδικό πρωτάθλημα. Προφανώς και με καλές εμφανίσεις στην ΑΕΚ, μπορεί να κερδίσει κλήση στην εθνική Σουηδίας και για επίσημα ματς.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ