ΑΕΚ

Τα 10 εκατ. ευρώ του Τίγρη

Τα 10 εκατ. ευρώ του Τίγρη
INTIME SPORTS

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου είχε αποκαλύψει όλο το σχέδιο για την "Αγιά Σοφιά" και τα χρήματα που θα βάλει γι αυτό ο Δημήτρης Μελισσανίδης, θέμα που αναπαράγεται σήμερα στον Τύπο. Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες του προ ενός μήνα ρεπορτάζ.

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου καταγράφει όλες τις λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζετε για την επικείμενη κατασκευή γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια και αναδεικνύει τους 8 θεμέλιους λίθους για την επιστροφή στην προσφυγική γειτονιά μας και το πέταγμα του αετού.

"Θα είναι ένα γήπεδο λαμ πρό, όμοιό του δεν θα υπάρχει στον κόσμο ολόκληρο. Οσοι έρχονται στην Αθήνα για τουρισμό, θα περνούν μία βόλτα από τη Νέα Φιλαδέλφεια για να το φωτογραφίζουν". Λόγια πολλά υποσχόμενα, ειπωμένα από τον κ. Δημήτρη Μελισσανίδη, τον άνθρωπο που ηγείται της επιχείρησης για την επιστροφή της τσιγγάνας πλέον ΑΕΚ στην προσφυγική γειτονιά της.

Δέκα χρόνια μετά τη βιαστική και καταδικαστική για την ποδοσφαιρική Ενωση απόφαση κατεδάφισης του ιστορικού «Νίκος Γκούμας», η ΑΕΚ μοιάζει για πρώτη φορά πραγματικά ικανή να αποκτήσει ξανά το δικό της σπίτι. Το «Βήμα της Κυριακής» ανοίγει το φάκελο (που έχει γίνει διαχρονικό σύνθημα - απαίτηση στα χείλη των οπαδών της) «γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια» και σας παρουσιάζει τα οκτώ κομβικά σημεία ενόψει της διαφαινόμενης ανέγερσης του.

Το βασικό σχέδιο χρηματοδότησης

Τα 20 εκατ. ευρώ που θα λάβει η ΑΕΚ από την Πολιτεία μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ αποτελούν τη βάση που αναζητούσε ο κ. Μελισσανίδης για να "χτίσει" επάνω της το σχέδιο του. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το συνολικό κόστος της κατασκευής του γηπέδου αναμένεται να φτάσει (ενδεχομένως και να ξεπεράσει) τα 80 εκατ. ευρώ, αντιλαμβάνεται ότι η Ενωση έχει ήδη εξασφαλίσει το ¼ της χρηματοδότησης του έργου.

Ακόμα περισσότερα χρήματα προσδοκά να αλιεύσει ο κ. Μελισσανίδης από την εμπορική ονομασία του γηπέδου το οποίο εκτός από το «Αγιά Σοφιά» θα φέρει και τον τίτλο της εταιρείας που για κάμποσα χρόνια (λέγεται για τουλάχιστον 10) θα είναι συνυφασμένη με το έργο (όπως για παράδειγμα η AlianzArenaτης Μπάγερν Μονάχου). Από εκεί και πέρα ένα σημαντικό ποσό αναμένεται να προκύψει από τη συμβολή του φίλαθλου κόσμου καθώς από εφέτος και για τα επόμενα δύο καλοκαίρια, το 50% των εσόδων από την αγορά καρτών διαρκείας αποταμιεύεται στον αποκαλούμενο και ως «κουμπαρά του γηπέδου». Περίπου 10 εκατ. ευρώ (ή και περισσότερα αν απαιτείται) αναμένεται να δώσει για το έργο ο ίδιος ο κ. Μελισσανίδης.

Οι σημαντικοί συνοδοιπόροι

Το όραμα του για την επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο κ. Μελισσανίδης ήξερε και να το πλασάρει σωστά σε ισχυρούς οικονομικούς άνδρες του τόπου οι οποίοι μάλιστα είχαν ιδιοκτησιακή σχέση με την ΑΕΚ. Οι κκ.Πέτρος ΠαππάςκαιΠόλυς Χατζηιωάννουδραστηριοποιήθηκαν ως βασικοί χρηματοδότες της κιτρινόμαυρης εταιρείας επί προεδρίας κ.Ντέμη Νικολαΐδη, ενώ ο πρώτος συνέχισε να συνεισφέρει οικονομικά ως τον Απρίλιο του 2011.

Αμφότεροι επιθυμούσαν την πλήρη αποστασιοποίησή τους από την Ενωση ωστόσο ο «Τίγρης» τους έπεισε να συνεισφέρουν οικονομικά και να βάλουν το όνομά τους στη μαρκίζα των ευεργετών για την ανέγερση του γηπέδου. Αναμένεται και οι δύο μαζί να προσφέρουν ένα ποσό που θα αγγίζει (ή και θα ξεπερνά) τα 5 εκατ. ευρώ! Υπολογίζεται δε ότι περίπου δέκα ακόμα επιχειρηματίες και εφοπλιστές θα συνδράμουν οικονομικά για την ανέγερση του γηπέδου.

Το άρωμα Κωνσταντινούπολης

Η εξωτερική όψη του γηπέδου θα έχει έντονα άρωμα Πόλης... Ο κ. Μελισσανίδης απέρριψε μια ντουζίνα σχέδια μέχρι να δει επί χάρτου αυτό που οραματιζόταν και κατάφερε να απεικονίσει το αρχιτεκτονικό σχέδιο του Ιταλού κ.Μάσιμο Μαγιοβιέτκσιο οποίος φιλοτέχνησε και το καινούργιο γήπεδο της Γιουβέντους. Εικόνες και χτίσματα που θα παραπέμπουν στον Βόσπορο, στα τείχη της Κωνσταντινούπολης και στην Αγιά Σοφιά θα δίνουν στο γήπεδο μία εξωτερική εμφάνιση που όμοιά του ή παρεμφερής δεν θα υπάρχει σε κανένα άλλο του κόσμου.

Τα σχέδια (μακέτες) και τα αποκαλυπτήρια

Η πρώτη παρουσίαση των σχεδίων θα γίνει στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας και σε... στενό κύκλο καθώς το παρών στο ραντεβού αυτό θα δώσει το διοικητικό συμβούλιο και ενδεχομένως οι εκπρόσωποι των αντίπαλων παρατάξεων, εκείνων που θα θέσουν υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές. Η συνάντηση ορίστηκε για τις 2 Οκτωβρίου ενώ η εκδήλωση επίσημης παρουσίασης των σχεδίων για την «Αγιά Σοφιά» αναμένεται να οριστεί για τις 20-25 του ερχόμενου μήνα.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ για το γήπεδο της ΑΕΚ στην ιστοσελίδα aek1924.gr

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ