ΑΕΚ

Τα θεμέλια του μπετού της ΑΕΚ

Τα θεμέλια του μπετού της ΑΕΚ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Πριν ακόμα αναλάβει τα ηνία της Ένωσης, ο Γκουστάβο Πογέτ είχε ξεκάθαρη εικόνα για όλα όσα έπρεπε και ήθελε να διαφοροποιήσει. Κατάφερε γρήγορα να αλλάξει την ατμόσφαιρα, να μάθει την Ένωση να νικά και κυρίως το πως να "χτίζει" τις επιτυχίες της μέσα από την άμυνά της.

Ηταν μόλις η τέταρτη ημέρα που βρισκόταν στην Ελλάδα, όμως δεν απέφυγε να πιάσει την καυτή πατάτα. Αντιθέτως επέμεινε να καθίσει στον πάγκο της ΑΕΚ για να κοουτσάρει την ομάδα στο εκτός έδρας ντέρμπι της 1 του περασμένου Νοέμβρη απέναντι στον Παναθηναϊκό. Ως πολύ φρέσκος στην κιτρινόμαυρη καθημερινότητα δεν προσπάθησε να αλλάξει τίποτα, παρέταξε την Ένωση σύμφωνα με όσα θα έπραττε και ο προκάτοχός του Τραϊανός Δέλλας:

Για το πρώτο ματς πάτησε στη διάταξη 4-2-3-1, δίχως ιδιαίτερες παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας της. Είχε το λόγο του ωστόσο ο Πογέτ να κατευθύνει την Ένωση από τον πάγκο, κάτι που ενδεχομένως κάποιος άλλος προπονητής θα απέφευγε να επιλέξει στο ντεμπούτο του. Ήθελε μέσα από τον αγώνα να δείξει στους ποδοσφαιριστές του πως σκέφτεται και να τους προετοιμάσει γι αυτό που ερχόταν: Μία εντελώς διαφορετική κατάσταση στους αγωνιστικούς σκοπούς και τρόπους της ΑΕΚ.

Στα 15 ματς πρωταθλήματος με τον Ουρουγουανό στον πάγκο τους, οι Κιτρινόμαυροι έχουν κρατήσει ανέπαφη την εστία τους 8 φορές! Μόλις σε έναν αγώνα έχουν δεχθεί περισσότερα από ένα γκολ και αυτό συνέβη σε ένα παιχνίδι που είχε... παρά φύσει εξέλιξη. Ήταν η εντός έδρας ήττα (1-2) από τον Λεβαδειακό η οποία συντελέστηκε λόγω δύο παιδικών προσωπικών λαθών από τον Ανέστη και τον Κολοβέτσιο.

Έκτοτε η ΑΕΚ άρχισε να χτίζει χαρακτήρα. Έτρεξε ένα σερί που σιγά σιγά μεγάλωνε και το οποίο διεκόπη με απότομο χειρόφρενο μετά από 9 συνεχόμενες νίκες. Το μικρό σοκ δεν την πτόησε, αντιθέτως την ταρακούνησε όσο έπρεπε για να νικήσει και τον μέχρι πρότινος αήττητο Ολυμπιακό. Η Ένωση πήρε το ντέρμπι δίχως να δεχθεί γκολ, ενώ το ίδιο είχε πράξει και απέναντι στον ΠΑΟΚ (νίκες με 1-0).

Επί των ημερών του Πογέτ οι Κιτρινόμαυροι δεν έχουν δεχθεί τέρμα σε ντέρμπι και το ίδιο ευελπιστούν να επαναλάβουν την Κυριακή. Πως άλλαξε όμως άρδην την κατάσταση ο Ουρουγουανός, καθιστώντας ως τον ακρογωνιαίο λίθο των θετικών αποτελεσμάτων και της διατήρησης στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, την ανασταλτική λειτουργία της ομάδας; Με τις εξής πέντε κινήσεις:

ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ: Ο κάθε προπονητής βλέπει τα πράγματα υπό διαφορετικό πρίσμα. Ο Πογέτ επί παραδείγματι, απορούσε με την επιμονή του Δέλλα να εμπιστεύεται το 4-2-3-1, έχοντας την άποψη ότι δεν υπάρχουν οι ποδοσφαιριστές με τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά προκειμένου να υποστηριχθεί επαρκώς η συγκεκριμένη διάταξη. Επένδυσε στο 4-3-3 και παράλληλα δούλεψε (περισσότερο θεωρητικά και με κάποιες μικρές στιγμές στην προπόνηση) το 5-3-2 προκειμένου να θωρακίζει τις νίκες όταν η ΑΕΚ βρίσκεται μπροστά στο σκορ.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΣΙΜΟΕΣ: Η αλλαγή θέσης στον Πορτογάλο αποδείχθηκε καθοριστική για την εύρυθμη λειτουργία της νέας διάταξης. Ο Σιμόες, ένα ποδοσφαιρικό σφουγγάρι συλλογής και ιδανικής εφαρμογής πληροφοριών, «κούμπωσε» απόλυτα στο ρόλο του κόφτη μπροστά από τα δύο σέντερ μπακ, ξέχασε ότι παίζεται παιχνίδι και ψηλότερα από τη μεσαία γραμμή και επιβεβαίωσε την πεποίθηση του Πογέτ ότι θα αποτελέσει τον άνθρωπο - κλειδί για την όσο το δυνατόν αρτιότερη ανασταλτική λειτουργία του συνόλου.

ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΥΝΑΣ: Σε πολλούς δεν αρέσει ο Άρθο, ωστόσο εκτός από χτυπητά κακές έχει και εμφανώς καλές στιγμές όσο αγωνίζεται ως βασικός. Στον αγώνα με τον Ολυμπιακό άγγιξε το τέλειο για τη δική του κλάση, για να μην πούμε ότι υπερέβαλε εαυτόν αποδίδοντας παραπάνω από το επίπεδό του. Σημασία ασφαλώς έχει και ο παρτενέρ. Ο Κολοβέτσιος διανύει ως σήμερα ένα εξαιρετικό δίμηνο εντός του 2016, έχει δέσει ικανοποιητικά με τον Ισπανό και σε αναγκάζει να διερωτάσαι πόσο καλύτερος θα ήταν και πόσο περισσότερο θα εξελισσόταν έχοντας στο πλευρό του έναν στόπερ από πολύ υψηλότερο ράφι.

ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ: «Όλοι τρέχουμε το ίδιο, όλοι μαρκάρουμε το ίδιο, καμία φάση δεν αφήνουμε να πάει χαμένη». Λόγια επαναλαμβανόμενα από τον Πογέτ στις προπονήσεις, ίσως και η απάντηση σε όσους ακόμα διερωτώνται γιατί ποδοσφαιριστές όπως ο Τζεμπούρ (λόγω χαρακτήρα και γενικότερης αντιμετώπισης της ομαδικής υπόθεσης) ή ο Μπουονανότε (πληρώνοντας το μικρό δέμας του και τη μη σκόπιμη αδυναμία να βοηθήσει ανασταλτικά παρά τη διαπιστωμένη διάθεσή του) δεν έχουν περίοπτη θέση στα σχέδιά του. Ο Βάργκας αντιθέτως το έπιασε το νόημα, το ίδιο και ο Μπαρμπόζα. Είναι απόλυτα συντονισμένοι ανασταλτικά και δεν αναπαύονται στα πολλά γκολ που αμφότεροι έχουν σημειώσει φέτος.

ΚΑΚΑ ΠΑΙΔΙΑ: «Θέλω να είστε πιο κακά παιδιά» είχε ζητήσει από τους ποδοσφαιριστές του ο Ουρουουανός και η αλήθεια είναι ότι το πήραν το μήνυμα. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, από υπέρμετρο ζήλο, οι παίκτες της ΑΕΚ του δίνουν και καταλαβαίνει, κοινώς το παρακάνουν. Σε ένα βαθμό λοιπόν είναι δικαιολογημένος ο αριθμός των 72 κίτρινων καρτών που έχουν δεχθεί στις δύο διοργανώσεις (61 στο πρωτάθλημα, 11 στο Κύπελλο και ρέκορντμαν ο ισπανός αριστερός μπακ Ντίντακ Βιλά με 8 σε 18 αγώνες), ο οποίος όσο η σεζόν προχωρά και λαμβάνει αυξητικές τάσεις, βάζει σε μπελάδες τον Πογέτ καθώς είναι πολλοί οι παίκτες που πρέπει να χάσουν αγώνες ή βρίσκονται στο όριο της τιμωρίας. Ωστόσο η σκληράδα αποδίδει...

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ