ΑΕΚ

Τα "συν" και "πλην" του Μοντανιέ

Τα "συν" και "πλην" του Μοντανιέ

Ο ρεπόρτερ Σοθιεδάδ της "Marca", Όσκαρ Βαδάγιο, σκιαγραφεί στο Sport24.gr το προφίλ του Φιλίπ Μοντανιέ, ο οποίος είναι κοντά στην ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της ΑΕΚ.

Ο 51χρονος Γάλλος τεχνικός, Φιλίπ Μοντανιέ, βρίσκεται μιαν ανάσα από την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της ΑΕΚ, ώστε να καθοδηγήσει την Ένωση στη νέα σεζόν. Ο Μοντανιέ ήταν για δύο σεζόν προπονητής της Σοθιεδάδ και το Sport24.gr ζήτησε από τον ρεπόρτερ των Βάσκων στη "Marca", Όσκαρ Βαδάγιο, να "ακτινογραφήσει" το στυλ παιχνιδιού του Γάλλου.

Τα "συν" και "πλην" του Μοντανιέ

Ποιο είναι το στυλ παιχνιδιού; Ποιο είναι το αγαπημένο του σχήμα; Ποιους παίκτες ανέδειξε στο "Ανοέτα"; Ποια τα δυνατά κι αδύνατα σημεία του;

"Ο Μοντανιέ στη Σοθιεδάδ έπαιζε κλασικό 4-3-3. Μπορεί αυτό να γινόταν 4-5-1 μερικές φορές, αλλά ο κορμός ήταν 4-3-3. Παραλλαγές αυτού, συνήθεις αλλαγές διάταξης, όπως συμβαίνει πάντα και παντού. Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη "Marca" είχε πει ότι θέλει η ομάδα του να παίζει σαν την Μπαρτσελόνα του Γκουαρδιόλα. Αυτός ήταν ο στόχος του, είχε πει. Για παράδειγμα, προτιμά ως "6" να παίζει ένας δυνατός φυσικά παίκτης. Σαν τον Μπουσκέτς, για παράδειγμα.

Τα "συν" και "πλην" του Μοντανιέ

Νομίζω το έχει πει κιόλας, ότι δεν θέλει έναν τεχνικά καλό παίκτη γι' αυτή τη θέση, αλλά έναν ψηλό και δυνατό. Από την άλλη, οι δύο που πλαισιώνουν αυτόν, να μπορούν να κουβαλούν την μπάλα. Παίκτες που έχουν την ποιότητα να δώσουν την πάσα, να ανοίξουν το ματς. Για παράδειγμα έφερε στην τριάδα τον Τσάμπι Πριέτο, από εξτρέμ που αγωνιζόταν. Αυτό θα το δείτε, μπορείτε να δείτε παίκτες να αλλάζουν θέση, από αυτή που ξέρατε. Δεν λέω ότι ο επιθετικός θα γίνει αμυντικός, αλλά μπορεί κάποιος να γυρίσει σε πιο αμυντικό ρόλο, άλλος να προωθηθεί από μπακ σε χαφ. Τέτοιες αλλαγές.

Ήταν αυτός που ανέδειξε τον Ασιέρ Ιγιαραμέντι σε αυτή τη θέση, με αποτέλεσμα αυτός να πάρει μεταγραφή στη Ρεάλ και να φέρει 35.000.000 ευρώ στα ταμεία της Σοθιεδάδ. Ο Γκριεζμάν για παράδειγμα, είχε παίξει στην ομάδα και πριν την άφιξη του Μοντανιέ, αλλά με αυτόν απελευθερώθηκε και εκτοξεύθηκε. Ο Γκριεζμάν και ο Βέλα έκαναν τις καλύτερες χρονιές τους - μέχρι τότε - με τον Μοντανιέ στον πάγκο. Για τον επιθετικό κορυφής - γι' αυτό και το 4-3-3 μεταλλάσσεται σε 4-5-1 ή κι άλλες παραλλαγές - δεν ήθελε να είναι ψηλός, όπως οι περισσότεροι. Ήθελε να είναι ένας επιθετικός που έχει την ευχέρεια να κινείται με την μπάλα, να μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε ένα αμυντικό δίδυμο. Επίσης, τα δύο πλάγια μπακ ανέβαιναν πολύ".

Τα "συν" και "πλην" του Μοντανιέ

Όπως υποστηρίζει ο ρεπόρτερ Σοθιεδάδ της "Marca", Όσκαρ Βαδάγιο, στο Sport24.gr, ο Μοντανιέ εκτόξευσε τον Γκριεζμάν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο υποψήφιος και φαβορί για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Ένωσης, αρέσκεται να δουλεύει με νέους ηλικιακά παίκτες. Πάμε να δούμε μερικά παραδείγματα.

"Δεν είναι μόνον ο Γκριεζμάν. Έπαιζε και πριν, αλλά με τον Μοντανιέ έκανε το μεγάλο άλμα στην καριέρα του. Ο Ασιέρ Ιγιαραμέντι και ο Ίνιγκο Μαρτίνεθ ήταν οι δύο "ανακαλύψεις" του. Τους στήριξε σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Τους πίστεψε, άλλωστε αυτό ήταν το πρότζεκτ που συμφώνησαν με τη διοίκηση. Και δεν είναι μόνο ότι τους έβαλε να παίξουν στο "Μπερναμπέου", στο "Καμπ Νόου", στο "Καλντερόν", είναι ότι η ομάδα κατέλαβε την τέταρτη θέση και βγήκε στο Champions League. Αλλά και τα οικονομικά οφέλη. Το ποδόσφαιρο είναι επιχείρηση. Και η Ρεάλ έβγαλε 35.000.000 από την πώληση του Ιγιαραμέντι στη Ρεάλ".

Στο τέλος, το Sport24.gr ζήτησε από τον Όσκαρ Βαδάγιο, να υποδείξει ένα θετικό κι ένα αρνητικό στοιχείο της προπονητικής φιλοσοφίας του Φιλίπ Μοντανιέ. Δείτε τι είπε: "Αν και σε κανέναν δεν άρεσε στο Σαν Σεμπαστιάν το γεγονός ότι έφυγε από την ομάδα, άλλωστε είναι δικαίωμα του, να επιστρέψει στη χώρα του, έχουμε τις καλύτερες των εντυπώσεων. Για παράδειγμα, όλοι αναγνωρίζουν ότι η Σοθιεδάδ επί των ημερών του έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο, μετά από πολλά χρόνια. Πολλοί Ισπανοί ουδέτεροι πήγαιναν στο γήπεδο για να δουν μια ομάδα επιθετική, που έπαιζε ωραίο ποδόσφαιρο.

Τα "συν" και "πλην" του Μοντανιέ

Αρνητικό; Σε ένα σημείο επικεντρώθηκαν όλες οι κριτικές. Και του Τύπου και του αθλητικού κόσμου. Το γεγονός ότι αργούσε να κάνει αλλαγές. Ακόμη κι όταν το ματς "στράβωνε" δεν άλλαζε τίποτα μέχρι το 70ό - 75ο λεπτό. Αυτό δεν είναι πάντα καλό, όταν το ματς δεν κυλά όπως το έχεις σχεδιάσει. Αλλά και στα καλά αποτελέσματα, πάλι το ίδιο ίσχυε. Για παράδειγμα ενώ ο κόσμος ζητούσε αλλαγές, ο ίδιος δεν άκουγε τίποτα κι έκανε την πρώτη ακόμη και στο 80'".

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ