ΑΕΚ

Τα πέντε στοιχήματα του Μοράις

Τα πέντε στοιχήματα του Μοράις
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Πορτογάλος τεχνικός της ΑΕΚ, Ζοζέ Μοράις, έχει μπροστά πέντε δύσκολα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει. Το Sport24.gr έχει το ρεπορτάζ.

Υπό άλλες συνθήκες, τρια συνεχόμενα ματς της ΑΕΚ χωρίς νίκη και μάλιστα τα δυο εντός έδρας, θα σήμαινε αυτόματα και ζήτημα αλλαγής προπονητή. Μόνο που δεν έχει κλείσει καν ακόμα μήνας, από τότε που η Ένωση την έκανε αυτή την αλλαγή. Ως εκ τούτου, παρά το νέο στραβοπάτημα απέναντι στον Ατρόμητο, δεν τίθεται ζήτημα άρσης της εμπιστοσύνης στον Ζοσέ Μοράις. Άλλωστε η ΑΕΚ πριν πέσει σ’ ένα τρομερό μπλακ άουτ, είχε δείξει κάποια καλά αγωνιστικά στοιχεία.

Ίσως για πρώτη φορά φέτος. Πάντως σε κάθε περίπτωση, ο Μοράις έχει εξαιρετικά δύσκολο έργο μπροστά του. Κυρίως διότι έχει πέντε ζόρικα στοιχήματα, τα οποία είναι σχεδόν υποχρεωμένος να κερδίσει. Το Sport24.grέχει το ρεπορτάζ:

1. Να βρει αποτελεσματική αγωνιστική φόρμουλα

Tο πρώτο ζητούμενο για τον Μοράις και το πρώτο του μεγάλο στοίχημα, είναι να καταφέρει να δώσει στην φετινή ΑΕΚ, μια αγωνιστική ταυτότητα. Κάτι που δεν κατάφερε ο προκάτοχος του και εν πολλοίς είναι αυτό που πληρώνει. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να βρεθεί μια σταθερή και κυρίως αποτελεσματική αγωνιστική φόρμουλα.

Ο Μοράις δοκίμασε απέναντι στον Ατρόμητο ένα σχήμα 4-4-2, με δεύτερο σέντερ φορ δίπλα στον Αλμέιδα και τον Μάνταλο σε ρόλο δεύτερου αμυντικού μέσου. Είναι ένα σχήμα που έβγαλε καλά στοιχεία στο γήπεδο και κυρίως έδωσε 20 τελικές προσπάθειες. Τις περισσότερες από κάθε άλλο ματς της ΑΕΚ στο φετινό πρωτάθλημα. Όμως μένει να φανεί αν ο Μοράις θα μονιμοποιήσει αυτό το σχήμα και αν ναι, να αποκτήσει διάρκεια και κυρίως αποτελεσματικότητα.

Τα πέντε στοιχήματα του Μοράις
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

2. Να ξαναδώσει αυτοπεποίθηση στους παίκτες

Είναι ηλίου φαεινότερο πως εκτός από ελλείμματα στην τακτική και στην οργάνωση, οι παίκτες της ΑΕΚ έχουν πλέον και ζητήματα ψυχολογίας. Κυρίως αυτοπεποίθησης. Δεν πιστεύουν στα πόδια τους. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που τις περισσότερες καλές επιθετικές τους προσπάθειες, τις χάλαγαν στο τέλος, στο ματς με τον Ατρόμητο. Και πιθανότατα αυτός είναι και ο βασικός λόγος, που έγινε αυτό το μπλακ άουτ, μετά την ισοφάριση.

Άλλωστε γι αυτή την έλλειψη αυτοπεποίθησης, μίλησε και ο Μοράις στην συνέντευξη Τύπου μετά το ματς με τον Ατρόμητο. Και ο Πορτογάλος τεχνικός αυτό έχει μέσα στις πρώτες προτεραιότητές του και στην δουλειά που κάνει στα Σπάτα, αλλά και στον τρόπο που επικοινωνεί με τους παίκτες.

3. Να επαναφέρει την εμπιστοσύνη του κόσμου στην ομάδα

Στα δυο ματς πρωταθλήματος που έχει καθίσει στον πάγκο της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ ο Ζοσέ Μοράις, το σφύριγμα της λήξης συνοδεύτηκε από έντονες αποδοκιμασίες προς τον ομάδα. Ο Πορτογάλος τεχνικός αφουγκράζεται το κλίμα έντονης αμφισβήτησης που δικαίως υπάρχει. Και ξέρει πως έτσι είναι αδύνατον να προχωρήσει η ομάδα.

Μπήκε στην διαδικασία να κάνει έκκληση στον κόσμο για υπομονή και στήριξη. Όμως γνωρίζει καλά, πως κάτι τέτοιο δεν έρχεται με τα λόγια, αλλά κερδίζεται μέσα από την εικόνα που θα δείξει η ΑΕΚ στο γήπεδο, με την δουλειά που θα κάνει ο Μοράις. Αλλά το να επαναφέρει την εμπιστοσύνη του κόσμου στην ομάδα, είναι ίσως το πιο μεγάλο και το πιο δύσκολο στοίχημα του Πορτογάλου τεχνικού.

Τα πέντε στοιχήματα του Μοράις
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

4. Να πάρει αποτελέσματα

Ο Μοράις συμπλήρωσε το ματς με τον Ατρομήτο, τρία παιχνίδια πρωταθλήματος στο πάγκο της ΑΕΚ. Και ακόμα δεν έχει κάνει νίκη. Κέρδισε την Κέρκυρα στο κύπελλο, αλλά προφανώς δεν είναι το ίδιο. Η δουλειά που έχει να κάνει ο Μοράις στα Σπάτα που είναι πολλή και δύσκολη, υποχρεωτικά θα πρέπει να συνδυαστεί με τα αποτελέσματα. Αυτό είναι ένα βασικό στοίχημα για τον Πορτογάλο τεχνικό. Δεδομένα η ΑΕΚ δεν μπορεί να αντέξει ένα σερί χωρίς νίκες που θα μεγαλώσει.

5. Να αξιολογήσει το υλικό και να εισηγηθεί την ενίσχυση

Το υλικό που παρέλαβε ο Μοράις πριν από περίπου 20 μέρες, δεν πρέπει απλώς να το μάθει,να το δουλέψει και να το αξιοποιήσει, αλλά καλείται και να το αξιολογήσει. Όχι σε βάθος χρόνου, αλλά άμεσα. Η χειμερινή μεταγραφική περίοδος απέχει πλέον λιγότερο από δυο μήνες. Και ο Μοράις θα είναι αυτός που θα πρέπει να κάνει άμεσα τις εισηγήσεις του στην διοίκηση, για τις θέσεις που θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση. Είναι και αυτό ένα στοίχημα σημαντικό για τον Πορτογάλο τεχνικό.

Photo credits: Action images

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ