ΑΕΚ

Τα «ναι» και οι ενδοιασμοί του Χάρις

Τα «ναι» και οι ενδοιασμοί του Χάρις
Βιντιάδης, Χάρις, ΟΑΚΑ INTIME SPORTS

Ο Κιθ Χάρις βρίσκεται στην Αγγλία και όλοι στην ΑΕΚ κρέμονται από τα χείλη του για την τελική απόφασή του. Διαβάστε όλα όσα γνωρίζουν στην κιτρινόμαυρη ΠΑΕ και αφορούν στις θετικές και αρνητικές σκέψεις του Άγγλου dealer οι οποίες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην τελική απόφασή του.

Ο Χάρις βλέπει καλά πράγματα αλλά εντοπίζει και προβληματικές παραμέτρους στο project ΑΕΚ. Τις σκέψεις του τις γνωρίζουν καλά οι άνθρωποι που ξέρουν από πρώτο χέρι όλη την αλήθεια γύρω από αυτό το deal και παραμένουν ενεργοί στην προσπάθειά ολοκλήρωσής του, δηλαδή οι άμεσα εμπλεκόμενοι. Διότι δεν αρκούν μόνο οι θετικές εντυπώσεις που έχει αποκομίσει ο Βρετανός από τη στιγμή που ο ίδιος έχει εντοπίσει και κάποια αδύνατα (και μάλιστα σημαντικά) σημεία στην υπόθεση. Ας πιάσουμε λοιπόν το θέμα και από τις δύο πλευρές του:

ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Ρόστερ φθηνό και ελπιδοφόρο: Ο Κιθ Χάρις δεν έχει σκοπό να φέρει στην ΑΕΚ έναν σκασμό λεφτά και να αλλάξει εν μία νυχτί τη ζωή της καθιστώντας την μία υπερδύναμη στον ελληνικό χώρο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κιτρινόμαυρης», τα κεφάλαια που μπορεί να αντλήσει σε πρώτη φάση από τους ενδιαφερόμενους (και επί της παρούσης αγνώστου ταυτότητας) συμπαίκτες του ιδίου και του Βιντιάδη αντιστοιχούν σε 15 εκατ. ευρώ.

Με αυτά η ΑΕΚ θα κλείσει τους ανοιχτούς λογαριασμούς της με όλα τα φυσικά πρόσωπα και θα μείνει με το βάρος των διακονισθεισών χρεών προς Εφορία και Δημόσιο. Στόχος του Χάρις είναι η δημιουργία μία εταιρείας που θα πορεύεται με τη λογική του break even (ισοσκελισμός εσόδων-εξόδων) και για να συμβεί αυτό απαιτείται οργάνωση των ακαδημιών και ένα ρόστερ ελπιδοφόρο αλλά ταυτοχρόνως και χαμηλού μπάτζετ. Τον χαροποίησε αυτό που είδε στο ΟΑΚΑ, ενημερώθηκε για τους πολλούς ταλαντούχους παίκτες που διαθέτει η Ένωση και πάνω από όλα διαπίστωσε ότι η εταιρεία έχει ήδη εισέλθει σε πορεία τέτοιας λογικής.

Η προοπτική του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια: Το ότι το ελικόπτερο δεν έτυχε να περάσει στο ύψος που περίμεναν κάποιοι ή στις ώρες που είχαν στήσει «καραούλι» στη Νέα Φιλαδέλφεια προκειμένου να το απαθανατίσουν, δεν σημαίνει ότι δεν πέταξε κιόλας πάνω από την προσφυγική έκταση της Ένωσης. Πως γίνεται άλλωστε να μετέφερε ο Χάρις στους ανθρώπους της Ένωσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται (όπως ισχύει για πολλές μεγάλες ομάδες της Αγγλίας) στο κέντρο μίας συνοικίας, αν δεν την είχε δει (από ψηλά) κιόλας; Το θέμα δεν είναι αυτό όμως…

Σημασία είχε το να βεβαιωθεί ότι η κατασκευή του στη συγκεκριμένη έκταση είναι εφικτή. Φαίνεται ότι τον έπεισε γι αυτό ο σχετικός φάκελος που του παρέδωσε ο Γιάννης Βούρος, ο άνθρωπος που έκανε τον αγώνα για να περάσει από τη Βουλή η σχετική τροπολογία ώστε πλέον το όνειρο όλων των ΑΕΚτζήδων για την επιστροφή στην προσφυγική γειτονιά της Ένωσης να θεωρείται υλοποιήσιμο. Ένας φάκελος με όλες τις λεπτομέρειες για τις ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις και τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες ,μεταφρασμένος στα αγγλικά , ο οποίος σύμφωνα με τον πρώην βουλευτή λύνει όλες τις απορίες και απαντά σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η δυναμική του κόσμου: Εντυπωσιάστηκε ο Χάρις από όσα είδε στο ΟΑΚΑ. Σκεφτείτε το και διαφορετικά… Η ΑΕΚ στον πάτο της βαθμολογίας με μηδέν βαθμούς και μηδέν γκολ! Με μία κατάσταση μίζερη όσο δεν παίρνει ιδιοκτησιακά. Με ομάδα αποψιλωμένη όσον αφορά στο έμψυχο υλικό της. Αλλά και με 20.000 τρελούς στο πλευρό της, να φωνάζουν ασταμάτητα, να την παροτρύνουν να προσπαθήσει ξανά όταν δέχθηκε το γκολ και στο φινάλε να την χειροκροτούν όρθιοι παρά το νέο ατυχές αποτέλεσμα.

Οι οπαδοί της ΑΕΚ απέδειξαν τη δυναμική τους αλλά και επέδειξαν καλή διαγωγή χειροκροτώντας στο τέλος του αγώνα την ομάδα τους. Δεν είπε τυχαία ο Χάρις στον Βιντιάδη αλλά και σε άνθρωπο της ΠΑΕ ότι «αυτός ο κόσμος αξίζει ένα δικό του γήπεδο». Όταν το λέει αυτό ένας φλεγματικός Βρετανός ο οποίος βιώνει την πλήρη (ατμοσφαιρική) απογείωση του ποδοσφαίρου σε γήπεδα όπως της Τσέλσι, της Λίβερπουλ ή της Νιούκασλ, καταλαβαίνει κανείς ότι πείστηκε για το μέγεθος της βοήθειας (αγωνιστικής αλλά ασφαλώς και εμπορικής) που θα μπορούσε να δώσει αυτός ο λαός σε μία ποδοσφαιρική ομάδα.

ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Οικονομική κατάσταση χώρας - ανταποδοτικότητα επένδυσης: Η ΑΕΚ δεν είναι η μοναδική ομάδα που αυτή την εποχή απασχολεί τον Κιθ Χάρις ως προοπτική επένδυσης στο ποδόσφαιρο. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κιτρινόμαυρη», οι άνθρωποι που τον έχουν προσεγγίσει εκφράζοντας την επιθυμία τους να χρηματοδοτήσουν ένα ποδοσφαιρικό project το οποίο μελλοντικά δεν θα είναι απλά βιώσιμο αλλά και κερδοφόρο, τον έχουν μεν περιορίσει στην Ευρώπη, ωστόσο προβληματίζονται από την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

Ακόμα κι αν θεωρηθεί ότι κάποιος θέλει να ρίξει στο ποδόσφαιρο 15 εκατ. ευρώ αγνώστου προελεύσεως ή «καθαρότητας» (δίχως αυτό ασφαλώς να αποτελεί μομφή, απλώς το λαμβάνουμε υπόψιν ως το πλέον ακραίο σενάριο), θα το σκεφτεί δύο και τρεις φορές να το κάνει σε μία αγορά που δεν του εξασφαλίζει την ανταποδοτικότητα των κεφαλαίων του. Πόσω μάλλον κάποιος που θέλει επενδύσει «καθαρό» χρήμα και προσβλέπει σε μελλοντικά κέρδη έχοντας ως κίνητρό του τη νομιμότητα.

Σχέση τιμής και προσφοράς του προπονητικού κέντρου στα Σπάτα: Δεν απογοητεύτηκε από την κατάσταση που συνάντησε στα Σπάτα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ενθουσιάστηκε και από τις προοπτικές του προπονητικού κέντρου που κόστισε στον Νίκο Νοτιά 3 φορές επάνω από την πραγματική αξία του. Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο περιεχόμενο της συμφωνίας ανάμεσα στην ΠΑΕ ΑΕΚ και στην εταιρεία συμφερόντων του χιώτη εφοπλιστή «ΜΕΣΟΓΑΙΑ Α.Ε.» στην οποία και ανήκει το έργο. Το ετήσιο ενοίκιο των 612.000 ευρώ θεωρήθηκε υπέρογκο και ασύμφορο από τον Χάρις από τη στιγμή μάλιστα που μετά το πέρας της 12 ετούς σύμβασης, το συγκεκριμένο ΔΕΝ θα έχει περάσει στην ιδιοκτησία της κιτρινόμαυρης εταιρείας!

Επίσης θεωρεί ότι το ποσό του 1,2 εκατ. ευρώ που θα οφείλεται ήδη στον Νοτιά όταν η ΑΕΚ θα έχει συμπληρώσει δύο χρόνια χρήσης των εγκαταστάσεων, θα αποτελέσει τροχοπέδη στην προσπάθεια των νέων ιδιοκτητών (εάν κι εφόσον ασφαλώς ολοκληρωθεί το πολυθρύλητο deal) να φέρουν την ΠΑΕ σε μία «καθαρή» θέση ως το ερχόμενο καλοκαίρι. Γενικότερα όσα προσφέρει ή θα είναι σε θέση να προσφέρει μελλοντικά το προπονητικό κέντρο των Σπάτων στην ΑΕΚ είναι δυσανάλογα του αλμυρού ενοικίου που θα πρέπει να καταβάλουν οι επόμενοι ιδιοκτήτες.

Η πραγματική εικόνα των χρεών: Η απειλή κάποιων προσφυγών από ποδοσφαιριστές που δεν ανήκουν πλέον στην ΑΕΚ έκανε τον Χάρις να θορυβηθεί και να υποψιαστεί το αν υπάρχουν και ληξιπρόθεσμες οικονομικές υποχρεώσεις για τις οποίες δεν είναι ενήμερος. Η ΠΑΕ τον τροφοδότησε με συμπληρωματικό φάκελο αλλά ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι με τον τρόπο αυτό τον καθησύχασε, ο Άγγλος δεν παύει να προβληματίζεται και για την κατάσταση των διακανονισθεισών προς το Δημόσιο και την Εφορία οφειλών.

Για παράδειγμα, είναι ενήμερος ότι η ΑΕΚ βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Εφορία για νέα ρύθμιση του αριθμού των δόσεων ώστε αυτές να γίνουν από 28 τουλάχιστον 60. Ουδείς ωστόσο μπορεί να γνωρίζει αν αυτή η επιθυμία της κιτρινόμαυρης εταιρείας θα εισακουστεί. Διότι είναι διαφορετικό πράγμα για έναν dealer να γνωρίζει εξαρχής ευρώ ποιο είναι ακριβώς το ύψος των μηναίων δόσεων (αυτή τη στιγμή η ΑΕΚ πρέπει να καταβάλει περίπου 700.000 ανά 30 ημέρες) από το να κάνει υποθέσεις και να ετοιμάζει μπάτζετ με «αν» και «εφόσον».

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ