ΑΕΚ

Στο μυαλό του Δέλλα...

Στο μυαλό του Δέλλα...
INTIME SPORTS

Ο δεύτερος χρόνος στην ΑΕΚ, βρίσκει τον Τραϊανό Δέλλα πιο ελεύθερο, πιο σίγουρο, πιο σκληρό, πιο έμπειρο και πιο έτοιμο να ανέβει στην Superleague από τον κιτρινόμαυρο πάγκο. To Sport24.gr αναλύει...

Ο στόχος της ΑΕΚ από πέρυσι έλεγε: «Να βγάλουμε δικό μας προπονητή». Εκλεκτός ήταν ο Τραϊανός Δέλλας, ο οποίος δέχτηκε την μεγαλύτερη πρόκληση της προπονητικής του καριέρας (μόλις άρχιζε), έτοιμος να οδηγήσει το πλοίο μέσα από φουρτούνες και τρικυμίες στη... γη της επαγγελίας.

Η αποστολή για κάποιους δύσκολη, για άλλους αδύνατη, αλλά ο Κολοσσός μπήκε μπροστά και ξεκίνησε το όνειρο του. Την πρώτη χρονιά λοιπόν, δοκίμαστηκε στο τεχνικό κομμάτι αλλά και στην προσωπικότητα του προπονητή. Ο πρώτος βαθμός θα μπορούσε να ήταν καλύτερος, αλλά στην προσωπικότητα προπονητή έβγαλε την σεζόν με άριστα!

Για πρώτη φορά στην θέση του προπονητή και δέχτηκε "επίθεση", δέχτηκε λάσπη, δέχτηκε αμφισβήτηση, αλλά ουδέποτε δεν έχασε την ψυχραιμία του (τουλάχιστον δεν το έδειξε) και ουδέποτε επηρέασε την ομάδα αρνητικά, ακόμα και όταν διάφοροι μάνατζερ πρότειναν τον... αντικαταστάτη του.

Η Γ' Εθνική ολοκληρώθηκε και ο Τραϊανός Δέλλας πέρασε τα "τεστ" του Μελισσανίδη και του Μπάγεβιτς που του ανανέωσαν την παραμονή του στην ΑΕΚ.

Αποστολή 2014-2015: Β' Εθνική και Κύπελλο

Η νέα σεζόν ξεκίνησε με τον Δέλλα να είναι σαφώς σε καλύτερη θέση απ' ότι πέρυσι την ίδια εποχή. Πιο έμπειρος μέσα από την χρονιά που πέρασε, πιο σίγουρος για τον ίδιο του τον εαυτό και πιο έτοιμος για να "ανανεώσει" την παραμονή του στην ομάδα.

Πειθαρχία...

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, ένα από τα ατού του Δέλλα, είναι η επικοινωνία με τους ποδοσφαιριστές του. Είναι πιο κοντά στους παίκτες του και προσπαθεί καθημερινά να χτίζει μια σχέση που θέλει τον Δέλλα δάσκαλο και πατέρα μαζί.

Την ώρα της δουλειάς δεν θα χαριστεί σε κανέναν και αν χρειαστεί η φωνή του θα ακουστή σε όλο το Πήλιο. Είναι πιο αυστηρός από πέρυσι που σε αυτό παίζει σίγουρα και μεγάλο ρόλο πως πλέον απευθύνεται σε επαγγελματίες και μόνο!

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα για τις διαμαρτυρίες που είχαν οι ποδοσφαιριστές σε μια άσκηση τρεξίματος του Μπουρουτζίκα, που τους έβαλε να τρέξουν περισσότερο. Η άσκηση άλλαξε, ξάπλωσαν σε στρώματα και οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν με τον Τράι από μακριά να σφυρίζει και να πλησιάζει γρήγορα: «Σαν πολύ δεν το συζητάμε; Ε; Τέλος!» με τον Γεωργέα (αρχηγό - μεγαλύτερο παίκτης της ΑΕΚ - πρώην συμπαίκτη του Δέλλα) να προσπαθεί να πει κάτι και να δέχεται την άμεση απάντηση: «Νίκο, είπα τέλος».

Στο μυαλό του Δέλλα...
INTIME SPORTS

Πέρυσι ίσως να μην το έκανε και να άφηνε στους συναδέλφους του να χειριστούν την κατάσταση. Φέτος όμως, είναι ο προπονητής και αν σε όλους υπάρχει μια δεύτερη κουβέντα (βοηθοί, γυμναστές) στον Δέλλα δεν απαντάει κανείς.

Και στο ίδιο περιστατικό έδειξε πως είναι δίπλα τους, όταν τελείωσε η προπόνηση και αμέσως πήγε στον Κορδέρο (από τους παίκτες που διαμαρτυρήθηκαν) τον πήρε αγκαλιά και του εξήγησε το λάθος του.

Την συγκεκριμένη σχέση και τον σεβασμό δεν τον απαιτείς, αλλά τον κερδίζεις μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Ο Δέλλας το κάνει πολύ καλά αυτό και μπορεί να κερδίσει τον ποδοσφαιριστή του, που θα παίζει και για τον κόουτς.

Επικοινωνία...

Το κάναμε και ξεχωριστό θέμα εδώ. Ο τεχνικός της ΑΕΚ μπορεί να είναι σε άμεση επικοινωνία με όλους τους ποδοσφαιριστές του, χωρίς βοηθούς και μεταφραστές. Να εξηγήσει, να ακούσει και να περάσει αυτό που θέλει ο ίδιος. Είτε πρέπει να μιλήσει στα Ισπανικά, είτε πρέπει να μιλήσει στα Αγγλικά, είτε στα Ιταλικά. Μεγάλο πλεονέκτημα που τον φέρνει πιο κοντά και με τους ξένους παίκτες.

Τακτική...

Όποιος κατηγορήσει τον προπονητή της ΑΕΚ ότι δεν δουλεύει, θα είναι σίγουρα εμπαθής. Ο Δέλλας είναι λάτρης της δουλειάς και μέρα με τη μέρα προσπαθεί να περάσει τις ιδέες του και τα θέλω του στους ποδοσφαιριστές.

Μάλιστα προσπαθώντας να βάλει και το μυαλό των παικτών του να δουλέψει, όσον αφορά τον τομέα της τακτικής, θέτει ερωτήματα κατά τη διάρκεια της άσκησης και ζητάει τις απαντήσεις από τους παίκτες του.

Στο μυαλό του Δέλλα...
INTIME SPORTS

Δεν στήνει τους παίκτες, τους λέει τι να κάνουν και ξεκινάει την άσκηση τακτικής. Αντίθετα, αφού τους βάλει στη σωστή θέση αρχίζει: "Είσαι εδώ, σε πιέζει αυτός, τι πρέπει να κάνεις; Ποιες είναι οι επιλογές σου; Έχεις τρεις πάσες, τι θα δημιουργηθεί στην κάθε μια επιλογή εάν πασάρεις;»

Με απλά λόγια, προσπαθεί να οδηγήσει τον παίκτη να του πει μόνος του την σωστή επιλογή, χωρίς να του δείχνει κατευθείαν τον... δρόμο. Γιατί όλο αυτό;

Διότι όπως πολύ σωστά λέει ο ίδιος: «Το ότι δουλεύουμε κάτι εδώ, δεν σημαίνει ότι θα μας βγει και στον αγωνιστικό χώρο. Εκεί μπορεί να ανατραπούν τα πάντα και να πρέπει να πάρετε δικές σας αποφάσεις. Για αυτό θέλω να σκέφτεστε, να ξέρετε τι θα κάνετε την μπάλα πριν την πάρετε στα πόδια σας, έχοντας διαβάσει το παιχνίδι δύο κινήσεις μετά. Δεν θέλω μόνο να εκτελείτε εντολές χωρίς να ξέρετε το πως και το γιατί».

Σύστημα - τρόπος παιχνιδιού...

Δουλεύει πάνω στο 4-2-3-1, δίνοντας βάση στην ανάπτυξη από την άμυνα, την συμμετοχή των πλάγιων μπακ στο επιθετικό κομμάτι και την ασφυκτική πίεση των επιθετικών στην αντίπαλη άμυνα.

Πέρυσι οι επιλογές δεν του έδιναν την δυνατότητα να μπορέσει να το πετύχει στον βαθμό που ήθελε. Φέτος όμως έχει τους παίκτες και μπορεί να βγάλει το συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού στον αγωνιστικό χώρο δουλεύοντας φανατικά πάνω σε αυτό.

Ξεκινώντας λοιπόν την ανάπτυξη από πίσω: «Ο τερματοφύλακας πρέπει να βλέπει όλο το γήπεδο και ανάλογα με την κίνηση των συμπαικτών του να έχει και την σωστή πάσα που θα βοηθήσει την ανάπτυξη της ομάδας»

Στη συνέχεια το μπαλάκι πάει στους αμυντικούς: «όταν πιέζεστε, βάζετε στο παιχνίδι και τον τερματοφύλακα, προκειμένου στην πάσα που θα του δώσετε, να ελευθερώσει έναν από εσάς μέσα στο παιχνίδι και να κινηθείτε».

Μόλις η μπάλα φτάσει στα χαφ, οι πλάγιοι αρχίζουν να ανεβαίνουν ψηλά: «Δεν περιμένει το χαφ στην θέση του για να πάρει την μπάλα, γυρνάει πίσω και την ζητάει, δίνοντας έτσι την ευκαιρία από την απέναντι πλευρά το μπακ να ανεβαίνει».

Με αυτό τον τρόπο, το εξτρέμ που βλέπει το μπακ της πλευράς του να ανεβαίνει, έχει την επιλογή είτε μπει στην περιοχή, είτε να παίξει με το μπακ. Και στην μια και στην άλλη περίπτωση, την αντίπαλη περιοχή θα πατήσουν τουλάχιστον 4 ποδοσφαιριστές. Το ζητούμενο σε όλα τα παραπάνω, είναι πρέσινγκ στην άμυνα και σωστή κυκλοφορία με συνεργασίες στην επίθεση.

Ξεχωριστός παίκτης...

Σίγουρα δεν εννοούμε κάποιον παίκτη που αβαντάρει, αλλά τον παίκτη στον οποίο στρέφει τα μάτια του τις περισσότερες φορές και τον βοηθάει να καταλάβει την θέση του.

Αυτός είναι ο Στράτος Σβάρνας. Κάτι η ηλικία του, κάτι το ταλέντο του, κάτι η ίδια θέση με τον προπονητή, ο Δέλλας είναι σχεδόν πάντα δίπλα του. Για οδηγίες, για συμβουλές και προφανώς γιατί στο πρόσωπο του μικρού βλέπουν κάτι δυνατό για το μέλλον.

Η δική του ΑΕΚ...

Μέσα από όλα τα παραπάνω προκύπτει η ΑΕΚ του Δέλλα, η ΑΕΚ που θέλει να παρουσιάσει στο γήπεδο με την δική του σφραγίδα, η ΑΕΚ για την οποία θα κριθεί και ο ίδιος.

Τι θέλει να έχει η δική του ΑΕΚ; Ταχύτητα, πρέσινγκ ψηλά, σωστή κυκλοφορία με την συμμετοχή της άμυνας αλλά και του τερματοφύλακα, επικίνδυνα πλάγια μπακ που θα ανεβαίνουν στην αντίπαλη περιοχή και το σημαντικότερο απ' όλα, συνοχή στις γραμμές ούτως ώστε να λειτουργεί όλη η ομάδα σαν μια γροθιά, σε επίθεση και άμυνα.

Αυτά δουλεύει, αυτά περιμένουμε να δούμε και για αυτά θα κριθεί το έργο του. Το μόνο σίγουρο είναι, πως ο Δέλλας δείχνει έτοιμος να αντεπεξέλθει στην πιο μεγάλη αποστολή που του έχει ανατεθεί στην προπονητική του καριέρα. Θα ήταν ευχής έργον η ΑΕΚ να βγάλει τον δικό της προπονητή...

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ