ΑΕΚ

Στιγμές Ιστορίας: (Σαν) στο σπίτι της!

Στιγμές Ιστορίας: (Σαν) στο σπίτι της!

Η επίσημη ιστοσελίδα της ΑΕΚ, με αφορμή τον αγώνα με τον Αχαρναϊκό στη Ριζούπολη, ανέβασε κομμάτι για την στενή σχέση της ομάδας με το εν λόγω γήπεδο.

Μπορεί η Ριζούπολη να μην υπήρξε ποτέ το σπίτι της ΑΕΚ, αλλά πολλάκις αποτέλεσε το... εξοχικό της. Με αφορμή τον αγώνα με την Αχαρναϊκό εκεί, το σάιτ της ΠΑΕ επιμελήθηκε σχετικό θέμα για τους "άρρηκτους δεσμούς" της Ένωσης με το εν λόγω γήπεδο.

Διαβάστε τι αναφέρει το σάιτ της ΠΑΕ ΑΕΚ:

Η Ριζούπολη ήταν πάντα κάτι σαν το… εξοχικό της ΑΕΚ: κοντά στο σπίτι της, στην ουσία έδρα της, ακόμα και όταν έπαιζε με αντίπαλο τον ιδιοκτήτη του γηπέδου Απόλλωνα. Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα, ειδικά μετά την κατεδάφιση του «Νίκος Γκούμας» το 2003, που η ΑΕΚ έπαιξε εκεί και ως γηπεδούχος.

Στη Ριζούπολη, ωστόσο, η ΑΕΚ πάει συνήθως ως φιλοξενούμενη. Όχι απαραίτητα του Απόλλωνα (πέρασαν άλλωστε 15 χρόνια από τον τελευταίο μεταξύ τους αγώνα εκεί) αλλά και άλλων ομάδων που την επέλεγαν ως έδρα, όπως ο Αχαρναϊκός αύριο, επειδή τα γήπεδά τους αδυνατούσαν να φιλοξενήσουν την ΑΕΚ και τον κόσμο της ή επειδή δεν… υπήρχαν καν.

Σε αυτή τη γειτονιά, όμως, η ΑΕΚ δεν είναι ποτέ «φιλοξενούμενη». Σ’ αυτή τη γειτονιά, κουμάντο κάνει η ΑΕΚ! Γι’ αυτό και, είτε με αντίπαλο τον Ολυμπιακό είτε με την Κηφισιά, ήταν πάντα νικήτρια!

«Πάρτι, πάρτι στις 9 του Μάρτη»! Ποιος δε θυμάται το σύνθημα που είχε «γεννηθεί» μετά το μεγάλο διπλό στην τότε προσωρινή έδρα του Ολυμπιακού το 2003; Μεγάλη νίκη με 1-2 (αντί για 1-6!) που μνημονεύεται ακόμα. Το γκολ του Ντέμη Νικολαΐδη στο πρώτο ημίχρονο, αλλά κυρίως αυτό του «νέου» τότε Κώστα Κατσουράνη στο 95’ (!) έγραψαν την ιστορία. Αλλά και ένα χρόνο μετά, την ίδια εποχή, το 0-1 με το γκολ του Βασίλη Λάκη κόστισε εν πολλοίς μια απώλεια τίτλου στους «ερυθρόλευκους».

Έχει κάνει και ρεκόρ η ΑΕΚ ως φιλοξενούμενη στη Ριζούπολη. Το 0-8 σε βάρος του τυπικά γηπεδούχου Αιγάλεω στις 9 Σεπτεμβρίου του 1961, στην πρεμιέρα της σεζόν 1961-62, αποτελεί τη μεγαλύτερη σε έκταση εκτός έδρας νίκη οποιασδήποτε ομάδας στην ιστορία της Α’ Εθνικής.

Το 2006, τυπικά γηπεδούχος ήταν ο Εθνικός της Γ’ Εθνικής υποχρεώνει την ΑΕΚ να παίξει πέναλτι για να προκριθεί στα προημιτελικά του Κυπέλλου. Ο Μπρούνο Τσιρίλο είχε σκοράρει για την ΑΕΚ στην παράταση και είχε πανηγυρίσει με τρόπο που είχε σχολιαστεί ποικιλοτρόπως, αφού ο αντίπαλος ήταν ιδιαίτερα αδύναμος. Αλλά η χαρά του αθλητή την ώρα της υψηλής αδρεναλίνης δικαιολογείται πάντα…

Τελευταία φορά που η ΑΕΚ επισκέφθηκε τη Ριζούπολη, ήταν για τον αγώνα με την Κηφισιά τον περασμένο Απρίλιο. Νίκη με 2-0 και μαθηματική άνοδος στη Football League, μπροστά σε δέκα χιλιάδες Ενωσίτες. Η ολοκλήρωση του πρώτου βήματος της μεγάλης επιστροφής έγινε εκεί. Ένα ακόμα έμεινε…

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ