ΑΕΚ

Ρίγα, Δικέφαλος και χρώμα γκρι

Ρίγα, Δικέφαλος και χρώμα γκρι

Το Sport24.gr θυμάται το… παρελθόν των τριών εμφανίσεων της ΑΕΚ για τη νέα σεζόν. Από που εμπνεύστηκαν οι δημιουργοί και οι αναμνήσεις που ξυπνούν.

Έτσι κι αλλιώς η φανέλα της ΑΕΚ έχει την δική της ξεχωριστή διαδρομή, μέσα στις σελίδες του μεγάλου βιβλίου της κιτρινόμαυρης ιστορίας. Και η αλήθεια είναι πως οι φετινές επιλογές για τις εμφανίσεις, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το παρελθόν της Ένωσης.

Ειδικά η ριγέ και η μαύρη. Αλλά ακόμα και η γκρι. Με ρίγες στην φανέλα παίζει σταθερά η ΑΕΚ τα τελευταία τρια χρόνια. Ενώ με κιτρινόμαυρες ρίγες, έχει κάνει φιέστα πρωταθλήματος, έχει κατακτήσει κύπελλα και έχει κάνει και την σημαντικότερη πορεία στους ομίλους του Champions League. Επίσης, με φανέλα μ’ ένα μεγάλο Δικέφαλο να δεσπόζει, η ΑΕΚ έχει κερδίσει μέχρι και βραβείο κορυφαίας εμφάνισης. Όπως και να έχει, το σχέδιο και το χρώμα και από τις τρεις φετινές φανέλες, έρχεται από… μακριά. Και το Sport24 θυμάται το παρελθών αυτών των εμφανίσεων της ΑΕΚ

Ρίγα, Δικέφαλος και χρώμα γκρι

Η διαδρομή της… ρίγας

Για πρώτη φορά η ΑΕΚ φόρεσε φανέλα με κάθετες μαύρες και κίτρινες ρίγες στην δεκαετία του ’40. Ουσιαστικά ήταν η πρώτη φορά που εγκατέλειπε το μαύρο χρώμα. Και επί της ουσίας για τότε, ήταν η μετάβαση στο κίτρινο χρώμα. Όμως στην συνέχεια και στο πέρασμα των χρόνων, επιστρατεύτηκε ουκ ολίγες φορές η ρίγα στις φανέλες. Και οι κάθετες, αλλά ακόμα και οι οριζόντιες. Για παράδειγμα το 1970 η ΑΕΚ φορούσε φανέλες κίτρινες με μια μεγάλη οριζόντια μαύρη ρίγα περίπου στο ύψος του στέρνου.

Επίσης στις αρχές της δεκαετίας του ’70 η Ένωση θα φορέσει και πάλι ρίγες μαύρες και κίτρινες οι οποίες είναι κάθετες στην φανέλα. Θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να εμφανιστεί και πάλι η κάθετη ρίγα σε εμφανίσεις της ΑΕΚ. Και μάλιστα όχι για ολόκληρη σεζόν. Στην φιέστα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 1989, η ΑΕΚ δεν εμφανίζεται με τις ολοκίτρινες φανέλες όπως σε ολόκληρη την χρονιά. Φοράει εμφανίσεις με κάθετες μαύρες και κίτρινες ρίγες. Το στιλ αυτό, θα επιλέξει για τις φανέλες της η ΑΕΚ από το καλοκαίρι του 2002, μέχρι και αυτό του 2004. Μ’ εκείνη την ριγε εμφάνιση, που μοιάζει πολύ με την φετινή, η ΑΕΚ είχε κάνει εκείνη την εντυπωσιακή πορεία στους ομίλους του Champions League, με την ισοπαλία και μέσα στο Μπερναμπέου.

Η Ένωση επέστρεψε στην επιλογή της «ρίγας», μετά από έξι χρόνια και την σεζόν 2010 – 11. Ήταν εμφάνιση ριγέ, μ’ ένα διαγώνιο κόψιμο λίγο πριν τον λαιμό. Μ’ αυτή την φανέλα, η ΑΕΚ κατέκτησε το κύπελλο του 2011 και μάλιστα με τον Χιμένεθ στον πάγκο. Την επόμενη σεζόν η ρίγα εγκαταλείφθηκε και επέστρεψε για να… μείνει, το καλοκαίρι του 2014.

Ρίγα, Δικέφαλος και χρώμα γκρι

Η εμφάνιση και η… εξαφάνιση του Δικεφάλου

Για πρώτη φορά η ιδέα για να μπει ένας μεγάλος δικέφαλος μέσα στις κίτρινες φανέλες, έπεσε από την ιταλική εταιρία Basic, το 1993. Ένας μεγάλο θυρεός με τον δικέφαλο στο πλάι της εμφάνισης, ήταν το σχέδιο της σεζόν 1993-94 και του τρίτου σερί πρωταθλήματος. Το καλοκαίρι του 1994, η ΑΕΚ ετοιμάζεται να παίξει προκριματικά για τους νεοσύστατους ομίλους του Champions League. Και εκτός από αγωνιστικά, η ομάδα προετοιμάζεται κατάλληλα και σ’ άλλους τομείς.

Όπως στην πρωτοπόρα φανέλα. Σχεδιάζεται εμφάνιση κίτρινη, μ’ έναν μεγάλο μαύρο Δικέφαλο πάνω της, χωρίς να βρίσκεται μέσα σε θυρεό ή περίγραμμα. Φανέλα που έκανε… πάταγο και βραβεύτηκε ως η καλύτερη στην Ευρώπη εκείνη τη σεζόν. Την επόμενη χρονιά, η ΑΕΚ διατήρησε το μοτίβο του μεγάλου Δικεφάλου, αλλά σε κίτρινη πλέον φανέλα. Και κατάκτησε το κύπελλο. Το ίδιο και τη σεζόν 1996-97, αλλά με διαφορετικό σχέδιο.

Τελευταία φορά που η ΑΕΚ φόρεσε εμφανίσεις μ’ έναν μεγάλο δικέφαλο, ήταν την σεζόν 1998-99. Το καλοκαίρι του 1999 και για την επόμενη σεζόν, επιλέχθηκε φανέλα, όπου ο Δικέφαλος ήταν πολύ πιο μικρός και μπήκε μόνο στα μανίκια. Ενώ την αμέσως επόμενη σεζόν, ο Δικέφαλος εξαφανίστηκε και η ΑΕΚ επέστρεψε στις μονόχρωμες εμφανίσεις μόνο με το σήμα στο ύψος της καρδιάς.

Ρίγα, Δικέφαλος και χρώμα γκρι

Η μικρή ιστορία της γκρι φανέλας

Το γκρι χρώμα που επέλεξε φέτος η ΑΕΚ για την δεύτερη φανέλα, έχει και αυτό την ιστορία του. Αλλά σαφώς πιο μικρή. Εξάλλου δεν είναι το βασικό χρώμα της ομάδας. Και η ΑΕΚ έχει αλλάξει πολλά χρώματα για τις δεύτερες και τρίτες εμφανίσεις της. Γκρι χρώμα και μάλιστα με σχέδιο έναν μεγάλο Δικέφαλο, είχε η δεύτερη εμφάνιση της ΑΕΚ, τη σεζόν 1996-97. Επίσης γκρι χρώμα με μαύρες λεπτομέρειες στα μανίκια και στο πλάι, ήταν η επιλογή για την δεύτερη εμφάνιση τη σεζόν 1999-2000. Εμφάνιση όμως που δεν έφερε γούρι, διότι την φόρεσε η ΑΕΚ στο αποκλεισμό από την ΑΙΚ Στοκχόλμης, στα προκριματικά του Champions League. Τελευταία φορά, μέχρι και φέτος, που εμφανίστηκε η γκρι εμφάνιση, ήταν τη σεζόν 2005-06. Αλλά ως τρίτη. Και κυρίως την φόρεσαν οι τερματοφύλακες της ΑΕΚ μέσα στη σεζόν.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ