ΑΕΚ

Πογέτ: Ένας Ευρωπαίος "λάτιν"

Πογέτ: Ένας Ευρωπαίος "λάτιν"
© GETTY IMAGES

Ο Γκουστάβο ή Γκους Πογέτ είναι κοντά στην ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της ΑΕΚ και το Sport24.gr σας παρουσιάζει το προφίλ του Ουρουγουανού τεχνικού.

Πέρασε 21 χρόνια στην Ουρουγουάη , 7 στην Ισπανία και 18 στην Αγγλία (είχε μεσολαβήσει μία σεζόν στη Γαλλία - η πρώτη του στην Ευρώπη). Ο Γκουστάβο Πογέτ ήταν ως ποδοσφαιριστής ο κλασικός Νοτιοαμερικάνος χαφ, φιλοδοξεί ως προπονητής να γίνει ένας ακόμη "φωτεινός" εκπρόσωπος της nouvelle vague σχολής προπονητών με καταγωγή από τη συγκεκριμένη ήπειρο της υφηλίου. Σε κάθε περίπτωση είναι ένας "πολίτης του κόσμου".

Ο Γκουστάβο Αουγκούστο Πογέτ Ντομίνγκες γεννήθηκε στην πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, Μοντεβιδέο, στις 15 Νοεμβρίου του 1967. Ξεκίνησε την καριέρα του από την ομάδα νέων της χώρας, Ρίβερ Πλέιτ (όχι αυτή της Αργεντινής) και γρήγορα ήρθε η κλήση για την Ευρώπη.

Εκ Γαλλίας συγκεκριμένα. Στα 19 του χρόνια παίρνει το αεροπλάνο κι αφήνει τη Νότιο Αμερική για την Γκρενόμπλ, ομάδα της Ligue 2 τότε. Όπως ο ίδιος εξηγεί, "στην αρχή ήταν να πάω στη Νις που ήταν στη Ligue 1, αλλά τότε είχε καλύψει τη θέση των επιτρεπόμενων ξένων με δύο Γιουγκοσλάβους. Θα έμενα χωρίς ομάδα, πήγα από τύχη στην Γκρενόμπλ".

Πογέτ: Ένας Ευρωπαίος "λάτιν"

Γκουστάβο Πογέτ και Γιούρι Τζοργκαέφ στην Γκρενόμπλ

Ωστόσο η πρώτη ευρωπαϊκή περιπέτεια δεν κράτησε πολύ. Γύρισε στο Μοντεβιδέο, ξαναέγινε "νταρσενέρο", φόρεσε ξανά τη φανέλα της Ρίβερ. Αλλά, εκ νέου, βαλίτσες στο χέρι. Αυτή τη φορά σε μία χώρα που μιλά την ίδια γλώσσα. Τον φέρνει στη Σαραγόσα ο συμπατριώτης του τεχνικός, Ίλδο Μανέιρο. Στην αρχή πίσω από τον επιθετικό αλλά με την πάροδο του χρόνου και την επιμονή του Βίκτορ Φερνάντεθ, σε ρόλο αμυντικού χαφ.

Πογέτ: Ένας Ευρωπαίος "λάτιν"

Ο Πογέτ με τη φανέλα της Σαραγόσα

Στα επτά χρόνια που έμεινε με τη φανέλα της κατέκτησε το Copa del Rey (1994) και το Κύπελλο Κυπελλούχων (1995). Στην ομάδα της Αραγονίας υπήρξε συμπαίκτης με Τσιλαβέρτ, Μπρέμε, Πάκο Σαλίνας, Μοριέντες, Καφού και Κίλι Γκονσάλες. Στον τελικό του "Παρκ ντε Πρενς" ο Γκουστάβο δεν αντέχει και ξεσπά σε κλάματα μετά τη νίκη επί της Άρσεναλ και την κατάκτηση του τροπαίου.

Σε συνολικά 239 ματς με τους "μπλανκίγιος", σκόραρε 63 φορές. Το 1997 παίρνει το δρόμο για το δεύτερο σπίτι του. Το Νησί. Γίνεται κάτοικος Λονδίνου, φορά τη φανέλα της Τσέλσι. Την πρώτη χρονιά τραυματίζεται, ωστόσο κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1998 μαζί με το Σουπερ Καπ εκείνης της χρονιάς, στο οποίο είχε καθοριστική συμβολή. Ήταν το γκολ του Γκουστάβο Πογέτ, στο 83ο λεπτό στο "Λουί Ντε", που έδωσε τη νίκη στους "μπλε" απέναντι στην τότε κάτοχο του Champions League, Ρεάλ Μαδρίτης.

Στη δεύτερη χρονιά της θητείας του στην Τσέλσι, οι "μπλε" τερμάτισαν στην τρίτη θέση πίσω από Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ. Μέχρι και το 2001, όταν κι αποχώρησε από το "Στάμφορντ Μπριτζ", κατέκτησε δύο τρόπαια. Το FA Cup του 2000 και το Community Shield της ίδιας σεζόν.

Πογέτ: Ένας Ευρωπαίος "λάτιν"

Η Τσέλσι των Πογέτ, Τζόλα, Λεμπέφ, Ντεσαγί και Καζιράγκι

Η επόμενη τριετία τον βρήκε στην ίδια πόλη, αλλά σε διαφορετική ομάδα. Γίνεται "σπιρούνι" και φορά τη φανέλα της Τότεναμ. Οι τραυματισμοί των ταλαιπωρούν διαρκώς - συμπεριλαμβανομένης μίας ρήξης χιαστού - και τα 14 γκολ στην πρώτη του σεζόν δεν θα έχουν ανάλογη συνέχεια.

Πογέτ: Ένας Ευρωπαίος "λάτιν"

Χοντλ, Πογέτ, Τσίγκε, Σέριγχαμ και Μπουνιέβτσεβιτς με τη φανέλα της Τότεναμ

Κρέμασε τα παπούτσια του στη Σουίντον, αν και δε φόρεσε τη φανέλα της παρά μόνο σε ένα ματς. Εκεί είναι που "εμποτίστηκε" με το μικρόβιο της προπονητικής. Ως βοηθός, στην αρχή. Στο πλευρό του πρώην συμπαίκτη του, Ντένις Γουάιζ. Μαζί παίρνουν το δρόμο για το Λιντς και κάθονται στον πάγκο της Γιουνάιτεντ. Με τη μετακίνηση των δύο να είναι ολίγον επεισοδιακή, ως προς την αποχώρησή τους από την πρώην του ομάδα. Στις 24 Οκτώβρη του 2006 αναλαμβάνουν κι επίσημα την τεχνική ηγεσία της Λιντς.

Πογέτ: Ένας Ευρωπαίος "λάτιν"

Πογέτ και Γουάιζ στην τεχνική ηγεσία της Σουίντον

Δεν είναι ακόμη έτοιμος για πρώτος και παραμένει δεύτερος. Στο πλευρό του Χουάντε Ράμος αναλαμβάνοντας τον εγκλιματισμό του Ισπανού στη βρετανική πραγματικότητα. Στην πρώτη του σεζόν κατέκτησε το League Cup του 2008, νικώντας την Τσέλσι στην παράταση με 2-1. Σκόρερ της ισοφάρισης ένας άνθρωπος που εάν ο Γκουστάβο έρθει Ελλάδα, θα τον βρει αντίπαλο. Ο Ντιμίταρ Μπερμπάτοφ. Ο Γουντγκέιτ στην παράταση έδωσε τον τίτλο στην Τότεναμ.

Πογέτ: Ένας Ευρωπαίος "λάτιν"

Πογέτ, Ράμος και Μπερμπάτοφ στην Τότεναμ

Τον Νοέμβριο του 2009 προσλαμβάνεται απο την Μπράιτον και στην πρώτη του φουλ σεζόν ως πρώτος προπονητής την οδήγησε στην Championship μέσω της πρώτης θέσης στη League One. Υπογράφει αρχικά συμβόλαιο ενάμιση χρόνου, παίρνει μαζί του ως βοηθό τον Αργεντινό πρώην συμπαίκτη του στην Τότεναμ, Μαουρίσιο Ταρίκο. Ντεμπούτο με νίκη απέναντι στη Σαουθάμπτον, με 3-1. Μετά από δύο χρόνια υπογράφει τετραετές συμβόλαιο. Κερδίζει την άνοδο για την Championship με το 4-3 επί της Ντάγκεναμ. Στις 23 Μαΐου του 2011, o Γκους Πογιέτ ανακηρύσσεται κορυφαίος τεχνικός της League One για τη σεζόν 2010-2011.

Πογέτ: Ένας Ευρωπαίος "λάτιν"
© GETTY IMAGES

Ξεκινά καλά και την επόμενη σεζόν. Ανακηρύσσεται προπονητής του μήνα Αυγούστου στην Championship, ωστόσο τη σεζόν 2011/12 τερματίζει στην 10η θέση εκ των 24 συνολικά. Η επόμενη σεζόν ήταν και η καθοριστική του στην Μπράιτον.

Φθάνει την ομάδα στην τέταρτη θέση της συνολικής κατάταξης του πρωταθλήματος, αλλά χάνει την άνοδο στην Premier League λόγω... Κρίσταλ Πάλας στα ημιτελικά των play-offs. Η ομάδα δεν του δίνει... συγχωροχάρτι, τον θέτει σε καραντίνα και τον απομακρύνει στις 23 Ιουνίου.

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους έκανε το μεγάλο άλμα στην προπονητική του καριέρα αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία της Σάντερλαντ (πρώτη ομάδα Premier League στην καριέρα του) και στην πρώτη του σεζόν την οδήγησε μέχρι τον τελικό του League Cup αλλά τον Μάρτιο του 2015 είδε την πόρτα της εξόδου από το "Stadium of Light" λόγω συνεχόμενων αρνητικών αποτελεσμάτων. Όταν αποχώρησε από τις "μαύρες γάτες" βρίσκονταν στην 17η θέση ενώ στα 60 συνολικά ματς Premier League που κάθισε στον πάγκο τους πανηγύρισε 14 νίκες.

Πογέτ: Ένας Ευρωπαίος "λάτιν"
PHOTOGRAPH: STEPHEN POND/PA

Ο Γκουστάβο Πογέτ με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσία της Σάντερλαντ έγινε ο πρώτος Ουρουγουανός προπονητής στον πάγκο ομάδας της Premier League. Ντεμπούτο με το αριστερό... και ήττα εκτός έδρας 4-0 από τη Σουόνσι.

Στα προημιτελικά η Σάντερλαντ περνά το εμπόδιο της Τσέλσι στην παράταση, στα ημιτελικά αυτό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα πέναλτι. Και μπορεί ο Μπορίνι, στις 2 Μαρτίου του 2014, να έδωσε το προβάδισμα κάνοντας τον Γκουστάβο να πιστεύει στον πρώτο του τίτλο με τη Σάντερλαντ, αλλά ύστερα οι "μαύρες γάτες" παραδόθηκαν στις ορέξεις της Μάντσεστερ Σίτι. Γιαγιά Τουρέ, Σαμίρ Νασρί και Χεσούς Νάβας έδωσαν τη νίκη στους "πολίτες" με 3-1 και το τρόπαιο.

Ο "Γκους" έβαζε πάντα δύσκολα στους "μεγάλους" του αγγλικού ποδοσφαίρου. Στις 19 Απριλίου του 2014 νίκησε την Τσέλσι στο "Στάμφορντ Μπριτζ" (1-2) και υποχρέωσε τον Ζοζέ Μουρίνιο στην πρώτη του εντός έδρας ήττα με τους "μπλε" στην Premier League. Τη σεζόν 2013-2014 η Σάντερλαντ, υπό την τεχνική καθοδήγηση του Πογέτ, τερμάτισε στην 14η θέση.

Η βρετανική προπονητική πορεία του Πογέτ έλαβε τέλος στις 16 Μαρτίου του 2015. Λόγω συσσωρευμένων αρνητικών αποτελεσμάτων και πίεσης από τον κόσμο. Ήταν η βαριά εντός έδρας ήττα (0-4) από την Άστον Βίλα αλλά και η θέση της ομάδας. Στη 17η, ένα βαθμό πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Πογέτ: Ένας Ευρωπαίος "λάτιν"

Από το μπάσκετ στο... ποδόσφαιρο

Οι καταβολές της οικογένειες Πογέτ, μπασκετικές. Ο πατέρας του, Ουάσινγκτον, ήταν (έφυγε από τη ζωή το 2007) μέλος της εθνικής ομάδας μπάσκετ της Ουρουγουάης, η οποία έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης και του Τόκιο, το 1960 και 1964 αντίστοιχα.

Ο Γκους είναι παντρεμένος με την Μαδέλον Γκονσάλες κι έχει δύο γιους. Τον Ντιέγκο και τον Ματίας, ηλικίας 20 και 18 χρονών αντίστοιχα. Μάλιστα ο Ντιέγιο έχει ή τουλάχιστον στοχεύει να ακολουθήσει τα βήματα του Γκουστάβο. Γεννήθηκε στη Σαραγόσα, όταν έπαιζε ο μπαμπάς εκεί, και ξεκίνησε την καριέρα του από την Τσάρλτον. Υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την ομάδα, το Μάιο του 2013.

Πογέτ: Ένας Ευρωπαίος "λάτιν"

Ταμπάρες και Ντιέγο Πογέτ

Το 2014 αποκτήθηκε από τη Γουέστ Χαμ και παρά τη δεδηλωμένη επιθυμία του Γκουστάβο να τον πάρει μαζί του στη Σάντερλαντ. Αυτή η επιθυμία σκόνταψε μπροστά στο φόβο του πατέρα μήπως θεωρηθεί ότι ο γιος του τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης. Ωστόσο δε μετρά παρά μόνο τρεις επίσημες συμμετοχές με τη Γουέστ Χαμ, άλλωστε δόθηκε δανεικός σε Χάντερσφιλντ και Μίλτον Κέινς Ντονς διαδοχικά.

Φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο των "τριών λιονταριών" στις κατηγορίες Κ16 και Κ17. Κλήθηκε και στην Κ20 για το ματς με Ρουμανία αλλά αποκλείστηκε από τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Έιντι Μπούθροϊντ, με την επίσημη αιτιολογία να είναι "ότι δεν έχει αποφασίσει εάν θα αγωνιστεί με την εθνική Αγγλίας ή αυτή της Ουρουγουάης". Αλλά είχε αποφασίσει. Τη "σελέστε". Ντεμπούτο το Μάρτιο του 2015 με την ομάδα Κ20, στο ματς της Γαλλίας με την Ουρουγουάη στο Κλερφοντέν.

Ο Γκουστάβο για τον Πογετ

  • "Δεν ανέβηκα ποτέ σε άλογο, σε μοτοσικλέτα, δεν έκανα κανένα εξτρίμ σπορτ, δεν έκανα σκι, πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα πόδια. Και πόδια είναι που σου επιτρέπουν να παίξεις ποδόσφαιρο".
  • "Έφτασα στην Γκρενόμπλ, σε μία πόλη στις Άλπεις στις 31 Γενάρη. Είχε ένα μέτρο χιόνι κι άρχισα να μαθαίνω γαλλικά", είχε πει για τη θητεία του στην Γκρενόμπλ
  • "Το καλύτερο παρατσούκλι που μου έχουν αποδώσει; το ράδιο"
  • "Το γούρι μου σαν ποδοσφαιριστής ήταν να βάφω τα παπούτσια μου μαύρα"
  • "Αν δεν ήμουν ποδοσφαιριστής, θα ήμουν μηχανικός"
TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ