ΑΕΚ

Πλάνο, προπονητής, ποιότητα

Πλάνο, προπονητής, ποιότητα
INTIME SPORTS

Η ΑΕΚ που έπεσε κάτω από την βάση στο τεστ με την Ανόρθωση, πήρε άριστα σ’ αυτό απέναντι στην κάτοχο του Europa League. Μεγάλο ποδοσφαιρικό μυστήριο; Το Sport24.gr έχει την απάντηση.

Από το φιλικό με τους Κύπριους μέχρι και το χθεσινοβραδινό (8/8) με τους Ανδαλουσιάνους, έχουν μεσολαβήσει μόλις 12 μέρες. Και οι μοναδικές αλλαγές στην ενδεκάδα της ΑΕΚ, ήταν ο Τζανετόπουλος αντί του Άρθο στο κέντρο της άμυνας και ο Βάργκας αντί του Μπαρμπόσα σε ρόλο επιτελικού μέσου.

Είναι άραγε ο Βενεζουελάνος ένας μικρός μάγος που μπορεί να μεταμορφώνει ομάδες; Όχι βέβαια, παρόλο που η παρουσία του γρήγορου στη σκέψη και την δημιουργία Βάργκας, είναι κλειδί για την λειτουργία της ΑΕΚ. Ή μήπως οι 12 μέρες είναι διάστημα ικανό για να «κουρδιστεί» μια ομάδα. Φυσικά και όχι, παρόλο που ο χρόνος δουλειάς σε μια καλοκαιρινή προετοιμασία, είναι (εξαιρετικά) συμπυκνωμένος.

Τι συνέβη λοιπόν και η ΑΕΚ παρουσιάστηκε τόσο διαφορετική απέναντι στη Σεβίλλη. Η απάντηση είναι απλή και την έχει δώσει ο Δέλλας. «Δεν είχαμε κανένα στοιχείο απ’ αυτά που θέλω να έχει η ομάδα μου» είχε πει μετά το φιλικό με την Ανόρθωση. "Είχαμε σχεδόν όλα όσα θέλω να βλέπω", είπε μετά το φιλικό με την Σεβίλλη. Το πλάνο είναι ένα και πολύ συγκεκριμένο. Χωρίς περίπλοκα αγωνιστικά στοιχεία. Απλές αρχές. Πρέσινγκ, γρήγορη και σωστή κυκλοφορία της μπάλας, συνοχή και αλληλοκάλυψη.

Ο Δέλλας αυτό το πλάνο το δουλεύει από την πρώτη μέρα της φετινής καλοκαιρινής προετοιμασίας. Εντατικά και καθημερινά. Επειδή το πλάνο αυτό καλούνται να το εφαρμόσουν άνθρωποι και όχι ρομπότ, το πόσο καλά και αποτελεσματικά θα βγαίνει στο γήπεδο, (θα) εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Επίσης πρόκειται για ένα πλάνο που δουλεύεται καθημερινά και που εξελίσσεται πάνω στον χρόνο. Εκείνο όμως που φάνηκε απολύτως ξεκάθαρα στο φιλικό με τη Σεβίλλη, είναι πως ο Δέλλας δουλεύει πάνω σ’ ένα πλάνο το οποίο βγάζει στο γήπεδο μια ΑΕΚ ανταγωνιστική. Ακόμα και απέναντι στην κάτοχο του Europa League.

Οι επιλογές

Εκείνο που επίσης αποδείχθηκε στο φιλικό με τη Σεβίλλη, είναι πως η ΑΕΚ διαθέτει ποιότητα. Και ας μην έχει κάνει μεταγραφές αεροδρομίου. Τουλάχιστον όχι ακόμα. Το δίδυμο του Γιόχανσον με τον Σιμόες στη μεσαία γραμμή, δεν είναι το πιο λαμπερό. Μηδέν οξέα. Μπορεί να είναι όμως, το πιο αποτελεσματικό. Και ακολουθούν από πίσω ο Ανάκογλου και ο Κορδέρο όταν θα γίνει καλά. Ο Βάργκας είναι επιτελικός μέσος που κάνει την διαφορά. Και έρχεται από πίσω και ο Μάνταλος.

Ο Αραβίδης και ο Πλατέλλας έχουν ακούσει πολλές φορές πως τα… πόδια τους, δεν φτάνουν για μια ανταγωνιστική ΑΕΚ στη Super League. Το φιλικό με τη Σεβίλλη άλλα έδειξε και ο καθρέφτης είναι πάντα το γήπεδο. Και υπάρχει πάντα και ο Μπαρμπόσα, έρχεται η προσθήκη του Μπουονανότε και η μεταγραφή ακόμα ενός μεσοεπιθετικού. Στην άμυνα το δίδυμο Κολοβέτσιου – Τζανετόπουλου έχει όλα τα φόντα να γίνει το επόμενο δίδυμο της εθνικής. Και υπάρχει και ο Άρθο.

Τελευταίο κομμάτι η γραμμή κρούσης. Ακούστηκαν (πάλι) γκρίνιες για τον Τζεμπούρ. Για να δούμε πιο προσεκτικά και πιο αναλυτικά. Μήπως αυτή την φορά δεν πρέσαρε; Πρέσαρε και με το παραπάνω. Μήπως δεν μπήκε σε φάσεις; Μπήκε και σε πολλές. Αστόχησε πάλι σε δυο τετ α τετ (ένα με το κεφάλι, ένα με το πόδι); Αστόχησε. Αλλά μέχρι τώρα κανείς δεν αμφισβήτησε την εκτελεστική του δεινότητα, αλλά την αγωνιστική του συμπεριφορά. Και στο δεύτερο κομμάτι, πήρε καλό βαθμό στο φιλικό με τη Σεβίλλη. Όσο για το πρώτο, για έναν φορ σαν τον Τζεμπούρ, αρκεί να έρθει το πρώτο γκολ.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ