ΑΕΚ

Όταν η ΑΕΚ "ένωσε" Παρτίζαν και Ερυθρό Αστέρα

Όταν η ΑΕΚ "ένωσε" Παρτίζαν και Ερυθρό Αστέρα

Το φιλικό ειρήνης της ΑΕΚ στο εμπόλεμο Βελιγράδι, σαν σήμερα πριν από 19χρόνια, μεταξύ άλλων "ένωσε" και τους αιώνιους εχθρούς Παρτίζαν και Ερυθρό Αστέρα.

Ήταν πέρα από ένα παιχνίδι, πέρα από νίκες, πάνω από πρωταθλήματα και κύπελλο. Εκείνο το φιλικό ειρήνης της ΑΕΚ με την Παρτίζαν στο εμπόλεμο Βελιγράδι, σαν σήμερα πριν από 19 χρόνια, είναι σίγουρα το πιο ξεχωριστό αλλά ίσως και πιο χρυσό κεφάλαιο στο μεγάλο βιβλίο της κιτρινόμαυρης ιστορίας. Δεν είναι δα και μικρό πράγμα να «φυτρώνει» μια ομάδα την ειρήνη, εκεί που σπέρνουν βόμβες και πόλεμο.

Είναι πολλά, πάρα πολλά, όσα η ΑΕΚ πέτυχε μ’ εκείνο το ταξίδι στο Βελιγράδι, την Μεγάλη Τετάρτη στις 7 Απρίλη του 1999. Ένα απ’ αυτά, ίσως όχι το πιο σημαντικό αλλά σίγουρα το... δύσκολο, ήταν να ενώσει την Παρτίζαν με τον Ερυθρό Αστέρα. Τους δυο αιώνιους εχθρούς της Σερβίας. Και όχι μόνο για εκείνη την μέρα. Το φιλικό εκείνο της ΑΕΚ με την Παρτίζαν, θα αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς, για παίκτες που είναι γέννημα θρέμμα του Ερυθρού Αστέρα.

Ο ΜΠΡΑΝΚΟ ΜΙΛΟΒΑΝΟΒΙΤΣ

«Παιδί» της ποδοσφαιρικής σχολής του Ερυθρού Αστέρα και οπαδός του ο Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς. Όταν ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί στο Βελιγράδι, έπαιζε στην Ελλάδα και στην ΑΕΚ. Η οικογένεια του είχε μείνει πίσω στη Σερβία. Όταν του ανακοίνωσαν πως η ΑΕΚ θα πάει να παίξει φιλικό ειρήνης με την Παρτιζάν στο Βελιγράδι, έβαλε τα κλάματα. Και όπως πάντα λέει, είναι κάτι που δεν θα ξεχάσει ποτέ. Ενώ αν ρίξει κανείς μια ματιά στις φωτογραφίες από το φιλικό, θα τον δει αγκαλιά και με παίκτες και με οπαδούς της Παρτίζαν. Το παιδί του Ερυθρού Αστέρα.

Ο ΙΛΙΑ ΙΒΙΤΣ

Γέννημα – θρέμμα του Ερυθρού Αστέρα ο Ίλια Ίβιτς. Και μάλιστα όταν η ΑΕΚ ταξίδεψε στο Βελιγράδι για εκείνο το φιλικό με την Παρτίζαν, έπαιζε στον Ολυμπιακό. Όμως αν δεν είχε υποχρεώσεις, θα είχε ακολουθήσει την αποστολή. Και θα ήταν και αυτός αγκαλιά με τους παίκτες της Παρτίζαν. «Ήθελα και εγώ να πάω στο Βελιγράδι, αλλά δεν μπορούσα λόγω υποχρεώσεων. Μπράβο στην ΑΕΚ για αυτή την ειρηνική της αποστολή» είχε δηλώσει τότε ο Ιβιτς.

Ο ΟΥΡΟΣ ΤΣΟΣΙΤΣ

Ένα ακόμα «παιδί» των ποδοσφαιρικών Ακαδημιών του Ερυθρού Αστέρα, φορά φέτος την κιτρινόμαυρη φανέλα της ΑΕΚ. Είναι ο Ούρος Τσόσιτς. Όταν βομβαρδιζόταν το Βελιγράδι και όταν η ΑΕΚ πήγαινε για το φιλικό ήταν μόλις επτά χρονών. Έχει όμως εικόνες, μνήμες, πιθανώς και εφιάλτες, από την φρίκη του πολέμου. Έχει όμως ακούσει και μάθει, για εκείνο το φιλικό ειρήνης της ομάδας στην οποία τώρα αγωνίζεται. Γι αυτό και στις 24 του περασμένου Μάρτη, ανήμερα της μαύρης επετείου από την έναρξη των βομβαρδισμών στο Βελιγράδι, ο Τσόσιτς έκανε ανάρτηση στοinstagramμε δυο φωτογραφίες. Η μία, φλεγόμενο από τις βόμβες κτίριο και το πανό που κρατούσαν οι παίκτες της ΑΕΚ και της Παρτίζανμε το μήνυμα «σταματήστε τον πόλεμο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ