ΑΕΚ

Όλο και περισσότερα mind games

Όλο και περισσότερα mind games
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Εκτός από τον τρόπο προπόνησης, ο Μοράις προσπαθείνα παρέμβει και στο μυαλό και την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ και αλλάζει τις συνήθειες. Το Sport24.gr έχει το ρεπορτάζ.

Από την πρώτη κιόλας μέρα που ο Ζοσέ Μοράις έκανε προπόνηση στα Σπάτα, το πρόγραμμα της δουλειάς που έκαναν οι ποδοσφαιριστές, άλλαξαν. Από εκεί που ο Τιμούρ Κετσπάγια άφηνε το δίτερμα να εξελιχθεί με ελάχιστες διακοπές για οδηγίες, ο Πορτογάλος τεχνικός σταματούσε συνεχώς όλες τις ασκήσεις για να κάνει παρατηρήσεις. Και από εκεί που επί ημερών του Γεωργιανού προπονητή, η δουλειά στην τακτική ήταν σπάνια, με τον Μοράις η τακτική ξεκινά από το πρώτο λεπτό της προπόνησης και ολοκληρώνεται στο τελευταίο.

Όμως σταδιακά και όσο περνούσαν οι μέρες, ο Πορτογάλος τεχνικός εκτός από τον τρόπο δουλειάς, άρχισε όλο και περισσότερο να αλλάζει και άλλα πράγματα στην ομάδα και κυρίως να βάζει όλο και περισσότερα mind games. Κατήργησε παλιές συνήθειες και τις αντικατέστησε με καινούργιες. Κυρίως με γνώμονα τον τρόπο που θα διευκολύνεται ή αλλάζει ή θα προστατεύεται, η δουλειά του μυαλού ή τρόπος σκέψης ή και η ψυχολογία των ποδοσφαιριστών

Όπως ήδη διαβάσατε στο Sport24.gr, ο Μοράις κατήργησε την διαδικασία ανάλυσης του παιχνιδιού του εκάστοτε αντιπάλου, με την καθιερωμένη προβολή ενός βίντεο και τις παρατηρήσεις του προπονητή κατά την διάρκεια της προβολής. Πλέον οι παίκτες έχουν την ευκαιρία σχεδόν επί καθημερινής βάσης, να παρακολουθούν μόνοι τους στην οθόνη εντός των αποδυτηρίων, το ειδικά φτιαγμένο βίντεο με την επιθετική και αμυντική λειτουργία του εκάστοτε αντιπάλου. Επίσης ο Μοράις σταδιακά κατήργησε τις ομιλίες προς τους ποδοσφαιριστές, κυρίως μετά από τα παιχνίδια.

Αυτή ήταν μια συνήθεια που είχε και ο Δέλλας και ο Πογέτ και ο Μανωλάς και ο Κετσπάγια. Πολλές φορές ακόμα και στα αποδυτήρια του γηπέδου αμέσως μετά την λήξη των παιχνιδιών, αλλά κυρίως στην πρώτη προπόνηση στα Σπάτα μετά από ένα ματς, υπήρχε ομιλία των προπονητών με αναφορά σ’ όσα έγιναν ή δεν έγιναν αλλά και στην επόμενη μέρα. Ο Μοράις στην ομιλία με την οποία συστήθηκε στους ποδοσφαιριστές του στην πρώτη προπόνηση στα Σπάτα, ξεκαθάρισε πως «να ξέρετε πως δεν μου αρέσει να μιλάω πολύ. Θέλω να λέω ότι έχω να πω, με την δουλειά στο γήπεδο».

Τις πρώτες εβδομάδες του στον πάγκο της ΑΕΚ, ο Πορτογάλος τεχνικός έκανε κάποιες πολύ σύντομες ομιλίες στα αποδυτήρια. Λακωνικές και με λίγες κουβέντες. Όμως ο Μοράις δεν μίλησε καθόλου στους ποδοσφαιριστές του, ούτε μετά τη νίκη επί του Πλατανιά το προηγούμενο Σάββατο (26/11), αλλά ούτε και μετά την προχθεσινή (29/11) ισοπαλία με την Καρδίτσα. Το έκανε απολύτως συνειδητά. Ο Μοράις είναι της άποψης πως δεν πρέπει να δημιουργείται ένταση στους ποδοσφαιριστές, μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Ούτε να συντηρείται ένα κλίμα υψηλών τόνων μετά από νίκες. Έχει ο Πορτογάλος τεχνικός την πεποίθηση πως οτιδήποτε θα επρόκειτο να πει σε ομιλία στους παίκτες του στα αποδυτήρια, είναι πολύ καλύτερο και αποτελεσματικότερο, να προσπαθήσει να το περάσει μέσα από την δουλειά που θα γίνει στην προπόνηση.

Προφανώς και ο Μοράις δεν έχει σκοπό να μην ξανακάνει ποτέ ομιλία στους ποδοσφαιριστές του μετά από παιχνίδι. Αν υπάρχει κάτι που θεωρεί πως πρέπει να το πει ή να το επισημάνει, θα το κάνει. Όμως θεωρεί πως είναι καλύτερο και για την ψυχολογία και για το μυαλό των ποδοσφαιριστών, όσα πρέπει να επισημανθούν για ότι έγινε ή δεν έγινε σ’ ένα ματς, να μην περάσουν μέσα από μια ομιλία στα αποδυτήρια, αλλά μέσα από την προπόνηση στο γήπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Η κριτική του Ντέμη σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ
Βατές τροποποιήσεις ζήτησε το ΚΕ.Σ.Α απ' την ΑΕΚ
Ο,τι συμφώνησε, κάνει ο Μοράις
Έχει εξαντλήσει κάθε πίστωση
Διπλάσια ματς εντός - εκτός!
TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ