ΑΕΚ

Όλα τα δεδομένα και οι απαντήσεις για Αραούχο

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου ανοίγει το φάκελο του "Chino" και βρίσκει μέσα όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης. Δανεισμός, αγορά, ελληνικές ομάδες, τι θέλει η Λας Πάλμας, η δική του πρόθεση, οι άνθρωποι - κλειδιά, η Σανγκάι Σιπγκ, ο φόβος της μάνας, το όχι στην Τουρκία, ο Μελισσανίδης.

Είναι ευτύχημα για την ΑΕΚ να διαθέτει μετά από χρόνια τον πιο ταλαντούχο και συνάμα ολοκληρωμένο επιθετικό της Super League. Είναι και βάσανο ωστόσο να γνωρίζει ότι εν αντιθέσει με τους άλλους τρεις του αποκαλούμενου και ως " BIG 4", ο βασικός φορ δεν είναι δικός της. Όταν οι Ολυμπιακός (Ανσαριφάρντ), Παναθηναϊκός (Μπεργκ) και ΠΑΟΚ (Πρίγιοβιτς) έχουν δεμένο το γάιδαρό της, εκείνη αναζητεί την υπέρβαση για να κρατήσει τον υπερταλαντούχο Σέρχιο Αραούχο.

Προσπάθησα να ταξινομήσω όλες τις παραμέτρους και να παρουσιάσω όλες τις πτυχές της υπόθεσης ώστε άπαντες να έχετε πλήρη εικόνα για όσα ισχύουν γύρω από τη συμφωνία με την ΑΕΚ αλλά και το άμεσο μέλλον. Με απλά ερωτήματα και (όσο το δυνατόν πιο) συνοπτικές απαντήσεις. Πάμε λοιπόν να δούμε τι επακριβώς συμβαίνει με την περίπτωση του Αργεντινού:

Τι ισχύει μεταξύ εκείνου και της ΑΕΚ;

Συμφωνία διάρκειας έξι μηνών. Η Ένωση προσπάθησε να πείσει τη Λας Πάλμας για δανεισμό ως το καλοκαίρι του 2018, όμως οι Ισπανοί αρνήθηκαν έστω και το να μπουν σε συζήτηση γι αυτό το ενδεχόμενο.

Πόσα δαπάνησε η Ένωση για το δανεισμό του;

Πλήρωσε 200.000 ευρώ ως ενοίκιο στη Λας Πάλμας και επιπλέον 400.000 ευρώ στον ποδοσφαιριστή. Συνολικά (ατζέντηδες, εφορία κλπ.) ο Αραούχο θα κοστίσει στην ΑΕΚ περί το 1 εκατ. ευρώ για έξι μήνες παρουσίας.

Υπάρχει οψιόν δανεισμού;

Σύμφωνα με όσα από την ΑΕΚ υποστηρίζονται, τα τρία μέρη έχουν δεσμευτεί ότι εφόσον υπάρξει εκ νέου πρόθεση της Λας Πάλμας για δανεισμό επιπλέον ενός έτους με υψηλή ρήτρα αγοράς για το καλοκαίρι του 2018, τότε η ΑΕΚ θα έχει τον πρώτο λόγο. Αρκεί να το θέλει και ο Αραούχο.

Πως εξασφαλίζει η ΑΕΚ ότι θα έχει τον πρώτο λόγο, ειδικά απέναντι σε ελληνικές ομάδες που ίσως επιχειρήσουν το ίδιο;

Υπάρχουν συγκεκριμένες ρήτρες στο περίπλοκο συμβόλαιο που έχει υπογραφεί με τον ποδοσφαιριστή, σύμφωνα με τις οποίες η Ένωση θα λάβει αποζημίωση σε περίπτωση δανεισμού ή ακόμα και πώλησης του Αραούχο σε άλλη ελληνική ομάδα. Ήταν το περισσότερο που μπορούσε να πράξει για να διασφαλιστεί, από τη στιγμή που η ισπανική πλευρά αρνείτο πεισματικά τον 18μηνο δανεισμό του παίκτη.

Υπήρξε συζήτηση τον Ιανουάριο για πώληση του ποδοσφαιριστή;

Επί της ουσίας όχι, διότι ήταν ξεκάθαρη η πλευρά της Λας Πάλμας ως προς τα θέλω της. Αυτά σε πρώτη φάση την περίοδο εκείνη, εστιάζονταν στο δανεισμό του παίκτη σε ομάδα η οποία θα του εξασφάλιζε μόνιμη παρουσία ώστε να αναβαθμίσει την καριέρα του. Επί της ουσίας, η ισπανική ομάδα διάλεξε την ΑΕΚ για να βοηθήσει τον Αραούχο να βρει τον εαυτό του και το ερχόμενο καλοκαίρι να αποφασίσει τι θα κάνει μαζί του. Αν θα τον πουλήσει, αν θα τον πάρει πίσω ή αν θα τον παραχωρήσει εκ νέου με δανεισμό.

Έχει ο παίκτης λόγο στην επόμενη ημέρα της καριέρας του;

Θα έχει καταλυτικό ρόλο η άποψή του στις ακόλουθες δύο περιπτώσεις: 1) Εάν η Λας Πάλμας αποφασίσει τον εκ νέου δανεισμό του. 2) Εάν η όποια πρόταση από ομάδα του εξωτερικού καταφτάσει στην Ισπανία δεν ικανοποιεί εκείνον και παράλληλα οι Ισπανοί δεν τον θέλουν πίσω. Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις και μόνο, θα μετρήσει η δική του επιθυμία περισσότερο, εφόσον ασφαλώς θέλει να συνεχίσει στην ΑΕΚ. Κάτι που αυτή τη στιγμή δείχνει ότι επιθυμεί.

Μπορεί ο ίδιος να προσπεράσει τη Λας Πάλμας για να μείνει για επιπλέον μία σεζόν στην ΑΕΚ;

Αυτό δεν προβλέπεται από κάποια γραπτή συμφωνία. Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι στο παιχνίδι υπάρχουν μόνο οι Ισπανοί και η ΑΕΚ με τον παίκτη να θεωρεί ότι είναι καλύτερα για εκείνον να παίξει επιπλέον μία σεζόν στην Ελλάδα (με την προοπτική να αγωνιστεί και σε ευρωπαϊκά παιχνίδια), θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις μεταξύ εκείνου και της Λας Πάλμας. Αν πάντως αυτό συνέβαινε σήμερα, ο Αραούχο θα επέλεγε την ΑΕΚ.

Και τι θα συνεπάγεται οικονομικά αυτό για την Ένωση;

Με τον εκ νέου δανεισμό του παίκτη ως το καλοκαίρι του 2018, θα ισχύσουν τα ακόλουθα, τα οποία έχει ήδη η ΑΕΚ εξασφαλίσει βάσει γραπτής συμφωνίας: Ο παίκτης θα λάβει 800.000 ευρώ για την ερχόμενη σεζόν και η Λας Πάλμας θα συζητήσουν το νέο ενοίκιο, το οποίο λογικά θα παίξει ανάμεσα σε 500-600.000 ευρώ. Συνολικά (εφορίες, ατζέντηδες κλπ.) για δανεισμό ενός έτους, ο Αραούχο θα κοστίσει στην ΠΑΕ κάτι περισσότερο από 2 εκατ. ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει οψιόν αγοράς;

Αυτό είναι κάτι που δεν έχει προαποφασιστεί, όμως αν η ΑΕΚ πετύχει τον εκ νέου δανεισμό του Αραούχο, είναι σίγουρο ότι θα το προσπαθήσει. Οι Ισπανοί πάντως δεν θα δέχονταν κάτι λιγότερο από 7-8 εκατ ευρώ. Ίσως και παραπάνω, ανάλογα με το πως ο παίκτης θα πορευτεί ως το καλοκαίρι.

Υπήρξε πρόταση για τον Αραούχο από την Κίνα;

Ναι υπήρξε και συγκεκριμένα από τη Σανγκάι Σιπγκ, ομάδα στην οποία μεταξύ άλλων αγωνίζονται διάσημοι του παγκοσμίου ποδοσφαίρου (Ρικάρντο Καρβάλιο, Χουλκ, Όσκαρ). Ωστόσο την απέρριψε ο Αραούχο έχοντας δώσει το λόγο του στην ΑΕΚ αλλά και στο Μανόλο Χιμένεθ προσωπικά.

Υπήρξαν και από την Τουρκία;

Από το περιβάλλον του ποδοσφαιριστή προκύπτει ότι τρεις ομάδες επεδίωξαν να καρπωθούν τις υπηρεσίες του, ωστόσο η μητέρα του Αραούχο απαγόρευσε κάθε σκέψη για μετανάστευση σε ένα περιβάλλον που θεωρεί ότι είναι επικίνδυνο.

Παίζουν τα χρήματα τον πρωτεύοντα ρόλο για τον Αραούχο;

Η ιστορία της Κίνας (ο ίδιος μίλησε για μυθικό συμβόλαιο) δείχνουν ότι δεν θέλει να καταφύγει από τα 25 του σε "αρπαχτές". Βέβαια ποτέ δεν ξέρεις σε αυτές τις περιπτώσεις. Για εκείνον πάντως έχει σημασία το να παίξει ποδόσφαιρο σε ανώτερο πρωτάθλημα και σε ομάδα καλύτερη από τη Λας Πάλμας. Γι αυτό και ίσως μια ακόμα σεζόν στην ΑΕΚ θα τον βοηθούσε.

Μπορεί να ελπίζει η ΑΕΚ σε αγορά του;

Καταρχάς πρέπει να θέλει ο ίδιος μια τέτοια μακρόχρονη δέσμευση και αυτό στα 25 του δεν είναι ότι ονειρευόταν. Το να δεθεί δηλαδή με ελληνική ομάδα για 2 και πλέον χρόνια. Από την άλλη, στις περιπτώσεις αυτές μιλάει και το χρήμα. Θα είναι πάντως πολύ δύσκολα για την Ένωση να πλειοδοτήσει απέναντι σε ενδεχόμενες προτάσεις που θα υπάρξουν. Σημειωτέων ότι με λιγότερα από 6,5-7 εκατ. ευρώ, αποκλείεται να πάρει κάποιος τον Αραούχο το ερχόμενο καλοκαίρι. Είναι η τιμή εκκίνησης για τη Λας Πάλμας.

Σε τι μπορεί να ελπίζει η ΑΕΚ;

Στο να μην προκύψουν προτάσεις που θα δελεάζουν τη Λας Πάλμας ή τον ίδιο. Αν το θέμα του Αραούχο μείνει χαμηλά (δύσκολο βέβαια με τον τρόπο που αγωνίζεται και εφόσον έτσι συνεχίσει), τότε οι ελπίδες της Ένωσης για επιπλέον δανεισμό ενός έτους, θα αυξηθούν σημαντικά.

Μπορεί ο Μελισσανίδης να κάνει την υπέρβαση;

Όποιος πληρώνει μπορεί πολλά στο ποδόσφαιρο, πόσω μάλλον όταν έχει με το μέρος του και τη σύμφωνη γνώμη του ποδοσφαιριστή. Πάντως η πρόσφατη ιστορία δεν δείχνει διάθεση για τέτοιες υπερβάσεις. Θα απαιτηθούν πολλά εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα αυξάνονται όσο επίδοξοι αγοραστές του Αραούχο θα εμφανίζονται.

Πότε θα ξέρει η ΑΕΚ αν θα έχει ή όχι τον Αραούχο και του χρόνου;

Η αρχική συμφωνία προβλέπει εκκίνηση της καθοριστικής συζήτησης στις αρχές του ερχόμενου Ιουνίου. Οι Ισπανοί δεν βιάζονται, χαίρονται που βελτιώνεται, πιστεύουν ότι θα συνεχίσει ακόμα πιο δυνατά, οπότε θα πάνε μακριά τη βαλίτσα διότι ως πρώτο στόχο έχουν το να τον πουλήσουν. Αν πάντως η ΑΕΚ θέλει να έχει ελπίδες αγοράς, πρέπει να κινηθεί ΤΩΡΑ με μια πρόταση που θα προβληματίσει τους Ισπανούς. Ωστόσο έτοιμος για τέτοια συζήτηση δεν πρέπει να είναι ακόμα ούτε ο Αραούχο, ο οποίος επίσης δεν έχει λόγο να βιάζεται. Μέχρι τις 10 Ιουνίου η Ένωση θα γνωρίζει αν θα πάει σε αντικαταστάτη, εκτός εάν προκύψει νωρίτερα συμφωνία για πώληση του παίκτη από τη Λας Πάλμας σε άλλη ομάδα.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ