ΑΕΚ

Οι τρεις λόγοι για την ακριβότερη μεταγραφή του Μελισσανίδη

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ έκανε με τον Λιβάγια την πιο ακριβή μεταγραφή της επί εποχής Μελισσανίδη - δεσμευόμενη για 1,8 εκατ. ευρώ προς την Λας Πάλμας - και είχε τους (σοβαρούς) λόγους της.

Όταν πέρυσι στις αρχές του Ιούλη η ΑΕΚ έκανε τοdealμε την Λας Πάλμας για τον δανεισμό του Μάρκο Λιβάγια, καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές, δεν μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξη σχεδόν έναν μήνα μετά. Βλέπετε, από την μεριά ήταν η Ένωση που θεωρούσε πως με τον Κροάτη φορ παίρνει εκτός από έναν καλό επιθετικό και ένα ρίσκο.

Από την άλλη μεριά ήταν η Λας Πάλμας που δεν ήθελε να παραχωρήσει με ελεύθερη μεταγραφή την ακριβή επένδυση που είχε κάνει το προηγούμενο καλοκαίρι, αλλά δεν την πίστευε και πολύ.

Εξ ου και η ρήτρα του 1,8 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία για τα δεδομένα της ισπανικής αγοράς είναι μικρή. Και κάπου στη μέση βρισκόταν ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής, ο οποίος όταν είχε πρωτοφτάσει στο Κίελτσε για να ενσωματωθεί με την ΑΕΚ, έδειχνε λίγο σαν ήταν έξω από τα νερά του.

Μέσα σ’ έναν χρόνο όμως, όλα άλλαξαν ραγδαία. Ο Λιβάγια είναι «δεμένος» με την ΑΕΚ για τα επόμενα τρια χρόνια και είναι πανευτυχής καθώς αυτή ήταν η επιθυμία του. Άλλωστε στην Ένωση έχει βρει την… Ιθάκη του. Η Λας Πάλμας κτυπά το κεφάλι της στον τοίχο για το γεγονός πως δεν είχε βάλει πέρυσι μια ρήτρα απλησίαστη. Όσο για την ΑΕΚ, έβγαλε από το ταμείο της ένα ποσό της τάξεως του 1,8 εκατομμυρίων ευρώ και θα βγάλει και 2,1 εκατομμύρια, για το τριετές συμβόλαιο του παίκτη.

Οικονομικά δεδομένα, που καθιστούν τον Λιβάγια ως την ακριβότερη μεταγραφή και των τελευταία δέκα χρόνων, αλλά και της εποχής Μελισσανίδη. Άλλωστε από το 2013 και μετά, η ΑΕΚ έχει φτάσει να ξοδέψει μέχρι 600 χιλιάδες για μεταγραφή. Πρώτα για να αποκτήσει τον Μάνταλο από την Ξάνθη και μετά τον Μπάρκα από τον Ατρόμητο. Όμως η αλήθεια είναι πως η Ένωση έχει τους (συγκεκριμένους και σοβαρούς) λόγους της, που έκανε αυτή την υπέρβαση. Και τοSport24 τους καταγράφει...

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΤΟΥ

Μπορεί η κουβέντα για το ποιος ήταν οMVPτης ΑΕΚ στο πρωτάθλημα που κατέκτησε φέτος, να είναι μεγάλη και ατέρμονη. Και στην πραγματικότητα να μην βγαίνει και εύκολα άκρη. Όμως από την άλλη μεριά, οι αριθμοί του Λιβάγια στο φετινό πρωτάθλημα, ίσως τον καθιστούν φαβορί γι αυτό τον τίτλο. Ο Κροάτης φορ, ήταν δεύτερος σκόρερ της ΑΕΚ με 8 γκολ. Τρία λιγότερα από τον Αραούχο. Με κάποια εξ αυτών των γκολ, να είναι κλειδιά στην κούρσα του πρωταθλήματος.

Όπως αυτό με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ ή με τον Παναθηναϊκό στην Λεωφόρο ή και με τον Πανιώνιο και πάλι στο ΟΑΚΑ. Επίσης ο Λιβάγια ήταν πρώτος παίκτης της ΑΕΚ σε ασίστ με 5. Με κορυφαία εξ αυτών, εκείνη που έδωσε στον Μάνταλο, στο 90’ της ανατροπής με τον Ολυμπιακό στο ντέρμπι του πρώτου γύρου (3-2).

ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΣΙΜΟ ΜΕ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟ

Με την περίπτωση του Λιβάγια συνέβη κάτι που ήταν και εντυπωσιακό και σπάνιο. Ο Κροάτης έγινε ο πρώτος επιθετικός στον κόσμο, που άρχισε να λατρεύεται από τους οπαδούς, χωρίς να σκοράρει! Στο ξεκίνημα της σεζόν, ο Λιβάγια δίχτυα δεν έβρισκε. Αλλά έκανε εντυπωσιακές εμφανίσεις σε Ελλάδα και σε Ευρώπη. Και κυρίως άλλαζε την ροή των παιχνιδιών για την ΑΕΚ. Εξ ου και άκουγε το όνομά του από την κερκίδα. Το δέσιμο με τον κόσμο ήταν… ταχύτατο. Όπως και το δέσιμο του ίδιου του Κροάτη επιθετικού με την ΑΕΚ.

Η κουβέντα και η συμφωνία για το τριετές συμβόλαιο, το οποίο θα ίσχυε όταν και αν η ΑΕΚ ενεργοποιούσε την ρήτρα, έγινε και προχώρησε πριν καν ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος. Κυρίως διότι ο Λιβάγια αισθανόταν πως στην ΑΕΚ έχει βρει αυτό που έψαχνε. Κάτι που είναι σπάνιο να το βρει μια ομάδα σε ξένο παίκτη.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΤΟΥ

Προφανείς, λοιπόν, οι δυο βασικοί λόγοι που η ΑΕΚ σχεδόν δεν έκανε δεύτερη σκέψη προκειμένου να ενεργοποιήσει την οψιόν και να κρατήσει τον Λιβάγια. Όμως υπάρχει και ένας ακόμα λόγος, που έχει να κάνει με τα οικονομικά δεδομένα. Και αφορά την υπεραξία του Κροάτη. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος από την ΑΕΚ και κυρίως η πορεία της στην Ευρώπη, κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών σκάουτς απ’ όλη την Ευρώπη.

Και οι περισσότεροι εξ’ όσων έδωσαν το παρών στο ΟΑΚΑ, έφυγαν με το όνομα του Λιβάγια σημειωμένο στο μπλοκάκι τους. Με τον Κροάτη φορ να είναι στην πιο δημιουργική ποδοσφαιρικά ηλικία (25χρονών), είναι δεδομένο πως η μετοχή του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο θα εκτοξευθεί. Επομένως στην ΑΕΚ εκτός από αγωνιστικά οφέλη από την περίπτωση του Λιβάγια, προσδοκούν και οικονομικά.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ