ΑΕΚ

Οι συμπτώσεις και το άπιαστο "τεσσάρι"

Οι συμπτώσεις και το άπιαστο "τεσσάρι"

Για τη μεταγραφή του Όγκνιεν Βράνιες στην Άντερλεχτ απομένουν μόνο τα τυπικά και το Sport24.gr καταγράφει ιστορίες από πωλήσεις παικτών που έκανε η ΑΕΚ.

Καμία μεταγραφή δεν θεωρείται τελειωμένη, αν δεν πέσουν οι υπογραφές και αυτό είναι… νόμος. Επομένως μέχρι να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις από την ΑΕΚ και την Άντερλεχτ, η υπόθεση του Όγκνιεν Βράνιες δεν θα κλείσει. Όμως μετά την χθεσινή (19/6) συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές και για το ποσό αλλά και για τον τρόπο καταβολής, απομένουν μόνο τα τυπικά για να ολοκληρωθεί η πώληση.

Και μ’ αυτόν τον τρόπο, η ΑΕΚ επιστρέφει δυναμικά στην αξιοποίηση των σημαντικών περιουσιακών στοιχείων της. Η πώληση του Βράνιες δεν είναι η πρώτη μετά την περιπέτεια της Γ’ και Β’ εθνικής, καθώς είχε προηγηθεί η παραχώρηση του Έλντερ Μπαρμπόζα στην Αλ Βασλ τον Αύγουστο του 2016.

Ωστόσο είναι προφανές πως τα 3.500.000 ευρώ που θα φτάσει τώρα η υπόθεση του Βόσνιου, δεν συγκρίνονται με το 1.000.000 ευρώ από τον Πορτογάλο εξτρέμ. Πάντως η ΑΕΚ έχει… παρελθόν με πωλήσεις παικτών και με δεδομένη την τωρινή υπόθεση Βράνιες, το Sport24.gr καταγράφει τις συμπτώσεις και το ρεκόρ που πάλι δεν έσπασε.

ΤΟ "ΤΕΣΣΑΡΙ" ΠΟΥ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ

Το ποσό της συμφωνίας που πέτυχε η ΑΕΚ με την Άντερλεχτ για την παραχώρηση του Βράνιες είναι σημαντικό. Όχι μόνο διότι ο Βόσνιος αποκτήθηκε ως ελεύθερος και σ' έναν χρόνο από τώρα θα ξαναέμενε ελεύθερος. Αλλά και διότι το τελευταίο καλοκαίρι, πριν την μεγάλη καταστροφή, που η ΑΕΚ είχε παραχωρήσει τρία σημαντικά τότε, περιουσιακά της στοιχεία (Λεονάρντο, Μάκο, Κλωναρίδη), μόλις και μετά βίας είχε φτάσει στο ποσό των δυο εκατομμυρίων.

Παρ' όλα αυτά, υπάρχει ένα… νούμερο, που δεν "έσπασε" ούτε σ’ αυτή την υπόθεση πώλησης παικτών. Είναι αυτό των 4.000.000 ευρώ. Η ΑΕΚ ξεκίνησε απ' αυτό το ποσό τη διαπραγμάτευση με την Άντερλεχτ, για να κλείσει τελικά η συμφωνία στα 3.500.000. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και με την ακριβώς προηγούμενη πιο ακριβή πώληση της ΑΕΚ, που ήταν πριν από ακριβώς δέκα χρόνια.

Στην πρώτη κρούση που είχε κάνει η Τζένοα για τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο, εκείνο τον Ιούλη του 2008, η Ένωση είχε βάλει τον πήχη των απαιτήσεων κοντά στα 4.500.000 ευρώ.

ΦΙΛΙΚΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ / ΑΕΚ-ΚΟΤΜΠΟΥΣ / FRIENDLY / AEK-COTTBUS
ΦΙΛΙΚΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ / ΑΕΚ-ΚΟΤΜΠΟΥΣ / FRIENDLY / AEK-COTTBUS ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Βεβαίως οι Ιταλοί δεν ήταν διατεθειμένοι να φτάσουν τόσο ψηλά. Ήθελαν όμως πολύ τον παίκτη. Εξ ου και είχαν διανύσει στην Αυστρία, περισσότερες από μια φορές, τα 200 χιλιόμετρα που χώριζαν τα προπονητικά κέντρα που έκαναν το βασικό στάδιο της καλοκαιρινής προετοιμασίας η ΑΕΚ και η Τζένοα, προκειμένου να έχουν συνάντηση με τους κιτρινόμαυρους.

Τελικά η μεταγραφή του Παπασταθόπουλο έκλεισε περίπου στα 3.800.000 ευρώ, συμπεριλαμβανόμενου και του ποσοστού μεταπώλησης που είχε μπει. Μάλιστα το τελευταίο παιχνίδι του Σωκράτη με την φανέλα της ΑΕΚ, ήταν την 1η Ιουλίου του 2008 στην Αυστρία, στο φιλικό με την Τζένοα, το οποίο είχε κλειστεί πολύ πριν τεθεί ζήτημα μεταγραφής.

Το ποσό των 4.000.000 ευρώ αξίωσε η ΑΕΚ και για την παραχώρηση του Σωτήρη Κυργιάκου στην Λίβερπουλ, τον Αύγουστο του 2009. Με τους Άγγλους να ξεκινούν από τα 2.300.000 ευρώ και με τον παίκτη να πιέζει, καθώς ο αστικός μύθος λέει πως το μήνυμα που μετέφερε στην τότε διοίκηση ήταν "με δίνετε ή σταματάω το ποδόσφαιρο". Τελικά η ΑΕΚ συμφώνησε μ’ ένα ποσό της τάξεως των τριών εκατομμυρίων.

ΟΙ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ

Η ΑΕΚ επέστρεψε για τα καλά στις σημαντικές πωλήσεις ποδοσφαιριστών, μ’ έναν κεντρικό αμυντικό. Κι η εντυπωσιακή σύμπτωση είναι πως στην πρώτη τριάδα με τις ακριβότερες μεταγραφές, βρίσκονται τρία στόπερ. Ο Παπασταθόπουλος, ο Βράνιες και ο Κυργιάκος. Από τις πωλήσεις αυτών των τριών κεντρικών αμυντικών, το κέρδος της ΑΕΚ είναι στα 10.000.000 ευρώ.

Μάλιστα κι ο Κώστας Κατσουράνης, ο οποίος παραχωρήθηκε από την Ένωση στην Μπενφίκα μ’ ένα ποσό περίπου στα τρια εκατομμύρια, έχει αγωνιστεί ως κεντρικός αμυντικός. Όπερ σημαίνει πως η ΑΕΚ έχει πάρει διαχρονικά από τους αμυντικούς, περισσότερα χρήματα απ’ όσα έφεραν όλες οι υπόλοιπες πωλήσεις μαζί.

Υπάρχει όμως και μια ακόμα σύμπτωση. Η αμέσως προηγούμενη πώληση ποδοσφαιριστή που έγινε μήνα Ιούνιο από την ΑΕΚ, ήταν του Βίκτωρα Κλωναρίδη. Ενός παίκτη δηλαδή, που βρίσκεται και τώρα στο ρόστερ της Ένωσης. Ο Κλωναρίδης ήταν ο πρώτος εκείνου του μεγάλου… ξεπουλήματος το καλοκαίρι του 2012. Με την μεταγραφή στην Λιλ, να φέρνει στα ταμεία της Ένωσης, περίπου 1.000.000 ευρώ.

Photo Credits: Eurokinissi

To Μundial έρχεται στο mail σου! Κάνε εγγραφή στο newsletter του SPORT 24 για να μαθαίνεις καθημερινά ό,τι συμβαίνει στα γήπεδα της Ρωσίας!

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ