ΑΕΚ

Οι 27 παίκτες της ΑΕΚ που παίρνουν για πρώτη φορά πρωτάθλημα

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

To Sport24.gr παρουσιάζει τους παίκτες της ΑΕΚ που κατακτούν για πρώτη φορά τον τίτλο του πρωταθλητή στην καριέρα τους, αλλά και τις ξεχωριστές περιπτώσεις των Μανόλο Χιμένεθ και Νίκου Λυμπερόπουλου.

Το όνειρο των φιλάθλων της ΑΕΚ έγινε επιτέλους πραγματικότητα, αφού οι "κιτρινόμαυροι" κατέκτησαν και μαθηματικά το πρωτάθλημα ύστερα από 24 χρόνια, μετά την εύκολη νίκη με 2-0 επί του Λεβαδειακού, σε συνδυασμό με την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ να απορρίψει την έφεση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Για τους περισσότερους παίκτες της Ένωσης οι στιγμές είναι πρωτόγνωρες, αφού δεν είχαν ζήσει νωρίτερα ανάλογες επιτυχίες. Είναι χαρακτηριστικό πως, απ' τους 32 παίκτες που βρίσκονται αυτή την στιγμή στο ρόστερ, μόνο οι πέντε εξ αυτών έχουν στεφθεί πρωταθλητές στο παρελθόν!

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι, Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο, Βασίλη Λαμπρόπουλο, Νίκλας Χουλτ και Γιάκομπ Γιόχανσον. Ο Ουκρανός στόπερ είναι ο... πολυνίκης, καθώς έχει πανηγυρίσει επτά πρωταθλήματα με τη φανέλα της Σαχτάρ Ντόνετσκ και ένα μ' αυτή της Μπαρτσελόνα, τη σεζόν 2009-10.

Την ίδια χρονιά σήκωσε την κούπα του πρωταθλητή και ο Χριστοδουλόπουλος με τον Παναθηναϊκό, ενώ ο Λαμπρόπουλος ήταν μέλος του Ολυμπιακού τη σεζόν 2007-08, όταν οι "ερυθρόλευκοι" πήραν το πρωτάθλημα μετά την πολυσυζητημένη υπόθεση του Ρόμαν Βάλνερ.

Όσον αφορά στους δύο Σουηδούς, ο Γιόχανσον κατέκτησε το πρωτάθλημα Σουηδίας το 2007 με την Γκέτεμποργκ, σε ηλικία μόλις 17 ετών, ενώ ο Χουλτ το 2012 με την Έλφσμποργκ. Υπάρχει, βέβαια, και η περίπτωση του Σέρχιο Αραούχο που έχει κατακτήσει... μισό πρωτάθλημα Αργεντινής και συγκεκριμένα το Apertura, το 2011, με την Μπόκα Τζούνιορς.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Β' ΚΑΙ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ

Για πολλούς απ' τους παίκτες του "Δικεφάλου", η κατάκτηση του πρωταθλήματος αποτελεί -πρώτα απ' όλα- μία προσωπική δικαίωση, αφού δεν ήταν λίγοι αυτοί που επέλεξαν να αγωνιστούν με την Ένωση στη Γ' ή τη Β' Εθνική.

Όπως για παράδειγμα, οι Άνταμ Τζανετόπουλος και Παναγιώτης Ντούνης που αποτελούν τους συνδετικούς κρίκους μεταξύ της ομάδας που συμμετείχε στη Γ' Εθνική και της... πρωταθληματικής.

Οι 27 παίκτες της ΑΕΚ που παίρνουν για πρώτη φορά πρωτάθλημα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ανάλογες περιπτώσεις είναι κι οι Γιάννης Ανέστης, Μιχάλης Μπακάκης και Πέτρος Μάνταλος, που φορούν την κιτρινόμαυρη φανέλα απ' το 2014, τη χρονιά δηλαδή που η ΑΕΚ αγωνίστηκε στη Football League.

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ

Από εκεί και πέρα, δικαιωμένοι για την επιλογή να υπογράψουν στην ΑΕΚ θα πρέπει να αισθάνονται κι οι Όγκνιεν Βράνιες, Ούρος Τσόσιτς, Έλντερ Λόπες, Ροντρίγκο Γκάλο, Αντρέ Σιμόες, Ερίκ Μοράν, Αστρίτ Αϊντάρεβιτς, Σοτζέι Μασούντ, Σέρχιο Αραούχο και Μάρκο Λιβάγια.

Για κάποιους, όπως για παράδειγμα ο Μασούντ, ήταν μία απ' τις τελευταίες ευκαιρίες να κατακτήσουν πρωτάθλημα, έστω και στη δύση της καριέρας τους, ενώ για άλλους όπως οι Λιβάγια και Τσόσιτς είναι μία καλή... αρχή.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΝΕ

Η ΑΕΚ, απ' το 2013 και ύστερα, έχει κάνει ξανά μια επιστροφή στο ελληνικό στοιχείο. Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές αποτελούν τη "ραχοκοκαλιά" της ομάδας, όντες ιδιαίτερα σημαντικοί τόσο για τα αποδυτήρια όσο και για την πορεία προς τον τίτλο.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι Βασίλης Μπάρκας, Παναγιώτης Τσιντώτας, Κώστας Γαλανόπουλος, Τάσος Μπακασέτας, Γιώργος Γιακουμάκης και Βίκτωρ Κλωναρίδης.

Οι 27 παίκτες της ΑΕΚ που παίρνουν για πρώτη φορά πρωτάθλημα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον Παναγιώτη Κόνε, που ήταν μέλος της ΑΕΚ τη σεζόν 2007-08, όταν έχασε το πρωτάθλημα λόγω της υπόθεσης Βάλνερ. Ο 30χρονος μέσος επέστρεψε το περασμένο καλοκαίρι στους "κιτρινόμαυρους" ύστερα από 10 χρόνια και είδε τους κόπους του να δικαιώνονται με την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

ΟΙ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΔΕΣ

Τέλος, οι πιτσιρικάδες της Ένωσης μπορεί να μην είχαν ενεργή συμμετοχή και συμβολή στο εφετινό πρωτάθλημα, αλλά πήραν μία πρώτη... γεύση από πορεία πρωταθλητισμού. Είναι βέβαιο πως στο μέλλον οι Γιώργος Γιαννούτσος, Πάρης Μπάμπης, Χρήστος Γιούσης, Χρήστος Αντωνίου και Δημήτρης Μελικιώτης, οι τέσσερις πρώτοι εκ των οποίων προέρχονται απ' τις ακαδημίες του συλλόγου, θα έχουν την ευκαιρία να (απο)δείξουν την αξία τους.

ΟΙ "ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΙ" ΧΙΜΕΝΕΘ - ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Μία ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στον προπονητής της ΑΕΚ, Μανόλο Χιμένεθ και τον Τεχνικό Διευθυντή της ομάδας, Νίκο Λυμπερόπουλο παρότι δεν πρόκειται για εν ενεργεία ποδοσφαιριστές. Τόσο για τον Ισπανό τεχνικό όσο και για τον παλαίμαχο επιθετικό, ο συγκεκριμένος τίτλος έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού ό,τι δεν κατάφεραν ως παίκτες, το καταφέρνουν ως επικεφαλής του τεχνικού επιτελείου και από διοικητικό πόστο αντίστοιχα.

22/04/2018 AEK Vs Levadiakos, Superleague season 2017-18

Photo by Georgia Panagopoulou / Tourette Photography
22/04/2018 AEK Vs Levadiakos, Superleague season 2017-18 Photo by Georgia Panagopoulou / Tourette Photography GEORGIA PANAGOPOULOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

(Georgia Panagopoulou / Tourette Photography)

Ο Χιμένεθ, παρότι ήταν ο βασικός αριστερός μπακ της Σεβίλλης για σχεδόν 13 χρόνια και συγκεκριμένα απ' το 1984 έως το 1997, δεν κατάφερε να πανηγυρίσει κάποιο τίτλο. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί πως ο 54χρονος τεχνικός κατέκτησε το πρωτάθλημα της β' κατηγορίας του Κατάρ με την Αλ Ραγιάν τη σεζόν 2013-14, αλλά δεν έχει την ίδια βαρύτητα και σημασία με την εφετινή επιτυχία.

Απ' την άλλη πλευρά, ο "Λύμπε" αν και βρισκόταν διαρκώς στο υψηλότερο επίπεδο τόσο με τη φανέλα του Παναθηναϊκού όσο και της ΑΕΚ, δεν πήρε την πολυπόθητη κούπα. Βέβαια, το 2008 έφτασε μία "ανάσα" απ' τον τίτλο του πρωταθλητή, αλλά η υπόθεση Βάλνερ είχε ως αποτέλεσμα το τρόπαιο να καταλήξει στον Ολυμπιακό.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ