ΑΕΚ

Οι 17 "κιτρινόμαυρες" μέρες στην Οπαλένιτσα

Οι 17 "κιτρινόμαυρες" μέρες στην Οπαλένιτσα
INTIME SPORTS

Ο απεσταλμένος του Sport24.gr στην Πολωνία Κώστας Τσίλης αναλύει τις 17 ημέρες προετοιμασίας της ΑΕΚ στην Οπαλένιτσα. Αυτοί που ξεχώρισαν, οι άτυχοι και το συμπέρασμα.

Ο κύκλος του φετινού βασικού σταδίου της ΑΕΚ στην Πολωνία έκλεισε. Οι «κιτρινόμαυροι» έμειναν 17 ολόκληρες μέρες στο προπονητικό κέντρο του Ρεμές στην Οπαλένιτσα. Τις περισσότερες εξ αυτών δούλεψαν τόσο το πρωί, όσο και το απόγευμα. Ενώ έπαιξαν και συνολικά πέντε φιλικά παιχνίδια.

Το Sport24.gr ήταν στην Πολωνία και κάνει την… σύνοψη των 17 «κιτρινόμαυρων» ημερών δουλειάς στην Οπαλένιτσα:

Οι προπονήσεις

Ήταν κατά κύριο λόγο διπλές. Μόνο ένα πρωινό χάρισε ο Δέλλας στους παίκτες του. Υπήρχαν ωστόσο προπονήσεις στις οποίες δεν ανέβαζε την ένταση της δουλειάς προκειμένου να μην καταπονηθούν οι παίκτες. Ο Δέλλας επικεντρώθηκε στην δουλειά σε συγκεκριμένα στοιχεία του παιχνιδιού. Από την πρώτη μέρα, μέχρι και την τελευταία. Πρεσάρισμα χαμηλά στον αντίπαλο, κυκλοφορία της μπάλας με άνοιγμα των χώρων, γρήγοροtransition, παιχνίδι με ταχύτητα και στηρίγματα. Η κούραση των παικτών στο τέλος, ήταν η απόδειξη της σκληρής δουλειάς που έγινε.

Διαφορές με την περσινή προετοιμασία

Σε σχέση και με την περσινή προετοιμασία που έκανε ο Δέλλας και σε σχέση με προετοιμασίες προηγούμενων καλοκαιριών, σ’ αυτή υπήρχε πολλή μπάλα. Ενώ πέρυσι ο τεχνικός της ΑΕΚ στο Πήλιο είχε αφιερώσει κάποιες πρωινές προπονήσεις στη δουλειά στη φυσικά κατάσταση και μόνο, φέτος δεν έγινε αυτό ούτε μια φορά. Οι παίκτες της ΑΕΚ έκαναν και τρέξιμο και έλκηθρα και κάποιες ασκήσεις στο ξεκίνημα των (πρωινών) προπονήσεων και από εκεί και πέρα μόνο… μπάλα.

Ομοιότητες με την περσινή προετοιμασία

Η φιλοσοφία του Δέλλα παραμένει η ίδια. Όπως και το αγωνιστικό μοντέλο που έχει στο μυαλό του. Μάλιστα πολλές από τις οδηγίες που επέμενε φέτος να δίνει συνεχώς στους παίκτες του προκειμένου να τις εμπεδώσουν, ήταν οι ίδιες που επέμενε και πέρυσι. Επίσης ίδιος είναι και ο σχηματισμός που έχει ως βάση η ομάδα. Ο Δέλλας δούλεψε και πάλι φέτος κυρίως με το 4-2-3-1 και πολύ λιγότερο το 4-3-3.

Το σημείο αναφοράς

Ο Ρόναλντ Βάργκας ήταν έτσι κι αλλιώς ένα δυνατό όνομα που αποκτήθηκε στην μεταγραφική περίοδο για την ΑΕΚ. Όμως ήταν και το σημείο αναφοράς στην προετοιμασία στην Πολωνία. Καταρχήν διότι ο Βενεζουελάνος ξεκίνησε κάνοντας εντυπωσιακά πράγματα και στις προπονήσεις και στα δυο πρώτα φιλικά (ένα γκολ – μια ασιστ – ένα δοκάρι). Και κατά δεύτερον διότι όταν του προέκυψε το πρόβλημα με τον τραυματισμό, έλλειψε πολύ από την ΑΕΚ.

Αυτοί που ξεχώρισαν

Οι «παλιοί» ηταν αυτοί που έκλεψαν την παράσταση. Πιο ψηλά στις θέσεις με την καλύτερη εικόνα συνολικά σ’ αυτές τις 17 μέρες του βασικού σταδίου της προετοιμασίας στην Πολωνία, βρίσκονται παίκτες που ήταν και στο περσινό ρόστερ. Όπως ο Γιάκομπ Γιόχανσον, όπως ο Δημήτρης Κολοβέτσιος, όπως ο Βαγγέλης Πλατέλλας, όπως ο Γιάννης Ανέστης. Και οι τέσσερις όπως και ο Δημήτρης Ανάκογλου από τα μέσα της δουλειάς και μετά, είχαν εξαιρετική παρουσία.

Οι 17 "κιτρινόμαυρες" μέρες στην Οπαλένιτσα
Μπαρμπόζα ΑΕΚ προπόνηση INTIME SPORTS

Οι άτυχοι

Προετοιμασία χωρίς απρόοπτα δεν υπάρχει ποτέ και σε καμία ομάδα. Και η ΑΕΚ είχε τις δικές της κακοδαιμονίες στην Οπαλένιτσα. Ο Μιγκέλ Κορδέρο υπέστη θλάση στον τετρακέφαλο στην 12μέρα, χρειάστηκε να επιστρέψει πρόωρα στην Αθήνα και θα απουσιάσει από 4-6 εβδομάδες. Ενώ ο Κυριάκος Ανδρεόπουλος, πρόλαβε να παίξει μόλις 13 λεπτά στο πρώτο φιλικό απέναντι στην Χάποελ Τελ Αβίβ, τραυματίστηκε και έχασε όλο το υπόλοιπο διάστημα της προετοιμασίας.

Οι καινούργιοι

Ο Αντρέ Σιμόες και ο Αλάιν Μπαρόχα μόλις βρήκαν τον βηματισμό τους και τον ρυθμό τους, άρχισαν να δείχνουν εξαιρετικά στοιχεία. Ο Θέσαρ Άρθο έδειξε πολύ δυναμικός στόπερ, αλλά είναι άγνωστο αν έχει ηγετικά χαρακτηριστικά . Ο Ράφικ Τζεμπούρ με εξαίρεση το πρώτο φιλικό, ακόμα δεν έχει βρει τον ρυθμό του, αλλά προσπαθεί να μπει στο ρόλο του «μεγάλου αδελφού». Ο Ροντρίγκο Γκάλο είχε καλές εκτελέσεις στημένων, αλλά ακόμα δεν έχει βγάλει σταθερότητα. Ο Σταύρος Βασιλαντωνόπουλος άφησε πολύ ελπιδοφόρα μηνύματα με την παρουσία του.

Η στιγμή

Ήταν εντυπωσιακός ο τρόπος που αντέδρασε όλος ο οργανισμός της ΑΕΚ όταν τραυματίστηκε ο Κορδέρο. Σαν μια οικογένεια, που ένα μέλος της υποφέρει. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έσπευσε αμέσως μόλις ο Ισπανός αποχώρησε από την προπόνηση, να του δώσει ένα πατρικά χάδι στο κεφάλι και να τον παρηγορήσει. Ο Βάργκας και ο Άρθο πήγαν αμέσως πάνω στον Κορδέρο. Ενώ μόλις τελείωσε η προπόνηση, ο Δέλλας για πολλή ώρα είχε κουβέντα με τον Ισπανό για να τον στηρίξει, ενώ όλοι οι παίκτες «έπεσαν» πάνω του και του στάθηκαν.

Η «περιπέτεια»

Λαχτάρησαν κυριολεκτικά οι άνθρωποι της ΑΕΚ με τον Θέσαρ Άρθο. Ο Ισπανός αμυντικός δέχθηκε ένα δυνατό κτύπημα στο φιλικό με την Χάποελ. Και μετά το ματς είχε αιμόπτυση. Αμέσως ο γιατρός της ΑΕΚ Άλκης Καλιακμάνης μετέφερε τον Άρθο στο νοσοκομείο στο Πόζναν. Έμεινε μαζί του όλο το βραδύ και με ώρες αγωνίας, καθώς δεν ήταν δυνατόν να γίνουν όλες οι εξετάσεις. Τελικά αυτές ολοκληρώθηκαν την άλλη μέρα το πρωί και τόσο ο γιατρός όσο και όλη η ΑΕΚ, ηρέμησαν. Πάντως στις δύσκολες ώρες, ο Άρθο έδειξε μεγάλο παλικάρι.

Τα φιλικά

Η ΑΕΚ ξεκίνησε με ισοπαλία 1-1 επί της Χάποελ Τελ Αβίβ με γκολ του Αραβίδη με κεφαλιά. Συνέχισε με νίκη 2-0 επί της Κορόνα Κίελτσε με τον Βάργκας και τον Κρισάντους να σκοράρουν και τον Βενεζουελάνο να χάνει πέναλτι. Ακολούθησε η νίκη 1-0 επί της Χάποελ Καταμόν με το γκολ του Γκάλο. Ήρθε η ήττα από την Ανόρθωση με 2-1 με τον Γροντή να μειώνει το σκορ. Και η αυλαία έπεσε με νίκη της ΑΕΚ με 2-0 επί της Μιετζ, με τα γκολ του Ανάκογλου και του Κρισάντους.

Το συμπέρασμα

Ο Δέλλας δούλεψε πάνω σε συγκεκριμένα στοιχεία παιχνιδιού. Όχι πολλά. Λίγα αλλά και συγκεκριμένα. Και τα δούλεψε επισταμένως και καθημερινώς βήμα προς βήμα. Αν και όταν οι ποδοσφαιριστές του τα αφομοιώσουν, η ΑΕΚ μπορεί να γίνει «ομάδα», όπως την έχει σκεφτεί ο Δέλλας. Άλλωστε υπάρχουν ακόμα δυο εβδομάδες δουλειάς στην Αθήνα για να «δέσουν» οι παλιοί με τους καινούργιους. Ενώ η εικόνα της ΑΕΚ θα είναι εντελώς διαφορετική (και καλύτερη) με την προσθήκη ενός ακόμα παίκτη στη μεσοεπιθετική γραμμή αλλά και του Μάνταλου που ανέβασε κατακόρυφα ρυθμούς στην Πολωνία και επιστρέφει τον Σεπτέμβρη.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ