ΑΕΚ

Ο Χιμένεθ θέλει όλους τους παίκτες "φτιαγμένους"

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΕΚ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΟΛΟ ΧΙΜΕΝΕΘ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ (Eurokinissi Sports / ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ)
ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΕΚ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΟΛΟ ΧΙΜΕΝΕΘ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ (Eurokinissi Sports / ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI SPORTS

Ο Μανόλο Χιμένεθ έχει ως βάση της δουλειάς στην ΑΕΚ, την προσπάθεια να έχει όλους τους παίκτες, ικανοποιημένους στην... τσίτα και "φτιαγμένους" ψυχολογικά.

Όταν υπάρχει ένα ρόστερ με 24 - 25 ποδοσφαιριστές εκ των οποίων μόνο οι έντεκα μπορούν να ξεκινήσουν το παιχνίδι και άλλοι επτά να καθίσουν στον πάγκο, είναι δεδομένο πως το μεγαλύτερο «αγκάθι» για έναν προπονητή, είναι η διαχείριση. Η διαχείριση και οι ισορροπίες. Σ’ αυτό το κομμάτι, ο Μανόλο Χιμένεθ έχει δώσει μεγάλο βάρος από την πρώτη μέρα που έχει αναλάβει την ΑΕΚ. Κυρίως, διότι το κομμάτι το… ψυχολογικό το θεωρεί κεφαλαιώδες.

Για τον Ισπανό τεχνικό ήταν από την αρχή σημαντικό, να αισθάνονται όλοι οι ποδοσφαιριστές ενεργοί. Επίσης ο Χιμένεθ τους θέλει όλους στην… τσίτα. «Φτιαγμένους» ψυχολογικά. Και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί, όταν κάποιοι επηρεάζονται ψυχολογικά όταν μένουν εκτός ενδεκάδας ή εκτός αποστολής. Εξ ου και η χθεσινή (14/3) ομιλία που έκανε ο Χιμένεθ και την διαβάσατε στο Sport24.gr.

Ο Ισπανός τεχνικός προφανώς και είχε διαπιστώσει πως κάποιοι ποδοσφαιριστές έπεσαν ψυχολογικά από το γεγονός πως έχουν λιγότερο χρόνο συμμετοχής ή μικρότερη παρουσία στις βασικές ενδεκάδες των τελευταίων παικτών. Κάτι που και ο Χιμένεθ ξέρει πως είναι απολύτως ανθρώπινο. Όμως προσπάθησε με την ομιλία που έκανε, να… τσιτώσει όλους τους παίκτες της ΑΕΚ. Άλλωστε ο Ισπανός τεχνικός από την πρώτη μέρα που ανέλαβε, δίνει μεγάλο βάρος στην προσπάθεια να κρατηθούν οι ισορροπίες και το κλίμα.

Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ

Όταν Χιμένεθ έκανε την πρώτη του ομιλία στους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ στα Σπάτα, περισσότερες από μια φορές, ζήτησε απ’ όλους να είναι έτοιμοι, καθώς θα χρειαστεί να βοηθήσουν. Ήταν μια ατάκα που ο Ισπανός τεχνικός επαναλαμβάνει σε τακτά χρονικά διαστήματα. Και παράλληλα το κάνει και πράξη. Πριν από το ματς πρωταθλήματος με την Λάρισα, είχε πει στους παίκτες του μέσα στα αποδυτήρια των Σπάτων πως «είστε 24 παίκτες και να ξέρετε πως όλους σας υπολογίζω και όλοι θα μπείτε και θα παίξετε και πρέπει να είστε έτοιμοι».

Και στο ματς με την Λάρισα, συμπλήρωσε 24 παίκτες στους οποίους έδωσε χρόνο συμμετοχής, από την μέρα που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ. Άλλωστε είναι και ο προπονητής που επανέφερε και τον Χρήστο Αραβίδη. Από την πρώτη στιγμή που ο διεθνής επιθετικός επέστρεψε από τραυματισμό, ο Χιμένεθ τον συμπεριέλαβε κανονικά στην δουλειά της ομάδας. Και με τον ΠΑΟΚ πήρε ξανά χρόνο συμμετοχής και μάλιστα με γκολ.

ΟΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

Ο Χιμένεθ προσπαθεί από την πρώτη μέρα, να χτίσει γέφυρες επαφής και να ανοίξει κώδικα επικοινωνίας, μ’ όλους τους παίκτες. Έχει πάγια τακτική να συζητά, ακόμα και να εξηγεί τις επιλογές του, προκειμένου να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ισπανός τεχνικός έχει ζητήσει από τον Κώστα Γαλανόπουλο συγγνώμη. Την δεύτερη φορά δημοσίως.

Πρώτα ήταν στο παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης, όταν τον σήκωσε για αλλαγή στις καθυστερήσεις αλλά η μπάλα δεν βγήκε εκτός αγωνιστικού χώρου και ο μικρός δεν μπήκε ποτέ στο ματς. Τότε ο Χιμένεθ τον αγκάλιασε και του ζήτησε συγγνώμη. Ενώ με συγγνώμη στον Γαλανόπουλο ξεκίνησε και τη συνέντευξη Τύπου ο Ισπανός τεχνικός μετά το ματς με τον ΠΑΟΚ, καθώς είχε «ακυρώσει» την αλλαγή του νεαρού, όταν προέκυψε ανάγκη να αποχωρήσει ο Αραούχο.

Ο Χιμένεθ προσπαθεί όσο μπορεί να μιλά και να εξηγεί στους παίκτες τις αποφάσεις του. Όπως έκανε στο ματς με την Ξάνθη, όταν αποβλήθηκε ο Γκάλο και χρειάστηκε να «θυσιάσει» τον Πατίτο για να καλύψει το δεξί άκρο της άμυνας. Αμέσως μόλις βγήκε από το ματς ο Αργεντινός, ο Χιμένεθ του εξήγησε τους λόγους που έγινε η αλλαγή.

Βεβαίως η κουβέντα με τους παίκτες για τις αποφάσεις, μπορεί και να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Και αυτό διότι στην πορεία ο Χιμένεθ μπορεί να κάνει μια διαφορετική επιλογή και ως εκ τούτου να ακυρωθεί η κουβέντα που έχει κάνει με τον παίκτη. Πάντως ο Ισπανός θεωρεί πως πρέπει να συζητά με τους ποδοσφαιριστές του.

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣΙΑΣ

Για τον Χιμένεθ το θέμα των ισορροπιών είναι κεφαλαιώδες. Όπως και η ανάγκη να είναι στην «τσίτα» όλοι οι ποδοσφαιριστές του ρόστερ. Μ’ αυτή την λογική έκανε και το… πείραμα της μοιρασιάς και με τους τερματοφύλακες. Ο Χιμένεθ κατήργησε την τακτική να χρησιμοποιεί άλλον γκολκίπερ για το πρωτάθλημα και άλλον για κύπελλο. Αξιοποίησε το γεγονός πως η ΑΕΚ διαθέτει δυο εξαιρετικά ταλαντούχους και με την δουλειά που γίνεται πανέτοιμους τερματοφύλακες και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει βασικός. Πως θα παίζουν και οι δυο. Ήδη στα τελευταία τέσσερα ματς, μετρά δυο ο Ανέστης και δυο ο Μπάρκας.

Απλώς αυτό το πείραμα έχει και τις… δυσκολίες του. Διότι είναι άγνωστο τι θα γίνει τώρα που έρχεται το… πέμπτο ματς. Πάντως σε κάθε περίπτωση, ο Χιμένεθ επιχείρησε να κρατήσει στην… τσίτα και τους δυο τερματοφύλακες.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ