ΑΕΚ

Ο ρόλος του Μπουονανότε στο "Καραϊσκάκης"

Ο ρόλος του Μπουονανότε στο "Καραϊσκάκης"
INTIME SPORTS

Στην ενδεκάδα ο Μπουονανότε; Εκτός αυτής; Σε μία από τις δύο πτέρυγες, ως δεκάρι αντί του Μάνταλου ή μήπως το επαναστατικό τρικ με τη χρησιμοποίησή του στην κορυφή της επίθεσης; Το Sport24.gr θέτει το ερώτημα και ψάχνει τις απαντήσεις.

Ίσως είναι λίγο νωρίς να πιάσουμε την κουβέντα για ένα ματς που θα διεξαχθεί το μεθεπόμενο Σάββατο. Όμως δημιουργεί μεγάλο ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο η ΑΕΚ θα προσεγγίσει το συγκεκριμένο παιχνίδι και ποιες θα είναι αποφάσεις του Δέλλα για τους «11» της βασικής ενδεκάδας.

Ο προπονητής ανακατεύει από εβδομάδα σε εβδομάδα την τράπουλα πριν μοιράσει τις κάρτες του στον αγωνιστικό χώρο. Κάποιοι το αποκαλούν « μπέρδεμα σκέψης», άλλοι (μεταξύ των οποίων και ο ίδιος) το χαρακτηρίζουν ως « καταρτισμό της ενδεκάδας βάσει των αδυναμιών και προτερημάτων του αντιπάλου».

Η αλήθεια πίσω από όλες τις προαναφερθείσες λέξεις δεν αλλάζει: Σταθερό σχήμα δεν υφίσταται και συνήθως δύσκολα «περπατάνε» ομάδες οι οποίες επιδίδονται σε διαδοχικές διαφοροποιήσεις όχι μόνο σε πρόσωπα, όσο (κυρίως) σε ρόλους. Διότι ως σήμερα ο Δέλλας δεν αρκείται απλώς σε αλλαγές παικτών από αγώνα σε αγώνα, κατά περιπτώσεις τους τοποθετεί και σε διαφορετικές θέσεις από τον αμέσως προηγούμενο.

Ως εκ τούτου τα διλήμματα για τους «11» του ιδιαίτερα απαιτητικού ματς στο «Καραϊσκάκης» είναι εύλογα. Έξι ποδοσφαιριστές (Μάνταλος, Βάργκας, Αραβίδης, Μπαρμπόζα, Πλατέλλας, Μπουονανότε και ως αουτσάιντερ ο 7ος Κρισάντους) μονομαχούν για τις τέσσερις θέσεις της μεσοεπιθετικής γραμμής, ωστόσο το μεγάλο ερώτημα εστιάζεται στον (αποκαλούμενο ως) Νάνο. Θα είναι βασικός αυτή τη φορά; Και αν ναι, σε ποιο ρόλο;

Κορυφή επίθεσης!

Η επιστροφή του Σιμόες στο πλευρό του Γιόχανσον είναι δεδομένη. Η μεσαία γραμμή ισχυροποιείται ανασταλτικά, όμως ο πονοκέφαλος του Δέλλα αφορά στην αντιμετώπιση των δραστήριων και φορμαρισμένων εξτρέμ του Ολυμπιακού. Φαινόμενα όπως αυτά της Τούμπας, με τον Ροντρίγκες να εκθέτει συνεχώς τον Γκάλο και τον Μπουονανότε να αρνείται τις βοήθειες, θα κοστίσουν και μάλιστα πολλαπλάσια. Το ίδιο ισχύει και για την κάλυψη που θα πρέπει να έχει ο Ντίντακ από τον ακραίο επιθετικό της δικής του πλευράς.

Ο Αργεντινός και ο Βάργκας έχουν παρουσιάσει μεγάλη αδυναμία στον τομέα της ανασταλτικής λειτουργίας. Αφήνουν φάσεις να χάνονται, δεν δίνουν μάχες και αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται σε μόνιμη βάση. Ο δε Νάνος έχει και το ντεζαβαντάζ του ύψους και της σωματικής κατασκευής του. Δύσκολα μπορεί να επιβιώσει σε προσωπικές μονομαχίες που απαιτείται επαφή. Πρέπει όμως (τουλάχιστον) να καλύπτει τους χώρους.

Ένα τρικ που δεν αποκλείεται να εφαρμόσει ο προπονητής είναι αυτό της χρησιμοποίησής του στην κορυφή της επίθεσης, όπως δηλαδή ο Βάργκας έπαιξε για σημαντικό διάστημα στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με τον Ατρόμητο, πριν περάσει ως αλλαγή ο Κρισάντους.

Με τον τρόπο αυτό, ο Δέλλας θα ενισχύει τις πτέρυγες με παίκτες που βοηθούν πολύ ανασταλτικά με το τρέξιμο και το πρέσινγκ που ασκούν, όπως ο Αραβίδης και ο Πλατέλλας ή ο Μπαρμπόζα. Και ο Πορτογάλος έχει στιγμές αφηρημάδας, όμως γενικά προσπαθεί. Αν επιλεγεί αυτή η στρατηγική, τότε ο Μάνταλος θα χρησιμοποιηθεί ως δεκάρι και ο Βάργκας θα μείνει στον πάγκο.

Είναι νωρίς ακόμα, όμως η εύρεση της κατάλληλης τετράδας ήδη βασανίζει το μυαλό του προπονητή, ο οποίος θα δοκιμάσει πολλά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι είναι δύσκολο να αφήσει για δεύτερο σερί ματς εκτός 11αδας τον ποδοσφαιριστή που αποκτήθηκε γι αυτόν ακριβώς το λόγο: Να κάνει τη διαφορά, ειδικά σε τέτοια ματς.

Δεν ισχύουν τα περί δυσαρέσκειας

Πάντως τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί κακής διάθεσης του Μπουονανότε, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Μάλιστα υπήρχε ενόχληση στις τάξεις της ΑΕΚ για τη δημιουργία θέματος από το πουθενά, καθώς ο Αργεντινός ούτε αντέδρασε, ούτε εξέφρασε δυσαρέσκεια επειδή δεν ήταν βασικός στον αγώνα με τον Ατρόμητο. Ασφαλώς σε κανέναν ποδοσφαιριστή παγκοσμίως αρέσει να μένει στον πάγκο και μία δεύτερη ίδια αντιμετώπιση, ίσως προκαλέσει μουρμούρα. Στην παρούσα φάση πάντως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ