ΑΕΚ

Ο Ριβάλντο "στοίχειωσε" τον Αύγουστο

Ο Ριβάλντο "στοίχειωσε" τον Αύγουστο
Κυργιάκος Ριβάλντο Μαϊστόροβιτς

Μια μικρή παράδοση έχει δημιουργηθεί στην ΑΕΚ και ο Μπαρμπόζα την διατηρεί, καθώς σήμερα (18/8) τελειώνει η μεταγραφή του.

Ήδη από το τέλος της δεκαετίας του ’90, η ΑΕΚ έχει μπει στην διαδικασία όχι μόνο να αποκτά ποδοσφαιριστές στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο, όχι μόνο να αφήνει ελεύθερους, αλλά και να παραχωρεί παίκτες σε ομάδες του εξωτερικού.

Ωστόσο είναι πάγια επιδίωξη όλων των προπονητών, είναι οι προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ να ολοκληρώνονται μέσα στον Ιουνίου ή… βία μέχρι και τον Ιούλιο.

Οι μεταγραφές και πολύ περισσότερο οι αποχωρήσεις μέσα στον Αύγουστο, παραμονές ή και εν μέσω αγωνιστικών υποχρεώσεων, ήταν πάντα ένα ζήτημα. Και η αλήθεια είναι πως ο Ριβάλντο, από το καλοκαίρι του 2008, δημιούργησε μια παράδοση στην ΑΕΚ, την οποία όπως όλα δείχνουν, θα κρατήσει και ο Έλντερ Μπαρμπόζα. Ο Ριβάλντο σαν να «στοίχειωσε» τον μήνα Αύγουστο. Και σχεδόν πάντα, προκύπτει μια θορυβώδη αποχώρηση. Όπως τώρα για τον Μπαρμπόζα, που ήδη έχουν έρθει στην Αθήνα οι άνθρωποι της Αλ Γουάσλ για να ολοκληρώσουν την μεταγραφή ακόμα και σήμερα (18/8). Όμως η περίπτωση του Πορτογάλου όχι απλώς δεν είναι η μοναδική, αλλά απλώς κομμάτι μιας ιδιότυπης παράδοσης. Το Sport24.grέχει το ρεπορτάζ.

Ο πρώτος που άνοιξε την… πόρτα

Το καλοκαίρι του 2008 έτσι κι αλλιώς ήταν περίεργο για την ΑΕΚ. Είχε αποχωρήσει ο Νίκος Λυμπερόπουλος την ημέρα που η αποστολή της ομάδας αναχωρούσε για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας στο Χοφ της Αυστρίας. Είχε παραχωρηθεί ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος στην Τζένοα που έκανε επίσης καλοκαιρινή προετοιμασία στην Αυστρία όπως και η ΑΕΚ. Όμως αυτό που έγινε με τον Ριβάλντο έσκασε σαν «βόμβα». Πάνω που η ΑΕΚ προετοιμαζόταν για την ρεβάνς της ήττας με 1-0 στο ΟΑΚΑ από την Ομόνοια για τα προκριματικά του ΟΥΕΦΑ, ο Ρίμπο μια ωραία πρωία είπε « παίρνει το καπελάκι μου και φεύγω για Ουζμπεκιστάν». Ο Ριβάλντο δέχθηκε πρόταση ενός εκατομμυρίου Ευρώ από την Μπουτιονκορ και δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά.« Ήταν μία δύσκολη απόφαση για μένα, αλλά δεν μπορούσα να πω όχι στην πρόταση που μου έγινε. Ενημέρωσα τη διοίκηση και συμφώνησε. Ζητώ ένα εκατομμύριο συγγνώμη γιατί φεύγω τώρα» δήλωσε τότε ο Ρίμπο. Η ΑΕΚ πήρε επίσης κοντά στο ένα εκατομμύριο και στις 25 Αυγούστου ο Βραζιλιάνος «χαιρέτησε».

«Δεν μπορούσα να πω όχι»

Στα τέλη του Ιούλη του 2008, ο Σωτήρης Κυργιάκος έπαιρνε μεταγραφή στην ΑΕΚ για να αντικαταστήσει τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο που είχε παραχωρηθεί στην Τζένοα. Έναν χρόνο μετά, μήνα Αύγουστο, έλεγε «αντίο» στην Ένωση καθώς δεν μπορούσε να αρνηθεί πρόταση της Λίβερπουλ. Όλα έγιναν ταχύτατα. Στις 17 Αυγούστου ο Κυργιάκος δέχθηκε την πρόταση και στις 18 Αυγούστου, σαν σήμερα δηλαδή, ανακοίνωσε και στους συμπαίκτες του και δημοσίως την απόφαση του. "Στη ζωή μου δεν κρύφτηκα ποτέ, παίρνοντας πάντα το κόστος της κάθε επιλογής μου όποιο κι αν ήταν αυτό. Έτσι έμαθα. Την προηγούμενη βδομάδα δήλωσα ότι είμαι παίκτης της ΑΕΚ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια κι έτσι ακριβώς ήταν. Σήμερα, η μεγαλύτερη πρόκληση που δέχτηκα στην καριέρα μου, ακυρώνει τα λεγόμενά μου.

Έτσι είναι η ζωή. Πολλές φορές παίζει περίεργα παιχνίδια. Θέλω να ενημερώσω τον κόσμο της ΑΕΚ πως την Δευτέρα το βράδυ δέχτηκα πρόταση από την Λίβερπουλ. Πρόταση που έκανα δεκτή. Καταλαβαίνω πολύ καλά ότι αυτή η πρόταση ήρθε στο χειρότερο χρονικά σημείο για την ομάδα δεδομένων των κρίσιμων παιχνιδιών ενόψει του Europa League. Το γεγονός όμως να παίξω στην Λίβερπουλ είναι πρόκληση για μένα». Η ΑΕΚ δεν είχε και πολλά περιθώρια αντίδρασης. Τουλάχιστον μπήκαν λεφτά στα ταμεία, καθώς η πρόταση της Λίβερπουλ φέρεται να ξεκίνησε από 1,5 εκατομμύριο και να κατέληξε κοντά στα τρία.

Έλλειψη χρημάτων ίσον διαζύγιο

Η ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2010 είχε μπει ήδη για τα καλά στο μάτι του κυκλώνα των οικονομικών προβλημάτων. Και ο Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς ήταν μάλλον πολυτέλεια για το μπάτζετ της. Άλλωστε το συμβόλαιο του Σουηδού στόπερ, έφτανε το 1,3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η ΑΕΚ έψαχνε να τον… ξεφορτωθεί και βρήκε στα μέσα του Αυγούστου. Η Σέλτικ στις 14 του μηνός απέκτησε τον Μαϊστόροβιτς, που έμεινε ελεύθερος από την Ένωση. « Πέρασα δύο πολύ όμορφα χρόνια στην Ελλάδα και την ΑΕΚ και είμαι χαρούμενος που μου δόθηκε η ευκαιρία να αγωνιστώ σε μια τόσο μεγάλη ομάδα. Καταλαβαίνω ότι η ΑΕΚ, όπως και ολόκληρη η χώρα, βρίσκεται σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία και εύχομαι να πάνε όλα καλά».

Με ελαφρά… πηδηματάκια

Το τελευταίο κομμάτι του παζλ των ξαφνικών αποχωρήσεων στην καρδιά του Αυγούστου, πριν έρθει το φετινό με τον Μπαρμπόζα, ήταν του Δημήτρη Σιαλμά το καλοκαίρι του 2012. Ήταν ένα από τα πιο δύσκολα καλοκαίρια στην ιστορία της ΑΕΚ. Η προετοιμασία ήταν γεμάτη πιτσιρικάδες και ελάχιστους έμπειρους παίκτες. Ο ένας εξ αυτών, ήταν ο Σιαλμάς, που ήταν ένας από τους παίκτες που η ΑΕΚ πόνταρε για να κρατηθεί υποτυπωδώς αγωνιστικά. Όμως εντελώς ξαφνικά, ο Σιαλμάς μάζεψε τα πράγματα του, έφυγε από τα Σπάτα και πίεσε για να πάρει μεταγραφή για την Ιντερ Μπακού. Στην τραγική κατάσταση που ήταν τότε η ΑΕΚ, υποχρεώθηκε να ανακοινώσει στις 18 Αυγούστου, πάλι σαν σήμερα δηλαδή, την ανακοίνωση της λύσης του συμβολαίου με τον Σιαλμά.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ