ΑΕΚ

Ο νέος Γκαμάρα και ο "νέος" Γιόχανσον

Ο νέος Γκαμάρα και ο "νέος" Γιόχανσον
Γιόχανσον ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΤοSport24.gr αναλύει το παιχνίδι της ΑΕΚ στο "Ζοφρουά Γκισάρ" απέναντι στην Σεντ Ετιέν και ξεχωρίζει τους δυο MVP της αναμέτρησης.

Προφανώς και το θετικό αποτέλεσμα με το οποίο επέστρεψε η ΑΕΚ από την Γαλλία, ήταν αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς. Κυρίως του «διαβάσματος» που είχε κάνει ο Τιμούρ Κετσπάγια στην Σεντ Ετιέν. Άλλωστε ο τεχνικός της ΑΕΚ την παραμονή του αγώνα, στο ξενοδοχείο της ομάδας στην Γαλλία, είχε δείξει ένα ημίωρο βίντεο στους παίκτες με την ανάλυση του αντιπάλου.

Όμως για να βγει το πλάνο και μέσα στο γήπεδο, κυρίως ως προς το απόλυτο μπλοκάρισμα της επιθετικής λειτουργίας της Σεντ Ετιέν, χρειάστηκαν δυο παίκτες – κλειδιά. Πρόκειται για τον Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι και τον Γιάκομπ Γιόχανσον. Δυο παίκτες, που δεδομένα θα αποτελέσουν κλειδιά για το παιχνίδι της ΑΕΚ σ’ ολόκληρη την φετινή σεζόν. Και το Sport24.gr έχει την ανάλυση.

Ένας… Γκαμάρα 14 χρόνια μετά

Είναι αλήθεια πως η ΑΕΚ από πέρυσι έψαχνε για έναν στόπερ που θα μπορούσε να εμπνέει σιγουριά σ’ ολόκληρη την άμυνα, να έχει εμπειρία, καθαρό μυαλό και να μπορεί να απλώνει και το παιχνίδι της ομάδας από τα μετόπισθεν. Με την επιλογή Άρθο απέτυχε παταγωδώς, με αυτή του Τσιγκρινσκι έκανε… διάνα. Δεν είναι μόνο το γεγονός πως ο Ουκρανός στόπερ ήταν από τους κορυφαίους της ΑΕΚ στο Ζοφρουά Γκισάρ. Ήταν ο τρόπος παιχνιδιού του. Αυτό που πρόσθεσε συνολικά στην αμυντική λειτουργία και που δεν είχε η ΑΕΚ. Εμπειρία και σιγουριά. Με την μπάλα και χωρίς την μπάλα στα πόδια. Με τον τρόπο που λειτουργούσε στο γήπεδο, θύμισε πολύ τον Κάρλος Γκαμάρα. Και την ηρεμία και την ηγετική μορφή στην άμυνα που είχε ο «Σερίφης». Άλλωστε από τότε η ΑΕΚ ταλαιπωρείται στις μεταγραφές ξένων στόπερ.

Με εξαίρεση τον Μπρούνο Άλβες, που όμως είχε τότε άλλα αγωνιστικά χαρακτηριστικά ως πιτσιρικάς και ενθουσιώδης, η Ένωση μέχρι και φέτος δεν είχε ξαναβρεί ξένο κεντρικό αμυντικό σαν τον Γκαμάρα. Παρόλο που σχεδόν σταθερά, κάθε καλοκαίρι, η ΑΕΚ έβγαινε στην μεταγραφική αγορά και έκανε ψώνια στα στόπερ. Μόνο φέτος όμως, φαίνεται πως έκανε διάνα με την απόκτηση του Τσιγκρίνσκι, ο οποίος μάλιστα βοηθά σημαντικά και τον Δημήτρη Κολοβέτσιο, που επίσης στο Ζοφρουά Γκισάρ έκανε πολύ καλή εμφάνιση.

Νέος ρόλος, ίδια… χιλιόμετρα

Ο Γιόχανσον δεν αποτελεί καλοκαιρινό μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ. Ήδη ο Σουηδός μέσος μετρά 1,5 χρόνο στην ομάδα. Και πολλές φορές έχει πάρει τον τίτλο του κορυφαίου ενός παιχνιδιού της ΑΕΚ. Τον οποίο άλλωστε δικαιούται και στο ματς με την Σεντ Ετιέν στο Ζοφρουά Γκισάρ. Το… καινούργιο της υπόθεσης, είναι πως ο Τιμούρ Κετσπάγια αξιοποιεί τον Γιόχανσον σ’ έναν νέο ρόλο. Ένας ρόλος σύνθετος. Ο τεχνικός της ΑΕΚ έχει φέρει τον Σουηδό μέσο δίπλα στον Σιμόες στο 4-2-3-1. Αλλά με οδηγίες να προσπαθεί να λειτουργήσει και ως εσωτερικός χαφ, όπως έκανε στο 4-3-3 του Πογέτ.

Ακόμα δηλαδή και προωθήσεις, για το πρέσινγκ στην άμυνα του αντιπάλου. Ή και για να βοηθά στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, όταν η ΑΕΚ έχει την κατοχή. Άλλωστε ο Γιόχανσον πολλές φορές στο ματς με την Σεντ Ετιέν, επιχείρησε να περάσει κάθετες πάσες. Ενώ ήταν και αψεγάδιαστος, στα αμυντικά του καθήκοντα. Αυτόν τον σύνθετο ρόλο, έχει δώσει ο Κετσπάγια στον Σουηδό και τον θεωρεί «κλειδί» για την λειτουργία της ομάδας. Κάτι που φάνηκε και στην Γαλλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ