ΑΕΚ

Ο Μάνταλος με τα χίλια (αγωνιστικά) πρόσωπα

Ο Μάνταλος με τα χίλια (αγωνιστικά) πρόσωπα
Μάνταλος-ΑΕΚ-μάσκα ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Από τον Δέλλα μέχρι και τον Πογέτ, από τον Κετσπάγια μέχρι και τον Σκίμπε και τώρα με τον Μοράις, ο Μάνταλος αλλάζει συνεχώς θέσεις στο γήπεδο, αλλά πάντα διατηρεί τον ρόλο του ηγέτη.

Την φανέλα με το νούμερο «δέκα» δεν την ήθελε καθόλου. Ακόμα και όταν του πρότειναν να την πάρει, όταν «χήρεψε» με την φυγή του Ανάκογλου. Δεν ήθελε να γίνει το δεκάρι, παρόλο που ήταν από την αρχή και παραμένει ακόμα το δέκα το καλό της ΑΕΚ. Ίσως διότι ποτέ δεν αισθάνθηκε δεκάρι, ίσως διότι δεν έχει ποτέ επί της ουσίας μονιμοποιηθεί ως δεκάρι.

Ο Πέτρος Μάνταλος έχει μετακινηθεί από τον άξονα στα άκρα και από τη μεσαία γραμμή στη μεσοεπιθετική, ουκ ολίγες φορές. Και απ’ όλους τους προπονητές. Ο ρόλος του βέβαια, είναι πάντα ο ίδιος. Αυτός του ηγέτη της ομάδας. Οι θέσεις του όμως, πολλές και διαφορετικές. Από τον Δέλλα μέχρι και τον Πογέτ και από τον Κετσπάγια μέχρι την εθνική του Σκίμπε, ο Μάνταλος αλλάζει θέση στο γήπεδο. Και το ίδιο αναμένεται να γίνει και τώρα με τον Μοράις.

Ο Πορτογάλος τεχνικός προσανατολίζεται στο να χρησιμοποιήσει τον αρχηγό της ΑΕΚ στο σημερινό ματς με τον Ηρακλή, σ’ έναν σύνθετο ρόλο αμυντικού μέσου. Η πέμπτη διαφορετική θέση για τον Μάνταλο. Το Sport24.gr έχει το ρεπορτάζ.

Ο ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟΣ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΕΛΛΑ

Η άφιξη του Πέτρου Μάνταλου στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2014, βρήκε τον Τραϊανό Δέλλα να τον περιμένει με ανοικτές αγκάλες. Ήταν «μαέστρος» που ήθελε ο «Τράι», για να κουμαντάρει το 4-2-3-1 του. Ο Μάνταλος έγινε ο επιτελικός μέσος πίσω από τον σέντερ φορ και δεν… κουνιόταν. Έκανε παιχνίδι, μοίραζε ασίστ, έβαζε και γκολ. Ακόμα και όταν το καλοκαίρι του 2015, με τον Μάνταλο τραυματία, η ΑΕΚ μάζεψε στην μεταγραφική περίοδο δυο παίκτες που έπαιζαν στον άξονα πίσω από τον φορ, για τον Δέλλα η θέση αυτή ήταν… αδιαπραγμάτευτη. Πήγε στον αρχηγό, αμέσως μόλις αυτός επέστρεψε από τον τραυματισμό.

Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΧΑΦ ΤΟΥ ΠΟΓΕΤ

Όταν ο Γκας Πογέτ πήρε την ΑΕΚ από τα χέρια του Δέλλα, της άλλαξε και το σύστημα. Άρχισε να εφαρμόζει το 4-3-3. Η θέση του επιτελικού είχε καταργηθεί, αλλά ο Ουρουγουανός τεχνικός δεν θα άφηνε εκτός ενδεκάδας έναν παίκτη της ποιότητας του Μάνταλου. Του έδωσε ρόλο αριστερού εσωτερικού χαφ στο 4-3-3, με διαφορετικές κινήσεις και αρμοδιότητες. Δυσκολεύτηκε αρκετά να προσαρμοστεί, αλλά και πάλι λόγω κλάσης, έκανε πολλές και σημαντικές δουλειές μέσα στο γήπεδο.

Ο ΟΡΓΑΝΩΤΗΣ ΤΟΥ ΚΕΤΣΠΑΓΙΑ

Ήδη από την αποχώρηση Πογέτ και την επιστροφή στο 4-2-3-1 επί Μανωλά, ο Μάνταλος είχε πάρει και πάλι την θέση του επιτελικού μέσου. Και αφού ο Τιμούρ Κετσπάγια διατήρησε το 4-2-3-1, κράτησε και τον αρχηγό της ΑΕΚ σε ρόλο οργανωτή, πίσω από τον φορ. Μάλιστα ήταν αδιαπραγμάτευτη η παρουσία του Μάνταλου σ’ αυτή την θέση. Εξ ου και η δοκιμή του Μπακασέτα στα άκρα, προκειμένου να χωρέσει στην ίδια ενδεκάδα με τον αρχηγό της ΑΕΚ. Πάντως ο Κετσπάγια πειραματίστηκε με τον Μάνταλο, ως χαφ στον άξονα μαζί με τον Μπακασέτα, στο σύστημα 4-1-4-1. Πάλι όμως, ο αρχηγός της ΑΕΚ είχε τον ρόλο του οργανωτή.

Ο ΕΞΤΡΕΜ ΤΟΥ ΣΚΙΜΠΕ

Κάποιες φορές στην ΑΕΚ ο Μάνταλος έχει τύχει να παίξει στα άκρα της επίθεσης. Επί Δέλλα όταν άλλαζε θέσεις με τον Μπουονανότε. Ή ακόμα και τώρα με τον Μοράις, όταν στο πρώτο δεκάλεπτο του παιχνιδιού της Τούμπας, ο αρχηγός της Ένωσης ξεκίνησε στο δεξί άκρο. Όμως πρόκειται για περιπτώσεις… μεμονωμένες. Αντίθετα στην εθνική ομάδα του Σκίμπε, παίζει μόνιμα στα άκρα της επίθεσης. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός χρησιμοποιεί τον Φορτούνη στον άξονα και τον Μάνταλο ως εξτρέμ. Μάλιστα τον αρχηγό της ΑΕΚ ο Σκίμπε τον διατήρησε στα άκρα, ακόμα και σε ματς που απουσίαζε ο μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού. Και είχε τοποθετήσει στον άξονα τον Μπακασέτα.

Ο ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ ΧΑΦ ΤΟΥ ΜΟΡΑΪΣ

Το εντυπωσιακό που έχει κάνει ο Μοράις, είναι πως έχει προλάβει να χρησιμοποιήσει ήδη τον Μάνταλο ως εσωτερικό χαφ στο 4-1-4-1 της Λάρισας, ως επιτελικό στο 4-2-3-1 με την Κέρκυρα στο κύπελλο και ως εξτρέμ και ως επιτελικό μέσο στην Τούμπα. Ενώ στο σημερινό ματς με τον Ατρόμητο, ετοιμάζεται να του δώσει έναν διαφορετικό ρόλο. Στην προπόνηση της Πέμπτης και της Παρασκευής, δοκίμασε τον Μάνταλο σε ρόλο δεύτερου αμυντικού χαφ, δίπλα στον Γιόχανσον. Είναι μια σκέψη που είχε κάνει για τον αρχηγό της ΑΕΚ και ο Δέλλας. Να χρησιμοποιήσει τον Μάνταλο σ’ έναν ρόλο ανάλογο μ’ εκείνον που είχε ο Πίρλο στην Γιουβέντους. Να ξεκινά δηλαδή να οργανώνει το παιχνίδι της ομάδας, από πολύ πίσω, μακριά από τα αντίπαλα στόπερ. Και φαίνεται πως είναι μια σκέψη που θα υλοποιήσει ο Μοράις. Ακριβώς μ’ αυτόν τον τρόπο θέλει να αξιοποιήσει ο Πορτογάλος τον Μάνταλο, αν τελικά αποφασίσει να εφαρμόσει αυτό το 4-4-2 στο σημερινό ματς με τον Ατρόμητο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Χριστοδουλόπουλος: "Θα ήταν διαφορετικά αν..."
Κερδίζει έδαφος η φουλ επίθεση
Ανέστης: "Να μείνουμε ζωντανοί στην μάχη του τίτλου"
Μοράις: "Θα την αλλάξω"
TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ