ΑΕΚ

Ο Μάνταλος αλλάζει το παιχνίδι

Ο Μάνταλος αλλάζει το παιχνίδι

Σε νέο ρόλο στο γήπεδο δουλεύει ήδη τον Μάνταλο ο Χιμένεθ και αυτό αλλάζει συνολικά το αγωνιστικό μοντέλο της ΑΕΚ. Το Sport24.gr έχει το ρεπορτάζ.

Για το πόσο σημαντικός είναι ο Πέτρος Μάνταλος για την ΑΕΚ, συζήτηση δεν υπάρχει. Ούτε για την καταλυτική επίδραση που έχει στην ομάδα. Τόσο εκτός, όσο και εντός του γηπέδου. Αρχηγός γαρ. Άλλωστε ο Μανόλο Χιμένεθ είχε τονίσει δημοσίως, πως ο Μάνταλος ήταν, μαζί με τον Αραούχο, ο πολυτιμότερος και κορυφαίος παίκτης της ΑΕΚ πέρυσι.

Η αλήθεια βεβαίως είναι, πως ο Ισπανός τεχνικός έχει δείξει πως σ’ αυτόν τον 1,5 μήνα καλοκαιρινής προετοιμασίας, ψάχνεται πολύ για τον ρόλο που θα δώσει στον Μάνταλο. Όπως εξάλλου ψάχνεται συνολικά για το αγωνιστικό μοντέλο της νέας ΑΕΚ. Και ίσως αυτά τα δυο πηγαίνουν μαζί. Για να λειτουργήσει σωστά η ομάδα μέσα στο γήπεδο, θα πρέπει να βρεθεί η θέση που θα αποδίδει καλύτερα ο Μάνταλος. Και το αντίστροφο.

Ήδη από το φιλικό με τον Πλατανιά, ο Χιμένεθ δουλεύει με τον αρχηγό της ΑΕΚ σε νέο ρόλο. Κάτι που πιστοποιήθηκε και στις ασκήσεις τακτικής που έκανε ο Ισπανός τεχνικός στην προπόνηση της Κυριακής (13/8). Και αυτός ο νέος ρόλος του Μάνταλου στο γήπεδο, μέσα σ’ ένα (σχετικά) καινούργιο σύστημα, αλλάζει και συνολικά το παιχνίδι της ΑΕΚ και το αγωνιστικό της μοντέλο. Το Sport24.gr έχει το ρεπορτάζ.

ΕΓΕΝΕΤΟ… ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΧΑΦ

Είναι προφανές πως το 4-3-3 είναι ένας σχηματισμός που ο Χιμένεθ έχει πολύ ψηλά στο μπλοκάκι του. Έστω και αν δεν το έχει δουλέψει τόσο πολύ στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας στο Κίελτσε. Μ’ αυτό το σύστημα πήγε στο πρώτο ματς με την ΤΣΣΚΑ στο ΟΑΚΑ.

Και μ’ αυτό φαίνεται, από όσα δοκιμάζει μέχρι τώρα στο γήπεδο, πως σκοπεύει να πάει και στο πρώτο παιχνίδι με τη Μπριζ στο Βέλγιο. Στο ματς με τους Ρώσους, ο Χιμένεθ «χώρεσε» τον Μάνταλο σ’ αυτό το 4-3-3, σε ρόλο αριστερού εξτρεμ. Ήταν όμως ιδέα, η οποία στην πράξη αποδείχθηκε ατυχής. Ήταν απομονωμένος και εκτός παιχνιδιού ο Μάνταλος ως εξτρέμ.

Ο Χιμένεθ ωστόσο δεν ήθελε να κλειδώσει στο συρτάρι του το 4-3-3. Το είχε ως πρώτη επιλογή και για το ματς με την Μπριζ. Γι αυτό και προχώρησε την μετάθεση του Μάνταλου σε ρόλο εσωτερικού χαφ. Ως… οκτάρι δηλαδή. Το δοκίμασε ο Χιμένεθ στο φιλικό της προηγούμενης Πέμπτης (10/8) με τον Πλατανιά. Το δούλεψε και στην χθεσινή προπόνηση.

ΤΗΝ ΞΕΡΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ

Ο Χιμένεθ δεν είναι ο πρώτος προπονητής που σκέφτηκε να κάνει τον Μάνταλο… οκτάρι. Ήταν από τις πρώτες σκέψεις που είχε κάνει ο Τραϊανός Δέλλας. Όμως ο «Τράι» δεν σκόπευε να αφήσει το αγαπημένο του 4-2-3-1, για το 4-3-3. Βεβαίως είχε περάσει από το μυαλό του να δοκιμάσει τον Μάνταλο ως δεύτερο αμυντικό χαφ και να βάλει άλλον παίκτη για δεκάρι. Και μάλιστα το είχε δοκιμάσει, χωρίς επιτυχία, όταν η ΑΕΚ είχε στο ρόστερ και Βάργκας και Μπουονανότε.

Ωστόσο, ο πρώτος που έκανε σχεδόν ότι δοκιμάζει και τώρα ο Χιμένεθ, ήταν ο Γκουστάβο Παγέτ. Ο Ουρουγουανός σχεδόν από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ΑΕΚ, άρχισε να εφαρμόζει ένα 4-3-3, με τον Μάνταλο και τον Γιόχανσον ως εσωτερικά χαφ. Μάλιστα εκείνο το νικηφόρο σερί με τον Πογέτ στον πάγκο, συμπεριλαμβανομένων και των νικών στα ντέρμπι με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ το έκανε με τον Μάνταλο ως εσωτερικό χαφ.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Η παρουσία του Μάνταλου στην τριάδα της μεσαίας γραμμής, αλλάζει εντελώς τον τρόπο που λειτουργεί το 4-3-3. Πλέον η ομάδα αποκτά έναν εξαιρετικά δημιουργικό μέσο, κοντά στην πρώτη πάσα και από εκεί που ξεκινά η ανάπτυξη του παιχνιδιού. Μάλιστα στο φιλικό με τον Πλατανιά, ο Μάνταλος γυρνούσε πολύ πίσω για να πάρει την μπάλα και να οργανώσει, ενώ παράλληλα η ομάδα έχει κανονικά εξτρέμ, με τα χαρακτηριστικά που απαιτεί η θέση. Επομένως μπορεί να αναπτυχθεί από τα άκρα, περίπου όπως το είχε δουλέψει ο Χιμένεθ στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας.

Επίσης η παρουσία του Μάνταλου ως… οκτάρι, δίνει σύνδεση στις γραμμές της ΑΕΚ, κάτι που έλλειψε στο ματς με την ΤΣΣΚΑ, όταν και πάλι εφαρμόστηκε το 4-3-3. Θεωρητικά, διότι στην πράξη όλα θα φανούν στο γήπεδο, η μετάθεση του αρχηγού σε διαφορετικό ρόλο, είναι η κίνηση που ο Χιμένεθ προσδοκά πως θα αλλάξει συνολικά το αγωνιστικό μοντέλο της ΑΕΚ.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ