ΑΕΚ

Ο...HB7, η μοιραία "απειλή" και το σήμα κατατεθέν

Ο...HB7, η μοιραία "απειλή" και το σήμα κατατεθέν
Μπαρμπόζα ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Πριν ο Έλντερ Μπαρμπόζα μπει στην πτήση για το Ντουμπάι, τοSport24.gr εξηγεί γιατί θα του λείψει η ΑΕΚ και γιατί θα λείψει από την ΑΕΚ.

Το απόγευμα της τελευταίας μέρας του Ιούλη του 2014, όσοι είδαν τον Έλντερ Μπαρμπόζα να μπαίνει για πρώτη φορά στο προπονητικό κέντρο των Σπάτων, είχαν να λένε για το πόσο μεγάλη εντύπωση τους έκανε το πλατύ και καθαρό χαμόγελο του.

«Γελούσαν ακόμα και τα μάτια του» είχε παρατηρήσει τότε παίκτης της ΑΕΚ. Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης (18/8) είδαν τον ίδιο άνθρωπο, βουρκωμένο. « Σύντομα θα έχουμε κλάματα» τον άκουσαν να λέει. Χθες (19/8) τον είδαν, όπως διαβάσατε στοSport24.gr, σκοτεινιασμένο να μαζεύει τα πράγματα του.

Από τον Ιούλη του 2014 που ο Μπαρμπόζα έκανε την πρώτη του προπόνηση στην ΑΕΚ μέχρι και σήμερα (20/8) που θα πάρει το αεροπλάνο για το Ντουμπάι προκειμένου να περάσει από ιατρικές εξετάσεις στην Αλ Βασλ, έχουν περάσει δυο χρόνια και κάτι μέρες. Κυρίως όμως, έχουν περάσει τόσο πολλά, που έδεσαν (για πάντα) τον Μπαρμπόζα με την ΑΕΚ και την ΑΕΚ με τον Μπαρμπόζα.

«Ήταν σαν πεπρωμένο και δεν το μετάνιωσα ποτέ»

Το καλοκαίρι του 2014 ο Μπαρμπόζα κρατούσε την τύχη της καριέρας του στα χέρια του. Ελεύθερος γαρ και με μια γεμάτη σεζόν στην Ισπανία με την Αλμερία, μπορούσε να βρει και καλή ομάδα και καλό συμβόλαιο. Εξέπληξε ίσως ακόμα και τους ίδιους τους ανθρώπους της ΑΕΚ όταν απάντησε θετικά στην πρόταση. Ο ίδιος ο Πορτογάλος το θεώρησε σχεδόν ως πεπρωμένο να παίξει στην Ελλάδα και την ΑΕΚ. Είχε προηγηθεί το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού δυο χρόνια νωρίτερα. Και η εμπλοκή της ΑΕΚ ήδη έξι μήνες πριν. Ο Μπαρμπόζα αποφάσισε… χαμογελαστός να παίξει στην ΑΕΚ της Β’ εθνικής και όπως επαναλάμβανε από τότε και μέχρι και πριν από μερικές μέρες, «δεν την μετάνιωσα ποτέ αυτή την απόφαση» .

«Φίλε, εδώ κλωτσάνε πολύ»

Ο Μπαρμπόζα είχε μια εικόνα πολύ γενική για το ελληνικό ποδόσφαιρο και ακόμα πιο γενική από το πρωτάθλημα της Β’ εθνικής. Άλλωστε ούτε καν οι υπόλοιποι παίκτες της ΑΕΚ τότε, ακόμα και οι Έλληνες, δεν είχαν ξεκάθαρη εικόνα για το τι εστί Β’ εθνική. Ο Μπαρμπόζα ήταν στην βασική ενδεκάδα στην πρεμιέρα στο Αίγιο απέναντι στον Παναιγιάλειο. Ήταν ένα ματς που η κλωτσιά είχε πέσει σύννεφο. Και ο Πορτογάλος δεν μπορούσε να πιστέψει πόσο «ξύλο» είχε φάει. « Φίλε, εδώ κλωτσάνε πολύ» έλεγε και ξαναέλεγε στους συμπαίκτες του, προσπαθώντας να το… χωνέψει.

Οι μήνες της αμφισβήτησης

Είναι αλήθεια πως ο Μπαρμπόζα ζορίστηκε αρκετά να προσαρμοστεί στο περιβάλλον και στην… περιπέτεια της Β’ εθνικής. Από τα πρώτα δυνατά μαρκαρίσματα, έχανε και την ψυχραιμία και την συγκέντρωση του. Οι οπαδοί της ΑΕΚ περίμεναν να δουν πολλά περισσότερα από έναν ποδοσφαιριστή που ήταν το δέκα το καλό ομάδας που έπαιζε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Και τα 5 γκολ σε 26 συμμετοχές, έφερε γκρίνια και αμφισβήτηση στην ικανότητα του Μπαρμπόζα, να γίνει ο παίκτης που θα κάνει την διαφορά στην Σουπερλίγκα.

Έγινε οHB7

Στην δεύτερη σεζόν του με τα κιτρινόμαυρα και στην Σουπερλίγκα πλέον, ο Μπαρμπόζα μεταμορφωνόταν αγωνιστικά, Κυριακή με την Κυριακή. Και στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος μπήκε δυναμικά με εντυπωσιακά γκολ και μαγικές ασίστ. Σούπερ εμφανίσεις έκανε ο Πορτογάλος εξτρέμ. Μερικά από τα γκολ που πέτυχε, θύμιζαν τον συμπατριώτη του, Κριστιάνο Ρονάλντο. Και γι αυτό και άρχισε σιγά – σιγά να πανηγυρίζει σαν τονCR7. Με άλμα, προσγείωση με τα πόδια ανοικτά και χέρια που δείχνουν πως αυτός έκανε την… δουλειά. Είχε πλέον αρχίσει να γίνει οH(elder)B(arbosa)7 της ΑΕΚ.

Όταν αντηχούσε σ’ όλα τα Σπάτα το…

Από την πρώτη του σεζόν στην ΑΕΚ ο Μπαρμπόζα είχε δείξει πως ήταν ένας ανοικτός χαρακτήρας. Έξω καρδιά. Από την δεύτερη όμως και μετά, είχε γίνει η ψυχή των αποδυτηρίων. Πρώτος στις πλάκες, πρώτος στα πειράγματα. Μάλιστα από τους πρώτους κιόλας μήνες, είχε αρχίσει να μαθαίνει ελληνικά. Άκουγε φράσεις και ρωτούσε στα αγγλικά τι σημαίνουν. Και την γνωστή λέξη με τα πολλά άλφα, όχι μόνο την χρησιμοποιούσε συνεχώς, αλλά γίνει σήμα κατατεθέν του. Το « άντε μ…….κα» ή «έλα μ……κα» αντηχούσε σ’ όλα τα Σπάτα και σ’ όλη την Πολωνία στις δυο καλοκαιρινές προετοιμασίες εκεί. Και έφτιαχνε όλων των κέφι, καθώς ακόμα και στην πιο δύσκολη στιγμή, έβρισκε τρόπο να βγάλει αισιοδοξία. Έδινε… σόου στα παιχνίδια «κορόιδο» και ποδοβόλεϊ. Έδωσε αξέχαστη παράσταση στα ματς τουEuroπου έπαιζε η Πορτογαλία και τα παρακολούθησε στο ξενοδοχείο στο Κίελτσε που είχε καταλύσει η αποστολή της ΑΕΚ για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας.

Μοιραία απειλή, καταραμένη στιγμή

Στον Μπαρμπόζα είχε στοιχίσει πολύ ο αποκλεισμός από τον Ολυμπιακό στα προημιτελικά του κυπέλλου, στην πρώτη του σεζόν. Η προοπτική και να σηκώσει την κούπα και στον τελικό να πάρει την ρεβάνς του, έμοιαζε σαν όνειρο για τον Πορτογάλο. « Να κερδίσουμε τον τελικό και να πάρουμε το κύπελλο και ας βάλω το γκολ ή ας δώσω την ασίστ ή ας μην ακουμπήσω καθόλου την μπάλα στην φάση αρκεί να το βάλουμε» έλεγε μετά την πρόκριση από τον ημιτελικό απέναντι στον Ατρόμητο. Δεν έγινε τίποτε απ’ όλα αυτά. Στην πρώτη αγωνιστική των πλέι οφ, λίγες μέρες πριν τον τελικό, παρασύρθηκε από την απειλή «θα τα πούμε μετά» αντιπάλου πάνω στην ένταση του ματς με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και μόλις τελείωσε το παιχνίδι παρασύρθηκε, έμπλεξε σε επεισόδιο και τιμωρήθηκε. Είδε τον τελικά από την εξέδρα και ακόμα το έχει σαν παράπονο. Αλλά στα πανηγύρια, ξεσάλωσε.

Και ξαφνικά Αλ Βασλ

Στην ΑΕΚ και στην Αθήνα ο Μπαρμπόζα ήταν ευτυχισμένος και δεν το έκρυβε. « Φαντάζομαι τον εαυτό μου για πολλά χρόνια ακόμα στην ΑΕΚ» απαντούσε στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Πολωνία, στην ερώτηση τι σκέφτεται για του χρόνου που τελειώνει το συμβόλαιο του. Και ξαφνικά προέκυψε η πρόταση της Αλ Βασλ. Δεν την συζήτησε καν. « Αν τα βρουν με την ΑΕΚ, τότε βλέπουμε» έλεγε και σχεδόν ήξερε (και το χαιρόταν) πως η ΑΕΚ θα την απορρίψει. Όπερ και εγένετο. Όμως η ομάδα του Μάρτιν Αρουαμπαρένα επέμενε. Επανήλθε, έπεισε την ΑΕΚ, δελέασε τον Μπαρμπόζα (« είμαι επαγγελματίας και πρέπει να σκεφτώ την οικογένεια μου») και πλέον ο Πορτογάλος μάζεψε τα πράγματα του από τα Σπάτα, πάει για εξετάσεις στο Ντουμπάι και θα επιστρέψει στην Αθήνα μόνο για να αποχαιρετήσει τους φίλους του στα Σπάτα. Αυτούς που θα του λείψουν και θα τους λείψει.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ