ΑΕΚ

Ντίντακ: "Στην ΑΕΚ λέω ναι"

Ντίντακ: "Στην ΑΕΚ λέω ναι"

Ο Ντίντακ Βιλά μίλησε στο Sport24.gr και δήλωσε ξεκάθαρα ότι τον ενδιαφέρει η προοπτική της ΑΕΚ. Διαβάστε ένα μικρό πορτραίτο του Ισπανού παίκτη (pics & video)

Στα 26 του χρόνια ψάχνει την ευκαιρία να ξαναχτίσει την καριέρα του. Μια καριέρα που φαινόταν να απογειώνεται όταν τον Γενάρη του 2011 μεταγράφηκε στη Μίλαν και λίγους μήνες αργότερα κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με την Εθνική Ισπανίας U21 στη Δανία. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν ιδανικά στη συνέχεια για έναν ποδοσφαιριστή που συγκαταλεγόταν ανάμεσα στα κορυφαία ταλέντα του ισπανικού ποδοσφαίρου εκείνη την εποχή. Το ύπουλο σύνδρομο κοιλιακών - προσαγωγών (η λεγόμενη αθλητική ηβαλγία σύμφωνα με τον επίσημο ιατρικό όρο) έκανε την εμφάνισή του, φρενάροντας τις φιλοδοξίες και την καριέρα του Ντίντακ Βιλά. Η μεταγραφή στη Βαλένθια που θα τον έφερνε και πάλι στο προσκήνιο, χάλασε την τελευταία στιγμή και από εκεί και μετά ο Καταλανός αμυντικός βρέθηκε ανάμεσα στη μετριότητα και τις ατελείωτες αποθεραπείες. Η περσινή χρονιά στην Έιμπαρ, έφερε τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα, αφού ο παίκτης έδειξε να ξεπερνάει το πρόβλημά του και πλέον αναζητά έναν καινούργιο ποδοσφαιρικό προορισμό για να ξαναβρεί τον παλιό καλό του εαυτό.

Το Sport24.gr μίλησε μαζί του τηλεφωνικά χθες το βράδυ, θέλοντας να μάθει αν ισχύουν οι φήμες για το ενδιαφέρον της "Ένωσης". "Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, τουλάχιστον όχι μέχρι στιγμής. Ο ατζέντης μου εξετάζει κάποιες προτάσεις, αλλά μέχρι να έχουμε κάτι χειροπιαστό, δεν θέλω να αναφερθώ σε ομάδες", μας είπε. Στην ερώτησή μας, αν θα τον ενδιέφερε να έρθει στην Ελλάδα για να αγωνιστεί με την ΑΕΚ, ήταν ξεκάθαρος: "Φυσικά και θα ήθελα να έχω επίσημη πρόταση από την ΑΕΚ, θα ήταν μια πολύ καλή προοπτική για μένα να αγωνιστώ σε αυτόν τον σύλλογο. Αλλά όπως είπα, περιμένω να γίνουν πιο συγκεκριμένες επαφές. Ελπίζω να γνωρίζω περισσότερα τις επόμενες μέρες".

Ντίντακ: "Στην ΑΕΚ λέω ναι"

Πρωταθλητής Ευρώπης το 2011 με την Εθνική Iσπανίας U21. Εδώ, στον ημιτελικό με τη Λευκορωσία

Και είναι αυτό ακριβώς που ψάχνει ο Βιλά στα 26 του χρόνια. Μια καινούργια προοπτική, την οποία μπορεί να του προσφέρει η "Ένωση". Την τελευταία τριετία το μεγαλύτερο πρόβλημά του - πέρα από το ιατρικό - ήταν η έλλειψη παιχνιδιών και αγωνιστικού ρυθμού, κάτι που τον επηρέασε και ψυχολογικά. Φανταστείτε ότι στο ευρωπαϊκό του 2011, ο εκλέκτορας της U21, Λουίς Μίγια, άφησε εκτός αποστολής τον Τζόρντι Άλμπα, θεωρώντας ότι ο Βιλά ήταν ο καλύτερος στην αριστερή θέση της άμυνας, κάτι για το οποίο δικαιώθηκε απόλυτα, αφού ο Ντίντακ υπήρξε από τους κορυφαίους της Εθνικής Ισπανίας που κατέκτησε τον τίτλο κερδίζοντας την Ελβετία στον τελικό του τουρνουά. Και μιλάμε για μια από τις πιο εντυπωσιακές "μικρές" ομάδες των τελευταίων χρόνων σε ολόκληρη την Ευρώπη, με παίκτες όπως οι Ντε Χέα, Χάβι Μαρτίνεθ, Χουάν Μάτα, Μαρτίν Μοντόγια, Άντερ Ερέρα, Τιάγκο Αλκάνταρα, Ίκερ Μουνιαΐν, Θέσαρ Αθπιλικουέτα, Μπόγιαν, Ντιέγο Καπέλ, Ντάνι Παρέχο (μαζί τους και ο Αλμπέρτο Μποτία).

Ντίντακ: "Στην ΑΕΚ λέω ναι"

Με Τσάβι και Πουγιόλ στο τοπικό ντέρμπι της Βαρκελώνης (8/1/2012)

Δυο χρόνια νωρίτερα, ο Μίγια είχε καλέσει τον 20χρονο τότε Ντίντακ, για πρώτη φορά σε σημαντικό τουρνουά, εκείνο των Μεσογειακών Αγώνων του 2009, που είχε διεξαχθεί στην Ιταλία. Οι Ισπανοί έφυγαν με το τρόπαιο στις αποσκευές τους, αφού νίκησαν 2-1 στον τελικό την διοργανώτρια. Πριν όμως φτάσει στις μικρές Εθνικές, είχε προηγηθεί μια δεκάχρονη πορεία στις ακαδημίες της Εσπανιόλ. Ο Ντίντακ Βιλά Ροσεγιό γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1989 στο Ματαρό της Καταλονίας, έχοντας μέσα στο DNA του τον αθλητισμό, αφού ο πατέρας του ήταν παλιός αθλητής στίβου (και στη συνέχεια προπονητής) και η μητέρα του πρωταθλήτρια του σκι. Ο μικρός έδειξε την κλίση του σε διαφορετικό άθλημα και σε ηλικία δέκα ετών μπήκε στα φυτώρια των "περικίτος". Εκεί πέρασε από όλες τις βαθμίδες και το 2008 έφτασε στη δεύτερη ομάδα του συλλόγου, την Εσπανιόλ Β.

Ντίντακ: "Στην ΑΕΚ λέω ναι"

Με τη φανέλα της Μίλαν σε ματς των "ροσονέρι" με αντίπαλο τον Αλέξις Σάντσες της Ουντινέζε (2011)

Στην πρώτη χρονιά μετά την αναχώρηση του Βαλβέρδε από τον πάγκο της πρώτης ομάδας για τον Ολυμπιακό, ο Ντίντακ έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην άνοδο της Εσπανιόλ Β από την Tercera División στην Segunda B ως πρωταθλήτριας στον όμιλό της (2008/09). Στη διετία 2008-10 ο Βιλά είχε 40 επίσημες συμμετοχές και 3 γκολ με την θυγατρική ομάδα, ενώ στις 30 Ιανουαρίου του 2010, ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο τον κατέβασε βασικό με την πρώτη ομάδα στο παιχνίδι της Εσπανιόλ με την Αθλέτικ για το πρωτάθλημα της Πριμέρα Ντιβισιόν. Ο Αργεντίνος κόουτς τον είχε ξεχωρίσει και τον είχε πάρει μαζί του το καλοκαίρι του 2009 στην προετοιμασία των "περίκος". Εκείνη τη σεζόν, ο Ντίντακ συμπλήρωσε 11 συμμετοχές με την Εσπανιόλ και την επόμενη περίοδο (2010/11) έφτασε τις 24 στην Πριμέρα. Τότε έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του το σύνδρομο κοιλιακών - προσαγωγών, σε ήπια όμως μορφή, το οποίο ξεπεράστηκε με συντηρητική αγωγή.

Ντίντακ: "Στην ΑΕΚ λέω ναι"

Σκοράροντας με τη φανέλα της Μπέτις (πίσω, αριστερά) απέναντι στην Ρούμπιν Καζάν στο Europa League (20/2/2014)

Τον Ιανουάριο του 2011 ο ατζέντης του παίκτη, Μίνο Ραϊόλα, έφερε πρόταση τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ από την Μίλαν. Τρία χρόνια νωρίτερα, το 2008, είχε ενδιαφερθεί για τον Βιλά η Ίντερ, όμως τότε ο νεαρός είχε παραμείνει στη Βαρκελώνη. Ο Ραϊόλα, θέλοντας να αποσπάσει τη μεγαλύτερη δυνατή προμήθεια, δεν ενδιαφέρθηκε να αξιολογήσει σωστά τις προοπτικές του πελάτη του και ήταν αυτός που στέλνοντάς τον στην Ιταλία, έβαλε ουσιαστικά φρένο στην εξέλιξή του. Ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι δεν τον ήθελε στην ομάδα, με αποτέλεσμα ο Ντίντακ να χάσει ένα εξάμηνο, παίζοντας μόνο ένα επίσημο παιχνίδι. Το καλοκαίρι του 2011 η εισήγηση του Αλέγκρι ήταν μόνο μία: δανεισμός. Έτσι ο Βιλά επέστρεψε στην Εσπανιόλ, όπου πραγματοποίησε την καλύτερη μέχρι σήμερα σεζόν του ως επαγγελματίας, παίζοντας σε όλα - εκτός ενός - τα ματς της Πριμέρα (37 συμμετοχές & 2 γκολ). Η αγωνιστική του απόδοση τον έφερε ξανά στο προσκήνιο και το καλοκαίρι του 2012 παρουσιάστηκε μια μεγάλη ευκαιρία.

Ντίντακ: "Στην ΑΕΚ λέω ναι"

Βαλένθια, η μεταγραφή που δεν έγινε ποτέ (31/7/2012)

Η Μίλαν έψαχνε και πάλι ομάδα για να τον δώσει δανεικό. Ήταν τότε που η Βαλένθια παρουσιάστηκε ζητώντας τον παίκτη για ένα χρόνο με οψιόν αγοράς. Η συμφωνία κλείστηκε, οι "τσε" ανακοίνωσαν επίσημα τη μεταγραφή, ο Ντίντακ έφτασε στη Βαλένθια για να υπογράψει, όμως όλα σταμάτησαν στις ιατρικές εξετάσεις. Η φλεγμονή στην ηβαλγία του Βιλά ήταν επικίνδυνα μεγάλη και η διοίκηση των "νυχτερίδων" έκανε πίσω, μη θέλοντας να ρισκάρει την απόκτηση ενός ποδοσφαιριστή που σύντομα θα έπρεπε να περάσει από χειρουργείο. Η ευκαιρία χάθηκε, ο Ντίντακ επέστρεψε στο Μιλάνο και εκεί πήρε την απόφαση να υποβληθεί σε επέμβαση για να διορθώσει το πρόβλημα μια και καλή. Εκείνη τη χρονιά δεν αγωνίστηκε καθόλου και το επόμενο καλοκαίρι (2013) παραχωρήθηκε και πάλι δανεικός, αυτή τη φορά στην Μπέτις. Όμως ούτε εκεί μπόρεσε να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Ταλαιπωρήθηκε για μια ακόμα σεζόν με την δύσκολη αποθεραπεία και έπαιξε σποραδικά (κυρίως ως αλλαγή) σε μόλις 12 ματς.

Ντίντακ: "Στην ΑΕΚ λέω ναι"

Μονομαχία με τον Αρμπελόα ενώ παρακολουθεί ο Μόντριτς σε ματς της Έιμπαρ με τη Ρεάλ Μαδρίτης (11/4/2015)

Στη συνέχεια, μετά τον υποβιβασμό των "βερδιμπλάνκος", επέστρεψε στο Μιλάνο, για να αναχωρήσει όμως αμέσως για την Χώρα των Βάσκων και την Έιμπαρ. Όπως γράψαμε και στην αρχή του κειμένου, στη διάρκεια της περσινής σεζόν φάνηκε ότι άρχισε επιτέλους να αφήνει πίσω του το πρόβλημα με το σύνδρομο κοιλιακών - προσαγωγών και να παρουσιάζεται σε αγωνιστική ετοιμότητα. Με τους "αρμέρος" έφτασε τις 15 συμμετοχές, χωρίς πάντως ούτε εκεί να καταφέρει να βρει έναν σταθερό ρυθμό. Με την ολοκλήρωση της περσινής σεζόν, ο Βιλά έμεινε ελεύθερος από τη Μίλαν, αφού ολοκληρώθηκε το συμβόλαιό του. Στα 26 του χρόνια έχει παίξει 106 επίσημα παιχνίδια με τις τέσσερις ομάδες του (Εσπανιόλ, Μίλαν, Μπέτις και Έιμπαρ), ενώ έχει πετύχει και 4 τέρματα. Οι συμμετοχές του μοιράζονται ως εξής: 88 ματς στην Πριμέρα Ντιβισιόν (2 γκολ), 11 ματς στο ισπανικό Κύπελλο (1 γκολ), 6 ματς στο Europa League (1 γκολ) και 1 ματς στην Serie A. Σε αυτά τα 106 παιχνίδια έχει συμπληρώσει 8.898 αγωνιστικά λεπτά, έχει δεχτεί 21 κίτρινες κάρτες και δεν έχει αποβληθεί ποτέ.

Πηγές: As, Marca, Superdeporte, lfp.es

Βίντεο: Εντυπωσιακό σουτ του Ντίντακ Βιλά στο δοκάρι της εστίας της Θέλτα (Έιμπαρ, 2014/15)

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ