ΑΕΚ

Μοράις: "Θα την αλλάξω"

Μοράις: "Θα την αλλάξω"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Πορτογάλος προπονητής, Ζοζέ Μοράις, νιώθει καθημερινά περισσότερη σιγουριά για την αλλαγή της εικόνας της ΑΕΚ, μέσα από τη στοχευμένη δουλειά σε τομείς που η Ένωση, πετούσε χαρταετό. Οι άξονες της δουλειάς του.

Το ζητούμενο είναι ξεκάθαρο και του το μετέφερε με τρόπο απόλυτο ο Δημήτρης Μελισσανίδης: "Είσαι εδώ για να φτιάξεις ομάδα που θα παίζει όμορφο ποδόσφαιρο. ΑΕΚ σημαίνει επίθεση και αυτό που παίζουμε μέχρι τώρα, είναι κάτι που δεν αρέσει σε κανέναν" είπε στο νεοπροσληφθέντα Ζοζέ Μοράις, ο εξωδιοικητικός ηγέτης της ποδοσφαιρικής Ενωσης Δημήτρης Μελισσανίδης, κατά την ημέρα υπογραφής του συμβολαίου του με την ποδοσφαιρική Ένωση. Ωραία όλα αυτά στα λόγια, στην πράξη όμως πως επιτυγχάνονται;

Και ποιοι ακριβώς είναι οι άξονες πάνω στους οποίος ο 61χρονος Πορτογάλος ήδη εργάζεται στοχευμένα προκειμένου να διαφοροποιήσει άρδην το αγωνιστικό πρόσωπο της ΑΕΚ, το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις ήταν αποκρουστικό κατά τη διάρκεια των αγώνων που η ομάδα έδωσε υπό τις οδηγίες του απολυθέντος Τιμούρ Κετσπάγια; Σίγουρα περισσότεροι από ένας καθώς οι πληγές που έμειναν ανοιχτές είναι πολλές:

Αγωνιστική μετάλλαξη: Ο Πορτογάλος δεν καλείται απλώς να επέμβει στην ποδοσφαιρική φιλοσοφία της ομάδας, αλλά να την οικοδομήσει από την αρχή. Οταν ένας προπονητής όπως εν προκειμένω ο Μοράις, έχει κάνει την τακτική ανάλυση του αντιπάλου πριν από τελικό Τσάμπιονς Λιγκ για λογαριασμό του Ζοζέ Μουρίνιο κι έχει εργαστεί στις προπονήσεις σε Ρεάλ, Ιντερ, Πόρτο και Τσέλσι, προφανώς και εξεπλάγην αρνητικά όταν διαπίστωσε ποιο ήταν το πρόγραμμα της καθημερινής δουλειάς στα Σπάτα.

Ο 51χρονος είναι θιασώτης της άποψης ότι η αγωνιστική διαφορά χτίζεται μέσα από την τακτική και τους σωστά κατανεμημένους ρόλους. Πιστεύει επίσης ότι ένας προπονητής πρέπει να πειραματιστεί αρκετά πάνω στις αρετές των παικτών του ώστε να βρει ποιο είναι το καλύτερο για την ομάδα, βάσει των χαρακτηριστικών του καθενός. Κοινώς "χτίζουμε το σύνολο επιλέγοντας τους καλύτερους ποδοσφαιριστές σε κάθε θέση και αποφασίζουμε το σύστημα που θα ακολουθηθεί με πρωτεύοντα στόχο να εκμεταλλευτούμε τις αρετές τους και να καλύψουμε της αδυναμίες τους".

Μετά από τις πρώτες δέκα ημέρες δουλειάς, ο Μοράις ήταν πλέον βέβαιος ότι, αν και ο χρόνος για δραστικές αλλαγές δεν ήταν άπλετος, θα καταφέρει να παρουσιάσει σημαντικές διαφοροποιήσεις στον τρόπου με τον οποίο η ΑΕΚ οφείλει να προσεγγίζει τους αγώνες. Με επιθετική άμυνα και πρέσινγκ όταν αποφασίζει να παίζει πίσω από τη μπάλα, με διαρκή κίνηση και ξεκάθαρα στοχευμένες συνεργασίες ανάλογα με τις αδυναμίες του εκάστοτε αντιπάλου, όταν θα έχει την κατοχή της μπάλας.

"Χαμένο έδαφος υπάρχει, όμως η εικόνα θα αλλάξει. Οι παίκτες αυτοί μπορούν να παίξουν πολύ καλύτερα" μετέφερε στους ανθρώπους της ομάδας ενώ το ίδιο υπερτόνισε και στους ποδοσφαιριστές: "Ξέρετε κι εσείς ότι αδικούσατε τους εαυτούς σας με αυτό που παρουσιάζατε" τους είπε.

Παιχνίδια του μυαλού: Τα διεθνώς γνωστά και περιβόητα mind games, είναι μέρος του προπονητικού προφίλ του Μοράις και ασφαλώς τα έχει ξεσηκώσει από τον Μουρίνιο. Υπάρχει περιστατικό σύμφωνα με το οποίο, ενώ μιλούσε στους ποδοσφαιριστές της πρώην ομάδας του, τουρκικής Αντάλιασπορ, λίγο πριν από έναν αγώνα πρωταθλήματος, ξαφνικά ανέβασε τους τόνους φωνάζοντας "σήμερα δεν βάζουμε λιγότερα από 3".

Τελικά η τότε ομάδα του έβαλε 7 γκολ στην Τραμπζονσπόρ! Για τα αποδυτήρια της ΑΕΚ, στην κατάσταση που είχαν περιέλθει, ήταν απαραίτητος ένας άνθρωπος με ικανότητα να επεμβαίνει θετικά στην ψυχολογία των ποδοσφαιριστών Μία ακόμα παράμετρος με την οποία επίσης δεν ασχολήθηκε όσο θα έπρεπε ο προκάτοχός του και αυτό φάνηκε από τον τρόπο που εμφανίστηκε η ΑΕΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Ασφαλώς δεν θα πρέπει να υπάρχουν υπερβολές σε τέτοιου είδους ζητήματα, διότι όταν συμβαίνει αυτό, υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν ανάποδα, άρα και ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Ο Μοράις γνωρίζει ότι πρέπει να κρατήσει το μέτρο και να μην πιέσει παίκτες με τους οποίους όταν γνωρίστηκε, διαπίστωσε τα εξής τρία ανησυχητικά συμπτώματα:

α) Έντονο εκνευρισμό με το παραμικρό

β) Καταρρακωμένη ψυχολογία

γ) Χαμηλή αυτοπεποίθηση συνόλου (όχι τόσο μεμονωμένα)

Σχέσεις, πειθαρχία, δικαιοσύνη: "Θέλω πρώτα να έχουμε σχέση σεβασμού ως άνθρωποι και μετά ως επαγγελματίες και συνεργάτες" είπε ο Μοράις στην πρώτη συζήτηση που έκανε με τους ποδοσφαιριστές της Ενωσης. Ξεκαθαρίζοντάς τους επίσης ότι δεν είναι σκοπός του να γίνει αυστηρός, σκληρός και απόμακρος προκειμένου να τον εμπιστευτούν και να τον σέβονται. "Αυτό κερδίζεται, δεν χαρίζεται. Με ενδιαφέρει να με εκτιμήσετε ως χαρακτήρα" τους είπε.

Ο Πορτογάλος δεν μιλάει πολύ, δεν είναι τύπος που φωνάζει ή ωρύεται για το τίποτα αλλά όχι και εκείνος που χαρίζεται σε χοντρά σφάλματα, όπως συνέβη με τις περιπτώσεις των Ροντρίγκεζ και Χριστοδουλόπουλου οι οποίοι στέρησαν από την ομάδα την παρουσία τους από κάποια ματς λόγω αντιεπαγγελματικών συμπεριφορών.

Τέλος, ο Πορτογάλος υποσχέθηκε στους ποδοσφαιριστές ότι θα παίρνουν ευκαιρίες όλοι όσοι τον πείθουν στις προπονήσεις, ακόμα κι αν ως σήμερα δεν είχαν ανάλογη μεταχείριση από τον πρώην προπονητή τους. Θα αναρωτηθείτε τώρα, ποιος είναι ο λόγος για την αιφνίδια περιθωριοποίηση του Πλατέλλα.

Αν ο Μοράις έχει αποφανθεί ότι δεν ταιριάζει με όσα έχει στο μυαλό του, τότε ορθώς πράττει με τον οποιονδήποτε, ασχέτως τι λέμε όλοι εμείς απέξω. Και γι αυτό ο σκόρερ των δύο τερμάτων στην εκτός έδρας νίκη απέναντι στην ΑΕΛ, ίσως παραχωρηθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ