ΑΕΚ

Μια άλλη ΑΕΚ

Μια άλλη ΑΕΚ
INTIME SPORTS

Τα φιλικά δεν κοστίζουν σε βαθμούς και ως εκ τούτου όντως είναι "ακίνδυνα" όπως είπε ο Δέλλας. Έχουν όμως λόγο ύπαρξης και γίνονται, προκειμένου να βγαίνουν συμπεράσματα.

Πάμε λοιπόν στα συμπεράσματα από το φιλικό με την Ανόρθωση. Το εξής ένα. Ήταν μια άλλη ΑΕΚ. Τόσο σε σχέση μ’ αυτή που δουλεύει μέχρι τώρα ο Δέλλας στην Πολωνία, όσο και με το περσινό αγωνιστικό μοντέλο. Και εξηγούμαι με τη σειρά.

Αποστολή, Πολωνία: Κώστας Τσίλης

Τι έχει δουλέψει ο Δέλλας από το πρώτο δευτερόλεπτο που πάτησε η αποστολή τα τιμημένα χώματα της Οπαλένιτσα; Πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Πρώτον, γρήγορη μετάβαση (transitionτο λένε οι ποδοσφαιρικά γραμματιζούμενοι) από την άμυνα στην επίθεση και τούμπαλιν. Δεύτερον καλή κυκλοφορία της μπάλας ακόμα και υπό πίεση, ακόμα και σε μικρό χώρο. Τρίτον, πρέσινγκ χαμηλά στην άμυνα του αντιπάλου. Ακόμα με παγίδες τις οποίες ο Δέλλας δούλεψε στην προπόνηση λιγότερο από 24 ώρες πριν από το φιλικό με την Ανόρθωση.

Τι είδαμε στο φιλικό με την Ανόρθωση; Πιο αργόtransitionαπ’ αυτό της ΑΕΚ στο ματς αυτό, έχει μόνο το ριπλέι της τηλεοπτικής μετάδοσης. Η κυκλοφορία της μπάλας χάλαγε μετά την δεύτερη ή τρίτη πάσα και όταν υπήρχε πρέσινγκ από τον αντίπαλο, υπήρχε και θάλασσα στην οργάνωση. Ενώ αντί για πρέσινγκ η ΑΕΚ χαμηλά στην άμυνα, περίμενε την Ανόρθωση στη σέντρα. Με λίγα λόγια, καμία σχέση η ΑΕΚ του φιλικού με την Ανόρθωση, με την ΑΕΚ των προπονήσεων εδώ στην Πολωνία.

Όμως και καμία σχέση η ΑΕΚ του φιλικού με την Ανόρθωση, με το αγωνιστικό μοντέλο Δέλλα της περσινής ΑΕΚ. Πουθενά το ασφυκτικό πρέσινγκ το οποίο στα ματς με Ατρόμητο και ΟΣΦΠ στο Καραϊσκάκη ξεχαρβάλωσε το αγωνιστικό πλάνο του αντιπάλου. Άφαντα τα εντυπωσιακά τριγωνάκια με τα οποια οι παίκτες της ΑΕΚ έβγαζαν με μαεστρία την μπάλα από την περιοχή τους, ακόμα και στο 90’ στο ματς στο Καραϊσκάκη.Άφαντο και το γρήγορο παιχνίδι.

Προφανώς λοιπόν ο Δέλλας όχι απλώς θα προβληματίστηκε, αλλά μάλλον θα τρόμαξε βλέποντας μια άλλη ΑΕΚ απ’ αυτή που αναγνωρίζει και απ’ αυτή που κτίζει. Το ακόμα χειρότερο είναι πως αυτή η αγνώριστη, η άλλη ΑΕΚ, εμφανίστηκε μετά από τέσσερις εβδομάδες καλοκαιρινής προετοιμασίας. Δηλαδή 28 μέρες (ομολογουμένως) σκληρής δουλειάς πρωί και απόγευμα. Επομένως κάτι πάει στραβά. Και δεν έχει σχέση ούτε με το γεγονός πως ο Αραβίδης «ζορίζεται» ως αριστερό εξτρέμ, ούτε με την αδυναμία του Μπαρμπόσα να παίξει «δεκάρι».

Υπάρχουν βεβαίως και ορισμένες σημαντικές παράμετροι που διαμορφώνουν την εικόνα. Όπως για παράδειγμα το γεγονός πως ο Δέλλας δεν είχε στο φιλικό με την Ανόρθωση, ούτε τον Βάργκας, ούτε τον Μάνταλο. Πρόκειται αφενός για παίκτες που κάνουν την διαφορά και όχι απλώς δυο παίκτες από το ρόστερ και αφετέρου είναι τα δυο καθαρόαιμα «δεκάρια» της ομάδας. Και χωρίς δεκάρι, δεν μπορεί να λειτουργήσει σύστημα που απαιτεί δεκάρι, όπως το 4-2-3-1. Από την άλλη ίσως θα έπρεπε ο Δέλλας να δουλέψει και σ’ εναλλακτικό σχηματισμό, για ενδεχόμενο σαν και το τωρινό.

Σημαντική παράμετρος είναι και εκκρεμότητα που υπάρχει στην μεταγραφική ενίσχυση στην μεσεπιθετική γραμμή. Η ΑΕΚ χρειάζεται και σκοπεύει να πάρει έναν παίκτη που θα κάνει την διαφορά και θα αγωνίζεται στα άκρα. Όταν θα έρθει αυτός ο παίκτης ο Αραβίδης δεν θα παλεύει να γίνει εξτρέμ και ενδεχομένως να αφυπνιστεί και ο Μπαρμπόσα.

Πάντως σε κάθε περίπτωση, ο Δέλλας έχει πολλή δουλειά. Κυρίως για να βρει τι φταίει και έχει εμφανιστεί μια άλλη ΑΕΚ απ’ αυτή που έφτιαξε πέρυσι και που δουλεύει φέτος. Με τον χρόνο να έχει αρχίσει να πιέζει.

Και κάτι τελευταίο. Μια ειδική και εντελώς ξεχωριστή περίπτωση είναι ο Τζεμπούρ. Είναι απολύτως ικανός και να πάρει την ΑΕΚ στις πλάτες του και να βάλει στο πρωτάθλημα 25 γκολ. Είναι όμως και ικανός να μην ανταποκρίνεται στα ουρλιαχτά του πάγκου για πρέσινγκ και να απαντάει με κλωτσιά εκτός φάσης σε κλωτσιά και κεφαλοκλείδωμα του αντιπάλου. Όπως στο φιλικό με την Ανόρθωση. Το ένα από το άλλο, απέχει μόλις μια λεπτή γραμμή. Τόσο απλό και τόσο περίπλοκο.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ