ΑΕΚ

Με βάση την αμυντική λειτουργία

Με βάση την αμυντική λειτουργία
Γκάλο Σιμόες INTIME SPORTS

Το Sport24.gr αναλύει το παιχνίδι της ΑΕΚ στις δυο πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος και ξεχωρίζει τη δουλειά που γίνεται στην άμυνα.

Μπορεί να έχει γίνει μεγάλη κουβέντα στην ΑΕΚ για την (μη) μεταγραφή ενός ακόμα σέντερ φορ. Μπορεί η μεγάλη ποιότητα της ομάδας να βρίσκεται στην μεσοεπιθετική της γραμμή με Μπουονανότε, Μάνταλο, Βάργκας και δυο εν ενεργεία διεθνείς στην εθνική ομάδα. Όμως η αλήθεια είναι πως η βάση για το αγωνιστικό οικοδόμημα του Τραϊανού Δέλλα, είναι η αμυντική λειτουργία. Κάτι που φανερώνουν και οι αριθμοί και το Sport24.gr τους έχει.

Στα πρώτα δυο παιχνίδια του πρωταθλήματος, η ΑΕΚ όχι απλώς κράτησε το μηδέν στα μετόπισθεν, αλλά οι φάσεις που δέχθηκε ήταν μετρημένες στα δάκτυλα. Μόλις επτά τελικές έκαναν οι αντίπαλοι και στα δυο ματς. Επίσης η ΑΕΚ κράτησε ανέπαφη την εστία της και στο Αγρίνιο, φιλικό με τον Παναιτωλικό αλλά στην Ανκόνα στο ματς με την Ίντερ. Τελευταία φορά που δέχθηκε γκολ η ΑΕΚ, ήταν στις 8 Αυγούστου από την κάτοχο του Γιουρόπα Λιγκ Σεβίλλη. Όμως ακόμα και σ’ αυτό το ματς, η «κιτρινομαυρη» άμυνα δέχθηκε συνολικά πέντε τελικές από τους Ανδαλουσιάνους. Γενικώς η ΑΕΚ σε δέκα ματς, επίσημα και φιλικά, έχει δεχθεί μόλις τρια γκολ. Ενώ είναι χαρακτηριστικό πως ο Γιάννης Ανέστης, έχει παίξει σε έξι ματς, έχει «γράψει» συνολικά 270 λεπτά συμμετοχής και δεν έχει δεχθεί ούτε ένα γκολ.

Ομαδική δουλειά και «κόφτες»

Οι πολύ καλές επιδόσεις της άμυνας της ΑΕΚ, προφανώς και δεν οφείλονται μόνο στους τερματοφύλακες ή στα στόπερ. Είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς. Είναι κάτι πάνω στο οποίο επέμενε ο Δέλλας στη δουλειά που έκανε στην προετοιμασία. « Αν δεν μαρκάρουμε όλοι μαζί και οργανωμένα, θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε» έλεγε στις προπονήσεις στην Οπαλένιτσα. Συνολικά η ΑΕΚ αμύνεται σωστά, κλείνει χώρους και δεν επιτρέπει στον αντίπαλο να απειλήσει την εστία της. Μεγάλο ρόλο σ’ αυτό, παίζουν και τα αμυντικά χαφ. Τόσο ο Αντρέ Σιμόες, όσο και ο Γιάκομπ Γιόχανσον κάνουν εξαιρετική δουλειά μπροστά από την τελευταία γραμμή άμυνας της ομάδας. Και εξίσου καλή δουλειά, έκαναν και ο Κορδέρο και ο Ανάκογλου, όσες φορές κλήθηκαν να αναλάβουν αυτούς τους ρόλους κυρίως στα φιλικά.

Οι συνδυασμοί στα στόπερ

Στα δυο πρώτα ματς πρωταθλήματος το κέντρο της άμυνας κάλυψαν ο Δημήτρης Κολοβέτσιος και ο Άνταμ Τζανετόπουλος. Στο δίδυμο αυτό κατέληξε ο Δέλλας μετά την εξαιρετική προετοιμασία που έκανε ο Κολοβέτσιος και «δέσιμο» που βγήκε με τον Τζανετόπουλο από το φιλικό με την Σεβίλλη. Στην Πολωνία ο τεχνικός της ΑΕΚ είχε πειραματιστεί μ’ όλα τα δίδυμα. Και με τον Θέσαρ Άρθο και με τον Βασίλη Λαμπρόπουλο να παίζουν στα ματς. Μάλιστα οι δυο τους ήταν δίδυμο και στο πρόσφατο φιλικό με τον Παναιτωλικό και μάλιστα με εξαιρετική παρουσία.

Ο Άρθο πέρασε και μια περιπέτεια με τα κτύπημα στον θώρακα το οποίο τον ταλαιπώρησε. Πάντως πρακτικά ο Δέλλας έχει ήδη βρει ένα δεμένα δίδυμο (Κολοβέτσιος – Τζανετόπουλος) ενώ ανά πάσα στιγμή είναι ετοιμοπόλεμοι και ο Άρθο και ο Λαμπρόπουλος.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ