ΑΕΚ

Μάνταλος: "Το πήραμε γιατί το αξίζαμε"

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΙΕΛΤΣΕ / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΙΕΛΤΣΕ / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Αρχηγική συνέντευξη από τον Πέτρο Μάνταλο που δίνει απαντήσεις για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ΑΕΚ.

Δυο φορές έπεσε (κυριολεκτικά) και τρεις φορές σηκώθηκε. Επέλεξε την ΑΕΚ στη Γ’ εθνική και σήκωσε πρώτος το πρώτο πρωτάθλημα μετά από 24 χρόνια. Φόρεσε τα κιτρινόμαυρα το 2014 και υπέγραψε για να συνεχίσει να το κάνει τουλάχιστον μέχρι και το 2022.

Αυτός είναι ο Πέτρος Μάνταλος. Ο αρχηγός της ΑΕΚ. Ο άνθρωπος που ξεκίνησε την περυσινή σεζόν πεσμένος στο έδαφος και πονώντας και την ολοκλήρωσε στα… ουράνια πανηγυρίζοντας. Μιλάει για το πρωτάθλημα που πήρε η ΑΕΚ, για την δική του πορεία με τα κιτρινόμαυρα, για την ομάδα που είναι οικογένεια και για συμπαίκτες που θα γίνουν θυσία. Μιλά για όλα. Ως αρχηγός.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

Μετά από μεγάλη προσπάθεια την περσινή χρονιά η ΑΕΚ κατάφερε και στέφθηκε πρωταθλήτρια, έβγαλε από πάνω της έναν βραχνά 24ων ετών. Πως ήταν το συναίσθημα να σηκώνεις την κούπα και ποιες είναι οι απαιτήσεις για τη νέα χρονιά;

"Νομίζω με λόγια δεν μπορώ να σου περιγράψω πως ένιωσα εγώ αλλά και όλα τα παιδιά εκείνο το βράδυ στο τελευταίο παιχνίδι. Σίγουρα η φετινή σεζόν θα είναι πολύ πιο απαιτητική γιατί όταν καταφέρεις να κατακτήσεις το πρωτάθλημα σίγουρα και η ομάδα και ο κόσμος θα έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις για την φετινή σεζόν. Έχουμε ξεκινήσει προπονήσεις, έχουν αλλάξει παίκτες, έχουνε αλλάξει προπονητές, είμαστε ακόμα στο στάδιο προετοιμασίας αλλά είμαι σίγουρος ότι και αυτή τη χρονιά η ΑΕΚ θα είναι ακόμη καλύτερη".

Πως τη βιώνετε αυτή την αλλαγή; Όχι τόσο στους παίκτες όσο στον νέο προπονητή με τον οποίο έχεις συνεργαστεί και στο παρελθόν.

"Αλήθεια είναι έχω συνεργαστεί μια χρονιά στην Ξάνθη. Όλα τα παιδιά νομίζουν ότι το έχουν δει πολλές φορές, να αλλάζουν προπονητές. Στην Ελλάδα είναι πιο γνωστό φαινόμενο για τους ποδοσφαιριστές να αλλάζουν προπονητές. Δεν νομίζω να επηρεάσει κάτι αρνητικά την ομάδα. Ίσα ίσα είναι ένας Έλληνας προπονητής και έχει δείξει στο παρελθόν ότι σε ομάδες που έχει εργαστεί έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και εύχομαι να πετύχει και στην ομάδα μας".

Αν και αγωνιστικά δεν το έχετε ζήσει ακόμα, ψυχολογικά αυτό το βάρος του να μείνεις στη κορυφή είναι πιο βαρύ από το προηγούμενο το ανέβεις στην κορυφή;

"Σίγουρα με όποιον έχω μιλήσει μου λένε ότι το δύσκολο δεν είναι να ανέβεις στην κορυφή, το δύσκολο είναι να μείνεις σε αυτή. Αυτός θα είναι ο στόχος της ομάδας και νομίζω ότι από τη μέρα που ξεκινήσαμε μέχρι τώρα, όλοι είναι έτοιμοι να θυσιαστούν γι’ αυτή την ομάδα ώστε να μείνει στην κορυφή και τη φετινή σεζόν".

Για ένα παίκτη της δικής σου ποιότητας, πως είναι το συναίσθημα να έχει επιλέξει να πάει σε μια ομάδα στην Γ’ Εθνική και να στέφεται μετά από πέντε χρόνια πρωταθλητής;

"Το μόνο συναίσθημα είναι αυτό της δικαίωσης. Έχω πει ότι θα την ξανά έπαιρνα την ίδια απόφαση όποτε κι αν μου ξανά δινόταν η ίδια ευκαιρία. Και σήμερα που μιλάμε είναι ένας λόγος παραπάνω που στο λέω αυτό. Το ότι δηλαδή την περσινή σεζόν στεφθήκαμε πρωταθλητές".

Έβλεπες στα μάτια των διοικούντων της ΑΕΚ αυτή τη βεβαιότητα ότι η ομάδα θα έχει αυτή την εξέλιξη και ότι θα φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος σύντομα και θα είναι έτοιμη κιόλας να μπει σε ένα νέο γήπεδο;

"Οι πρώτες μου συζητήσεις ήταν με τους ανθρώπους της παλιάς μου ομάδας της Ξάνθης. Αυτό που με είχε κάνει να πω το "ναι" εκείνη την περίοδο ήταν ένα τηλεφώνημα που είχα κάνει με τον Μελισσανίδη το οποίο διήρκησε 2-3 λεπτά και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα είχα απαντήσει θετικά".

Τι σου είχε πει;

"Αυτό δεν θα σας το πω. Θα το κρατήσω για μένα, απλά νομίζω καταλαβαίνουν όλοι τι μπορεί να μου είχε πει".

Είχες δύο ατυχίες σοβαρές που σε κράτησαν πολύ καιρό. Ένιωσες την στήριξη της ομάδας;

"Και στον πρώτο σοβαρό τραυματισμό η ομάδα ήταν εκεί. Ήταν και πιο εύκολο, αν μπορώ να το πω, γιατί η ομάδα ήταν στη Β’ Εθνική, είχα περισσότερο χρόνο λόγο καλοκαιριού. Ήταν σε εισαγωγικά καλύτερο το διάστημα που είχα τραυματιστεί. Φέτος ήταν σχεδόν στην αρχή τη σεζόν. Είχα προλάβει μόλις 10 παιχνίδια. Σε αυτό που με ρωτάς φέτος το ένιωσα μέχρι και το πετσί μου. Τη στήριξη της ομάδα δηλαδή. Ήμουν και σε συζητήσεις με την ομάδα για το καινούριο μου συμβόλαιο. Με τον τραυματισμό και μετά μου η ομάδα που στάθηκε σαν οικογένεια δίπλα μου και αυτό ειλικρινά δεν θα μπορώ να το ξεχάσω".

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΙΕΛΤΣΕ / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΙΕΛΤΣΕ / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Πως ήταν όλο αυτό το χρονικό διάστημα να βλέπεις τους συμπαίκτες σου να κάνουν προσπάθεια για τον τίτλο, να μένουν κοντά στην κορυφή και παρότι βρέθηκαν ένα μικρό χρονικό διάστημα πίσω, να κάνουν ένα comeback. Όλο αυτό πως το βίωσες βλέποντας τους από την εξέδρα; Και πόσες φορές ήθελες να πηδήξεις μέσα στο γήπεδο για να τους βοηθήσεις;

"Νομίζω το χειρότερο πράγμα είναι για ένα ποδοσφαιριστή να βλέπει την ομάδα του να παλεύει, να ματώνει. Νομίζω ότι τα παιδιά στα περισσότερα παιχνίδια έδωσαν και τη ψυχή τους για να πάρουν κάποια αποτελέσματα. Δεν ήταν τίποτα εύκολο. Δεν χαρίστηκε τίποτα σε αυτή την ομάδα. Ήμουν νομίζω στη χειρότερη θέση, να θέλω να βοηθήσω και να μην μπορώ. Νομίζω είναι ότι χειρότερο.

Υπήρχε ματς που έλεγες θέλω να μπω μέσα να βοηθήσω τα παιδιά;

"Υπήρχαν αρκετά ματς μπορώ να σου πω το καθένα ειδικά μετά το τετράμηνο συνέχεια μιλούσα με τον κ. Καρβουνίδη και τον ρωτούσα πότε θα παίξω. Ήταν το μόνο πράγμα που είχα στο μυαλό μου".

Πως αισθάνεται ο αρχηγός της ΑΕΚ να ακούει από αντιπάλους παίκτες, και προπονητή όπως αυτός του ΠΑΟΚ, ότι η ΑΕΚ δεν δικαιούται το πρωτάθλημα;

"Έξω από το χορό ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει. Για τον προπονητή του ΠΑΟΚ δεν είμαι αρμόδιος εγώ για να μιλήσω. Σίγουρα ο ΠΑΟΚ έφτασε πολύ κοντά αλλά δεν ξέρω ποια λέξη μπορώ να χρησιμοποιήσω, δεν είχε το "κάτι" ώστε να στεφθεί αυτός πρωταθλητής".

Ένα από τα δυνατά στοιχεία που είχε πέρσι η ΑΕΚ είναι ότι έβγαζε υγεία από τα αποδυτήρια. Αυτό έχεις διατηρηθεί και φέτος;

"Και τα τέσσερα χρόνια που είμαι στην ομάδα το δυνατό όπλο της ήταν αυτό. Κάθε ομάδα λέει ότι είμαστε μια οικογένεια στα αποδυτήρια. Η ΑΕΚ το λέει και το εννοεί. Και νομίζω αυτό φαίνεται και προς τα έξω με αυτά που έχει πετύχει μέχρι τώρα".

Πέτρο με 2-3 λέξεις γιατί η ΑΕΚ πήρε αυτό το πρωτάθλημα;

"Γιατί το άξιζε".

Σε έχουμε δει να παίζεις αριστερά, σε έχουμε δει να συνεργάζεσαι με τους επιθετικούς στην ΑΕΚ του Ουζουνίδη;

"Είναι πολύ νωρίς, δεν έχουμε πολύ δουλέψει με τον κ. Ουζουνίδη σε θέματα τακτικής, αν και ο χρόνος πλησιάζει. Έχουμε 25 ημέρες ακόμα για το πρώτο επίσημο παιχνίδι. Έχω πει ότι μ’ αρέσει να παίζω στον άξονα, το έχω δηλώσει πλέον και η αλήθεια είναι ότι έχω να παίξω αρκετό καιρό. Δεν ξέρω θα δούμε, και όπου είναι θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό. Πλέον έχω συνηθίσει να παίζω σε πολλές θέσεις".

Πάντως ακόμα και στα άκρα που παίζεις συνεχώς συγκλίνεις προς τον άξονα για να έχεις το πεδίο που θέλεις αυτό μπροστά. Σε βοηθά αυτός ο τρόπος παιχνιδιού για να παίξεις όπως θέλεις;

"Σίγουρα το να έρχεται από τα πλάγια προς τα μέσα είναι σαν έκπληξη για τον αντίπαλο έχω περισσότερο χώρο, λίγο ακόμα να το δουλέψουμε να δούμε και τι θα ζητήσει ο προπονητής και νομίζω ότι θα είμαι μια χαρά".

Έχεις βιώσει άνοδο, Κύπελλο, πρωτάθλημα, Ευρώπη. Ήρθε η ώρα για σεντόνι;

"Νομίζω είναι μεγάλη ώρα, έχει καιρό η ΑΕΚ να βρεθεί στους ομίλους του Champions League, είναι κάτι που δεν το έχουμε πετύχει και θέλω να είστε οι πρώτοι που θα το πετύχουμε γι’ αυτή την ομάδα".

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ