ΑΕΚ

Μάνταλος (ξανά) παρών

Μάνταλος (ξανά) παρών
Μάνταλος INTIME SPORTS

Ο Πέτρος Μάνταλος ετοιμάζεται να επιστρέψει με την Ξάνθη και το Sport24.gr θυμάται τις 170+1 μέρες αγωνίας που πέρασε ο νεαρός άσος μετά το σοβαρό τραυματισμό του.

Όσο δεν φέρνει ο χρόνος, τα φέρνει η στιγμή. Έτσι λένε. Και μια κακιά στιγμή μπορεί να κάνει τον χρόνο να παγώσει. Ή έστω να τον υποχρεώσει να περνά αργά, βασανιστικά. Εκείνο το βράδυ της 11Μαρτίου ο Πέτρος Μάνταλος είχε συναπάντημα μ’ αυτή τη διαβόητη κακιά στιγμή. Και τότε ο «μαέστρος» της ΑΕΚ υποχρεώθηκε σε 170 συν μια μέρες (ποδοσφαιρικής) σιωπής.

Μέχρι να φτάσει το πλήρωμα του χρόνου και στο προσκλητήριο του Δέλλα να βροντοφωνάξει ο Μάνταλος και πάλι «παρών». Το Sport24.gr θυμάται αυτές τις 170 (συν μια) ζόρικες μέρες του «μαέστρου» και της ΑΕΚ.

Από τον παράδεισο στην κόλαση

Εκείνο το βράδυ της 11 Μάρτη, ο Μάνταλος συνειδητοποίησε πως τον παράδεισο από την κόλαση τον χωρίζουν μόνο μερικά… κλικ. Ένα κλικ πιο δεξιά ή αριστερά αν είχε πάει η μπάλα στο πλασέ που έκανε στο 55λεπτό, θα είχε «νικήσει» τον Ρομπέρτο και θα είχε δώσει προβάδισμα πρόκρισης επί του Ολυμπιακού. Για ένα κλικ δεν πήγε στον παράδεισο. Ένα κλικ (κράκ για την ακρίβεια) άκουσε στο γόνατο του μόλις δέκα λεπτά αργότερα και κατάλαβε πως κάτι κακό είχε συμβεί. Για ένα κλικ και πήγε στην κόλαση. Ρήξη πρόσθιου χιαστού η διάγνωση στις 12 Μάρτη και χειρουργείο όχι την επόμενη, αλλά την ίδια μέρα. Επειγόντως.

Όλο το… ρόστερ στο δωμάτιο

Για τον Μάνταλο ο τραυματισμός ήταν σοκ. Ήταν και ο πρώτος τόσο σοβαρός στην καριέρα του. Το ζούσε και ήταν δύσκολο να το συνειδητοποιήσει. Όμως χρειαζόταν στηρίγματα γι’ αυτή την περιπέτεια που μόλις ξεκινούσε. Και τα πήρε απ’ όλη την ποδοσφαιρική του οικογένεια. « Όταν ξύπνησα στο δωμάτιο μετά την επέμβαση, ήταν 15-20 συμπαίκτες μου στο δωμάτιο. Ήταν ότι καλύτερο» είχε πει ο Μάνταλος που ζήτησε ένα πράγμα από τους γιατρούς του. Να του δώσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ένα πρόγραμμα δουλειάς, έστω και ατομικής, έστω και στο γυμναστήριο, αλλά στο προπονητικό των Σπάτων. Για να βρίσκεται δίπλα στην ομάδα, δίπλα στους συμπαίκτες του. Όπερ και εγένετο. Μετά από πέντε μέρες από την επέμβαση, ο Μάνταλος εμφανίστηκε στα Σπάτα.

«Δεν θα χάσει την προετοιμασία»

Από την πρώτη στιγμή όλο το ιατρικό τιμ της ΑΕΚ ήταν δίπλα στον Μάνταλο. «Δεν πρόκειται να χάσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Μέχρι τότε θα έχει γίνει ότι είναι απαραίτητο, για να μπορέσει να έχει ανεβάσει ρυθμούς» είχε πει ο Νίκος Πανταζής λίγες μέρες μετά την επέμβαση. Και αυτό έγινε. Ο Μάνταλος στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Οπαλένιτσα μπήκε για πρώτη φορά σε κανονικό ρυθμό προπόνησης. Αποτέλεσμα της δουλειάς πριν και μετά την Πολωνία, με τον Νίκο Πανταζή.

Ο μήνας που τον… απογείωσε

«Στην αρχή αυτό το εξάμηνο που θα έμενα εκτός δράσης μου φαινόταν ανηφόρα» έχει παραδεχθεί ο Μάνταλος. Όμως όσο ένιωθε πως πηγαίνει καλά, τόσο έπαιρνε δύναμη και κουράγιο. Αλλά στα τέλη Απριλίου, όταν και οι εξετάσεις πλέον είχαν δείξει πως η κατάσταση του πηγαίνει πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο, η ψυχολογία του απογειώθηκε. «Περίπου τέλη Αυγούστου θα επιστρέψω» είχε πει εδώ στοSport24 όταν απάντησε ζωντανά στις ερωτήσεις του κόσμου. Ήταν 24 Απριλίου.

Η ΑΕΚ «κόπηκε»

Το περσινό αγωνιστικό οικοδόμημα της ΑΕΚ, ήταν κτισμένο πάνω στην μαεστρία του Μάνταλου. Μέχρι να τραυματιστεί, η ομάδα ήταν μια καλοκουρδισμένη ορχήστρα. Σ’ όλα τα ματς. Με μαέστρο και πρώτο βιολί τον Μάνταλο. Μακράν πρώτος στις ασιστ, δεύτερος στο σκοράρισμα. Όλο το παιχνίδι περνούσε από τα πόδια του. Και όταν ο Μάνταλος έλειψε, η ΑΕΚ «κόπηκε». Η αγωνιστική εικόνα της ομάδας, μέχρι και το φινάλε της σεζόν, δεν ξαναέγινε ποτέ η ίδια.

Παρών αλλά προσεκτικά

Όλες αυτές οι ζόρικες 170 μέρες πλέον έχουν περάσει. Ο Μάνταλος είδε ξανά το όνομα του στην λίστα αποστολής για επίσημο παιχνίδι. Προφανώς και δεν θα ξεκινήσει το Σάββατο (29/8) στην ενδεκάδα. Όχι μόνο διότι στο χθεσινό (27/8) δίτερμα ήταν στην ομάδα των «αναπληρωματικών». Κυρίως διότι ακόμα χρειάζονται προσεκτικά βήματα. «Προτιμώ να στερηθώ για λίγο παραπάνω έναν παίκτη, παρά να ρισκάρω να τον χάσω για μεγαλύτερο διάστημα» έλεγε ο Δέλλας στην Πολωνία. Το πιο πιθανό είναι πως ο Μάνταλος θα είναι ο ένας εκ των τριών που τελικά θα «κοπούν» την τελευταία στιγμή πριν το ματς. Όμως το γεγονός πως μπήκε ξανά στην αποστολή σημαίνει τόσο πολλά. Για τον ίδιο, για την ΑΕΚ, για την επιστροφή του. Σίγουρα σημαίνει πως θα πάρει χρόνο συμμετοχής στο επόμενο παιχνίδι πρωταθλήματος. Αλλά και στο φιλικό που θα γίνει στη διακοπή λόγω εθνικής.

Συμπτώσεις σου λέει…

Ακόμα και κάποιος να μην πιστεύει σε σημειολογία και προλήψεις, το ποδόσφαιρο τον κάνει να προβληματίζεται. Ο Μάνταλος μετά από 170 συν μια μέρες απουσίας, ξαναμπήκε στην αποστολή για το ματς με την Ξάνθη. Για το παιχνίδι δηλαδή, απέναντι στην ομάδα που τον μεγάλωσε, τον ανέδειξε και του έδωσε το εισιτήριο για την μεταγραφή στην ΑΕΚ. Συμπτώσεις σου λέει μετά…

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ