ΑΕΚ

Λουκάς Μπάρλος - "Ο πρόεδρος των προέδρων"

Λουκάς Μπάρλος - "Ο πρόεδρος των προέδρων"
Λουκάς Μπάρλος, ΑΕΚ INTIME SPORTS

Δώδεκα χρόνια συμπληρώνονται από την μέρα ο που μεγαλύτερος διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ, ο Λουκάς Μπάρλος "έφυγε" από κοντά μας. Το Sport24.gr αναδημοσιεύει την τελευταία μεγάλη συνέντευξη του προέδρου των προέδρων(videos)!

Η συνέντευξη δόθηκε στην τότε εφημερίδα "Ενωσίτης", τον Οκτώβριο του 98' στους συναδέλφους Ανδρέα Δημάτο και Βασίλη Σαμπράκο. Ένα χρόνο αργότερα, ο "Θείος" Λουκάς έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο, αφήνοντας την οικογένεια της ΑΕΚ φτωχότερη.

Ο μεγαλύτερος Ενωσίτης πρόεδρος στην ιστορία του δικεφάλου, από το 98' έβλεπε πως η ομάδα πήγαινε από το κακό στο χειρότερο... "Δυστυχώς τώρα μετά λύπης μου, βλέπω ότι δεν πάμε καλά και φοβάμαι ότι δεν πρόκειται να πάμε καλά. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν πλέον οι ιδεολόγοι παράγοντες που να αγαπάνε, να πιστεύουν και να θυσιάζονται για τα συμφέροντα της ΑΕΚ".

Διαβάστε αναλυτικά την τελευταία συνέντευξη του "Θείου" Λουκά, και δείτε παράλληλα το καταπληκτικό αφιέρωμα της εφημερίδας Sportday, το οποίο είχε κυκλοφορήσει σε DVD:

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ

- Κύριε πρόεδρε, θα θέλαμε, ξεκινώντας, το σχόλιο σας για τις πρόσφατες διοικητικές εξελίξεις στην ΑΕΚ...

"Είμαι πολύ απογοητευμένος απ' όλη την κατάσταση των τελευταίων ετών στην ΑΕΚ. Γιατί η ΑΕΚ έχει 74 χρόνια ιστορία, ιδρύθηκε το 1924 από τον ιδρώτα των προσφύγων που ήρθαν στην Ελλάδα από την Κωνσταντινούπολη και ίδρυσαν την Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως. Προχώρησε η ΑΕΚ, είδε καλές μέρες, είδε δόξες, είδε έπαθλα, πρωταθλήματα, Ευρώπη. Κάποτε όλη η Ευρώπη φοβόταν να κληρωθεί με την ΑΕΚ, οι μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες ήθελαν να μας αποφύγουν. Ένα σωματείο το οποίο έπαιζε πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο στον ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Δυστυχώς τώρα μετά λύπης μου, βλέπω ότι δεν πάμε καλά και φοβάμαι ότι δεν πρόκειται να πάμε καλά. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν πλέον οι ιδεολόγοι παράγοντες που να αγαπάνε, να πιστεύουν και να θυσιάζονται για τα συμφέροντα της ΑΕΚ. Τώρα υπάρχουν άνθρωποι που την ΑΕΚ την βλέπουν για κονομησιά, να πάνε να κονομήσουν και να φύγουν και μετά να τους ανοίξει η όρεξη και πάλι για να γυρίσουν και πάλι και πάλι.... Αυτή είναι η πραγματικότητα..."

- Είχατε κάνει κάποτε μια δήλωση ότι οι παράγοντες της ΑΕΚ είναι ή ρουφιάνοι ή ζητιάνοι. Τι σας είχε οδηγήσει να το πείτε αυτό;

"Προέβλεπα από ορισμένους τύπους οι οποίοι ρουφιανεύουνε, κοιτάγανε να κονομήσουν και στα δύσκολα εξαφανίζονταν".

Λουκάς Μπάρλος - "Ο πρόεδρος των προέδρων"
Λουκάς Μπάρλος, Κύπελλο, ΑΕΚ INTIME SPORTS

- Είπατε-και όλοι συμφωνούν μαζί σας- ότι πλέον δεν υπάρχουν οι ιδεολόγοι παράγοντες. Και βέβαια το ποδόσφαιρο έχει γίνει επιχείρηση, υπάρχει το Τσάμπιονς Λιγκ και πηγές εσόδων που εσείς τότε ούτε που τα είχατε φανταστεί...

"Αστειεύεσαι; Τότε έκανε δεκαπέντε δραχμές το εισιτήριο. Δεν έφθαναν για το ένα τέταρτο των εξόδων των γενικών γραφείων, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κοινόχρηστα. Τεράστιες διαφορές".

- Το δέχομαι. Με δεδομένο λοιπόν ότι έτσι έχει γίνει το ποδόσφαιρο σήμερα, αναγνωρίζετε στον Μελισσανίδη ότι είναι επιτυχημένος σε αυτό που είχε κάνει; Το ποδόσφαιρο είναι αποτέλεσμα. Εκείνος έφερε δύο τίτλους, πήγε και πάλι την ΑΕΚ ψηλά...

"Αναμφισβήτητα εμφάνισε μια δυναμική και έφερε και πάλι την ομάδα σε θέση να παλεύει με όλους στα ίσα. Πάλεψε πολύ με τη γλώσσα που ξέρει, ήταν μέσα στα παρασκήνια και κατόρθωσε και πήρε δύο πρωταθλήματα. Διόλου απίθανο να ξαναπάρει πάλι. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζονται τέτοιοι τύποι σαν τον Μελισσανίδη. Πρέπει όμως όλοι να σεβόμαστε την ιστορία της ΑΕΚ και να μην τα ισοπεδώνουμε όλα".

- Τι εννοείτε;

"Αν πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, θα δούμε ότι Καρράς και Μελισσανίδης έχουν ιστορικές ευθύνες και είναι υπόλογοι στην ιστορία της ΑΕΚ και στον κόσμο. Εμφανίστηκε ένας Τροχανάς, τον οποίο ούτε ήλεγξαν ποιος είναι, που είναι, από που προέρχεται, είναι ΑΕΚτζής, έχει προϊστορία στην ΑΕΚ, έχει γνώσεις ποδοσφαιρικές, έχει δυνατότητες διοικητικές. Για να κερδοσκοπήσουν τέσσερα εκατομμύρια δολάρια, πούλησαν την ΑΕΚ. Την αγόρασαν 300 εκατ. από τον Ζαφειρόπουλο, την πούλησαν 1,2 δις, η διαφορά ήταν τότε τέσσερα εκατ. δολάρια. Και τη διαλύει ο Τροχανάς και καταλήγει να μας πουλήσει , να μας εξευτελίσει σε ξένα αγγλικά συμφέροντα. ENIC, ποια είναι η ENIC; Έφυγε η ΑΕΚ από τα χέρια των ΑΕΚτζήδων και ανήκει σε αγγλική εταιρεία. Τρέχα γύρευε και Νικολό καρτέρι... Και έρχεται τώρα ο κ. Μελισσανίδης να αναλάβει και πάλι το μάνατζμεντ της ΑΕΚ. Ζητάει μάλιστα από τη νέα διοίκηση, οι σύμβουλοι να του δώσουν από 150-200 εκατ. ο καθένας για να μπουν στον συμβούλιο. Αυτό λέγεται... μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα!".

- Γιατί το λέτε αυτό; Δεν πήρατε ποτέ χρήματα από κάποιον σύμβουλο...

"Εγώ; Άμα έλεγα 'παιδιά έχουμε ανάγκη, σήμερα παίρνουμε τον Μπάγεβιτς με έξι εκατ και πρέπει να τα πληρώσουμε, το ταμείο δεν τα έχει, θα τα βάλω εγώ, ποιος μπορεί να βοηθήσει', όλοι κοιτάγανε το ταβάνι..."

- Πρόεδρε, από την αποχώρηση σας και μετά ποιος παράγοντας της ΑΕΚ κέρδισε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη σας;

"Έβγαζα το καπέλο στον Μελισσανίδη. Έδειχνε να έχει δραστηριότητα, διοικούσε σωστά, πήρε δύο πρωταθλήματα με γεια του και χαρά του. Και εγώ μαζί του να βγω και να φωνάζω: "Ζήτω ο Μελισσανίδης". Αλλά όταν φθάνει να πουλήσει την ΑΕΚ στον πρώτο τυχόντα, ο οποίος αποδεδειγμένα τη διέλυσε, τι να πω;"

- Δεν θα του το συγχωρήσετε ποτέ;

"Μα ήταν έγκλημα... Ήταν μεγάλο το κακό που έκαμε στην ΑΕΚ, παρ' όλα τα ελαφρυντικά και τα υπέρ του πρότερου έντιμου βίου του στην ομάδα. Για αυτό και εγώ λέω σήμερα, ότι δεν μπορεί να επιστρέφει ο Μελισσανίδης ως Μεσσίας. Ούτε να τον λιβανίζετε...".

- Υπό αυτή την έννοια έχει, όμως, τώρα την ευκαιρία να εξιλεωθεί.

"Αυτό δεν θέλουμε όλοι;"

- Όταν πουλήθηκε η ΑΕΚ στην ENIC πως νιώσατε;

"Ακόμα και σήμερα με πιάνει ρίγος. Η ΑΕΚ που έχει ιστορία προερχόμενη από την προσφυγιά, να πηγαίνει σε ξένη εταιρεία, χωρίς να γνωρίζουμε ανθρώπους και πράγματα".

- Μιλήσατε για την αγωνία και την αγάπη αυτού του κόσμου για την ΑΕΚ. Αυτός ο κόσμος διαβάζοντας τη συνέντευξη σας θέλει ελπίδα, θέλει προοπτική. Τι θα λέγατε σε αυτόν τον κόσμο σήμερα;

"Εγώ τι να πω; Εγώ δεν είμαι εις θέσιν να πω ότι ξαναγυρνάω και μπαίνω μέσα στα κοινά της ΑΕΚ. Είμαι και ογδόντα χρονών. Πολύ φοβάμαι για την ΑΕΚ, για πολλούς λόγους. Κατ' αρχάς ακόμη και στον Τύπο εμφανίζονται ως ΑΕΚτζήδες άνθρωποι ξένοι προς αυτή την ομάδα και θέλουν να ανεβάζουν και να ρίχνουν διοικήσεις στην ΑΕΚ. Έκαναν... Μπερλίνα έναν άριστο ποδοσφαιριστή που τίμησε και δόξασε τη φανέλα της ΑΕΚ, τον Λάκη τον Νικολάου, ο οποίος συγχρόνως είναι και άριστος επιστήμων, πρώτος ορθοπεδικός στην Ελλάδα. Δεν σεβάστηκαν ούτε τα αισθήματα του, τη βοήθεια του στους φιλάθλους και στους φτωχούς και ανήμπορους ΑΕΚτζήδες που όταν πηγαίνουν στο ιατρείο του δεν τους παίρνει λεφτά. Μια ζωή προσφέρει αφιλοκερδώς τη βοήθεια του στην ομάδα. Και βρήκαν να τον κάνουν Μπερλίνα: ο Λάκης και ο Λάκης και ο Λάκης. Σαν να παρουσιάζανε κάποιον που δεν είναι καν... άνδρας. Μα είναι πράγματα αυτά; Υπάρχει σεβασμός; Υπάρχει τίποτα; Έτσι τα γκρεμίζουμε όλα;"

- Ο Λουκάς Μπάρλος θα μπορούσε να συνεχίσει στην ΑΕΚ και μετά την ημέρα κατά την οποία αποφάσισε να αποχωρήσει; Μήπως φύγατε νωρίτερα και στερήσατε από την ομάδα την πολύτιμη παρουσία σας;

"Δεν θα συνέχιζα με τίποτα..."

- Δεν θα συνεχίζατε;

"Όχι. Δεν θα μπορούσα να μείνω στην ΑΕΚ για να περιμένω από τον κάθε... κερατά να βοηθήσει το ταμείο της ομάδας. Η από το κράτος, ή από αλλού και ενώ παντού έβλεπα αδιαφορία. Δεν υπήρχε καμία συμπαράσταση. Κατ' αρχάς δεν υπήρχαν τα έσοδα από το ΠΡΟ - ΠΟ, μετά έγιναν. Δεν υπήρχε επιχορήγηση".

- Ούτε λεφτά από την τηλεόραση;

"Λεφτά από την τηλεόραση; Τριάντα και σαράντα εκατ. για έναν αγώνα; Ούτε σε δέκα χρόνια δεν τα είχα δει εγώ αυτά... Εγώ μόλις κατάλαβα ότι η τσέπη δεν τραβάει άλλο, υπέβαλε την παραίτηση μου και έφυγα. Γιατί άμα δεν μπορείς να κάνεις την κίνηση και να βάζεις το χέρι στην τσέπη, η ΑΕΚ τέρμα. Και εγώ είχα στεγνώσει και κατάλαβα ότι δεν μπορώ να συνεχίσω άλλο. Και έφυγα. Απλά πράγματα...".

ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

- Κάποια στιγμή ο Λάκης Νικολάου μας είχε πει ότι ο μόνος που "μου μιλάει από την ΑΕΚ, είναι ο Λουκάς Μπάρλος"! Μιλάγατε μαζί του όλο αυτό το διάστημα που ήταν πρόεδρος;

"Κάθε μέρα... Το βλέπεις αυτό το καλάθι με τα λουλούδια εκεί πίσω στην κουρτίνα; Από το Λάκη είναι, για τη γιορτή μου. Ο Νικολάου με θυμήθηκε στη γιορτή μου... Τι μπορεί κανείς να καταλογίσει σε αυτό το παιδί;"

Λουκάς Μπάρλος - "Ο πρόεδρος των προέδρων"
Λουκάς Μπάρλος, Νικολάου, Κύπελλο INTIME SPORTS

- Η ουσία είναι ότι έφυγε πλέον από την προεδρία υπό το βάρος και της πολύ σκληρής κριτικής που του ασκήθηκε. Τι λάθη θα καταλογίζατε στον Λάκη Νικολάου στη διάρκεια της θητείας του;

"Δεν είχε την πυγμή απέναντι σε αυτούς που καθημερινά προσπαθούν να τον εξευτελίσουν".

- Και τι να κάνει;

" Από την πρώτη στιγμή να τους καθίσει στο σκαμνί. Έτσι θα έκανε ο Μπάρλος... Τι περίμενε; Έθιξαν την αξιοπρέπεια του και την επαγγελματική του υπόληψη. Πήγαν ακόμα και να τον βγάλουν καταχραστή. Διάβαζα τον τελευταίο καιρό: 'Δάνειο 4,2 δις, να μας πει που πήγαν τα λεφτά'. Κατηγορούν τον Νικολάου ότι έφαγε τα λεφτά της ΑΕΚ; Είναι κακουργήματα όλα αυτά που έχουν γραφτεί για τον Νικολάου!!! Έπρεπε να τους βάλει μέχρι να φτύσουν αίμα. Περιμένετε όμως και θα γελάσετε σύντομα. Του έχω πει κάποια πράγματα. Θα με ακούσει πιστεύω..."

- Θα ζήταγε, υποθέτω, την άποψη σας, γιατί σας είχε σαν πρότυπο...

"Ο Λάκης είναι παιδί μου. Ο Νικολάου, ο Ραβούσης, ο Τόσκας και άλλα παιδιά. Αυτά όλα ήταν άγια παιδιά. Ήταν κορίτσια, δεν ήταν ποδοσφαιριστές. Ποτέ δεν είπαν τίποτα, 'ούτε πρόεδρε μας χρωστάς', ούτε τίποτα... Υπάρχουν σήμερα τέτοιοι χαρακτήρες και τέτοιοι ποδοσφαιριστές;"

- Πέραν των τίτλων και της μεγάλης ευρωπαϊκής πορείας, ποιες είναι εκείνες οι μεταγραφικές κινήσεις για τις οποίες ακόμα και σήμερα είσαστε περήφανος για τους παίκτες που φέρατε στην ομάδα;

"Εγώ είχα φέρει τότε στην ΑΕΚ όλη την αφρόκρεμα που υπήρχε στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Τον Μαύρο και τον Αρδίζογλου του πήρα μέσα σε ένα μήνα. Δεν μπορείς να καταλάβεις τι είχε γίνει τότε στην πιάτσα. Πόσα χάλασα; Θέλετε να δείτε ένα σάκο που ακόμα και σήμερα έχω στα συρτάρια μου με τις επιταγές και γραμμάτια που έβαλα για αυτές τις μεταγραφές (σηκώνεται για να τα φέρει...) Όλα αυτά πληρώθηκαν από την τσέπη του Μπάρλου..."

- Πως τον πήρατε τον Μαύρο;

"Μιλάς για λεφτά;"

- Πως έγινε η διαδικασία;

"Για τον Μαύρο ο Τσολακάκης, πρόεδρος του Πανιωνίου τότε, είχε πάρει προκαταβολή από τον Ολυμπιακό. Όλοι θεωρούσαν τον Μαύρο παίκτη του Ολυμπιακού. Μπήκα στη μέση και τους την χάλασα όλη τη δουλειά. Είχαν γίνει δικαστήρια και τον πήρα με δικαστικές αποφάσεις. Αυτό τον παίκτη δεν τον έχανα με τίποτα. Ο Μαύρος στοίχισε με σημερινά λεφτά 1,5 δις και άλλα τόσα ο Αρδίζογλου".

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ

- Σε κάποια στιγμή αναφέρατε το όνομα του Μπάγεβιτς. Η ερώτηση αναπόφευκτη. Πιστεύετε ότι θα γυρίσει πίσω στην ΑΕΚ;

"Αυτό εγώ δεν μπορώ να το ξέρω. Είναι μεγάλη κουβέντα για το ποιος πήγε τον Μπάγεβιτς στον Ολυμπιακό και για το τι παίχθηκε εκείνη την εποχή... Εγώ ξέρω ότι ο Μελισσανίδης με τον Μπάγεβιτς είναι κάθε μέρα μαζί. Και βέβαια μπορώ να πω ότι ο Μελισσανίδης ασκεί επιρροή στον Μπάγεβιτς".

- Τον Μπάγεβιτς πάντως εσείς τον θεωρείται παιδί σας

"Το παραδέχομαι, το έχω πει και το εννοώ"

Λουκάς Μπάρλος - "Ο πρόεδρος των προέδρων"
Λουκάς Μπάρλος, Μπάγεβιτς

- Το γεγονός ότι έχει τόσο στενή σχέση, εκτίμηση στον Μελισσανίδη, δεν λέει κάτι για τις ικανότητες και την προσωπικότητα του Δημήτρη Μελισσανίδη;

"Ήταν διαφορετική η σχέση τους. Δεν έχει να κάνει τόσο με τη σχέση - προέδρου, όσο στο ότι ταίριαξαν στην εξωγηπεδική τους παρέα".

- Μπορεί ο Μπάγεβιτς να γυρίσει και πάλι στην ΑΕΚ;

"Δεν ξέρω"

- Εσείς θα τον δεχόσασταν πίσω;

"Όχι..."

- Ο Λουκάς Μπάρλος λέει όχι;

"Όχι. Και το λέω παρόλο που ακόμα και τώρα με βλέπει και κοκκινίζει, κλαίει. Εγώ του το 'χω πει, έχουμε μιλήσει αφού έφυγε από την ΑΕΚ. Του 'πα: 'Παιδί μου, ανεξαρτήτως τι είχες με τον Τροχανά δεν έπρεπε να φύγεις ή τουλάχιστον έπρεπε να μιλήσεις'. Εκείνος μου απάντησε: 'Πρόεδρο, πήγα στην Κρήτη να παίξουμε με τον ΟΦΗ και μου 'στειλε τηλεγραφική τη σύνθεση ποιους να βάλω. Πως να μείνω με τον Τροχανά πρόεδρο;..."

- Ακλόνητο επιχείρημα. Τι του απαντήσατε;

"Του απάντησα ως εξής: 'Εγώ σε πιστεύω αλλά και έτσι να είναι τα πράγματα έπρεπε να βγεις και να το καταγγείλεις στον κόσμο. Να τους πεις δημόσια ότι εγώ δεν μπορώ να μείνω με τον Τροχανά στην ΑΕΚ και φεύγω να πάω σε άλλο σωματείο. Σε αυτή την περίπτωση η Ορίτζιναλ και όλοι οι φίλαθλοι θα σε σηκώνανε στα χέρια. Εσύ το αποσιώπησες και έκανες το κορόιδο έχοντας ήδη προσχωρήσει στον Κόκκαλη. Και μετά αντιμετώπισες φυσιολογικά την κατακραυγή του κόσμου'.

- Λάθος χειρισμός με άλλα λόγια...

"Αυτό είναι το λάθος του Μπάγεβιτς το ασυγχώρητο. Το παραδέχεται και ο ίδιος..."

- Παρ ' όλα αυτά, ο Λουκάς Μπάρλος δεν μπορεί να αισθάνθηκε καλά με τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν κατά την επιστροφή του Μπάγεβιτς στη Νέα Φιλαδέλφεια.

"Τον φίλαθλο κόσμο της ΑΕΚ τον έχω ζήσει περισσότερο από κάθε άλλον. Γιατί όταν σηκωνόμαστε με χιόνια και πηγαίναμε Καβάλα, Γιάννενα με πούλμαν και έβλεπες αυτούς τους φουκαράδες από το υστέρημα τους, από το μεροκάματο τους να αφήνουν τις οικογένειες τους και να ακολουθούν την ΑΕΚ, ο καημός τους ήταν πολύ μεγάλος για την ΑΕΚ. Ηταν περισσότερο ΑΕΚτζήδες απ' όλους εμάς αυτά τα παιδιά, αξιέπαινα και αξιόλογα; Ο Μπάγεβιτς τους πίκρανε. Και το κυριότερο; Δεν τους είπε την αλήθεια. Αν τους έλεγε την αλήθεια, τώρα ο κόσμος θα ήταν μαζί του. Θα έλεγαν ' ζήτω ο Μπάγεβιτς και στη Νέα Φιλαδέλφεια θα βλέπατε ανάποδα πανό από αυτά που αναρτήθηκαν. Ο κόσμος της ΑΕΚ ακόμα και σήμερα θα τον είχε για ήρωα. Δεν φταίει ο κόσμος, φταίει ο Μπάγεβιτς...".

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΤΕΜΗ- ΜΑΥΡΟ

Ο Λουκάς Μπάρλος εξηγούσε στους δύο συναδέλφους την... αντιπάθεια του για την ENIC. Ένα από τα επιχειρήματα του: "Πείτε μου εσείς, πως θα μιλήσει ο Άγγλος στην ψυχή του Έλληνα ποδοσφαιριστή; Πως θα μπορέσει να τον πλησιάσει;

- Γιατί το λέτε αυτό;

"Θα σας εξηγήσω. Τώρα που παίζαμε με τη Φερεντσβάρος πήγα κάτω και ζήτησα να μου ανοίξουν την πόρτα να πάω στα αποδυτήρια. Ύστερα από τόσα χρόνια. Το ήθελα. Και βλέπω τον "Στέπι"(Στεπάνοβιτς τότε προπονητής) και του εξηγώ: 'Θέλω να μιλήσω στα παιδιά, να τα εμψυχώσω ψυχολογικά για το δύσκολο αγώνα. Και μπαίνω μέσα στα αποδυτήρια, οι παίκτες αλλάζανε. Αγκαλιάζω τον Νικολαϊδη, τον φιλάω και τους λέω: "Παιδιά σας θέλω λεβέντες, θηρία. Βγείτε έξω και πατήστε τους". Έπρεπε να ήσασταν εκεί. Θα βλέπατε ότι τα πρόσωπα τους γυαλίσανε..."

- Από τους παίκτες που είναι τώρα στην ΑΕΚ, ποιον συμπαθείτε πιο πολύ;

"Όλους τους καλούς..."

- Αναφερθήκατε πριν στον Νικολαΐδη. Για να τον αγκαλιάσετε στα αποδυτήρια, κάτι θα έχετε δει όσον αφορά την αγάπη του προς την ΑΕΚ...

"Είναι ΑΕΚτζής, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα από μόνο του. Είναι και ταλέντο, μεγάλο ταλέντο. Αποτελεί κεφάλαιο για την ΑΕΚ".

- Θα τον συγκρίνατε με τον Μαύρο;

"Μπορώ να σας πως ότι είναι δύο φορές, τρεις φορές ο Μαύρος".

Λουκάς Μπάρλος - "Ο πρόεδρος των προέδρων"
Λουκάς Μπάρλος, Μαύρος, μεταγραφή INTIME SPORTS

- Θεωρείτε, πρόεδρε, τον Νικολαΐδη ανώτερο του Μαύρου;

"Ναι είναι τσακάλι. Ο Μαύρος δεν έβαζε τα πόδια του στην φωτιά. Μεγάλος παίκτης, έβλεπε δίχτυα, αλλά ο Μαύρος φυλαγόταν. Αυτό το παιδί, ο Ντέμης, έτσι όπως παίζει αυτός, με το πάθος του και τη δύναμη του, αλλά και έτσι όπως τον αντιμετωπίζουν οι αντίπαλοι του, καμιά φορά θα τον σκοτώσουν! Απορώ πως δεν του έχουν κάνει ζημιά ακόμα. Θα του την κάνουν στον τέλος. Είναι απροστάτευτος ο Ντέμης".

- Δεν έχει, πρόεδρε, η ΑΕΚ καμία προστασία από τους διαιτητές. Δεν ξέρω τι γινόταν στις μέρες σας, αλλά τώρα είναι φτωχό συγγενής...

"Και τότε το ίδιο γινόταν. Νομίζετε πως άλλαξαν τα πράγματα; Ο κ. Θεοδωρακάκης ήταν τότε επί Γουλανδρή, έκανε τις δουλειές αυτές που κάνουν οι άλλοι τώρα... Και τότε και τώρα τα ίδια..."

- Ποιος είναι ο καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιρικός παράγοντας κατά την γνώμη σας;

"Για μένα ο κορυφαίος παράγοντας που έχει περάσει από το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ο Παντελάκης. Μιλάμε για μεγάλο παράγοντα. Έπαιρνε ταλέντα από την επαρχία, τα αξιοποιούσε, τα πούλαγε και έβαζε λεφτά στον ΠΑΟΚ. Γερή ομάδα είχε πάντοτε. Από κει και πέρα δεν ξεχωρίζω κανέναν άλλο. Σας εξήγησα άλλωστε τις απόψεις μου περί ιδεολόγων παραγόντων και το τι ισχύει σήμερα".

- Πρόεδρε, είστε απόλυτα ενημερωμένος και φαίνεται ότι διαβάζετε καθημερινά την ειδησεογραφία γύρω από την ομάδα. Αγωνιστικά, πως τη βλέπετε τη φετινή ΑΕΚ;

"Να σου πω κάτι; Πρώτη είναι η ομάδα. Τι έχουν φαγωθεί όλοι με τον προπονητή και διαβάζω κάθε μέρα στην "Ώρα"; Σε τι τους έφταιξε ο Στεπάνοβιτς; Κάθονται και γράφουν δεν έβαλε τον Γκρέταρσον, δεν έβαλε τον Δώνη... Αυτά είναι αστεία πράγματα..."

- Ανάλογες περιπτώσεις θα έχετε ζήσει κι εσείς με προπονητές από τη θέση του προέδρου της ΑΕΚ...

"Έκανα τόσα χρόνια πρόεδρος και ούτε μια φορά δεν μίλησα με τον προπονητή για την 11αδα. Όσοι προπονητές μεγάλοι ή μικροί, περάσανε από τα χέρια μου, ποτέ δεν έκανα μαζί τους ιδιαίτερη συνομιλία για τη σύνθεση".

- Ένα από τα μυστικά της επιτυχίας;

"Μα, όταν ο προπονητής νιώθει από πάνω του σφιχτό κολάρο να τον πνίγει, δεν μπορεί να δουλέψει. Μέχρι τώρα η ομάδα είναι πρώτη; Τι έπαθαν και κατηγορούν τους πάντες; Βρίζουν τον Νικολάου και έβαλαν και τον Ραβούση να κατηγορήσει τον Στεπάνοβιτς. Ξέρω τι χαρακτήρας είναι ο Πέτρος και δεν μου άρεσε καθόλου αυτό που έκανε... Έχω διαπιστώσει ότι υπάρχει παλιανθρωπιά τον τελευταίο καιρό γύρο από την ΑΕΚ!!! Να σχολιάσεις τι γίνεται στην ομάδα, να κάνεις κριτική, αλλά να γράφεις την πραγματικότητα".

- Ποια είναι η άποψη σας για τον Στεπάνοβιτς;

"Ο χειρότερος προπονητής μπορεί να είναι ο "Στέπι", δεν μπορώ να το ξέρω. Αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι έχει την ομάδα στην κορυφή. Λένε ότι είναι αγύμναστη και έχει τραυματισμούς. Ας σοβαρευτούμε τώρα. Αυτό είναι το πρόβλημα της ΑΕΚ;"

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΑΕΚ

- Θυμάστε πως αναλάβατε την ΑΕΚ;

"Φυσικά. Ήταν ο Πρίντζης, τότε, γενικός γραμματέας αθλητισμού επί Χούντας ακόμα. Πάω μια μέρα στα γραφεία μου, στη Φιλελλήνων στεγάζονταν τότε και μου λέει η γραμματέας μου, ότι με ζήτησε στο τηλέφωνο ο κ. Πρίντζης από τη γενική γραμματεία αθλητισμού. Μου έκανε εντύπωση..."

- Γιατί;

"Εμένα; Τι να με κάνει; Δεν είχαμε την παραμικρή σχέση. Ούτε τον ήξερα, ούτε με ήξερε. Δεν είχα τότε καμία σχέση με το ποδόσφαιρο".

- Τι είχε γίνει;

Θα σου πω. Είχε πάει ένα συνταγματάρχης καταδρομών, ένας Ταξίαρχος και ένας ακόμα αξιωματικός που με ήξερε πολύ καλά. Αυτοί οι τρεις του είχαν πει ότι 'πρέπει να πείσεις τον Μπάρλο να αναλάβει την ΑΕΚ'. Επικοινώνησα με το γραφείο του και μου είπαν: "Ελάτε, σας περιμένει ο κ. Πρίντζης". Έτσι έγινε... Πάω εκεί και βλέπω να με περιμένουν δημοσιογράφοι και φωτογράφοι απ' έξω. Μου λέγανε όλοι ' γεια σας πρόεδρε και γεια σας πρόεδρε'!!! Αναρωτήθηκα... γιατί να με λένε πρόεδρο;

- Τι έγινε μετά;

Μπαίνω στο γραφείο του γενικού και ακούω τον Πρίντζη να μου λέει: "Καθίστε κύριε πρόεδρε"! Του απάντησα αμέσως: "Τι πρόεδρε; Σου ζήτησα εγώ κανένα διορισμό;" Μου εξήγησε ακριβώς τι είχε συμβεί και του απάντησα: "Σε καμία περίπτωση δεν θα σου απαντήσω αμέσως. Άσε με να το σκεφθώ..."

- Και βέβαια η απάντηση ήταν θετική...

"Έκαναν και εκείνοι δεκτά τα αιτήματα μου. Του ξεκαθάρισα ότι πρόεδρος με διορισμό εγώ δεν επρόκειτο να αναλάβω. Του είπα ότι θα γίνουν εκλογές με συμμετοχή όλων των μελών που είχε διαγράψει η Χούντα τότε. "Αν εκλεγώ, θα αναλάβω", του ξεκαθάρισα. Και του είπα ακόμα ότι δεν επρόκειτο να βάλω στο συμβούλιο κανένα μέλος κατόπιν δικής του υπόδειξης ή της κυβέρνησης. Έγιναν εκλογές, πήρα 58% και ανέλαβα την ΑΕΚ".

- Μιλάμε τώρα για ποια εποχή;

"Ήταν προς το τέλος της περιόδου 1972-73. Όταν ανέλαβα η ΑΕΚ ήταν στη 13η θέση και μέσα σε τρεις μήνες καταφέραμε και τη βγάλαμε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ".

- Τι σχέση είχατε μέχρι τότε με την ΑΕΚ;

"Καμία απολύτως! Είχα παίξει μπάλα στα τσικό του Άρεως. Ήμουν Αρειανός αλλά δεν προχώρησα σαν ποδοσφαιριστής. Βρέθηκα τελικά πρόεδρος της ΑΕΚ. Με τράβηξε φαίνεται και το χρώμα".

- Είχατε έστω και μικρή πείρα ως παράγοντας;

"Όχι!"

- Πως είναι από το γραφείο και τη διοίκηση μιας επιχείρησης να βρεθείς από τη μία μέρα στην άλλη στην ηγεσία μια ομάδας όπως είναι η ΑΕΚ;

"Η δουλειά που έκανα με βοήθησε πολύ. Είχα μεταλλεία, βρώμικη δουλειά, όπως και το ποδόσφαιρο. Ήξερα από βρωμιά και αυτό με βοήθησε να προσαρμοστώ στις... βρομιές του ποδοσφαίρου. Είχα 2000 εργάτες στην επιχείρηση μου, από την άλλη πλευρά, μπορούσα να διοικήσω..."

- Τι άλλο θυμάστε από τα πρώτα σας βήματα;

"Το πρωτάθλημα πήγαινε προς το τέλος του και εμείς πήγαμε στη Λευκωσία για να παίξουμε με τον ΑΠΟΕΛ. Με παίρνει στο τηλέφωνο ο Πριντζής και μου λέει να δώσω το παιχνίδι στον ΑΠΟΕΛ για να μείνει στην Α' Εθνική και να μην ανέβει η Ομόνοια που είναι η ομάδα των κομουνιστών στην Κύπρο. Του είπα ότι είχαμε συμφωνήσει πως δεν θα δεχτώ καμία παρέμβαση. 'Τι μου λέτε; Πήρα την ΑΕΚ στην 13η θέση και είμαστε στην 4η. Πάμε να βγούμε στο ΟΥΕΦΑ. Πως θα δώσω το παιχνίδι;..."

- Τι έγινε τελικά;

"Μου είπε ότι ήταν εθνική ανάγκη και ότι "θα το δώσεις το ματς, θες δε θες"! Τι να κάνω λοιπόν; Πιάνω τον Σιδηρόπουλο και του λέω: "Κάνε τον τροχονόμο να βάλουν ένα γκολ και να τελειώνουμε". Δεν θα το ξεχάσω. Έκανε ένα σουτ από τη σέντρα ο Τιμοθέου, έτσι λεγόταν και μας έβαλε το γκολ. Έγινε χαμός στο γήπεδο και μετά το πως μας περιποιήθηκαν, δεν λέγεται, δεν μπορώ να το περιγράψω. Φεύγοντας από την Κύπρο, ήρθαν στο αεροδρόμιο και μας έδωσαν επί τόπου τον Τιμοθέου σαν αντάλλαγμα για την παραμονή τους στην Α' Εθνική..."

- Ήταν και η μόνη φορά που έγινε κάτι τέτοιο;

"Ναι, δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο".

- Ας πάμε όμως και στα τέλη της δεκαετίας του '70. Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα γίνεται επαγγελματικό. Νταιφάς στον Ολυμπιακό, Βαρδινογιάννης στον Παναθηναϊκό και στην ΑΕΚ ο Λουκάς Μπάρλος που δεν συνεχίζει για πολύ.

"Έμεινα πρόεδρος μέχρι το 1981..."

- Μιλάμε για επαγγελματικό ποδόσφαιρο...

"Ήμουν στην ΑΕΚ όταν έγινε επαγγελματικό το ποδόσφαιρο. Με Αχιλλέα Καραμανλή υφυπουργό αθλητισμού. Στο γραφεί ήμουν εγώ, ο Γουλανδρής, ο Νικολαϊδης και ο Παντελάκης και υπογράψαμε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Και από τότε είχα προτείνει κάποια πράγματα. Τίποτα δεν εισακούστηκε...".

- Πείτε μας ένα παράδειγμα...

"Τους είχα κατ' αρχήν μιλήσει για τη διαιτησία. Είχα ζητήσει να είναι οι διαιτητές υπάλληλοι της Ακαδημίας Σωματικής Αγωγής. Μόλις τελειώνουν το Πανεπιστήμιο να τους εκπαιδεύουν σαν διαιτητές και να μένουν μόνιμοι υπάλληλοι διοικητικοί. Να έχουν σύνταξη, περίθαλψη, ασφάλιση για να μην έχουν ανάγκη κανέναν και να μην μπαίνουν σε πειρασμούς. Εγώ το 'πα, εγώ τ' άκουσα..."

ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΤΟΥ ΛΑΘΗ ΣΤΗΝ ΑΕΚ

- Για τον Νίκο Στράτο...

"Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γάγγραινα στην ιστορία της ΑΕΚ! Και βέβαια αναγνωρίζω ότι εγώ είμαι ο δράστης που τον έφερα στην ΑΕΚ. Τον είδαν διώξει από την Εμπορική Τράπεζα επί Ανδρεάδη, αλλά τότε δεν ήξερα το λόγο".

- Εύκολα μπορούν να σας κατηγορήσουν ότι τα έχετε μαζί του λόγω της μετονομασίας του γηπέδου και για αυτό τα λέτε τώρα όλα αυτά...

"Αστειεύεστε; Είναι πολλά. Παρά το ότι τον είχαν διώξει από την Εμπορική με συγκεκριμένες κατηγορίες, τον μάζεψα, τον προώθησα στην ΑΕΚ και λόγω του πολιτικού ονόματος του. Το όνομα Στράτος έχει ιστορία στην Ελλάδα. Τον πήρα, τον έβαλα στο συμβούλιο και στη γενική γραμματεία της ΑΕΚ. Είχε γίνει τότε έναν έλεγχος από τον πρόεδρο της οικονομικής επιτροπής που ήταν ο Βύρων ο Σούρλας. Είχε βρεθεί έλλειμμα της τάξης των 2,5 εκατομμυρίων δραχμών. Ήρθε ο Σούρλας μου τα είπε, ο Στράτος θεωρήθηκε υπεύθυνος και ήρθαν οι σύμβουλοι με το αίτημα της αποπομπής του. Εγώ είχα μπει μπροστά τότε και είχα ζητήσει να παραμείνει. "Κρατάτε τα λίγα-λίγα από τον μισθό του", είχα ζητήσει. Δεν γράφτηκε τίποτα τότε στις εφημερίδες. Τον είχα προστατεύσει. Είναι όμως ο μεγαλύτερος αγνώμων, πήρε θέση εναντίον του σωτήρα του, αυτού που τον έσωσε. Θέλετε μήπως να πω για το ξενοδοχείο που πήγαινε τόσα χρόνια η ομάδα, για τα εστιατόρια, για τις μεταγραφές;"

- Πόσα χρόνια έχετε να του μιλήσετε;

"Πέρυσι ήρθε και με βρήκε... Στο γήπεδο ήταν το θυμάμαι. "Πρόεδρε τι κάνεις"; με ρώτησε..."

- Και τι του είπατε;

"Άντε ρε φύγε από δω του είπα και τον έδιωξα..."

- Για τον Ανδρέα Ζαφειρόπουλο...

"Έκανα φεύγοντας το μεγάλο λάθος. Παρέδωσα την ΑΕΚ στον Ζαφειρόπουλο. Έκλαιγε και οδυρόταν, ήθελε την ΑΕΚ, έταζε λαγούς με πετραχήλια και τον πίστεψα. Και όταν έγινε το συμβούλιο αυτός καθόταν όρθιος. Το θυμάμαι σαν τώρα. Είπα να γίνει ένα πρακτικό για τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει. Ανέλαβε την εξόφληση του δανείου για το σπίτι μου που ήταν τότε 25 εκατ. Το άφησε και έφθασε το δάνειο στα 150 εκατομμύρια. Και όταν του λέγανε ότι θα πάρουν το σπίτι του Μπάρλου, εκείνος έλεγε... "ας του το πάρουν, τι με νοιάζει εμένα"... Και όλα αυτά, παρ' όλο που είχε υπογράψει πρακτικό ότι θα το ξοφλήσει αυτός... Περιείχε εκείνο το πρακτικό και κάποιες άλλες υποχρεώσεις για εξόφληση παικτών και χρεών σε τρίτους. Ζήτημα είναι αν έφθαναν τα 80 εκατομμύρια όλα αυτά τα οποία ανέλαβε με πρακτικό. Η ΑΕΚ δεν είχε πέσει σε καλά χέρια και φταίω εγώ για αυτό...".

- Για ENIC και Νικολάου...

"Όταν η ENIC αγόρασε τις μετοχές της ΑΕΚ, είχαν καταλήξει στο ότι ο ιδανικός πρόεδρος ήταν ο Λάκης Νικολάου λόγω ονόματος, ιστορίας και της έξωθεν καλής μαρτυρίας. Ο Νικολάου αρχικά δεν ήθελε. Εγώ τον έπεισα. Ήρθε ο Μπούρας από το ΦΙΛΜΝΕΤ και ο Λεοτσινίδης, έτσι δεν το λέγανε(;) και με παρακάλεσαν να τον πιέσω να αναλάβει. Οι συζητήσεις είχαν προχωρήσει και του είχαν οι Άγγλοι τραπέζι για να μάθουν την οριστική του απόφαση. Τους είχα πει τότε "Όταν θα έρθει ο Νικολάου, πάρτε με στο τηλέφωνο για να μιλήσω μαζί του, όταν θα είναι μπροστά σας". Έτσι και έγινε. Του είπα: "Λάκη πρέπει να αναλάβεις. Και με άκουσε".

- Μετανιώσατε που τον βάλατε σε αυτή την περιπέτεια;

"Εσείς τι λέτε; Να μην μετάνιωσα; Εγώ φταίω που τον έμπλεξα και τον εξευτέλισαν. Ξέρετε πόσο μετράει σαν γιατρός ο Νικολάου; Πόσο κόσμο έχει βοηθήσει αφιλοκερδώς; Και κάποιοι τιποτένιοι, μόνο τον ανδρισμό του που δεν αμφισβήτησαν. Αυτό το πράγμα ο Λουκάς ο Μπάρλος δεν μπορεί να το ανεχτεί..."

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ