ΑΕΚ

Λούκας Μπογέ, ένας "ταύρος" από τη Σάντα Φε

Λούκας Μπογέ, ένας "ταύρος" από τη Σάντα Φε

Η ποδοσφαιρική πορεία του Λούκας Μπογέ από τη Ρίβερ στην Ευρώπη. Μιλάει για τον παίκτη που "αναμένεται να κάνει το μπαμ", ο Χουάν Κάρλος Ουνθουέ, προπονητής του το τελευταίο εξάμηνο στη Θέλτα (pics & videos)

Η ΑΕΚ, θέλοντας να ενισχύσει την επιθετική της γραμμή, βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση (με δανεισμό) του Λούκας Μπογέ, που ανήκει στην Τορίνο, αλλά το τελευταίο εξάμηνο αγωνίστηκε δανεικός στην ισπανική Θέλτα. Ο 22χρονος Αργεντίνος στράικερ αναμένεται τις επόμενες μέρες στην Ελλάδα, για να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και να υπογράψει - εκτός συγκλονιστικού απροόπτου - το νέο του συμβόλαιο. Ο παίκτης αγωνίζεται ως περιφερειακός επιθετικός ή πίσω από το σέντερ φορ, ως "mediapunta", δηλαδή ως μεσοεπιθετικός και προφανώς έρχεται για να καλύψει το κενό του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου. Πριν δούμε τί έχει κάνει μέχρι σήμερα στην καριέρα του ο Μπογέ, ας περάσουμε πρώτα στα πολλά και πολύ ενδιαφέροντα που μας είπε ο Χουάν Κάρλος Ουνθουέ, προπονητής του το τελευταίο εξάμηνο στη Θέλτα. Ο Ισπανός τεχνικός, παλιός καλός φίλος από τη δεκαετία του '90, όταν ακόμα αγωνιζόταν στη Σεβίγια μαζί με τον Βασίλη Τσιάρτα, τον Πέτρο Μαρινάκη και τον Μανόλο Χιμένεθ, δέχτηκε με χαρά του να μας μιλήσει για τον πρώην παίκτη του, αλλά πήγε ακόμα παραπέρα, με αναφορές στους Αραούχο, Λιβάγια και Τσιγκρίνσκι, ενώ αποκάλυψε ότι είχε πρόταση από τον Ολυμπιακό το περασμένο καλοκαίρι!

ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΟΥΝΘΟΥΕ: "Ο ΜΠΟΓΕ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΜ"

Λούκας Μπογέ, ένας "ταύρος" από τη Σάντα Φε

Ο Χουάν Κάρλος Ουνθουέ στον πάγκο της Θέλτα (7/4/2018)

Το Sport24.gr επικοινώνησε λοιπόν τηλεφωνικά με τον Ουνθουέ, θέλοντας να έχει το σχόλιό του για το νέο απόκτημα των "κιτρινόμαυρων" και ιδού όλα όσα μας είπε για τον νεαρό επιθετικό από την Αργεντινή - και όχι μόνο:

- Για τον χαρακτήρα του παίκτη: "Να μου επιτρέψεις να ξεκινήσω από αυτό, γιατί προσωπικά θεωρώ τον χαρακτήρα ενός παίκτη το πιο βασικό πράγμα. Πρέπει να ομολογήσω ότι ο Λούκας με εξέπληξε ευχάριστα, διότι ανεξάρτητα από το αν έπαιζε ή όχι, αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του στις προπονήσεις, ήταν ένας άψογος επαγγελματίας. Δεν γκρίνιαξε ποτέ, δεν ακούστηκε ποτέ η παραμικρή διαμαρτυρία, ήταν πάντοτε πρόθυμος να ακολουθήσει οποιαδήποτε εντολή δική μου ή των συνεργατών μου. Και πέρα από αυτό, η όρεξη που πάντοτε έδειχνε στην προπόνηση, ήταν παράδειγμα για τους υπόλοιπους. Φιλικός, ευγενικός, απλός, αγαπητός, μια απόλαυση να δουλεύεις μαζί του. Και αφού τα είπαμε αυτά, ας περάσουμε τώρα στα αγωνιστικά".

- Για το αγωνιστικό του προφίλ: "Παρακολουθώντας τον αυτούς τους πέντε μήνες που ήταν στη Θέλτα, διέκρινα αρκετά ποιοτικά στοιχεία. Καταρχήν είναι πολύ γρήγορος και πολύ δυνατός, νικητής συνήθως στις προσωπικές μονομαχίες και με καλή ντρίμπλα. Έχει σωστές τοποθετήσεις παίζοντας με πλάτη στην εστία και ξέρει να σπάει τη μπάλα στους συμπαίκτες του. Μπορεί να μη σκοράρει πολύ, αλλά αυτό είναι θέμα χρόνου να φανεί, γιατί στις προπονήσεις πέτυχε αρκετά όμορφα γκολ, με πολύ καλό, δυνατό και ευθύβολο σουτ. Αρκετά ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι μοίραζε με ζηλευτή ακρίβεια ασίστ στους άλλους επιθετικούς. Όλα αυτά φάνηκαν από την πρώτη εβδομάδα που ήρθε στο Βίγκο, γι' αυτό η γενικότερη αίσθηση που έχω για τον Λούκας, είναι ότι σύντομα θα κάνει το μπαμ στην καριέρα του, κυρίως όταν βρεθεί σε μια ομάδα που θα του δώσει χρόνο συμμετοχής και πρωταγωνιστικό ρόλο".

- Για τη θέση που του ταιριάζει: "Ο Λούκας οπωσδήποτε δεν είναι σέντερ φορ και φαντάζομαι ότι η ΑΕΚ το γνωρίζει αυτό. Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για έναν παίκτη που θα βρίσκεται στην αντίπαλη περιοχή και θα τελειώνει τις φάσεις. Επίσης δεν είναι παίκτης που θα παίξει στη γραμμή, στα πλάγια. Μπορεί να είναι γρήγορος, αλλά ούτε είναι μαθημένος στη θέση του εξτρέμ, ούτε του ταιριάζει. Εκεί που μπορεί να αποδώσει, είναι είτε ως περιφερειακός επιθετικός, είτε πίσω από το σέντερ φορ, ως mediapunta. Κινείται με ευκολία και με ταχύτητα μέσα και έξω από την περιοχή, επιλέγει σωστές θέσεις και όπως είπα και πριν, με αυτό τον τρόπο, μπορεί να αξιοποιεί τους συμπαίκτες του. Μη σας εκπλήξει αν τον δείτε να μοιράζει με επιτυχία αρκετές ασίστ".

- Τί χρειάζεται για να κάνει το "μπαμ": "Σε εμάς η αλήθεια είναι ότι δεν είχε όσες ευκαιρίες θα ήθελε. Έπαιξε σε παιχνίδια, αλλά αυτό που είναι πολύ σημαντικό για έναν παίκτη της ηλικίας του, είναι να βρει συνέχεια, ώστε να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και να μάθει τους συμπαίκτες του, να τους συνηθίσει. Η Θέλτα είναι μια μεσαία ομάδα και είναι λογικό να μην δημιουργεί τόσο πολύ στην επίθεση. Από την άλλη, σε ένα πρωτάθλημα μικρότερων απαιτήσεων και δυναμικής όπως είναι το ελληνικό, αλλά και σε μια ομάδα όπως η ΑΕΚ, που χτυπάει τίτλους και πρωταγωνιστεί, ο Λούκας θα βρει πολύ περισσότερες ευκαιρίες για να δείξει τις αρετές του. Επιμένω πάντως σε δυο πράγματα. Πρώτον, ότι είναι έτοιμος να κάνει το μπαμ στην καριέρα του και η επιλογή της ΑΕΚ είναι σωστή και για τις δυο πλευρές και δεύτερον, είναι πολύ βασικό να παίξει στη θέση του, χωρίς πειράματα σε άλλες".

- Το "κρίσιμο σημείο" και ο Τσιγκρίνσκι: "Ξέρεις, πολλές φορές για να κάνεις το βήμα παραπάνω, χρειάζεται να βρεθείς στη σωστή θέση, τη σωστή στιγμή και να πετύχεις αυτό που πρέπει. Τί εννοώ; Θα σου δώσω ένα παράδειγμα που αφορά άμεσα τον Λούκας. Τον περασμένο Απρίλιο παίξαμε στο Βίγκο με τη Μπαρτσελόνα, το σκορ ήταν στο 2-2, ο Λούκας είχε μπει αλλαγή και στο τέλος του αγώνα είχε μια τεράστια ευκαιρία να πετύχει το γκολ της νίκης, αλλά δεν τα κατάφερε. Αν είχε σκοράρει, θα είχε ακουστεί όχι μόνο σε ολόκληρη την Ισπανία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ψυχολογία του θα είχε πάει στα ουράνια, θα υπήρχαν ομάδες και μάνατζερ που θα τον παρακολουθούσαν από κοντά και όλα αυτά, γιατί θα είχε πετύχει γκολ νίκης απέναντι σε μια από τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου, σπάζοντάς της και το αήττητο.

Χωρίς πλάκα, κάτι τέτοια μικρά αλλά πολύ σημαντικά γεγονότα, μπορούν να σου αλλάξουν την καριέρα. Κάτι ανάλογο συνέβη με έναν παίκτη που εγώ θαύμαζα πραγματικά και συνεχίζω να τον θεωρώ από τους καλύτερους στη θέση του. Αναφέρομαι στον Τσιγκρίνσκι που πέρασε από τη Μπαρτσελόνα, μας έδειξε πολύ καλά στοιχεία στις προπονήσεις, αλλά όταν πήρε τις ευκαιρίες του, δεν έδωσε αυτό το κάτι παραπάνω, το κάτι ξεχωριστό, το κάτι κρίσιμο και τελικά έφυγε. Δεν μπόρεσε δηλαδή να κάνει το μπαμ σε αυτό το επίπεδο, αλλά χαίρομαι που ήταν από τους πρωταγωνιστές της ΑΕΚ στο περσινό πρωτάθλημα. Ναι, μην εκπλήσσεσαι, τον παρακολουθώ, γιατί μου είχε κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση ως παίκτης και είναι σίγουρα προνόμιο για την ΑΕΚ να τον έχει στις τάξεις της!"

- Για τον Λιβάγια και τον Αραούχο: "Και αφού κάναμε την αναφορά στον Τσιγκρίνσκι, θα μου επιτρέψεις να εκφράσω τον θαυμασμό μου και για δυο ακόμα παίκτες της ΑΕΚ που προέρχονται από την Λας Πάλμας. Ο Λιβάγια είναι χρησιμότατος ποδοσφαιριστής, με ταλέντο, θέληση και χαρακτήρα. Αλλά ο Αραούχο για μένα είναι ακόμα καλύτερος. Γκολτζής με θεαματικές κινήσεις και τελειώματα, φαντασία και ποδοσφαιρική μαγκιά. Ήξερε πολύ καλά τί έκανε ο Μανόλο Χιμένεθ που τον ήθελε τόσο πολύ κοντά του".

- Για το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού: "Μιλάμε για την ΑΕΚ, μιλάμε για την Ελλάδα, οπότε μπορώ να σου αποκαλύψω ότι πέρυσι το καλοκαίρι λίγο έλειψε να εργαστώ στη χώρα σου. Είχε προκύψει ενδιαφέρον από τον Ολυμπιακό, αλλά τελικά ήρθε η πρόταση της Θέλτα και προτίμησα την Ισπανία και την Πριμέρα Ντιβισιόν".

ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ ΣΤΟ ΒΙΓΚΟ

Λούκας Μπογέ, ένας "ταύρος" από τη Σάντα Φε

Ο Λούκας Μπογέ (δεξιά) πανηγυρίζει μαζί με τον Κάρλος Αντρές Σάντσες το γκολ του δεύτερου στον αγώνα της Ρίβερ Πλέιτ με την Λιμπερτάδ της Παραγουάης για την Copa Sudamericana τον Οκτώβριο του 2014 (AP PhotoJorge Saenz)

Ο Λούκας Αριέλ Μπογέ γεννήθηκε το 1996 στο Σαν Γκρεγόριο, μια μικρή κωμόπολη στο διαμέρισμα της Σάντα Φε, δυτικά του Μπουένος Άιρες. Από μικρός "κόλλησε" με τη μπάλα και μόλις στα πέντε του χρόνια άρχισε να παίζει σε ένα τοπικό πρωτάθλημα για πιτσιρικάδες. Τα επόμενα χρόνια ενδιαφέρθηκαν για αυτόν αρκετοί σύλλογοι, πέρασε μάλιστα δοκιμαστικά για πολλές ομάδες, ανάμεσα στις οποίες και η Νιούελς, αλλά τελικά κατέληξε στις ακαδημίες της Ρίβερ Πλέιτ σε ηλικία 14 ετών. Εκεί παρέμεινε τέσσερα χρόνια, κατακτώντας μεταξύ άλλων τόσο το Μουντιάλ Συλλόγων U17 του 2013 (1-0 την Ατλέτικο Μαδρίτης στον τελικό), όσο και το Dallas Cup (ετήσιο διεθνές τουρνουά Νέων) του 2014, στον τελικό του οποίου πέτυχε δυο γκολ εναντίον των ΗΠΑ. Τον Γενάρη του 2014, λίγο πριν κλείσει τα 18 του, κλήθηκε από τον προπονητή της πρώτης ομάδας των "μιγιονάριος", Ραμόν Ντίας, για να κάνει την προετοιμασία μαζί με τους "μεγάλους".

Λούκας Μπογέ, ένας "ταύρος" από τη Σάντα Φε

Στην επίσημη παρουσίασή του από τη Θέλτα (2/2/2018)

Λίγες μέρες αργότερα, σε ένα φιλικό με αντίπαλο την Σαν Λορένσο, ο Μπογέ πραγματοποίησε το ανεπίσημο ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα, ενώ η πρώτη επίσημη εμφάνιση με τη φανέλα της Ρίβερ, ήρθε μετά από λίγους μήνες, στις 27 Ιουλίου του 2014, απέναντι στη Φέρο Καρίλ, αυτή τη φορά με προπονητή τον Μαρσέλο Γκαγιάρδο. Οι εντυπώσεις που άφησε ήταν θετικές και ο "Μουνιέκο" συνέχισε να του δίνει ευκαιρίες. Στις 31 Αυγούστου πέτυχε το πρώτο του γκολ στην Primera División της Αργεντινής, στην εκτός έδρας νίκη της Ρίβερ επί της Σαν Λορένσο, με κεφαλιά, διαμορφώνοντας το τελικό 1-3. Στην πρώτη του σεζόν κατέκτησε τρεις τίτλους με την ομάδα του, την Copa Sudamericana (το αντίστοιχο Europa League της Νότιας Αμερικής) απέναντι στην Ατλέτικο Νασιονάλ της Κολομβίας, την Recopa Sudamericana (το αντίστοιχο ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ) απέναντι στη Σαν Λορένσο και την Copa Libertadores απέναντι στη μεξικάνικη Τίγρες.

Λούκας Μπογέ, ένας "ταύρος" από τη Σάντα Φε

Σε αγώνα της Θέλτα με τη Ρεάλ Μαδρίτης (12/5/2018)

Αμέσως μετά, η Ρίβερ Πλέιτ αποφάσισε να τον δώσει δανεικό στην Νιούελς Ολντ Μπόις για να πάρει συμμετοχές και να "ψηθεί". Εκεί έμεινε μια σεζόν (2015-16) και μετά από 23 παιχνίδια, 3 γκολ και εξαιρετικές εμφανίσεις, πήρε μεταγραφή στην ιταλική Τορίνο, η οποία πλήρωσε 1.75 εκ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Στην "γκρανάτα" συνάντησε τον συμπατριώτη του, Μάξι Λόπες και άρχισε τα πρώτα "ευρωπαϊκά" βήματα. Στην πρώτη του εμφάνιση με την Τορίνο, σε φιλικό προετοιμασίας το καλοκαίρι του 2016, πέτυχε ένα υπέροχο γκολ απέναντι στην Προ Βερτσέλι. Ο προπονητής του, Σίνιτσα Μιχαΐλοβιτς, τον βοήθησε πολύ να βελτιώσει την τεχνική του. Μια ιστορία που είχε δημοσιεύσει η Gazzetta dello Sport, λέει ότι μετά από μια προπόνηση, ο Σέρβος τεχνικός του είχε ζητήσει να μείνει μαζί του, για να εξασκηθεί στα σουτ από μέση απόσταση. Μετά από μερικές μέτριες προσπάθειες του Αργεντίνου, ο Μιχαΐλοβιτς τον σταμάτησε και του εξήγησε πού ακριβώς να χτυπάει τη μπάλα με το πόδι και πώς να τοποθετεί το σώμα του.

Λούκας Μπογέ, ένας "ταύρος" από τη Σάντα Φε

Σε αγώνα της Θέλτα με τη Μάλαγα (18/3/2018)

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, αφού ο Μπογέ άλλαξε από εκείνη την ημέρα τελείως το στιλ του στην εκτέλεση. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αλλά και τα ελάχιστα γκολ που σημείωσε, ο Μιχαΐλοβιτς τον εμπιστεύθηκε, ακριβώς επειδή το ομαδικό του παιχνίδι "ξεκλείδωνε" τις αντίπαλες άμυνες και δημιουργούσε συνεχώς ελεύθερους χώρους για τους συμπαίκτες του. Στην πρώτη του σεζόν στην Τορίνο, ο Λούκας είχε 33 συμμετοχές και 3 γκολ. Στο ξεκίνημα της δεύτερης χρονιάς του, ταλαιπωρήθηκε από κάποιους μυϊκούς τραυματισμούς και έτσι έπαιξε μόλις σε 11 παιχνίδια, όλα ως αλλαγή. Τον Ιανουάριο του 2018 ο Μιχαΐλοβιτς απομακρύνθηκε από τον πάγκο της Τορίνο και τον διαδέχτηκε ο Βάλτερ Ματσάρι, ο οποίος έδωσε το "οκ" στη διοίκηση να τον παραχωρήσει δανεικό, αφού δεν τον υπολόγιζε στα πλάνα του. Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν την τελευταία ημέρα της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου (31/1/2018), ο παίκτης δόθηκε στη Θέλτα για έξι μήνες, με οψιόν αγοράς.

Λούκας Μπογέ, ένας "ταύρος" από τη Σάντα Φε

Ο Μπογέ (στο κέντρο) σε προπόνηση της Θέλτα (3/4/2018)

Ο Ουνθουέ τον πήρε ως αντικαταστάτη του Σουηδού Τζον Γκουιντέτι, ο οποίος λίγες μέρες πριν είχε δοθεί δανεικός με τη σειρά του από τη Θέλτα στην Αλαβές. Ο Μπογέ παρουσιάστηκε στις 2 Φεβρουαρίου από τους "Κέλτες" και τα υπόλοιπα τα διαβάσατε στην αρχή του κειμένου από τον ίδιο τον Ουνθουέ. Να συμπληρώσουμε μόνο ότι ο Λούκας, που φόρεσε τη φανέλα με το νούμερο "9", συμπλήρωσε 13 συμμετοχές χωρίς να πετύχει κάποιο γκολ. Τις τελευταίες μέρες, η νεοφώτιστη στη Serie A, Φροζινόνε, προσπαθεί να μπει σφήνα, διεκδικώντας την υπογραφή του παίκτη, αλλά όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι ο 22χρονος Αργεντίνος, που μικρός θαύμαζε τον Ρανταμέλ Φαλκάο (τον οποίο γνώρισε όταν ήταν ακόμα στις ακαδημίες της Ρίβερ), που παρακολουθούσε προσεκτικά τις κινήσεις του Ρόμπιν Φαν Πέρσι και που όνειρό του είναι να αγωνιστεί με την "αλμπισελέστε", θα φορέσει τελικά τα "κιτρινόμαυρα".

Ο ΛΟΥΚΑΣ ΜΠΟΓΕ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Λούκας Μπογέ, ένας "ταύρος" από τη Σάντα Φε

Προσπάθεια του Μπογέ σε αγώνα της Θέλτα με την Ντεπορτίβο (5/5/2018)

- Ο Λούκας Μπογέ είναι 22 ετών, έχει ύψος 1.79, βάρος 81 κιλά και το καλό του πόδι είναι το δεξί.

- Τα παρατσούκλια του είναι τα "el tanque" (το τανκ) και "el toro" (ο ταύρος).

- Έχει αγωνιστεί μέχρι σήμεραστην Primera División της Αργεντινής με τις Ρίβερ Πλέιτ (2014-2015) και Νιούελς Ολντ Μπόις (2015-2016), στη Serie A της Ιταλίας με την Τορίνο (2016-2018) και στην Primera División της Ισπανίας με τη Θέλτα (2018).

- Έχει συνολικά 102επίσημες συμμετοχές στα τρία πρωταθλήματα των μεγάλων κατηγοριών (48 στην Αργεντινή, 41 στην Ιταλία και 13 στην Ισπανία), συν 6 συμμετοχές στο Coppa Italia και άλλες 6 στο Copa Sudamericana (το αντίστοιχο Europa League της Νότιας Αμερικής).

- Έχει σκοράρει 7φορές στην καριέρα του (4 στην Αργεντινή και 3 στην Ιταλία).

- Έχει δώσει 7 ασίστ στην καριέρα του (4 στην Αργεντινή και 3 στην Ιταλία).

- Έχει δεχτεί 8 κίτρινες κάρτες (εκ των οποίων οι 2 οδήγησαν σε 1 κόκκινη).

- Έχει συμπληρώσει 5.225 αγωνιστικά λεπτά στην καριέρα του, εκ των οποίων τα 3.162 στην Αργεντινή, τα 1.797 στην Ιταλία και τα 266 στην Ισπανία.

- Έχει κατακτήσει τρεις τίτλους μέχρι σήμερα, την Copa Sudamericana (2014), την Recopa Sudamericana (2015) και την Copa Libertadores (2015), όλους με τη φανέλα της Ρίβερ Πλέιτ.

Πηγές: As, Marca, Faro de Vigo, gazzetta.it, fourfourtwo.com, theguardian.com, wyrodsports.blogspot.com, seprin.info, transfermarkt.com, wiki

Βίντεο: Highlights του Λούκας Μπογέ με τη φανέλα της Ρίβερ Πλέιτ

Βίντεο: Highlights του Λούκας Μπογέ με τη φανέλα της Τορίνο

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ