ΑΕΚ

Κυκλοφορία χωρίς τερματισμό

Κυκλοφορία χωρίς τερματισμό
INTIME SPORTS

Η ΑΕΚ στο πρώτο φετινό εκτός έδρας παιχνίδι της, είχε τον απόλυτο έλεγχο, είχε υποδειγματική κυκλοφορία της μπάλας, αλλά τελικά έμεινε μόλις με τον βαθμό της ισοπαλίας.

Τα στοιχεία δεν συνιστούν κακή εμφάνιση. Το αποτέλεσμα προφανώς συνιστά αν όχι αποτυχία, τουλάχιστον χαμένη ευκαιρία. Άλλωστε και το "είμαι στεναχωρημένος" του Δέλλα, τα λέει όλα. Στο ερώτημα τι ακριβώς συνέβη και η ΑΕΚ δεν κέρδισε στα Πηγάδια, το Sport24.gr επιχειρεί να απαντήσει.

Το 66, το 40, το 3 και το 0

Ασχέτως αντιπάλου και έδρας, ο Δέλλας έχει μάθει την ομάδα του να παίζει το παιχνίδι της. Αυτό που έχει δουλέψει στην προετοιμασία και στις προπονήσεις. Ένα παιχνίδι που έχει ως βασική αρχή την καλή και γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας. Αυτό έκανε η ΑΕΚ και στην Ξάνθη. Μετά τα πρώτα δέκα λεπτά του ματς, οι «κιτρινόμαυροι» πήραν την μπάλα στα πόδια τους και οι γηπεδούχοι την έχασαν από τα μάτια τους. Πολλές φορές τοpassinggameτων παικτών της ΑΕΚ ήταν για σεμινάριο. Κάτι εντυπωσιακό ειδικά για εκτός έδρας ματς.

Συνολικά η «Ένωση» ολοκλήρωσε το ματς στην Ξάνθη με 66 πάσες. Απ’ αυτές τις 40, δηλαδή πάνω από τις μισές, τις έκαναν τέσσερις παίκτες. Ο Σιμόες, ο Βάργκας, ο Μπαρμπόσα και ο Πλατέλλας. Κι όμως αυτό το «τίκι – τάκα» που έπαιξε η ΑΕΚ και στο πρώτο και στο δεύτερο ημίχρονο, ήταν ατελέσφορο.

Δεν κατέληγε σε ευκαιρία, πολύ περισσότερο σε γκολ. «Φτάναμε εύκολα έξω από την αντίπαλη περιοχή, αλλά εκεί τα χαλάγαμε» είπε ο Αραβίδης μετά το ματς. Τι σημαίνει αυτό; Από τις 66 πάσες συν 16 γεμίσματα στην περιοχή, παράχθηκαν μόλις 3 τελικές προσπάθειες. Σε 90 λεπτά. Το πιο ενδεικτικό, είναι πως από τους τέσσερις παίκτες (Σιμόες, Βάργκας, Μπαρμπόσα, Πλατέλλα) που είχαν τις περισσότερες πάσες και την μεγαλύτερη συμμετοχή στην κυκλοφορία, μόνο ο Πλατέλλας «έγραψε» έστω μια τελική προσπάθεια. Οι άλλοι τρεις, έμειναν στο μηδέν.

Πάσες και ουσία

Ο Δέλλας πολλές φορές κατά την διάρκεια του παιχνιδιού στην Ξάνθη και ειδικά στο πρώτο ημίχρονο χειροκροτούσε τους ποδοσφαιριστές του. Έβλεπε πως έκαναν αυτό που είχαν δουλέψει στις προπονήσεις. Έστω και αν δεν το έκαναν ολοκληρωμένο. Προσδοκούσε ο τεχνικός της ΑΕΚ πως η κυκλοφορία της μπάλας, θα καταλήξει κάποια στιγμή και στον… τερματισμό (αντίπαλο τέρμα).

«Να κάνουμε σωστά τις πάσες αλλά πρέπει και να πετυχαίνουμε γκολ» έλεγε και ξαναέλεγε ο Δέλλας κατά την διάρκεια της προετοιμασίας στην Πολωνία. Είναι ακριβώς αυτό που δεν έκαναν οι ποδοσφαιριστές του στο ματς με την Ξάνθη. Έκαναν πολύ καλά αυτό που έπρεπε ως προς τις πάσες, αλλά απείλησαν ελάχιστα για το γκολ. Τι έφταιξε;

Υπήρχαν φάσεις που έγινε λάθος πάσα στο «παρα ένα». Στο πρώτο ημίχρονο τρεις φορές χάλασε στην τελευταία πάσα συνδυασμός εντός περιοχής. Στο δεύτερο ημίχρονο δυο φορές έγινε λάθος πάσα σε γύρισμα στην καρδιά της άμυνας. Όμως υπήρχαν και ποδοσφαιριστές όπως ο Βάργκας, όπως ο Πλατέλλας, όπως ο Μπαρμπόσα ή ακόμα και ο Σιμόες, που πολλές φορές προτίμησαν να μοιράσουν παρά να δοκιμάσουν να εκτελέσουν.

Ο σέντερ φορ

Η ΑΕΚ έπαιξε στα Πηγάδια χωρίς τον τραυματία Τζεμπούρ και το μηδέν ενεργητικό στην επίθεση έριξε νερό στον μύλο της μεταγραφής σέντερ φορ. Μόνο που υπάρχει μια παράμετρος. Από την ΑΕΚ στα Πηγάδια δεν έλλειψε η εκτελεστική δεινότητα (και ως εκ τούτου ο δεινός εκτελεστής), αλλά η επιτυχημένη μετάβαση από την καλή κυκλοφορία, στην απειλή της εστίας.

Κάτι που δεν είναι ζήτημα σέντερ φορ. Από την άλλη, αν υπήρχε δεινός εκτελεστής αντί για τον Κρισάντους, στην φάση του 85λεπτού η ΑΕΚ θα είχε σκοράρει και θα είχε επιστρέψει στην Αθήνα με τους τρεις βαθμούς.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ