ΑΕΚ

Κιτρινόμαυρες ιστορίες προετοιμασίας

Κιτρινόμαυρες ιστορίες προετοιμασίας
Αραβίδης Πλατέλλας INTIME SPORTS

ΤοSport24.gr διηγείται ιστορίες από τις προετοιμασίες της ΑΕΚ τα τελευταία δέκα χρόνια. Τα παιδιά του Ριβάλντο και η τραγική περιοδεία στην Αγγλία.

Η ΑΕΚ βρίσκεται ήδη εν πτήσει για την Πόζναν, καθώς από το απόγευμα θα ξεκινήσει στο προπονητικό κέντρο του Ρεμές το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της. Αυτό το διάστημα είναι παραδοσιακά το πιο ζόρικο, το πιο κρίσιμο και ίσως και το πιο ενδιαφέρον.

Όμως οι περίπου δυο εβδομάδες συγκατοίκησης και σκληρής δουλειάς, γεννούν λογιών, λογιών παράξενες, αστείες και σίγουρα αξιομνημόνευτες ιστορίες.

Το Sport24.gr θα διηγηθεί κάποιες απ’ αυτές τις (κιτρινόμαυρες) ιστορίες, από τις προετοιμασίες της ΑΕΚ τα τελευταία δέκα χρόνια.

Η τούρτα και ο χοντρός

Το καλοκαίρι του 2005 η ΑΕΚ υπό την καθοδήγηση του Φερνάντο Σάντος επιλέγει το γραφικό χωριουδάκι του Κόνιε, που ήταν σκαρφαλωμένο στις ιταλικές Άλπεις, για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Ο Κατσουράνης δεν έχει ακολουθήσει την αποστολή, καθώς «ψάχνεται» για μεταγραφή στο εξωτερικό. Τελικά μένει στην ΑΕΚ και η άφιξη του στο Κόνιε συμπίπτει με την μέρα των γενεθλίων του. Μια τεράστια τούρτα που έγραφε «σ’ αγαπάμε αρχηγέ» ήταν η έκπληξη των συμπαικτών του. Ευχάριστη. Γιατί υπήρχε και μια δυσάρεστη για τον Σάντος. Ο τότε τεχνικός της ΑΕΚ περίμενε έναν Πορτογάλο ονόματι Λιβραμέντο να πάει στο Κόνιε για δοκιμή. Όπερ και εγένετο. Μόνο που ο αθλητής είχε διψήφιο αριθμό παραπανήσιων κιλών. Και όταν τον είδε στο γήπεδο Σάντος, λίγο έλειψε να λιποθυμήσει

Του Ρίμπο τα παιδιά

Η προετοιμασία του καλοκαιριού του 2007 στο Ντούρβερτ της Ολλανδίας, είχε έναν και μοναδικό πρωταγωνιστή για την ΑΕΚ. Ήταν ο Ριβάλντο. Στην άφιξη της αποστολής στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ ο «Ρίμπο» προκάλεσε φρενίτιδα ενθουσιασμού στους ταξιδιώτες από κάθε χώρα του κόσμου και οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ χάζευαν με ανοικτό στόμα τις εκδηλώσεις λατρείας. Ενώ κατά την διάρκεια των προπονήσεων, κυρίως οι νεαροί παίκτες που είχε πάρει μαζί του ο Λορένσο Σέρα Φερέρ στην προετοιμασία, προσπαθούσαν συνεχώς να μιμηθούν τις κινήσεις του Ριβάλντο στο γήπεδο.

Διπλό «καπέλο» και «απαγωγή»

Μια σειρά από νεοτερισμούς επιχείρησε να φέρει στην ΑΕΚ ο Γιώργος Δώνης όταν ανέλαβε την τεχνική της ηγεσία το 2008. Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς, ήταν ότι επέλεξε να κάνει όχι ένα αλλά δυο βασικά στάδια προετοιμασίας. Με δυο 15ενθήμερες παραμονές στην Αυστρία. Την πρώτη φορά έμεινε η ομάδα 15 μέρες και δούλεψε μόνο σε προπονήσεις και έκανε ένα μόνο φιλικό. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Αθήνα και μετά από μια εβδομάδα αναχώρησε για άλλες 15 μέρες στην Αυστρία μόνο για φιλικά. Και κάποιοι παίκτες τότε είχαν μιλήσει για «διπλό καπέλο». Στο… δεύτερο βασικό στάδιο, υπήρξε και απαγωγή. Η Τζένοα που έκανε την δική της καλοκαιρινή προετοιμασία επίσης στην Αυστρία, έστελνε τους ανθρώπους της στο ξενοδοχείο της ΑΕΚ για να κλείσουν την μεταγραφή του Σωκράτη Παπασταθόπουλου. Τελικά έκλεισαν και ένα φιλικό στο τέλος του οποίου τον πήραν τον παίκτη οι Ιταλοί και έφυγαν.

Το τένις και οι σκίουροι

Από το καλοκαίρι του 2009 και για δυο σερί προετοιμασίες, η ΑΕΚ επέλεξε το γνωστό και μη εξαιρετέο Ζέεφελντ. Πανέμορφο χωριά στην καρδιά των αυστριακών Άλπεων, που όμως για τους παίκτες ήταν και τόπος μαρτυρίου. Ο Μπάγεβιτς είχε ανακαλύψει και δάσος και Γκολφ, προκειμένου οι ποδοσφαιριστές του να «γράφουν» χιλιόμετρα. Μάλιστα στο δάσος οι παίκτες της ΑΕΚ έτρεχαν μαζί με σκίουρους. Πάντως ο Μπάγεβιτς είχε περισσότερους από έναν λόγους να θεωρεί το Ζέεφελντ ιδανικό προορισμό για προετοιμασία. Και μόνο για λόγους δουλειάς. Δίπλα ακριβώς στο γήπεδο ποδοσφαίρου, υπήρχε γήπεδο τένις. Με τον Μπάγεβιτς να προκαλεί συνεχώς του συνεργάτες του σε μονομαχίες μετά τις προπονήσεις.

Τραγική περιοδεία στην Αγγλία

Απ’ όσα συνέβησαν στην καλοκαιρινή προετοιμασία του 2012, θα μπορούσε κάποιος σχεδόν να προβλέψει την καταστροφή που θα ερχόταν. Οι ιστορίες από εκείνη την… περιοδεία στην Αγγλία, πολλές και σπαρταριστές. Μια ενδεικτική της φιλοσοφίας των πιτσιρικάδων που είχαν μαζευτεί τότε στην αποστολή είναι και η εξής: Ένας από τους νεαρούς παίκτες, ταξίδεψε στην Αγγλία για να ενσωματωθεί με την υπόλοιπη ομάδα με καθυστέρηση λίγων ημερών. Την μέρα της άφιξης στο ξενοδοχείο στο Τσέστερ, «πέτυχε» την ομάδα πάνω στο μεσημεριανό γεύμα. Τους… αγνόησε και κινήθηκε κατευθείαν για το δωμάτιο του. Και όταν ο Βαγγέλης Βλάχος τον σταμάτησε και του επεσήμανε πως θα πρέπει να καθίσει να φάει μαζί με την ομάδα, η απάντηση του πιτσιρικά ήταν αφοπλιστική. «Όχι, δεν πειράζει, έχω φάει ένα μπέργκερ στο αεροδρόμιο». Επίσης ενδεικτικό της «οργάνωσης» που υπήρχε ήταν πως η ΑΕΚ κλήθηκε να παίξει ένα φιλικό με την Ρέξαμ στις 12 το μεσημέρι ώρα Αγγλίας. Μόνο που η κανονική ομάδα της Ρέξαμ, είχε παίξει κανονικό φιλικό το προηγούμενο βράδυ. Και έτσι παρέταξε μια ενδεκάδα με παίκτες υπό δοκιμή. Και επειδή ακριβώς ήταν υπό δοκιμή, τα ονόματα που δόθηκαν στις ενδεκάδες, δεν ήταν τα πραγματικά τους, αλλά αυτά παικτών που όντως άνηκαν στην Ρέξαμ.

Οι στροφές και το… σοκ

Το καλοκαίρι του 2013 ήταν αυτό της επανεκκίνησηςτης ΑΕΚ. Μια επανεκκίνηση από πολύ χαμηλά. Από την Γ’ εθνική. Όλα ήταν διαφορετικά και φυσικά εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελεί η προετοιμασία. Η έμεινε για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια εντός συνόρων και επέλεξε τα Χάνια του Πηλίου. Το προπονητικό κέντρο ήταν εξαιρετικό, αλλά τα φιλικά έπρεπε να γίνουν στο Βόλο. Και οι ποδοσφαιριστές πραγματικά ζορίστηκαν πολύ από τις στροφές του Πηλίου σ’ όλες τις διαδρομές που έκαναν. Πάντως το μεγάλο σοκ για τους παίκτες, ήταν το πρώτο φιλικό με την ΑΕ Διμηνίου. Σ’ ένα γήπεδο που χωρούσαν στα αποδυτήρια για να αλλάξουν μόνο οι παίκτες της ενδεκάδας και που κάποια στιγμή από ένα βεγγαλικό πήραν φωτιά τα ξερόχορτα δίπλα στο κόρνερ και δημοτικοί υπάλληλοι έτρεχαν με κουβάδες νερό να σώσουν την κατάσταση.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ