ΑΕΚ

Κάτι περισσότερο από φανέλα

Κάτι περισσότερο από φανέλα

Η ΑΕΚ δεν είναι πρώτη φορά φέτος, που επιλέγει να βάλει συμβολισμούς στην φανέλα της. Το Sport24 θυμάται τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις.

Η αλήθεια είναι πως για την φανέλα που θα χρησιμοποιούσε στην φετινή σεζόν, η ΑΕΚ ψάχτηκε πολύ και για πολύ καιρό. Άλλωστε έφτασε να την παρουσιάσει μήνα Σεπτέμβριο και μόλις τέσσερις μέρες πριν από το εναρκτήριο παιχνίδι πρωταθλήματος. Επέλεξε για πρώτη φορά μαύρη φανέλα με τόσο λεπτή κίτρινη ρίγα.

Έφερε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ιριδίζον σήμα. Αλλά κυρίως έβαλε στα νούμερα στην πλάτη, εικόνες που παραπέμπουν στις ρίζες της ΑΕΚ και στην προσφυγιά. Αυτή είναι ίσως και η πιο σημαντική καινοτομία της νέας φανέλας. Όμως η ΑΕΚ επιλέγει για πρώτη φορά, να βάλει συμβολισμούς πάνω στην εμφάνιση της. Το έχει επαναλάβει και κατά το παρελθόν. Και το Sport24.gr θυμάται τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις.

Ο ολόσωμος δικέφαλος

Κάτι περισσότερο από φανέλα

Το καλοκαίρι του 1993 τον σχεδιασμό της φανέλας αναλαμβάνει η εταιρία Basic. Η πρόταση είναι για μια καινοτόμα φανέλα. Πρόταση που δίνει την ευκαιρία στην ΑΕΚ να αναδείξει τον Δικέφαλο Αετό. Για πρώτη φορά, εκτός από το κανονικό μικρό σήμα στο ύψος της καρδιάς, τοποθετείται ένας μεγάλος δικέφαλος που καλύπτει ολόκληρη την αριστερή πλευρά της φανέλας και φτάνει μέχρι και το μανίκι. Η ΟΥΕΦΑ αντιδρά, καθώς δεν θέλει τόσο μεγάλα σχέδια στις εμφανίσεις και μάλιστα απαγορεύει στην ΑΕΚ να την χρησιμοποιήσει τα παιχνίδια με την Μονακό. Όμως το καλοκαίρι του 1994, η ΑΕΚ πάει στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, πάλι με φανέλα με μεγάλο σύμβολο τον Δικέφαλο. Και μάλιστα αυτή την φορά, καλύπτει ολόκληρη την φανέλα. Η ΟΥΕΦΑ όχι μόνο το επιτρέπει, αλλά στο τέλος εκείνης της σεζόν, ειδική επιτροπή της ομοσπονδίας, την βραβεύει ως την καλύτερη της σεζόν.

Ο στόχος

Κάτι περισσότερο από φανέλα

Με συμβολισμό και μάλιστα έντονο, ήταν η φανέλα με την οποία η ΑΕΚ ταξίδεψε στο εμπόλεμο Βελιγράδι, για το φιλικό ειρήνης με την Παρτιζάν, τον Απρίλιο του 1999. Η Kappa που έντυνε τότε την Ένωση, δεν έφτιαξε νέες εμφανίσεις ειδικά για το ματς αυτό. Όμως σ’ αυτές με τις οποίες έπαιζε η ΑΕΚ εκείνη τη σεζόν, προστέθηκε ένας μεγάλος "στόχος" ακριβώς στο κέντρο της φανέλας. Ο "στόχος" αυτός είχε γίνει παγκοσμίως, το σύμβολο συμπαράστασης στον δοκιμαζόμενο από τον πόλεμο σερβικό λαό. Στην λογική πως όλοι πλέον είναι "στόχος" των βομβαρδισμών. Και η φανέλα με τον στόχο ήταν η επιλογή του Δημήτρη Μελισσανίδη, για να ταξιδέψει η ΑΕΚ στο Βελιγράδι και να παίξει εκείνο το φιλικό.

Η πολεμική σημαία

Κάτι περισσότερο από φανέλα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Συμβολισμό… εμπνευσμένο από την Πόλη και το Βυζάντιο, επιχειρεί να βάλει η ΑΕΚ στις εμφανίσεις της και τη σεζόν 2003-04. Αυτή την φορά είναι η Nike που έχει την έμπνευση και ο συμβολισμός αφορά το χρώμα. Η δεύτερη φανέλα εκείνης της σεζόν είναι χρώματος πορφυρού με κίτρινες λεπτομέρειες και παραπέμπει, τουλάχιστον κατά την επίσημη εκδοχή της τότε διοίκησης, στην πολεμική σημαία του Βυζαντίου, η οποία είχε τα συγκεκριμένα χρώματα.

Τα γενέθλια

Κάτι περισσότερο από φανέλα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Με φανέλες και μάλιστα δυο, που κουβαλούσαν συμβολισμούς, γιόρτασε η ΑΕΚ τα 80α της γενέθλια το 2004. Η Ένωση τότε είχε δώσει δυο φιλικά με την Γαλατασαράι. Το ένα στην Πόλη. Σ’ εκείνο το φιλικό η ΑΕΚ είχε φορέσει κιτρινόμαυρες ριγέ φανέλες, με κορδόνι στο λαιμό και χωρίς σήμα, που ήταν αντίγραφο εκείνων που είχε χρησιμοποιήσει η ομάδα στο πρώτο ματς πρωταθλήματος πριν από 80 χρόνια. Ενώ στο αντίστοιχο φιλικό που είχε γίνει με την Γαλατά στο ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ είχε χρησιμοποιήσει τις κανονικές εμφανίσεις που είχε και για το πρωτάθλημα, αλλά με το λογότυπο των 80 χρόνων.

Photo Credits: Action Images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Η ΑΕΚ παρουσίασε τις νέες εμφανίσεις
Η τεράστια αλλαγή στο σήμα της ΑΕΚ και η τιμή στην προσφυγιά
"Χαμός" με τις μαύρες φανέλες της ΑΕΚ
TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ