ΑΕΚ

Καμικάζι, αγάπη μου!

Καμικάζι, αγάπη μου!
Χιμένεθ

Στην πρώτη του θητεία στην ΑΕΚ, στην πορεία του μετά την Ένωση, αλλά και με την τωρινή επιστροφή του, ο Μανόλο Χιμένεθ έδειξε πως είναι προπονητής ειδικών αποστολών. Το Sport24 αναλύει.

"Ξέρετε όλοι σας πως εδώ είμαι μόνο για να σας αποχαιρετήσω. Αισθάνομαι ότι φεύγω σαν φίλος. Ελπίζω να αισθάνεστε και εσείς το ίδιο. Πως φεύγει ένας φίλος σας. Να ξέρετε πως η ΑΕΚ και όλοι εσείς θα είστε πάντα μέρος της οικογένειας μου. Ζήσαμε πολλά μαζί. Όμορφα και δύσκολα. Όλες τις στιγμές αυτές, δεν πρόκειται να τις ξεχάσω ποτέ. Η ζωή για όλους συνεχίζεται.

Θέλω να συνεχίσετε να προσπαθείτε όλοι για το καλό της ομάδας. Και να θυμάστε πάντα πως η ΑΕΚ είναι μεγάλη ομάδα και έτσι πρέπει να λειτουργείτε". Μ’ αυτά τα λόγια, ο Μανόλο Χιμένεθ είχε αποχαιρετήσει στις αρχές του Οκτώβρη του 2011, τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ μέσα στα αποδυτήρια των Σπάτων. Και μ’ ένα φιλί σε κάθε έναν παίκτη ξεχωριστά, έκλεισε πίσω του την ίδια πόρτα που, αν τελικά ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Ένωση, θα ανοίξει και πάλι σε λίγες ώρες.

Και μόνο το γεγονός πως ο Χιμένεθ αποφάσισε να έρθει για να αναλάβει την ΑΕΚ την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αποδεικνύει πως έχει στο… αίμα του, τις ειδικές αποστολές. Ετσι κι αλλιώς, αυτός είναι ο βασικός λόγος, που τον επέλεξε και η ΑΕΚ. Εξάλλου ο Χιμένεθ το έχει αποδείξει ήδη πως είναι προπονητής ειδικών αποστολών. Τόσο από την πρώτη του θητεία στην Ένωση, όσο και με την πορεία που ακολούθησε, μέχρι να τον ξαναβγάλει ο δρόμος στην Αθήνα και τα… Σπάτα. Το Sport24 αναλύει

Η νούμερο… ένα επικίνδυνη αποστολή

Όταν ο Ισπανός τεχνικός ανέλαβε την ΑΕΚ τον Οκτώβρη του 2010, ήταν ήδη «πληγωμένη» από σερί κακών αποτελεσμάτων, είχαν ήδη εμφανιστεί τα πρώτα χοντρά οικονομικά προβλήματα και έτρεχε και ένα σερί οκτώ χρόνων, χωρίς ούτε έναν τίτλο. Και ο Χιμένεθ αφού δήλωσε «θέλω να γίνω Έλληνας», μέσα από μια σειρά ζόρικες καταστάσεις, έφτασε μέχρι και την κατάκτηση του κυπέλλου το 2011. Αφού πρώτα χρειάστηκε ένα γκολ του (δικού του παιδιού) Μίτσελ από την σέντρα στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων στην ρεβάνς με τον Παναθηναϊκό και ένα του Δέλλα μέσα στην Τούμπα στον ημιτελικό.

Καμικάζι, αγάπη μου!

Πέρασε όμως και την βαριά ήττα από τον διασυρμό στο Καραϊσκάκη από τον Ολυμπιακό με 6-0, όπως και την διαδικασία του… ταξί με το οποίο απαίτησαν οι οπαδοί να μεταβούν παίκτες και προπονητής στο ΟΑΚΑ, για το επόμενο ματς μετά από εκείνο το ντέρμπι. Τελικά ο Χιμένεθ «πλήρωσε» την αδιαφορία για την Ευρώπη στο ξεκίνημα της σεζόν 2011-12, την βαριά ήττα από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα με 3-0 και τις περίεργες ισορροπίες που είχαν δημιουργηθεί στα Σπάτα. Έστω και αν στο τελευταίο του ματς στον πάγκο της ΑΕΚ, δέχθηκε τεράστια αγκαλιά και αφιέρωσε από τον Μανωλά, στο γκολ της νίκης στη Νέα Σμύρνη.

Το θαύμα πολλοί αγάπησαν, τον θαυματοποιό κανείς

Μετά την απομάκρυνση του από τον πάγκο της ΑΕΚ, ο Χιμένεθ έμεινε άνεργος λιγότερους από τρεις μήνες. Η Σαραγόσα είχε βουλιάξει στην τελευταία θέση της Πριμέρα Ντιβιζιόν και ο Χαβιέ Αγκίρε είχε πάει σπίτι του. Παραμονή πρωτοχρονιάς ο Χιμένεθ ως… καμικάζι, ανέλαβε μια ομάδα που είχε μόλις 11 βαθμούς. Και έπρεπε να την σώσει. Για πρώτη φορά ξεκόλλησε από τον… πάτο της βαθμολογίας, μόλις την 30η αγωνιστική, με τη νίκη επί της Ατλέτικο Μαδρίτης στο Ρομαρέδα με 1-0. Αλλά και πάλι είχε φτάσει μέχρι την 18η θέση, που επίσης οδηγούσε στη Σεγούντα Ντιβιζιόν.

Και απέμεναν μόλις οκτώ αγωνιστικές. Κανείς δεν πίστευε πως μπορούσε η ομάδα να σωθεί. «Μόνο ο ένας στους δέκα οπαδούς μας» έλεγε ο Χιμένεθ. Όμως το θαύμα έγινε την τελευταία αγωνιστική. Η Σαραγόσα πέρασε με νίκη 2-0 από την Μαδρίτη και την έδρα της Χετάφε, την ίδια στιγμή που η Βιγιαρεάλ έχανε στο Μαδριγάλ από την Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο Χιμένεθ την είχε κάνει την δουλειά του. Αλλά επειδή το θαύμα πολλοί αγάπησαν και τον… θαυματοποιό ουδείς, όταν την επόμενη σεζόν η Σαραγόσα πήρε τον αγωνιστικό κατήφορο, ο πρώτος που πλήρωσε το μάρμαρο με απόλυση, ήταν ο Μανόλο.

Καταστροφή, σωτηρία και πάλι… καταστροφή

Το όνομα του Χιμένεθ συνδέθηκε με ουκ ολίγες ομάδες το καλοκαίρι του 2013. Αλλά φαίνεται πως στο dna του Ισπανού τεχνικού, υπάρχουν μόνο οι αποστολές… καμικάζι και όχι οι δουλειές που ξεκινούν από την αρχή της σεζόν και… ορθόδοξα. Γι αυτό και ο Ισπανός τεχνικός στις αρχές του Νοέμβρη του 2013, θα αποδεχθεί την πρόταση από την Αλ Ριάν του Κατάρ. Μάλιστα συμπτωματικά, θα διαδεχθεί έναν άλλον… Αγκίρε. Στην Σαραγόσα ήταν τον Μεξικανό Χαβιέ, στην Αλ Ριάν τον Ουρουγουανό Ντιέγκο. Ο Χιμένεθ παραλαμβάνει την ομάδα και πάλι στην τελευταία θέση και καλείται να ξανακάνει το… θαύμα του.

Μόνο που τα θαύματα δεν γίνονται κάθε μέρα. Ισόβαθμη η Αλ Ριάν με την Αλ Καριτίγια, θα υποβιβαστεί. Ωστόσο ο Χιμένεθ δέχεται να παραμείνει και να διορθώσει τη… ζημιά. Όπερ και εγένετο. Την επόμενη σεζόν θα πάει την ομάδα… τρένο μόνο με νίκες και μόλις μια ισοπαλία και θα την επαναφέρει στην πρώτη κατηγορία. Ωστόσο θα αποχωρήσει από την θέση του, στις 20 Μαίου του 2015. Η ομάδα που άφησε πίσω του, την επόμενη σεζό κατέκτησε το πρωτάθλημα στο Κατάρ. Όσο για τον Χιμένεθ, αυτή η… εξορία του στο μακρινό Κατάρ, του στοίχισε μακροχρόνια ανεργία. Πάντως το όνομα του Ισπανού ήταν υποψήφιο για τον πάγκο της ΑΕΚ και τον Οκτώβρη του 2015 όταν έφυγε ο Δέλλας και πριν μερικούς μήνες, όταν απολύθηκε ο Κετσπάγια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Φέρνει Χιμένεθ η ΑΕΚ
Επέμενε και επέστρεψε!
Στις 14:30 στην Αθήνα ο Χιμένεθ
TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ