ΑΕΚ

Η "κυνική" ΑΕΚ έγινε... "προβληματική"

Η "κυνική" ΑΕΚ έγινε... "προβληματική"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η ομάδα του Γκουστάβο Πογέτ που έβρισκε πάντα το μυστικό για να κερδίσει, τώρα δεν βρίσκει τρόπο για να σκοράρει. Το Sport24.gr αναζητά τις αιτίες της μεταμόρφωσης της ΑΕΚ.

Μια ισοπαλία, ακόμα και με αντίπαλο την υποβιβασμένη Καλλονή , στη δεδομένη χρονική στιγμή της σεζόν, δεν συνιστά και το τέλος του κόσμου για την ΑΕΚ. Πρακτικά σχεδόν δεν αλλάζει τίποτα. Όμως το γεγονός πως τους τελευταίους δυο μήνες η ομάδα έχει πετύχει μόλις ένα γκολ και καμία νίκη, σε πέντε εκτός έδρας παιχνίδια, σημαίνει πως κάτι γενικώς έχει… στραβώσει.

Άλλωστε είναι ηλίου φαεινότερο πως η ΑΕΚ… αλλάζει. Αυτή του τελευταίου διμήνου, που δυσκολεύεται ακόμα και να βρει δίχτυα, δεν έχει καμία σχέση με την ομάδα του Γενάρη και του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, που πάντα είχε τον τρόπο να φτάσει στη νίκη. Το Sport24.gr επιχειρεί να προσεγγίσει τις αιτίες που η κυνική και αποτελεσματική ΑΕΚ, μεταμορφώθηκε σε μια ομάδα αναποτελεσματική και προβληματική.

Η συνταγή που χάλασε

Εκείνο το νικηφόρο σερί που είχε κτίσει η ΑΕΚ μέσα στο Γενάρη, είχε βασιστεί κυρίως στις αγωνιστικές ισορροπίες που είχαν προκύψει από συγκεκριμένο σχήμα και σύστημα. Το 4-3-3 με συγκεκριμένους ρόλους μέσα στο γήπεδο, από συγκεκριμένους παίκτες, είχε αποδειχθεί μια απολύτως πετυχημένη συνταγή. Εκείνο που αποδείχθηκε στην πορεία, είναι αυτή η συνταγή δεν μπορεί να λειτουργήσει, όταν είτε διαφορετικοί παίκτες καλούνται να υπηρετήσουν τους ίδιους ρόλους, είτε όταν κάποιοι από τους συγκεκριμένους παίκτες που είχαν τους συγκεκριμένους ρόλους, μένουν από φόρμα ή από δυνάμεις.

Στην περίπτωση της ΑΕΚ συνέβησαν και τα δυο. Η απουσία πρώτα του Μάνταλου και μετά του Μπαρμπόζα, είχαν διαταράξει όλες τις αγωνιστικές ισορροπίες. Ακόμα και χθες (3/4) στη Μυτιλήνη που ο Μπαρμπόζα επέστρεψε μετά από δυο ματς, ήταν εμφανώς εκτός ρυθμού και αυτό στοίχισε. Επίσης το γεγονός πως έχει ξεμείνει από δυνάμεις και φρεσκάδα ο Γιάκομπ Γιόχανσον, έχει στοιχίσει ακριβά. Ο Σουηδός μέσος ήταν από τους πολυτιμότερους παίκτες, ακόμα και σκόρερ, στο σερί του Γενάρη. Όμως από το ματς με τον Αστέρα ήδη από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και μετά, ο Γιόχανσον έχει βγάλει κούραση.

Τα «καμπανάκια» που δεν ακούστηκαν

Η αγωνιστική μεταμόρφωση της ΑΕΚ προς το χειρότερο, είχε ήδη ξεκινήσει από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Όμως ο αχός της νίκης, κάλυψε τον ήχο από το προειδοποιητικό «καμπανάκι» που κτύπημα η μέτρια εμφάνιση για 60 λεπτά. Κάτι που ήταν σχεδόν λογικό. Ωστόσο τα «καμπανάκια» αυτά άρχισαν να ηχούν ακόμα πιο δυνατά και στην ισοπαλία με τον Αστέρα στην Τρίπολη, όταν η ΑΕΚ έκανε μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού φάσεις και φυσικά στον Παναιτωλικό όπου και πάλι η αγωνιστική εικόνα ήταν κάκιστη και συνοδεύτηκε και από ήττα.

Μάλιστα τότε ο Πογέτ είχε μιλήσει για ένα αποτέλεσμα που μπορεί να αποτελέσει μάθημα. Ένα μάθημα που όπως φάνηκε χθες στην Μυτιλήνη, δεν πήρε ούτε ο Ουρουγουανός τεχνικός, αλλά ούτε οι παίκτες της ΑΕΚ. Τα προβλήματα στην ανάπτυξη του παιχνιδιού και την δημιουργία φάσεων, είχαν εμφανιστεί ήδη από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Και παρέμειναν έντονα και χωρίς λύση και στην Τρίπολη και στο Αγρίνιο και στη Μυτιλήνη.

Τα πειράματα που απέτυχαν

Όταν προέκυψαν αγωνιστικά προβλήματα κυρίως από κάρτες αλλά και τραυματισμούς, ο Πογέτ ψάχτηκε για να βρει άλλες λύσεις. Όλα όμως τα πειράματα που έκανε, απέτυχαν. Το ζήτημα ωστόσο είναι, πως ο Ουρουγουανός τεχνικός σε κάποια απ’ αυτά επέμεινε. Όπως για παράδειγμα με τον Τζεμπούρ στο άκρο της επίθεσης. Το έκανε στην Τρίπολη, το έκανε στο Αγρίνιο, το έκανε και στη Μυτιλήνη. Δεν… περπάτησε πουθενά. Επίσης ο Πογέτ προσπάθησε να δώσει στον Ντιέγκο Μπουονανότε ρόλο εσωτερικού χαφ. Ακόμα και box to box, χθες απέναντι στην Καλλονή. Ούτε και αυτό το πείραμα πέτυχε.

Η «ρέντα» που γύρισε

Προφανώς και στο ποδόσφαιρο μεγάλο ρόλο παίζει ο παράγοντας τύχη. Όταν η ΑΕΚ βρισκόταν σε καλό αγωνιστικό φεγγάρι, είχε και μαζί και ρέντα. Όμως τώρα που έχει γυρίσει το φεγγάρι, γύρισε μαζί και η ρέντα. Όπως η ΑΕΚ πήρε το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό με το γκολ του Βάργκας στο τέλος, σε δυο συνεχόμενα ματς, έχασε τη νίκη με μεγάλες ευκαιρίες στο φινάλε. Στο Αγρίνιο με το σουτ εξ επαφής του Μπουονανότε στο 90’ και στη Μυτιλήνη με το σουτ και πάλι του Αργεντινού στο δοκάρι στο 84’. Και όπως ο Βάργκας έγινε ήρωας στο ντέρμπι, ο Μπουονανότε έγινε μοιραίος με Παναιτωλικό και Καλλονή.

Photo Credits: Action Images

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ