ΑΕΚ

Η ιστορία μιας (μοιραίας) κίνησης

Η ιστορία μιας (μοιραίας) κίνησης
INTIME SPORTS

Το Sport24.gr επιχειρεί να προσεγγίσει το σκεπτικό του Τραΐανού Δέλλα, όσον αφορά την αντικατάσταση του Σιμόες με τον Μπουονανότε και κατά πόσο αυτό επηρέασε την κατάληξη του ντέρμπι Ολυμπιακός - ΑΕΚ.

Η φράση «τα ντέρμπι κρίνονται από μια λεπτομέρεια», είναι από τις πιο πολυχρησιμοποιημένες από προπονητές, πριν από ματς σαν το χθεσινό (17/10) στο Καραϊσκάκη. Βεβαίως δεν απέχει πολύ από την αλήθεια.

Διότι επί της ουσίας, ήταν μια λεπτομέρεια ή για την ακρίβεια μια κίνηση από τον πάγκο, που έφερε το ντέρμπι από την κόψη του ξυραφιού που ήταν μέχρι το 60’, στην συντριβή για την ΑΕΚ. Και το Sport24.gr επιχειρεί να προσεγγίσει την ιστορία αυτής (μοιραίας όπως αποδείχθηκε) κίνησης.

Η σίγουρη αλλαγή

Πριν καν ξεκινήσει το ντέρμπι, ήταν δεδομένο πως η πρώτη αλλαγή θα ήταν ο Ντιέγκο Μπουονανότε. Εκτός αν είχε συμβεί κάτι πολύ απρόοπτο. Για λόγους τακτικής ο Δέλλας κράτησε τον Αργεντινό στον πάγκο. Όμως σχεδόν ανεξάρτητα από την εξέλιξη του ματς, η ποιότητα του Μπουονανότε θα ήταν απαραίτητη στην ΑΕΚ μέσα στην πορεία του παιχνιδιού. Πολύ περισσότερο από την στιγμή που το δεύτερο ημίχρονο κυλούσε με την Ένωση πίσω στο σκορ με 1-0 και χωρίς ουσιαστική δυνατότητα να απειλήσει την εστία του Ολυμπιακού.

Διαφορετική επιλογή από τις δοκιμές

Ο Δέλλας σήκωσε τον Μπουονανότε για ζέσταμα με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου και περίπου από το 50’ και μετά του ζήτησε να φορτσάρει προκειμένου να μπει στο παιχνίδι. Στις δυο προπονήσεις στα Σπάτα (Τετάρτης και Πέμπτης) που ο τεχνικός της ΑΕΚ είχε κάνει δοκιμή, τον Αργεντινό τον είχε βάλει στην θέση του Πλατέλλα στο δίτερμα. Στο ματς όμως, αποφάσισε να κάνει κάτι διαφορετικό. Ήθελε να πάρει ρίσκο.

Ο στόχος

Επέλεξε ο Δέλλας να μην αλλοιώσει καθόλου την ισορροπία της επιθετικής γραμμής, αλλά αντίθετα να τονώσει την δημιουργικότητα. Με Μπουονανότε και Μάνταλο επί της ουσίας στον άξονα, ο τεχνικός της ΑΕΚ περίμενε πως η ομάδα θα αρχίσει να κυκλοφορεί ψηλά την μπάλα και έξω από την περιοχή του Ολυμπιακού. Και μ’ αυτόν τον τρόπο θα κρατούσε πίσω και τον αντίπαλο, καθώς θα ήταν αναγκασμένος να προσπαθεί με περισσότερους παίκτες να κλείσει τους χώρους. Μάλιστα, συνολικά η ΑΕΚ μετά την αλλαγή, είχε σκοπό να παίξει πιο ψηλά και ήταν χαρακτηριστικό το νεύμα που έκανε ο Μάνταλος προς τον Λαμπρόπουλο.

Το αποτέλεσμα

Η κίνηση που έκανε ο Δέλλας είχε ρίσκο. Ο τεχνικός της ΑΕΚ το ήξερε, αλλά θεώρησε πως θα έπρεπε να το πάρει, προκειμένου να επιχειρήσει να γυρίσει το ματς. Κάτι που φαινόταν εφικτό. Μάλιστα ο τεχνικός της ΑΕΚ, σε περίπτωση που «γύριζε» το ματς, είχε και έτοιμο τον Κορδέρο, προκειμένου να τον ρίξει στο παιχνίδι και να ξαναφέρει ισορροπία με δυο αμυντικά χαφ. Τελικά η κίνηση αυτή όχι μόνο δεν λειτούργησε, αλλά γύρισε και ανάποδα καθώς επί της ουσίας ο Ολυμπιακός την εκμεταλλεύτηκε. Εκμεταλλεύτηκε τους χώρους που έμειναν, όταν η ΑΕΚ επιχείρησε να ανέβει ψηλά.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ