ΑΕΚ

Η FIFA καλύπτει εξ ολοκλήρου το συμβόλαιο του Γιόχανσον

Sweden's Ludwig Augustinsson is carried off the pitch after sustaining an injury during the World Cup qualifying play-off second leg soccer match between Italy and Sweden, at the Milan San Siro stadium, Italy, Monday, Nov. 13, 2017. (AP Photo/Luca Bruno)
Sweden's Ludwig Augustinsson is carried off the pitch after sustaining an injury during the World Cup qualifying play-off second leg soccer match between Italy and Sweden, at the Milan San Siro stadium, Italy, Monday, Nov. 13, 2017. (AP Photo/Luca Bruno) AP PHOTO/LUCA BRUNO

Η FIFA θα καλύψει τις απολαβές του Γιάκομπ Γιόχανσον με βάση το συμβόλαιό του στην ΑΕΚ, όσο ο Σουηδός μέσος είναι νοκ άουτ από τη ρήξη χιαστού που υπέστη στο Ιταλία - Σουηδία. Οι προϋποθέσεις για την αποζημίωση.

Η FIFA αναμένεται να καλύψει τις μηνιαίες απολαβές του Γιάκομπ Γιόχανσον, κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής του από τη ρήξη χιαστού που υπέστη στην αναμέτρηση της Σουηδίας με την Ιταλία, για τα μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018.

Ο 27χρονος μέσος εμπίπτει στις διατάξεις του " FIFA Club Protection Programme", του προγράμματος που εκπονήθηκε το 2012 και προβλέπει την αποζημίωση των συλλόγων, σε περίπτωση που στερηθούν τις υπηρεσίες ενός παίκτη τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, μετά από τραυματισμό που υπέστη όσο βρίσκεται σε υποχρεώσεις με τη χώρα του.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, που δεσμεύονται με συμβόλαιο με τους συλλόγους τους, με εξαίρεση τους παίκτες που χρησιμοποιούνται στο ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου και μπορούν να είναι ερασιτέχνες.

Η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος από τη FIFA φτάνει τα 100.000.000 ευρώ ετησίως και σε περίπτωση που εξαντληθούν αυτά τα χρήματα, τότε δεν καλύπτονται άλλοι ποδοσφαιριστές. Γι' αυτόν τον λόγο, έχουν τεθεί κάποια πλαφόν στις αποζημιώσεις ανά περίπτωση.

Συγκεκριμένα, η αποζημίωση στους συλλόγους δεν μπορεί να ξεπερνά τα 7.500.000 ευρώ ανά ποδοσφαιριστή και ανά τραυματισμό. Αυτά τα χρήματα προσδιορίζονται με βάση τις καθαρές μηνιαίες απολαβές του συν τις υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές και δεν περιλαμβάνουν τα έκτακτα μπόνους ή οποιασδήποτε μορφής πριμ.

Για κάθε μέρα απουσίας του ποδοσφαιριστή από τις υποχρεώσεις του, ο σύλλογος αποζημιώνεται με 20.548 ευρώ. Το ανώτατο όριο ημερών που καλύπτει η FIFA ανά τραυματισμό είναι 365, ήτοι ένας χρόνος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον υπολογισμό δεν περιλαμβάνεται η ημέρα του τραυματισμού, οι πρώτες 28 ημέρες ανάρρωσης, καθώς και η μέρα κατά την οποία ο παίκτης επιστρέφει στις προπονήσεις ή παίζει τον πρώτο αγώνα του, χρονικό σημείο κατά το οποίο ολοκληρώνεται το πρόγραμμα.

Αυτές οι πρώτες τέσσερις εβδομάδες που δεν καλύπτει η FIFA ουσιαστικά επιβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται για απλό τραυματισμό αλλά για "temporary total disablement" (="προσωρινή ολική ανικανότητα"), όρος που χρησιμοποιεί η FIFA στις οδηγίες της για να ορίσει έναν σοβαρό τραυματισμό.

Πρακτικά, με δεδομένο ότι οι Γιόχανσον έχει συνολικές ετήσιες απολαβές περί τις 200.000 ευρώ από την Ένωση για τη σεζόν 2017-2018, εφόσον δεν έχουν στερέψει τα αποθεματικά της FIFA για το συγκεκριμένο πρόγραμμα από προηγούμενους τραυματισμούς μέσα στη χρονιά, τότε η παγκόσμια ομοσπονδία θα καλύψει τους μισθούς του παίκτη από τις 12 Δεκεμβρίου μέχρι την πρώτη προπόνησή του με την ΑΕΚ.

Με βάση τις προηγούμενες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που υπέστησαν ρήξη χιαστού, η πρώτη κανονική προπόνηση (και όχι αποθεραπεία) του Γιόχανσον θα πραγματοποιηθεί περίπου πέντε μήνες μετά από τον τραυματισμό του, ήτοι μέσα Απριλίου.

Photo credits: AP Photo/Luca Bruno

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ