ΑΕΚ

Η φανέλα με το "9"

Η φανέλα με το "9"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ούγκο Αλμέιδα έκανε ντεμπούτο και σκόραρε με ένα νούμερο που έχει την δική του μεγάλη ιστορία στην ΑΕΚ. Το Sport24.gr θυμάται κιτρινόμαυρες ιστορίες.

Οι εποχές που το νούμερο στην φανέλα ενός ποδοσφαιριστή φανέρωνε και την θέση του μέσα στο γήπεδο, θεωρητικά έχουν περάσει. Όμως ακόμα έχουν μείνει κάποια νούμερα, που έχουν την δική τους σημειολογία και κυρίως μια βαριά ιστορία που κουβαλάνε. Όπως για παράδειγμα η φανέλα με το «9».

Ο Ούγκο Αλμέιδα ήθελε τον συγκεκριμένο νούμερο από την πρώτη μέρα που υπέγραψε στην ΑΕΚ. Τότε ωστόσο, είχε κάτοχο και ο Πορτογάλος φορ δεν ήθελε να δημιουργήσει το παραμικρό ζήτημα. Ούτε είχε εκφράσει την επιθυμία να το πάρει. Όταν όμως ο Βάργκας πήρε το «10» και το «9» έμεινε ελεύθερο, ο Αλμέιδα δεν το σκέφτηκε ούτε λεπτό.

Έκανε αμέσως την αλλαγή με το «33» που είχε αρχικά επιλέξει. Και στο φιλικό με τον Ηρακλή ο Πορτογάλος φορ έκανε ντεμπούτο με την φανέλα με το «9» και μάλιστα σκόραρε. Πάντως η συγκεκριμένη φανέλα έχει στην ΑΕΚ βαριά ιστορία, καθώς μέχρι να καθιερωθεί η επιλογή σταθερών αριθμών, την έχουν φορέσει τεράστια ονόματα. Ενώ είναι και φανέλα που έχει πολλές κιτρινόμαυρες… ιστορίες. Και το Sport24 παρουσιάζει κάποιες απ’ αυτές.

Ο πρώτος «ιδιοκτήτης», δεν ήταν φορ

Μέχρι και να θεσμοθετηθούν τα σταθερά νούμερα στις φανέλες, το «9» είχε πάει σε πολύ σπουδαίους επιθετικούς της ΑΕΚ. Όμως όταν καθιερώθηκε η… ιδιοκτησία στα νούμερα, ο πρώτος που πήρε σπίτι του το «9», δεν είχε καμία σχέση με σέντερ φορ. Ο Γιώργος Κούτουλας ήταν αμυντικός, αλλά γεννημένος στις 9 του μήνα, είπε να κάνει την διαφορά, την σεζόν 1997-98.

Τα «εννιάρια» που μιλούσαν ελληνικά

Ο πρώτος σέντερ φορ που επέλεξε και πήρε το «9» στην φανέλα του, ήταν Έλληνας. Όχι όμως σούπερ όνομα. Ήταν ο Παράσχος Ζουμπούλης την σεζόν 1998-99, που αποτελούσε εναλλακτική λύση για την επίθεση της ΑΕΚ. Από τον Ζουμπούλη και μετά, μέχρι και τώρα, ακόμα έξι παίκτες που μιλούσαν… ελληνικά, έχουν πάρει την φανέλα με το «9». Ήταν ο Χρήστος Κωστής στο δεύτερο πέρασμα του από την ΑΕΚ, που δεν ήταν ποτέ το ίδιο μετά τον τραυματισμό του και το αποδεικνύει μόλις το ένα γκολ σε τρια χρόνια. Ήταν ο Ηλίας Σολάκης στο πρώτο πέρασμα του από την ΑΕΚ, που κράτησε ένα εξάμηνο και με μόλις δυο συμμετοχές. Ήταν ο Γιάννης Οκκάς που το καλοκαίρι του 2002 πήρε μεταγραφή εν χορδαίς και οργάνοις από τον ΠΑΟΚ στην Ένωση και έγινε μέλος της ομάδας που τότε ονομάστηκε dream team, αλλά τελικά στο γήπεδο αυτό δεν βγήκε ποτέ. Ο Οκκάς έμεινε μια σεζόν στην ΑΕΚ και έβαλε με το 9 στην πλάτη 5 γκολ στο πρωτάθλημα και 4 στο κύπελλο. Ήταν ο Άγγελος Κομβολίδης, ο πιτσιρικάδες εκ Γερμανίας, που έπαθε ηλίαση και λιποθύμησε στους Θρακομακεδόνες στην πρώτη προπόνηση της νέας σεζόν το καλοκαίρι του 2005. Δεν έκανε ούτε συμμετοχή με την ΑΕΚ και έφυγε μετά από έναν χρόνο, αφήνοντας και το 9. Ήταν ο Παντελής Καπετάνος που αποτέλεσε το μεταγραφικό… «μπαμ» της ΑΕΚ τον Γενάρη του 2006. Αλλά τελικά με 2,5 σεζόν στην Ένωση και με «9» στην πλάτη, σκόραρε μόλις τέσσερις φορές συνολικά σε 27 συμμετοχές στο πρωτάθλημα. Και τελευταίος Έλληνας που φόρεσε το «9» ήταν ο Θωμάς Τσίτας, στην μοιραία για την ΑΕΚ σεζόν του υποβιβασμού της. Εννιά συμμετοχές σε δυο σεζόν έκανε, σέντερ φορ ήταν, αλλά δεν βρήκε δίχτυα.

Αυτοί που δεν ήταν φορ

Δεν ήταν ο Κούτουλας ο μοναδικός παίκτης της ΑΕΚ που δεν ήταν σέντερ φορ, αλλά είχε επιλέξει την φανέλα με το «9». Το έκαναν και ακόμα τρεις. Ο ένας ήταν ο Μίλεν Πέτκοφ. Μέσος ήταν ο Βούλγαρος και στην ΑΕΚ έμεινε για 5,5 χρόνια. Δεν είχε επιλέξει από την αρχή το «9», καθώς πρώτα είχε περάσει από διψήφια νούμερα. Πάντως παρόλο που δεν ήταν φορ, μέτρησε οκτώ γκολ στο πρωτάθλημα και έξι στο κύπελλο, ένα εξ αυτών απέναντι στον Ολυμπιακό. Ενώ ο δεύτερος που δεν ήταν καθαρόαιμο φορ και επέλεξε στην ΑΕΚ την φανέλα με το «9» ήταν ο Λεονάρντο. Για τρεις σεζόν έμεινε ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός στην Ένωση και αφού πρώτα η μεταγραφή του από τον Λεβαδειακό είχε γίνει σίριαλ. Πάντως πέτυχε 20 γκολ, με τα μισά εξ αυτών την τελευταία του σεζόν με τα κιτρινόμαυρα δηλαδή το 2011-12. Και φυσικά ο τρίτος που είχε το «9» και δεν ήταν φορ, είναι ο Ρόναλντ Βάργκας, που φέτος το άφησε για να πάρει το «10».

Τα πέντε «εννιάρια» από το εξωτερικό

Μέχρι να φτάσει στα χέρια του Αλμέιδα η φανέλα με το «9», ακόμα πέντε ξένοι σέντερ φορ την έχουν επιλέξει στην ΑΕΚ κατά το παρελθόν. Ο πρώτος ήταν ο Νέναντ Μπιέκοβιτς τη σεζόν 1999-2000. Έναν μόλις χρόνο έμεινε, επιλογή του Τουμπάκοβιτς ήταν και σε 21 συμμετοχές στο πρωτάθλημα πέτυχε 6 γκολ και 2 στο κύπελλο. Ακολούθησε ο Γκρεγκόρ Μιελτσάρσκι στην πρώτη θητεία του Φερνάντο Σάντος στον πάγκο της ΑΕΚ. Ο Πολωνός είχε καλές συστάσεις, καλό βιογραφικό αλλά και προβλήματα τραυματισμών. Έκανε δυο γκολ σε δυο συμμετοχές και… χαιρέτησε. Στην συνέχεια ήταν σειρά του Αντρίγια Ντελίμπασιτς να φορέσει το «9». Ο Σέρβος ήρθε το καλοκαίρι του 2006, πέτυχε ένα γκολ με τον ΟΦΗ, έκανε 10 συμμετοχές και έφυγε τον Γενάρη. Ο επόμενος ήταν ο Εντίνιο. Ο Πορτογάλος πήγε στην ΑΕΚ τον Γενάρη του 2008, έμεινε 1,5 σεζόν και πρόλαβε να βάλει 13 γκολ στο πρωτάθλημα και να σκοράρει σ’ όλα τα ντέρμπι. Τελευταίος ξένος μίστερ «9» της ΑΕΚ πριν τον Αλμέιδα, ο Ιβάν Μπρέσεβιτς. Αν δεν είχε σταθεί τόσο άτυχος, θα ήταν ακόμα στο ρόστερ. Από αυτούς που αγαπήθηκαν όσοι λίγοι ο Κροατοσλοβένος. Στις δύσκολες σεζόν της Γ’ και Β’ εθνικής, πέτυχε 23 γκολ και θα ήταν πολλά περισσότερα αν δεν είχε τραυματιστεί.

Photo Credits: Action Images

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ