ΑΕΚ

Η ανάλυση της προετοιμασίας της ΑΕΚ

Η ανάλυση της προετοιμασίας της ΑΕΚ
ΑΕΚ προετοιμασία ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η ΑΕΚ επιστρέφει σήμερα (15/7) στην βάση της και το Sport24.gr παρακολούθησε την δουλειά στις 16 μέρες στην Πολωνία και ανοίγει τον φάκελο του βασικού σταδίου της προετοιμασίας.

Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ έμειναν μαζί με τον Τιμούρ Κετσπάγια για 16 ολόκληρες μέρες στο Κίελτσε της Πολωνίας. Κέρδισαν τα τέσσερα φιλικά που έδωσαν, εντρύφησαν στην φιλοσοφία του νέου τεχνικού, παραλίγο να πάθουν θερμοπληξία από την ζέστη των πρώτων ημερών, είδαν την Πορτογαλία να σηκώνει τοEuro, έκαναν μια ημέρα την βόλτα τους στην κεντρική πλατεία της πόλης, μα κυρίως δούλεψαν πολύ σκληρά.

Το Sport24.gr παρακολούθησε ολόκληρη την δουλειά που έκαναν «κιτρινόμαυροι» τις 16 προηγούμενες μέρες στην Πολωνία. Και σήμερα (15/7) που επιστρέφει η ΑΕΚ στην Αθήνα ανοίγει τον φάκελο… Κίελτσε. Σελίδα προς σελίδα.

Ο πρωταγωνιστής

Κάθε βασικό στάδιο της προετοιμασίας, έχει και το κεντρικό του πρόσωπο. Για την φετινή της ΑΕΚ, αυτό δεν είναι ποδοσφαιριστής, αλλά ο προπονητής της. Ο Τιμούρ Κετσπάγια μπήκε σε πρώτο πλάνο σ’ αυτές τις 16 ημέρες στο Κιέλτσε. Καταρχήν διότι ουσιαστικά μόλις ξεκινούσε την δουλειά του στην ΑΕΚ. Τρεις προπονήσεις έκανε η ομάδα με το νέο προπονητή της στα Σπάτα, πριν ταξιδέψει για την Πολωνία. Έπρεπε λοιπόν και ο Κετσπάγια να μάθει την ομάδα αλλά και πολύ περισσότερο η ομάδα να μάθει τον Κετσπάγια. Ο Γεωργιανός έδειξε σ’ αυτό το διάστημα πρώτ’ απ’ όλα τεράστια όρεξη και πάθος για δουλειά. Κάτι που όχι μόνο έβγαινε στις προπονήσεις, αλλά περνούσε και στους παίκτες. Έδειξε επίσης πως ασχολείται μ’ όλα όσα αφορούν την δουλειά που θα γίνει στην προπόνηση. Από την τοποθέτηση των κώνων, μέχρι το σερβίρισμα των ισοτονικών ποτών στα ποτήρια, για να τα βρίσκουν έτοιμα οι παίκτες. Στην σχέση του με τους ποδοσφαιριστές, προσπαθεί να κρατά ισορροπία. Κοντά τους πάντα, αλλά όχι κολλητός τους. Επίσης έδειξε πως είναι από τους προπονητές που είναι απολύτως ειλικρινής. Και με τους παίκτες του και στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Αυτό που σκέφτεται, αυτό λέει. Επίσης έδειξε πως πιστεύει πολύ στον θεό, καθώς πριν από κάθε παιχνίδι, ακουμπά για λίγο το χορτάρι και στη συνέχεια κάνει τον σταυρό του.

Το σύστημα

Για περισσότερους από έναν λόγους, ο Κετσπάγια από την πρώτη μέρα της δουλειάς στο Κίελτσε, επέλεξε να δουλέψει με σύστημα 4-2-3-1. Καταρχήν διότι είναι ένα σχήμα που ταιριάζει περισσότερο από κάθε άλλο, στο υλικό που έχει η ΑΕΚ. « Έχουμε πολλούς παίκτες που μπορούν να παίξουν στην θέση πίσω από τον φορ» εξηγούσε και ο Κετσπάγια. Επίσης είναι ένα σχήμα που η πλειοψηφία των παικτών και του φετινού ρόστερ, το έχει δουλέψει ήδη από πέρυσι και το γνωρίζει. Βεβαίως ο τεχνικός της ΑΕΚ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να πειραματιστεί και σ’ άλλα σχήματα, ως εναλλακτικές λύσεις. Εξάλλου σε μια προπόνηση, δοκίμασε και το 4-3-2-1. Αλλά το 4-2-3-1, θα είναι η βάση της νέας ΑΕΚ.

Οι διαφορές από πέρυσι

Μπορεί η ΑΕΚ να επέλεξε για δεύτερη συνεχόμενη φορά την Πολωνία για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας, όμως το φετινό βασικό στάδιο της δουλειάς, ήταν πολύ διαφορετικό από το περσινό. Και όχι μόνο διότι η ομάδα επέλεξε το Κίελτσε φέτος, αντί για την Οπαλένιτσα που ήταν πέρυσι. Ο Κετσπάγια είχε πολύ διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο δουλειάς, σε σχέση με τον Τραϊανό Δέλλα που έκανε την περσινή προετοιμασία. Ο Γεωργιανός τεχνικός δούλεψε πολύ στην φυσική κατάσταση. Περισσότερο απ’ ότι πέρυσι. Δούλεψε επίσης πολύ, με ασκήσεις που αφορούσαν στοιχεία που θέλει να βάλουν οι παίκτες του στο παιχνίδι τους. Και λιγότερο με τακτική, όπως έκανε πέρυσι ο Δέλλας. « Δεν μου αρέσει να ταλαιπωρώ τους παίκτες μου με πολλή δουλειά στην τακτική στο γήπεδο. Ότι θέλω να εφαρμόσουμε, τους το αναλύω όταν κάνουμε θεωρία» εξήγησε ο ίδιος ο Κετσπάγια. Επίσης ο Γεωργιανός τεχνικός έδωσε μεγάλη σημασία στην ξεκούραση των παικτών του. Στις 16 μέρες έδωσε ένα ολόκληρο ρεπό και δυο… μισά (χωρίς πρωινή προπόνηση). Πέρυσι οι παίκτες της ΑΕΚ μόλις και μετά βίας πήραν ένα «μισό» ρεπό.

Οι «νέοι»

Με τρεις μεταγραφές ταξίδεψε η ΑΕΚ στο Κίελτσε για να ξεκινήσει την δουλειά στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Τον Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι, τον Τάσο Μπακασέτα και τον Βασίλη Μπάρκα. Ο Ουκρανός στόπερ από την πρώτη στιγμή ξεχώρισε με την κλάση του και την ποιότητα του. Πήρε αμέσως θέση βασικού και έδειξε πως είναι αυτό που έψαχνε η ΑΕΚ για το κέντρο της άμυνας της. Ο Μπακασέτας όσο περνούσαν οι μέρες, τόσο πατούσε και πιο γερά στο γήπεδο. Ο Κετσπάγια δείχνει πως θέλει να τον χωρέσει στην ενδεκάδα και γι αυτό και εκτός από την θέση πίσω από τον φορ, τον έχει δοκιμάσει και ως εξτρέμ αλλά και στην κορυφή της επίθεσης. Ο Μπάρκας δυσκολεύτηκε στην αρχή να προσαρμοστεί στο υψηλότερων απαιτήσεων πρόγραμμα δουλειάς που υπάρχει στην ΑΕΚ. Ωστόσο και αυτός άρχισε να βρίσκει πατήματα, όσο περνούσαν οι μέρες. Τις τελευταίες μέρες στο Κίελτσε ενσωματώθηκε και ο Μανουέλ Ντίας, αλλά έχει ακόμα δουλειά μέχρι να μπορέσει να είναι 100% έτοιμος.Πάντως πρόλαβε να παίξει 25 λεπτά στο τελευταίο φιλικό και έδειξε θέληση να "τρέξει" για να ετοιμαστεί.

Ο «κορμός»

Είναι δεδομένο πως ο Κετσπάγια περιμένει (τουλάχιστον) τρεις ακόμα μεταγραφικές κινήσεις. Ωστόσο δεν μπορούσε να περιμένει τις κινήσεις αυτές, για να καταλήξει στον αγωνιστικό κορμό που θα βασιστεί, τουλάχιστον για τα ματς των προκριματικών του Γιουρόπα Λιγκ. Αυτό έπρεπε να γίνει στο Κίελτσε. Όπερ και εγένετο. Στο μυαλό του Κετσπάγια υπάρχει ήδη ένας βασικός κορμός. Με τον Ανέστη, που είναι εμφανώς πιο έτοιμος, κάτω από τα δοκάρια και τον Τσιγκρίνσκι με τον Κολοβέτσιο (που έκανε εξαιρετική προετοιμασία) στα στόπερ. Στο αριστερό άκρο της άμυνας ο Ντίντακ, καθώς αργεί ακόμα ο Ντίας να μπει σε κανονικούς ρυθμούς, ενώ στο δεξί έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα ο Γκάλο, παρόλο που ο Μπακάκης στις προπονήσεις «πετάει» και θα την κυνηγήσει την θέση. Ο Σιμόες και ο Γιόχανσον δεν… κουνιόνται από τα αμυντικά χαφ. Ούτε ο Μάνταλος (που έδειξε στην προετοιμασία φέτος πως είναι αρχηγός με τα όλα του) κουνιέται από την θέση του επιτελικού μέσου. Ο Αραβίδης σίγουρα στην κορυφή. Ενώ για τα εξτρέμ προβάδισμα έχουν ο Βάργκας (που επίσης έχει κάνει εντυπωσιακή προετοιμασία) και ο Μπαρμπόζα (που άρχισε προς το τέλος να βρίσκει ρυθμό). Αουτσάιντερ για μια θέση στην επίθεση, είναι ο Μπακασέτας, καθώς ο Κετσπάγια τον θέλει στην ενδεκάδα και μόνο στα άκρα χωρά.

Tο κέρδος

Πριν ξεκινήσουν οι προπονήσεις για τη νέα σεζόν, ο Κετσπάγια ζήτησε στην πρώτη της ομάδας στα Σπάτα, τρεις πιτσιρικάδες από την Κ20. Απ’ αυτούς επέλεξε μόνο έναν, για να τον πάρει μαζί του στο Κίελτσε. Και αυτός τον δικαίωσε απόλυτα. Ο Κώστας Γαλανόπουλος ήταν η έκπληξη της φετινής προετοιμασίας. Ο 18χρονος αμυντικός μέσος έδειξε και τσαγανό, έδειξε και ποιότητα, έβγαλε και πάθος. Και τόσο στις προπονήσεις, όσο και στα φιλικά, κατάφερε να ξεχωρίσει. Μάλιστα ο Κετσπάγια στο φινάλε, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον μικρό.

Η απογοήτευση

Ο Κετσπάγια ξεκαθάρισε πως δεν έχει παράπονο από κανέναν παίκτη από την δουλειά που έγινε στο Κίελτσε. Και η αλήθεια είναι πως όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, δούλεψαν σκληρά. Όμως είναι δεδομένο πως ο τεχνικός της ΑΕΚ περίμενε περισσότερα από κάποιους παίκτες. Ειδικά από τον Τόμας Πέκχαρτ. Ο Τσέχος επιθετικός έδειξε ελάχιστα πράγματα. Ήταν βαρύς, ήταν πολύ επιπόλαιος στα τελειώματα φάσεων και καθόλου αποτελεσματικός. Είναι δεδομένο πως έχει προβληματίσει τον Κετσπάγια με την εικόνα του.

Οι άτυχοι

Ευτυχώς κανείς. Παρά το γεγονός πως οι παίκτες της ΑΕΚ δούλεψαν σε πολύ απαιτητικό πρόγραμμα, ειδικά για την φυσική τους κατάσταση, η προετοιμασία βγήκε χωρίς να προκύψει κανένας σοβαρός τραυματισμός. Κάποια φυσιολογικά μικροπροβλήματα, ξεπεράστηκαν άμεσα. Και φυσικά ο Κετσπάγια είχε κάθε λόγο να χαμογελάει που έγινε τόσο σκληρή δουλειά, χωρίς απώλειες.

Τα φιλικά

Η ΑΕΚ έδωσε τέσσερα φιλικά στην Πολωνία και τα κέρδισε και τα τέσσερα. Το πρώτο με την τσέχικη Μπάνικ Οστράβα, το οποίο κέρδισε με 1-0 με γκολ του Λαμπρόπουλου με κεφαλιά μετά από φάουλ του Μπακασέτα. Το δεύτερο με την Κορόνα Κίελτσε, ομάδα πρώτης κατηγορίας Πολωνίας, στο οποίο νίκησε με 2-0 με τον Μάνταλο (που έδειξε στην προετοιμασία πως θα ψάχνει πολύ περισσότερο το γκολ) και τον Αραβίδη να σκοράρουν. Στο τρίτο φιλικό με τη Βίγκρι, ομάδα δεύτερης κατηγορίας της Πολωνίας, χρειάστηκε και πάλι μια κεφαλιά του Λαμπρόπουλου και μάλιστα στο 88’ για να κερδίσει η ΑΕΚ. Ενώ στο τελευταίο ματς, απέναντι στην Πογκόν, ομάδα δεύτερης κατηγορίας της Πολωνίας, η Ένωση κέρδισε με 3-0, με τον Πλατέλλα, τον Μπακασέτα και ένα αυτογκόλ.

Το απρόοπτο

Μ’ ένα τεράστιο χαμόγελο ο Κετσπάγια έλεγε πως όλα μέσα στην ομάδα κύλησαν άψογα αυτές τις 16 μέρες. Άλλωστε με εξαίρεση κάποιους μικροτραυματισμούς, δεν υπήρξε το παραμικρό ζήτημα. Το… απρόοπτο της προετοιμασίας, ήρθε από τον καιρό. Τις πρώτες μέρες ο υδράργυρος έφτανε τους 34 – 35 βαθμούς. Και με τόση ζέστη ήταν αδύνατον να δουλέψει ο Κετσπάγια και οι παίκτες του, ειδικά με το απαιτητικό πρόγραμμα που υπήρχε. Μάλιστα ο Γιάκομπ Γιόχανσον κινδύνεψε να πάθει ακόμα ηλίαση. Τουλάχιστον από την 5μέρα και μετά, η θερμοκρασία έπεσε αισθητά και η…τάξη αποκαταστάθηκε.

Η… ατραξιόν

Εκείνο που έσπαγε στο ξενοδοχείο της ΑΕΚ την μονοτονία και την απομόνωση σ’ αυτή την προετοιμασία, ήταν η πορεία της εθνικής Πορτογαλίας μέχρι και την κατάκτησηEuro. Και αν αναρωτιέστε τι σχέση μπορεί να έχει η ομάδα του Σάντος με την προετοιμασία της Ένωσης, η απάντηση βρίσκεται στο Έλντερ Μπαρμπόζα. Ο Πορτογάλος εξτρέμ όχι μόνο παρακολούθησε με πάθος τόσο τον προημιτελικό και τον ημιτελικό, όσο και τον τελικό. Αλλά τον τρόπο που πανηγύρισε ειδικά μετά την κατάκτηση του τροπαίου από την Πορτογαλία, θα αργήσουν να τον ξεχάσουν και οι συμπαίκτες του στην ΑΕΚ αλλά ακόμα και οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου που είχε καταλύσει η ομάδα.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ