ΑΕΚ

Η άλλη ΑΕΚ του Γκουστάβο Πογέτ

Η άλλη ΑΕΚ του Γκουστάβο Πογέτ
Γκουστάβο Πογέτ INTIME SPORTS

Ο Γκουστάβο Πογέτ άλλαξε στην ΑΕΚ σύστημα, ρόλους αλλά ακόμα και αγωνιστική νοοτροπία και το αποτέλεσμα μέχρι τώρα φαίνεται να τον δικαιώνει.

Όταν ο Γκουστάβο Πογέτ ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ, είχε ξεκαθαρίσει πως θα γίνουν κάποιες αλλαγές αργά και σταδιακά. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς πως ήδη είχε διανύσει δρόμο στο πρωτάθλημα και μετά από δυο 24ώρα είχε και ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Επίσης, πριν από μόλις λίγες μέρες ο Ουρουγουανός τεχνικός είχε παραδεχθεί πως είναι δύσκολο και περίπλοκο να προχωρά το κτίσιμο της ομάδας, παράλληλα με την επιδίωξη για νίκη σε κάθε παιχνίδι. Μάλιστα είχε βάλει το πιο πονηρό του χαμόγελο, για να πείσει πως ένα κλικ πιο πάνω από την επιθυμία του για αλλαγές, είναι να βάζει στο τσεπάκι τους τρεις βαθμούς.

Στην πράξη όμως, ο πονηρός Ουρουγουανός έκανε εντελώς διαφορετικά πράγματα. Και φάνηκε ξεκάθαρα στο παιχνίδι με την Καλλονή. Μέσα σε 40 παρά μια ημέρες στον πάγκο της ΑΕΚ, ο Πογέτ έχει προλάβει να αλλάξει τα πάντα. Από συστήματα και ρόλους παικτών μέσα στο γήπεδο, μέχρι και αγωνιστική νοοτροπία και προσανατολισμό.

Η εύκολη αλλαγή

Θεωρητικά το πιο δύσκολo θα ήταν να αλλάξει το σύστημα με το οποίο παίζει η ΑΕΚ. Βλέπετε, ο Πογιέτ παρέλαβε ένα ρόστερ που από το καλοκαίρι δουλεύει σταθερά και απαρέγκλιτα με το 4-2-3-1. Ενώ πολλοί από τους "παλιούς" στην ομάδα, αυτό το 4-2-3-1 το δουλεύουν ήδη από το καλοκαίρι του 2013. Πρακτικά όμως, αυτή ήταν η πιο εύκολη επιλογή. Κυρίως διότι ο Πογέτ έριξε στο τραπέζι ότι σύστημα θεωρούσε πως «κουμπώνει» καλύτερα στο υλικό της ΑΕΚ. Διαπίστωσε πως έχει πολλούς «δεύτερους» επιθετικούς και δούλεψε το 4-4-2. Είδε πως έχει και πολλούς χαφ, έβαλε και το 4-3-3 στο κάδρο, με τους δυο εξτρέμ να έχουν απόλυτη ελεύθερια κινήσεων. Και ακόμα και το 3-5-2 που έβαλε στο τεφτέρι του, αν το σκεφτείτε καλά, μια χαρά ταιριάζει στο υλικό που έχει η ΑΕΚ. Προφανώς και όλα τα συστήματα που δοκίμασε θέλουν ακόμα δουλειά. Το παραδέχθηκε και ο ίδιος άλλωστε. Αλλά από τότε που τα δοκιμάζει, δηλαδή από το ματς με τον Πανθρακικό και μετά, η ΑΕΚ μετρά μόνο νίκες.

Η δύσκολη αλλαγή

Ο Πογέτ εκτός από σύστημα, μπήκε στην διαδικασία να αλλάξει και ρόλους σε κάποιους παίκτες μέσα στο γήπεδο. Και μπορεί η επιλογή να βάλει τον Αραβίδη ως δίδυμο του Τζεμπούρ στην επίθεση να ήταν κάτι εύκολο, αλλά δεν ισχύει το ίδιο με την μετακίνηση του Γιόχανσον. Ο Πογέτ πήρε έναν παίκτη που έμοιαζε γεννημένος για κόφτης και τον έκανε ένα χαφ που είναι κίνδυνος – θάνατος για τον αντίπαλο. Σ’ έναν ρόλο με περισσότερη ελευθερία και προωθήσεις, ο Γιόχανσον οργιάζει. Μέχρι και το ματς με την Καλλονή, είχε τρια σερί ματς που σκόραρε. Με την Καλλονή δεν σκόραρε, αλλά έβγαλε μια σέντρα αλφάδι για τον Τζεμπούρ και «έγραψε» ασίστ, ενώ ήταν ο πρώτος παίκτης στα κλεψίματα. Για τρίτο συνεχόμενο ματς.

Επίσης ο Πογέτ βρήκε έναν τέτοιο τρόπο να χωρέσει τον Μπουονανότε στην ενδεκάδα, που και ο παίκτης δείχνει ευτυχής και η λειτουργία της ομάδας ευτυχέστερη. Ενδεικτική η εικόνα του Αργεντινού και της ΑΕΚ στο ματς με με την Καλλονή.

Προφανώς επιτυχημένη και η αλλαγή στον ρόλο του Αραβίδη, που ως παρτενέρ του Τζεμπούρ σκόραρε μια φορά στο κύπελλο και δυο φορές απέναντι στην Καλλονή. Βεβαίως και ο Πογέτ έκανε και άλλες δύσκολες αλλαγές. Όπως του Μάνταλου σε ρόλο εσωτερικού χαφ, με αρμοδιότητες ακόμα και ανασταλτικές. Ίσως η δυσκολότερη εκ των αλλαγων. Όμως βασίζεται στην ποιότητα και την κλάση του Μάνταλου, για να αποδώσει κι αυτή με τον χρόνο της.

Η πραγματική αλλαγή

Σ’ αυτές τις 40 μέρες, ο Πογέτ δεν «πείραξε» μόνο τα συστήματα και τους ρόλους. Επενέβη πολύ πιο… βαθιά στο αγωνιστικόdnaτης φετινής ΑΕΚ, με σκοπό να το αλλάξει. Φάνηκε ξεκάθαρα στο ματς με την Καλλονή. Ο Πογέτ θέλει μια ΑΕΚ που να δίνει χώρο στον αντίπαλο και να τον οδηγεί σε μια παγίδα ασφυκτικού πρέσινγκ. Αυτό σημαίνει χαλασμένες επιθέσεις αντιπάλου, σημαίνει κλέψιμο μπάλας, σημαίνει γρήγορες επιθέσεις σε ανοργάνωτες αντίπαλες άμυνες. Έτσι θέλει την ΑΕΚ ο Πογέτ, εξ ου και ζήτησε ανοικτά έναν γρήγορο επιθετικό στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Επίσης το αγωνιστικό μοντέλο του Ουρουγουανού, έστω και αν βγάζει γκολ, η βάση του είναι η σφικτή άμυνα. Σε τρια συνεχόμενα παιχνίδια κράτησε το μηδέν. Στο ματς με την Καλλονή, η μόνη απειλή ήρθε από στημένες φάσεις και όχι σε ροή παιχνιδιού. Στην Κομοτηνή, όταν δέχθηκε η ΑΕΚ γκολ, μόλις το δεύτερο επί θητείας Πογέτ, ο Ουρουγουανός έριξε ακόμα και τρίτο στόπερ για να σφραγίσει τα μετόπισθεν. Είναι προφανές. Η άλλη ΑΕΚ του Πογέτ, φυλά πρώτα τα νώτα της και πάνω σ’ αυτό κτίζει την επίθεση της.

Το συμπέρασμα

Τις αλλαγές που ήθελε ο Πογέτ έχει προλάβει να τις κάνει. Αυτό που μένει από εδώ και πέρα είναι αφενός να τις δουλέψει προκειμένου να βγουν αρτιότερα στο γήπεδο και αφετέρου να δοκιμαστούν στο… γήπεδο. Ένα καλό τεστ θα είναι στη Νέα Σμύρνη και στο ματς με τον Πανιώνιο το προσεχές Σάββατο (2/12). Αλλά το πραγματικό κρας τεστ για την άλλη ΑΕΚ του Πογέτ, θα είναι όταν από τα τέλη Γενάρη ανοίξει και πάλι ο κύκλος των ντέρμπι.

Διαβάστε ακόμα:

Νίκη και ωραίο θέαμα από την ΑΕΚ στο 3-0 με την Καλλονή

Πογέτ: "Γρήγορους παίκτες στην επίθεση"

Τζεμπούρ: "Να γίνω ο ηγέτης που όλοι θέλουν"

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ