ΑΕΚ

Η ΑΕΚ φτιάχνει και το ευρωπαϊκό της μέλλον

ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÁÅÊ - ÌÉËÁÍ / EUROPA LEAGUE / AEK - MILAN / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÁÅÊ - ÌÉËÁÍ / EUROPA LEAGUE / AEK - MILAN / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ δεν είναι μόνο πολύ κοντά στην πρόκριση στην επόμενη φάση τουEuropaLeague, αλλά με τους βαθμούς που παίρνει, οδεύει προς βελτίωση της θέσης της και στις επόμενες ευρωπαϊκές κληρώσεις.

Είναι αλήθεια πως όλη αυτή η περιπέτεια που πέρασε με τη Γ’ και τη Β’, μεταξύ άλλων, κατακρήμνισε την ΑΕΚ και στην βαθμολογία τηςUEFA. Και τις συνέπειες αυτής της κατρακύλας, η Ένωση της έζησε στις κληρώσεις των προκριματικών τόσο το καλοκαίρι του 2016, όσο και στο περσινό.

Η ΑΕΚ ήταν στους αδύναμους, με αποτέλεσμα να βρεθεί με αντιπάλους όπως η Σεντ Ετιέν, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η Μπριζ. Γι αυτό και το ζητούμενο δεν ήταν απλώς να δώσει το παρών στους ομίλους τουEuropaLeague, όπως και έγινε, αλλά να μαζέψει και βαθμούς προκειμένου να αρχίσει να ξαναφτιάχνει το ευρωπαϊκό της μέλλον.

Κάτι που ήδη το κάνει. Με τους βαθμούς που έχει μαζέψει και με την προοπτική των νικών στα επόμενα δυο ματς του ομίλου, η ΑΕΚ έχει ελπίδες να μπει στους ισχυρούς, τουλάχιστον σε κάποιες από τις κληρώσεις των προκριματικών. Ενώ είναι κοντά στο να κάνει ένα άλμα, 100 ολόκληρων θέσεων.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της ΑΕΚ Ανδρέας Δημάτος, ανέλυσε τα κέρδη και την ευρωπαϊκή προοπτική.

«Στο τέλος της περσινής ευρωπαϊκής σεζόν η ΑΕΚ είχε κατρακυλήσει στην 208η θέση της βαθμολογίας της UEFA. Ξεκίνησε την εφετινή σεζόν από την 203η. Στο μεταξύ είχε να αντιμετωπίσει το ντεζαβαντάζ της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού του club coefficient, που αποφάσισε η UEFA τον Αύγουστο του 2016, κάτι που της στέρησε το ποσοστό του εθνικού συντελεστή στα χρόνια της απουσίας της με αποτέλεσμα να καθυστερήσει να πάρει μπρος…

Ο ένας πόντος της χθεσινής ισοπαλίας με τη Μίλαν έβγαλε μετά από καιρό την ΑΕΚ από τον… κλοιό του εθνικού συντελεστή, της δημιούργησε τον δικό της συντελεστή με 6,000 πόντους, ανέβασε την εφετινή της συγκομιδή στους 5,000 πόντους, της δημιούργησε με ασφάλεια την καλύτερη ευρωπαϊκή συγκομιδή μετά από επτά χρόνια και τους 6,520 πόντους της σεζόν 2010-11, την έχει φέρει προσωρινά στην 40η θέση της ευρωπαϊκής βαθμολογίας για εφέτος (μαζί με Ολυμπιακό, Κοπεγχάγη, Μπράγκα, Μάριμπορ και Εστερσουντ που έχουν την ίδια ακριβώς συγκομιδή) και την έχει ήδη ανεβάσει 50 ολόκληρες θέσεις στη βαθμολογία 5ετίας της UEFΑ αφού από 208η είναι ήδη 158η αφήνοντας πίσω της τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες (Ατρόμητο, Πανιώνιο, Γιάννινα, Ξάνθη) που όλα αυτά τα χρόνια είχαν πάρει τη θέση της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Με απλούς υπολογισμούς το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η ΑΕΚ με δύο ακόμα ευρωπαϊκές νίκες μέσα σε ένα χρόνο θα έχει καταφέρει να καλύψει το χάντικαπ περίπου 100 θέσεων στη βαθμολογία της UEFA, που δημιούργησε η πενταετής εξαφάνισή της από τον ευρωπαϊκό χάρτη. Σε αυτό το ενδεχόμενο θα έχει βάλει τις βάσεις για τη δεύτερη καλύτερη ευρω-επίδοση της ιστορίας της μέσα στον… 21ο αιώνα, μετά τους 14,365 βαθμούς της σεζόν 2002-03!

Αν αυτές οι νίκες έρθουν στα δύο εναπομείναντα ματς του ομίλου της με Ριέκα και Αούστρια Βιέννης η ΑΕΚ θα έχει καταφέρει να προκριθεί από τη φάση των ομίλων πλησιάζοντας σε πρώτη φάση το ευρωπαϊκό top-100 και θα έχει βάλει τις βάσεις της μεγάλης επιστροφής από την πρώτη κιόλας συμμετοχή της σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά από έξι χρόνια. Καθόλου άσχημα…

Θα έχει ήδη ξεπεράσει και τον Παναθηναϊκό (ισοβαθμεί μαζί του στον πόντο της επόμενης ισοπαλίας…) και από του χρόνου θα βλέπει να μικραίνει η διαφορά της και από τον ΠΑΟΚ που στο τέλος της εφετινής σεζόν θα βγάλει από την 5ετία του την καλύτερη σεζόν (με τους 9,000 πόντους της περιόδου 2013-14), ενώ η ΑΕΚ θα βγάζει τα επόμενα τρία χρόνια μόνο… μηδενικές σεζόν και λογικά θα προσθέτει καλύτερες.

Αν το μεγάλο ερώτημα είναι το τι θα χρειαστεί ακόμα η ΑΕΚ για να επιστρέψει στα γκρουπ των ισχυρών στις κληρώσεις της επόμενης σεζόν, δεν μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση. Και αυτό γιατί η επόμενη σεζόν θα είναι η πρώτη μετά τις αλλαγές στον υπολογισμό τoυ club coefficient, κάτι που λογικά θα ρίξει τα όρια των τελευταίων ετών.

Αν πάρουμε ως… δεδομένο (που μόνο δεδομένο βεβαίως δεν είναι) τις δύο επιπλέον νίκες στην εφετινή σεζόν και την πρόκριση στους «32» η ΑΕΚ θα συμμετάσχει του χρόνου με συντελεστή στο 10,000. Η λογική λέει ότι αυτός ο συντελεστής θα την ανεβάσει ακόμα και στο Europa League στους ισχυρούς μέχρι τον τρίτο προκριματικό, πολύ δύσκολα στα πλέι οφ, εκτός κι αν ο νέος κανονισμός ρίξει πολύ τα όρια. Στο Champions League δεν θα της αρκεί ούτε για τον τρίτο προκριματικό των πρωταθλητών.

Για να θεμελιώσει γκρουπ ισχυρών σε Champions και Europa League μόνο με μια ευρωπαϊκή σεζόν η ΑΕΚ θα πρέπει μίνιμουμ να φτάσει μέχρι τους «16» της εφετινής διοργάνωσης με ακόμα μια πρόκριση δηλαδή μετά από τους ομίλους. Αλλά για όλα αυτά υπάρχει ακόμα πολύς καιρός».

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ