ΑΕΚ

Η ΑΕΚ ένα χρόνο μετά το 4-0

Η ΑΕΚ ένα χρόνο μετά το 4-0
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Είναι καλύτερη η ΑΕΚ από εκείνη που 17 Οκτωβρίου 2015 ηττήθηκε με 0-4 στο "Γ. Καραϊσκάκης"; Σίγουρα είναι διαφορετική, ενισχυμένη, περισσότερο ποιοτική και φιλόδοξη, έχει όμως και τις δυσκολίες της όταν προκύπτουν σημαντικές απώλειες.

Περίπου τέτοιο καιρό λοιπόν, πέρυσι, η ΑΕΚ βρισκόταν σε διαδικασία αλλαγής προπονητή μετά τη βαριά ήττα στην έδρα του Ολυμπιακού. Πολλή κουβέντα έγινε για την αλλαγή του Σιμόες με το σκορ στο 1-0 υπέρ των γηπεδούχων και για την (ενδεχομένως) καλύτερη τύχη που θα μπορούσαν να έχουν οι Κιτρινόμαυροι, αν αυτή είχε αποφευχθεί.

Έκτοτε άλλαξαν πολλά… Η Ένωση άρχισε να γίνεται υπό την καθοδήγηση του Πογέτ, ομάδα η οποία εβδομάδα με την εβδομάδα έμαθε να νικά. Πήρε όλα τα ντέρμπι στην έδρα της, κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας υπό την καθοδήγηση του Στέλιου Μανωλά, επικρατώντας για δεύτερη φορά επί του Ολυμπιακού μέσα στη σεζόν και άρχισε να σκέφτεται την επόμενη ημέρα. Το πώς θα αλλάξει για να γίνει αληθινά ανταγωνιστική και στη μάχη του πρωταθλήματος. Για να δούμε λοιπόν…

ΥΛΙΚΟ: Όταν η ΑΕΚ είναι πλήρης, έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει μία από τις καλύτερες ενδεκάδες των τελευταίων 10 ετών, ίσως και περισσότερο. Παράλληλα ο προπονητής της μπορεί όταν κοιτάξει στον πάγκο, να βρει σημαντικές λύσεις για να αλλάξει πράγματα στη διάρκεια του αγώνα. Ωστόσο όταν προκύπτουν θέματα σε συγκεκριμένους ρόλους και θέσεις, δημιουργούνται τρύπες που δεν καλύπτονται.

Κακώς δεν αποκτήθηκε επιπλέον ένας φορ ώστε να υπάρχει ικανή λύση όταν ο Αλμέιδα απουσιάζει, ενώ έλλειμμα εντοπίζεται και στις θέσεις των κεντρικών μέσων, καθώς δεν υφίσταται ένας χαφ που θα μπορεί να αγωνιστεί ως 6αρι και 8αρι. Η ΑΕΚ χρειαζόταν εκεί έναν παίκτη τύπου Ζουκουλίνι, δηλαδή με την ικανότητα να δημιουργεί αλλά και να ανταποκρίνεται ανασταλτικά εξίσου σωστά. Ο Τζιώλης θα μπορούσε να αποτελέσει φθηνή και δοκιμασμένη λύση ως «μπακ-απ», όμως στην Ένωση σκέφτηκαν ότι δεν θα έκανε γκελ στον κόσμο κι εν τέλει προτίμησαν να μην πάρουν τίποτα.

ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: Είναι εμφανώς το σημείο στο οποίο ο προπονητής της ποντάρει περισσότερο, άλλωστε μέσα από τη δική του επιμονή αποκτήθηκαν δύο κεντρικοί αμυντικοί, αμφότεροι με παραστάσεις από ομάδες που έχουν κάνει πρωταθλητισμό και με τη συνδρομή τους έχουν κατακτήσει τίτλους.

Το βάθος επιλογών για την ΑΕΚ στους χώρους αμύνης της είναι ομολογουμένως μεγάλο και ικανοποιητικού επιπέδου, ωστόσο ακόμα και σήμερα αιωρείται αναπάντητο το ερώτημα για το αν θα έπρεπε να έχει αποκτήσει και έναν πιο έμπειρο τερματοφύλακα αφήνοντας τους Ανέστη και Μπάρκα σε δεύτερο και τρίτο ρόλο. Θα απαντηθεί με ασφάλεια στο τέλος της σεζόν.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ: Η αιφνίδια αποχώρηση του Έλντερ Μπαρμπόσα δημιούργησε αρχικά έναν λογικό προβληματισμό καθώς πρόκειται για ποδοσφαιριστή που έβρισκε δίχτυα και με τα γκολ του έδινε νίκες. Ωστόσο η μεταγραφική σούμα πείθει ότι η ΑΕΚ έχει μεσοεπιθετικά ποδοσφαιριστές που ξέρουν να βρίσκουν δίχτυα και να δημιουργούν καταστάσεις ώστε να σκοράρουν οι συμπαίκτες τους.

Το timing δεν είναι καλό για ένα ντέρμπι καθώς θα απουσιάσουν ο Αλμέιδα και ο Βάργκας, ο Μάνταλος θα παίξει με τη μύτη του πολύ πρόσφατα εγχειρισμένη, ενώ ο Χριστοδουλόπουλος δεν είναι έτοιμος να προσφέρει σε φουλ ρυθμό περισσότερα από 45 λεπτά. Όταν όμως στους προαναφερθέντες προστίθενται ως λύσεις πρώτης γραμμής οι Ροντρίγκεζ -Μπακασέτας και ως εναλλακτικές οι Πλατέλλας και Αραβίδης, εξάγεται ως συμπέρασμα ότι υπάρχει πληθώρα επιλογών.

ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ: Είναι πολλοί οι παίκτες της ομάδας που έχουν δοκιμαστεί σε διαδοχικές αλλαγές προπονητών. Σχέσεις δοκιμάστηκαν, εντάσεις υπήρξαν και πάντοτε θα υφίστανται σε ένα περιβάλλον 30 διαφορετικών χαρακτήρων. Στο τέλος της ημέρας όμως μετρούν η αλληλεγγύη και ο σεβασμός, στοιχεία που ευτυχώς για την ΑΕΚ βρίθουν στα κιτρινόμαυρα αποδυτήρια.

Πολλές φορές ακούγεται ως προσέγγιση που στερείται πρωτοτυπίας, όμως είναι η αλήθεια. Οι παίκτες της ομάδας είναι πολύ καλά μεταξύ τους, σε τέτοιο βαθμό που πολλές φορές ο ένας βοηθά τον άλλον να ξεπερνά ακόμα και τις προστριβές με τον προπονητή ή τη δοκιμασία του να μην αγωνίζεται. Δεν προκύπτουν ζηλόφθονες στάσεις ή πισώπλατες μαχαιριές.

Η πρόσφατη ιστορία με τον Αραβίδη και το κλίμα που υπήρχε στο γεύμα μετά την άστοχη στιγμή του διεθνούς επιθετικού, αποτέλεσε την απόδειξη ότι τα αποδυτήρια γνωρίζουν πώς να αφήνουν έξω από την πόρτα τους εσωτερικές εντάσεις που δεν αφορούν στο αμιγώς αγωνιστικό κομμάτι, δίχως να επηρεάζονται ή να το ψάχνουν διεξοδικά. Ήταν μια κακιά στιγμή και έφυγε.

Photo credits: Action Images

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ