ΑΕΚ

Γιόχανσον, ένας ήρωας με παντόφλες

Γιόχανσον, ένας ήρωας με παντόφλες
INTIME SPORTS

Από την ενδεκάδα δεν βγαίνει ποτέ. Χαμογελά σπάνια. Κάνεις όλες τις δουλειές στο γήπεδο. Δεν "τρελαίνεται" με την εθνική ομάδα. Κάνει αταίριαστες παρέες. Κόβει αντιπάλους και στον ύπνο του. Σκοράρει όταν χρειαστεί. Αυτός είναι ο σούπερ αντί-στάρ της ΑΕΚ, Γιάκομπ Γιόχανσον.

Όταν έφτασε στην Αθήνα πέρυσι στο καταχείμωνο, δεν υπήρχε αποθεωτική υποδοχή στο αεροδρόμιο. Όταν το ίδιο διάστημα του ήρθε πρόσκληση από την εθνική Σουηδίας για ένα τουρνουά, την αρνήθηκε καθώς ήθελε να δουλέψει με τη νέα του ομάδα. Όταν μπήκε στην ενδεκάδα της ΑΕΚ δεν… ξαναβγήκε.

Όταν γίνεται πλάκα στα Σπάτα, είναι ο μόνος που δεν παρασύρεται. Όταν η ομάδα παίζει άμυνα είναι πρώτος. Όταν χρειάστηκε να αλλάξει θέση στο γήπεδο, φώναξε «παρών». Όταν βρει την μπάλα με το κεφάλι, θα την στείλει στα δίχτυα. Κυρίες και κύριοι, αυτός είναι ο Γιάκομπ Γιόχανσον.

Κατά πολλούς, η πιο πετυχημένη χειμερινή μεταγραφή της ΑΕΚ εδώ και πολλά, πολλά χρόνια. Κατά τον Δέλλα, ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί κάθε προπονητής να στηριχθεί. Κατά τους… αριθμούς, ο πιο βιονικός παίκτης της ΑΕΚ τους τελευταίους δέκα μήνες. Το Sport24.gr αποκαλύπτει όσα δεν ξέρετε για τον παίκτη-κλειδί στο αγωνιστικό μοντέλο και του Γκουστάβο Πογέτ.

«Ο Σβαινστάιγκερ έπιασε δουλειά»

Ο Γιόχανσον ήταν απόκτημα της περσινής μεταγραφικής περιόδου. Είχε κάνει εξαιρετική σεζόν στη Σουηδία με την Γκέτεμποργκ, είχαν κινήσει το ενδιαφέρον κυρίως ολλανδικών ομάδων, αλλά η ΑΕΚ κινήθηκε γρήγορα. Στο αποδυτήρια του προπονητικού κέντρου των Σπάτων μπήκε την επόμενη μέρα της Πρωτοχρονιάς.

Το παρουσιαστικό θύμιζε πολύ τον Σβαϊναστάιγκερ και το εντόπισαν αρκετοί «κιτρινόμαυροι». Όταν δε, τον είδαν πως δούλεψε στην προπόνηση, τότε ο Γερμανός μέσος ήρθαν ακομα περισσότερο στο μυαλό των παικτών της ΑΕΚ. Ο Γιόχανσον είχε να προπονηθεί δυο μήνες.

Είχε τελειώσει αρχές Νοέμβρη το σουηδικό πρωτάθλημα και είχε φύγει για διακοπές. Κι όμως ο Γιόχανσον έβγαλε κανονικά όλο το πρόγραμμα της προπόνησης, «χωρίς ούτε να ζοριστεί» όπως είχε σχολιάσει τότε βασικός ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ.

Ο αταίριαστος «κολλητός» και δίδυμο αδελφός

Κλασικός βορειοευρωπαίος ο Γιόχανσον, ήταν ένα πραγματικό κομπιούτερ από την πρώτη του μέρα στην ΑΕΚ. Τόσο στην προπόνηση, όσο και μέσα στο γήπεδο στα παιχνίδια. Και για χαμόγελα και πλάκες, ούτε λόγος. Χρειάζεται κανείς να ρίξει πολύ… ψάξιμο στο υλικό που υπάρχει, για να βρει φωτογραφία του Γιόχανσον να χαμογελά. Τον πρώτο καιρό στα Σπάτα, έκανε παρέα με τον Ιβάν Μπρέσεβιτς και τον Άνταμ Τζανετόπουλο.

Πολύ σύντομα όμως, απέκτησε έναν «κολλητό» φίλο, που αν κάποιος τους δει μαζί, θα σκεφτεί πως δεν έχουν ούτε μισό… κοινό. Πρόκειται για τον Άρη Σοϊλέδη. Οι δυο τους έχουν «κολλήσει», κάνουν πολύ παρέα και που τον χάνει και που τον βρίσκει κανείς τον Γιόχανσον στον ελεύθερο χρόνο, να πίνει καφέ χαλαρά με τον Σοϊλέδη στην Γλυφάδα. Επίσης ο Σουηδός βρήκε στα Σπάτα και έναν δίδυμο αδελφό.

Ο Γιόχανσον μοιάζει με τον Φώτη Καραγκιολίδη σαν δυο σταγόνες νερό. Μάλιστα όταν ο Έλληνας τερματοφύλακας έπαιρνε πέρυσι θέση στην αποστολή της ΑΕΚ, πολλές φορές έξω από το γήπεδο τον είχαν μπερδέψει οι οπαδοί με τον Σουηδό μέσο.

«Ζέστη στις διακοπές όχι στην μπάλα»

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Γιόχανσον στην Ελλάδα, προφανώς και είναι ζέστη. Άλλωστε μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός, πως η απόδοση του Σουηδού μέσου έπεσε κατακόρυφα πέρυσι στους αγώνες των πλέι οφ, οι οποίοι έγιναν τον Ιούνιο. Δεν το κρύβει εξάλλου ο Γιόχανσον πως δεν αντέχει την ζέστη. «Πριν έρθω στην Ελλάδα για να παίξω μπάλα, είχα πάει για διακοπές στην Κρήτη. Είναι πολύ ωραία να έχει ζέστη στις διακοπές. Όταν όμως παίζεις μπάλα, είναι δύσκολο» έλεγε ο Σουηδός.

Ο φάκελος εθνική και η Ιντερ

Ο Γιόχανσον είναι ένας παίκτης που είχε ανεβάσει τις μετοχές του στο διεθνές ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο ήδη από πέρυσι όταν έκανε εντυπωσιακά πράγματα στην Γκέτεμποργκ. Και είχε κληθεί και στην εθνική Σουηδίας, την περίοδο που καλούνται παίκτες μόνο από το πρωτάθλημα της χώρας. Ο ίδιος πάντως δεν τρελαίνεται στην ιδέα της εθνικής. Αρνήθηκε πρόσκληση για τουρνουά μέσα στον περασμένο Γενάρη, προκειμένου να μην χάσει την περίοδο προσαρμογής στην ΑΕΚ.

«Το βλέπω κάτι σαν μπόνους για μένα. Αν έρθει, καλώς. Αλλά προτεραιότητα έχει η ομάδα μου» παραδέχεται ο Γιόχανσον. Πάντως ο Σουηδός με την παρουσία του μέχρι τώρα στην ΑΕΚ, έχει ανεβάσει ακόμα περισσότερο τις μετοχές του. Στο φιλικό του περασμένου Αυγούστου στην Ανκόνα με αντίπαλο την Ίντερ, έκανε εντυπωσιακή εμφάνιση. Και άλλο που δεν ήθελαν οι Ιταλοί, για να τον βάλουν στα μπλοκάκια τους και να τον έχουν υπό… παρακολούθηση.

«Έχω παίξει και σέντερ φορ»

Για την θέση που ταιριάζει καλύτερα στον Γιόχανσον, μέχρι πρότινος δεν υπήρχε καμία αμφιβολία. Έκοβε και στον… ύπνο του και έμοιαζε το… πρότυπο του αμυντικού χαφ. Ο Γκουστάβο Πογέτ τον επέλεξε για εσωτερικό χαφ στο 4-3-3. Στην πρώτη του εμφάνιση στο νέο ρόλο, σκόραρε. «Θα βελτιωθώ ακόμα περισσότερο στη συνέχεια» υποσχέθηκε μετά το ματς. Όσο για το γκολ του στην Κομοτηνή; Με κεφαλιά και σεντερφορίσιο. Είχε σκοράρει και πέρυσι στο πρωτάθλημα. Πάλι με κεφαλιά. Απορείτε; «Έχω παίξει κατά το παρελθόν και επιθετικός. Μην σας φαίνεται περίεργο. Είχα πετύχει μάλιστα και πολλά γκολ» είχε πει ο Γιόχανσον μόλις είχε έρθει στην Ελλάδα. «Παίζω όπου μου πει ο προπονητής» είχε προσθέσει τότε. Πράγματι…

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ