ΑΕΚ

Φάκελος Λιβάγια: Το μεγάλο στοίχημα της ΑΕΚ

ÔÓÁÌÐÉÏÍÓ ËÉÃÊ / ÁÅÊ - ÔÓÓÊÁ ÌÏÓ×ÁÓ / CHAMPIONS LEAGUE / AEK - CSKA MOSCOW (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports)
ÔÓÁÌÐÉÏÍÓ ËÉÃÊ / ÁÅÊ - ÔÓÓÊÁ ÌÏÓ×ÁÓ / CHAMPIONS LEAGUE / AEK - CSKA MOSCOW (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Η πρόκριση της ΑΕΚ απέναντι στη Μπριζ, περνάει (και) από τα πόδια του Κροάτη φορ, που ακόμα δεν έχει λυθεί. ΤοSport24.grεπιχειρεί να ανοίξει τον φάκελο Λιβάγια.

Πέρυσι, περίπου τέτοια εποχή, ο Μάρκο Λιβάγια άρχισε να «κερδίζει» την κούρσα από τον Σέρχιο Αραούχο, για την θέση του βασικού επιθετικούς της Λας Πάλμας. Τώρα η ΑΕΚ έχει ήδη τον Κροάτη επιθετικό στο ρόστερ της, αλλά επιμένει να κάνει το μεγάλο κόλπο με τον Αργεντινό φορ. Παιχνίδια της ζωής και του ποδοσφαίρου.

Ίσως βέβαια τα πράγματα να ήταν διαφορετικά, αν ο Λιβάγια είχε ήδη δείξει, πως μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικός, όσο ο Αραούχο πέρυσι. Κάτι που δεν έχει γίνει. Από την άλλη μεριά, με δεδομένο πως η ΑΕΚ πλέον δεν προλαβαίνει να κάνει μεταγραφή φορ πριν τα ματς με την Μπριζ και ο Γιακουμάκης είναι τραυματίας , ο Κροάτης φορ είναι απαραίτητος, για την πρόκριση απέναντι στους Βέλγους.

Είναι έτσι κι αλλιώς το μεγάλο στοίχημα για την ΑΕΚ. Ο Κροάτης φορ έχει πάρει πολύ χρόνο συμμετοχής, έχει δείξει καλά στοιχεία, αλλά ακόμα δεν έχει καταφέρει να βρει ούτε ρυθμό, ούτε δίχτυα. Και το Sport24.gr ανοίγει πριν από το πρώτο ματς με την Μπριζ, τον φάκελο Λιβάγια.

ΜΑΖΙ ΣΤΑ ΦΙΛΙΚΑ, ΜΟΝΟΣ ΣΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ

Ο Κροάτης φορ ενσωματώθηκε στην αποστολή της ΑΕΚ στο Κίελτσε, πριν καν συμπληρωθεί μια εβδομάδα στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Κάτι που σημαίνει πως επί της ουσίας, ήταν παρών από την αρχή, στο κτίσιμο της ομάδας. Άλλωστε άρχισε να παίζει από το πρώτο κιόλας φιλικό στην Πολωνία. Και δεν έχασε κανένα.

Πάντως η αλήθεια είναι πως στα ματς στο Κίελτσε, αλλά και σ’ αυτό με τη Γάνδη στο ΟΑΚΑ, ο Λιβάγια πάντα έπαιζε με… παρτενέρ στην επίθεση. Είτε δίπλα του, είτε λίγο πίσω του. Έπαιξε μαζί με τον Κλωναρίδη, μαζί με τον Μάνταλο, μαζί με τον Γιακουμάκη, ακόμα και μαζί με τον Αλμέιδα.

Όμως στο πρώτο επίσημο ματς με την ΤΣΣΚΑ στην Αθήνα, ο Λιβάγια έπαιξε για πρώτη φορά μόνος του στην κορυφή της επίθεσης, στο 4-3-3, ενώ ακόμα και στη ρεβάνς στη Μόσχα, παρόλο που το σχήμα ήταν θεωρητικά 3-5-2, στην πράξη έβγαινε περισσότερο 3-6-1. Κάτι που άφηνε πάλι μόνο τον Λιβάγια στην κορυφή της επίθεσης. Κάτι που επίσης συνέβη, στο 4-3-3 που «τεστάρησε» ο Χιμένεθ στο φιλικό με τον Πλατανιά την περασμένη Πέμπτη.

ΦΟΡ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Ή ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ

Στην ΑΕΚ ο Λιβάγια ήρθε ως φορ περιοχής. Σ’ αυτή την θέση έπαιζε στην Λας Πάλμας, το ίδιο και παλαιότερα στην Αταλάντα και στην Ίντερ. Ακόμα και όταν είχε «παρτενέρ» στην επίθεση, τα χαρακτηριστικά του ήταν για φορ περιοχής. Κατά την διάρκεια της προετοιμασίας της ΑΕΚ στο Κίελτσε, προέκυψε το ερώτημα, αν αποδίδει ο Κροάτης καλύτερα, ως περιφερειακός επιθετικός. Προέκυψε μέσα από τις δοκιμές που έγιναν στα φιλικά.

Και ήταν ένα θέμα που το έθεσε ακόμα και ο ίδιος Χιμένεθ, στην απολογιστική συνέντευξη για τη δουλειά στην προετοιμασία. Περισσότερο όμως σε θεωρητικό επίπεδο και ως εναλλακτικό σχήμα. Στην λογική δηλαδή, πως ο Λιβάγια θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως περιφερειακός επιθετικός ή ακόμα και ακραίος. Χωρίς όμως να ακυρώνεται το γεγονός πως κατά βάση ο Κροάτης υπολογίζεται για την κορυφή της επίθεσης. Κάτι άλλωστε που φάνηκε και στα δυο ματς με την ΤΣΣΚΑ.

ΤΟ "ΚΛΕΙΔΙ" ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΕΙ

Η… τροφή για έναν επιθετικό είναι τα γκολ. Αυτά που μπαίνουν του δίνουν ενέργεια και ψυχολογία και αυτά που δεν μπαίνουν, του αφαιρούν. Ο Λιβάγια ακόμα δεν έχει σκοράρει με την φανέλα της ΑΕΚ. Έχει παίξει σε έξι φιλικά και σε δυο επίσημα. Μεγάλο διάστημα για έναν επιθετικό.

Έχει χάσει ευκαιρίες, είχε δοκάρια, έχασε ακόμα και πέναλτι. Δίχτυα όμως ακόμα δεν έχει βρει. Και είναι φανερό πως αυτό τον έχει επηρεάσει και του έχει προκαλέσει νευρικότητα. Το θέλει πολύ το γκολ και αυτό φαίνεται και από τις αντιδράσεις του στα ματς, αλλά ακόμα και στις προπονήσεις.

Στα Σπάτα του βγαίνει, στο γήπεδο όχι. Και ο ίδιος το καταλαβαίνει πως έχει ανάγκη από ένα γκολ για να λυθεί, γι αυτό και το έψαξε τόσο πολύ στο φιλικό με τον Πλατανιά την προηγούμενη Πέμπτη. Ουσιαστικά αυτό θεωρούν όλοι στα Σπάτα, πως είναι το κλειδί για να μπορέσει να βρει τον ρυθμό του Λιβάγια και να παίξει πιο απελευθερωμένα.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ