ΑΕΚ

Ένα σχήμα για κάθε… περίσταση ο Πογέτ

Ένα σχήμα για κάθε… περίσταση ο Πογέτ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γκουστάβο Πογέτ έχει ήδη βάλει στο μπλοκάκι του τέσσερα διαφορετικά συστήματα για να αγωνίζεται η ΑΕΚ. Το Sport24.gr αναλύει.

Όταν ο Γκουστάβο Πογέτ ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ, παρέλαβε μια ομάδα η οποία επί περίπου 2,5 χρόνια έπαιζε σταθερά μ’ ένα σύστημα 4-2-3-1. Μέσα σε τρεις εβδομάδες προπονήσεων και δυο παιχνίδια, ο Ουρουγουανός τεχνικός το άλλαξε σε 4-3-3.

Και μπορεί η νέα συνταγή να αποδείχθηκε απολύτως πετυχημένη, όμως για τον Πογέτ αυτό δεν ήταν αρκετό. «Ψάχνεται» συνέχεια με τα συστήματα. Στο ματς της Δευτέρας με τον Πανθρακικό ( 3-0), δοκίμασε για πρώτη φορά το 4-4-2 με διάταξη ρόμβου στην μεσαία γραμμή.

Όμως δεν είναι η πρώτη φορά, που πειραματίζεται με κάτι διαφορετικό από το καθιερωμένο 4-4-3. Ο Πογέτ δείχνει πως θέλει να έχει… ετοιμοπόλεμο ένα σχήμα, για κάθε (αγωνιστική) περίσταση. Το Sport24.gr «μπήκε» στο μπλοκάκι με τα συστήματα του Ουρουγουανού τεχνικού.

Η συνταγή της επιτυχίας

Μετά από μελέτη του υλικού που είχε στη διάθεση του, ο Πογέτ είχε καταλήξει πως το σχήμα που ταίριαζε περισσότερο στην ΑΕΚ, ήταν το κλασικό 4-3-3, που ειδικά όταν η ομάδα επιτίθεται, μετατρέπεται σε 4-1-4-1. Το δούλεψε συστηματικά, το εφάρμοσε σταθερά και ήταν η συνταγή που έφερε το επιτυχημένο σερί αποτελεσμάτων από τις αρχές του δευτέρου γύρου, μέχρι και τώρα. Για να δουλέψει το σύστημα αυτό, χρειάστηκε ο Σιμόες να γίνει «κόφτης» από δεύτερος αμυντικός χαφ, ο Γιόχανσον από κόφτης να γίνει εσωτερικός χαφ, ο Μάνταλος από επιτελικός μέσος να γίνει επίσης εσωτερικός χαφ, ο Βάργκας από δεύτερος επιθετικός να γίνει αριστερό εξτρέμ και ο Μπαρμπόζα από αριστεροπόδαρος ακραίος επιθετικός να γίνει δεξί εξτρέμ.

Το σχήμα που «κλειδώνει» αποτέλεσμα

Στην άκρη του μυαλού του Πογέτ, ίσως ακόμα και από τις πρώτες μέρες που είχε αναλάβει, ήταν το σύστημα με τριάδα στο κέντρο της άμυνας. Και από πλάνο επί χάρτου, ειδικά μέσα στον Γενάρη, έγινε πολλές φορές πλάνο επί χάρτου στα παιχνίδια. Περισσότερες από μια φορές, όταν ο Πογέτ θέλησε να «κλειδώσει» αποτέλεσμα, γύριζε το σύστημα σε 5-3-2. Δεν το εφάρμοσε σε κανένα ματς από την αρχή. Όμως σ’ όσα παιχνίδια το επιστράτευσε, «κλείδωσε» το αποτέλεσμα. Αυτή η αλλαγή γινόταν με τον Λαμπρόπουλο να μπαίνει αλλαγή και να συμπληρώνει τριάδα στο κέντρο της άμυνας με τον Άρθο και τον Κολοβέτσιο.

Το «αγαπημένο» με… επιφυλάξεις

Πριν από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ο Πογέτ σε τηλεοπτική του συνέντευξη παραδέχθηκε πως το αγαπημένο του σχήμα, είναι το κλασικό 4-4-2. Όμως θεωρεί πως προς το παρόν οι περιστάσεις δεν επιτρέπουν να το εφαρμόσει. Με εξαίρεση για λίγο στο ματς κυπέλλου με την Ελευσίνα, αλλά και σε κάποιες προπονήσεις πριν από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ο Πογέτ δεν έχει δουλέψει με το 4-4-2 και ας είναι το αγαπημένο του. Έχει επιφυλάξεις ο τεχνικός της ΑΕΚ, για το κατά πόσο ταιριάζει στο υλικό της ομάδας. Παρόλα αυτά στο μυαλό του Πογέτ υπάρχει πάντα η προοπτική ενός σχήματος με επιθετικό δίδυμο.

Η «διασταύρωση» του αγαπημένου με το καθιερωμένο

Στο ματς με τον Πανθρακικό ο Πογέτ πειραματίστηκε για πρώτη φορά με το 4-4-2 με διάταξη ρόμβου στη μεσαία γραμμή. Προφανώς και οι απουσίες του Βάργκας και του Μπαρμπόζα, δηλαδή των δυο ποδοσφαιριστών που ο Ουρουουγανός χρησιμοποιεί για τα «φτερά», ήταν ο λόγος αυτής της δοκιμής. Ωστόσο μ’ αυτό το σχήμα ο τεχνικός της ΑΕΚ είχε την ευκαιρία καταρχήν να αξιοποιήσει τον Μπουονανότε. Είχε επίσης την δυνατότητα να πάει σ’ ένα σύστημα που αφενός λειτουργεί με δίδυμο στην επίθεση, αφετέρου έχει τριάδα στη μεσαία γραμμή. Όπερ σημαίνει πως είναι μια «διασταύρωση» του αγαπημένου του 4-4-2, με το καθιερωμένο 4-3-3. Προφανώς είναι ένα σχήμα που μπορεί να επιστρατεύσει κάτω από συγκεκριμένες αγωνιστικές συνθήκες. Όπως για παράδειγμα απέναντι σ’ έναν αντίπαλο όπως ο Πανθρακικός, που δούλεψε καλά.

PHOTO CREDIT: ACTION IMAGES

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ