ΑΕΚ

Ένα (μεγάλο) παιδί μετράει τα άστρα

Ένα (μεγάλο) παιδί μετράει τα άστρα
INTIME SPORTS

Το Sport24.gr κάνει μια αναδρομή στην πορεία του Βαγγέλη Πλατέλλα και το πως έφτασε μέχρι την Εθνική ομάδα. (VIDEO)

Το μάτι σου δεν τον πιάνει έτσι κι αλλιώς. Μικρός το δέμας γαρ. Μέχρι τα 25 του, περνούσε σχεδόν απαρατήρητος και από την ποδοσφαιρική πιάτσα. Ήταν τότε που αποφάσισε να γίνει γίγας. Ίσως γιατί κάπου διάβασε πως «δεν θα είχε νόημα να υπάρχουν όνειρα, αν δεν μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα».

Ίσως γιατί τότε πίστεψε πραγματικά στα (θαυματουργά) πόδια του. Ίσως γιατί τότε βρήκε το (κιτρινόμαυρο) λιμάνι του. Όπως και να έχει, ο Βαγγέλης Πλατέλλας φορώντας την φανέλα της ΑΕΚ μέσα σε δυο χρόνια έγινε σκόρερ, έγινε αρχηγός και πλέον από χθες (28/8) έγινε και διεθνής. Κυρίως έγινε πρωταγωνιστής σε μια πανέμορφη ποδοσφαιρική ιστορία. Το Sport24 την έχει.

Το «γραφτό» του

Ακόμα και για όσους δεν πιστεύουν στην μοίρα, το ποδόσφαιρο είναι ικανό να τους κάνει να το ξανασκεφτούν. Του Πλατέλλα, για παράδειγμα, ήταν σχεδόν γραφτό να φορέσει την κιτρινόμαυρη φανέλα. Πρώτη φορά η ΑΕΚ ενδιαφέρθηκε τον Γενάρη του 2013. Στα χάλια της και λίγο πριν την καταστροφή τότε η ΑΕΚ, με συμβόλαιο με την Ξάνθη ο Πλατέλλας. Η μεταγραφή δεν έγινε ποτέ. Ακολούθησε ο υποβιβασμός και το restart από την Γ’ εθνική. Το όνομα του Πλατέλλα «έπαιξε» ξανά στην μεταγραφική επικαιρότητα της ΑΕΚ. Όμως η μεταγραφή και πάλι δεν έκλεινε. Παρόλο που είχε φτάσει τέλος Αυγούστου, μια από τις μυστήριες εσωτερικές φωνές έλεγε στον Πλατέλλα να περιμένει. Το «χαστούκι» στο φιλικό με τη Νίκη Βόλου (3-1) έφερε μεταγραφές Και οι μεταγραφές έφεραν… Πλατέλλα. Η ιστορία ξεκινούσε…

Δεξιά και… απογειώθηκε

Ο Τραϊανός Δέλλας, που ήδη από την Γ’ εθνική είχε στο μυαλό του συγκεκριμένο αγωνιστικό μοντέλο, ήξερε από την αρχή πως ο Πλατέλλας έχει τα προσόντα για να το υπηρετήσει. Και να το υπηρετήσει καλά. Ο Δέλλας τον έβαλε δεξί εξτρέμ για να μπορεί να συγκλίνει στον άξονα και να εκτελεί με το αριστερό. Διαπίστωσε γρήγορα ο «Τράι» πως ο «κοντός» εκτός από ταχύτητα, έχει και πόδι δυναμίτη. Αποτέλεσμα; Δεύτερος σκόρερ της ΑΕΚ στη σεζόν της Γ’ εθνικής πίσω από τον Ντακόλ.

«Έσπασε» το ταβάνι

Το καλοκαίρι της προετοιμασίας για την Β’ εθνική ο Πλάτελλας άκουγε ένθεν και ένθεν συζητήσεις για το… ταβάνι του. Δεν πτοήθηκε. Ούτε από την μεταγραφή του Ντούνη από τον Πανιώνιο για την θέση του δεξιού εξτρέμ. Πήρε από το πρώτο ματς την φανέλα του βασικού στο… σπίτι του και δεν την άφησε ποτέ. Έκανε δεύτερη συνεχόμενη σούπερ σεζόν, με μαράζι πως στην εξαιρετική εμφάνιση που έκανε στο ντέρμπι κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, έφτασε κοντά αλλά δεν σκόραρε. Πάντως το «ταβάνι» που κάποιοι έλεγαν πως είχε, το έσπασε.

Ο mvp της προετοιμασίας

Το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της ΑΕΚ στο ματς της πρεμιέρα του φετινού πρωταθλήματος, το πήρε ο Πλατέλλας. Αν υπήρχε αντίστοιχο βραβείο για την παρουσία στην καλοκαιρινή προετοιμασία, πάλι ο «κοντός» θα το έπαιρνε. Από την Οπαλένιτσα γύρισε με τα περισσότερα «μπράβο» του Δέλλα από κάθε άλλο παίκτη, στη βαλίτσα του. Ακολούθησε το «μαγικό» παιχνίδι που έκανε στο φιλικό απέναντι στην Σεβίλλη, με τον κόσμο να τον αποθεώνει όρθιος στην αλλαγή του.

Η δικαίωση που τον «λύγισε»

«Είναι όνειρο ζωής το εθνόσημο» είχε πει ο Πλατέλλας στη συνέντευξη που είχε δώσει εδώ στο Sport24 τον περασμένο Ιούνη. Όμως παρόλο που ήξερε πως στην εξέδρα του ΟΑΚΑ στα ματς με Σεβίλλη και Πλατανιά, ήταν ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Τσάνας, ακόμα το όνειρο του φαινόταν μακρινό. Μέχρι να κτυπήσει χθες (28/8) το τηλέφωνο του. Δεν ήταν απλώς η πρόσκληση για πρώτη φορά στην εθνική. Ήταν η δικαίωση για έναν αγώνα που τίποτα δεν του χαρίστηκε και τα πάντα τα κέρδισε μόνος του. Για πρώτη φορά οι συμπαίκτες του τον είδαν να λυγίζει από συγκίνηση. Αλλά αμέσως όλο αυτό του βγήκε σε ψυχολογική «ντόπα». «Απογειώθηκε, θα μπορούσε να μην κοιμηθεί όλο το βράδυ και να κάνει προπόνηση από τον ενθουσιασμό του» έλεγαν οι συμπαίκτες του, που τον έζησαν από την πρώτη στιγμή που άκουσε το μαντάτο της εθνικής.

Επόμενος στόχος

Ο Πλατέλλας πλέον είναι αρχηγός της ΑΕΚ και είναι και διεθνής. Επόμενος στόχος; Ο… ουρανός. Μόνο αυτός μπορεί να είναι για έναν ποδοσφαιριστή που λέει στα 25 του «ήταν η στιγμή της καριέρας μου που ή θα χανόμουν για πάντα ή θα πήγαινα ψηλά». Και δυο χρόνια μετά έχει πετύχει το δεύτερο.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ