ΑΕΚ

Εμπέδωση, κτυπήματα και Βασιλαντωνόπουλος

Εμπέδωση, κτυπήματα και Βασιλαντωνόπουλος
Τζεμπούρ INTIME SPORTS

Η ΑΕΚ έδωσε χθες (23/7) το πρώτο της φιλικό. Παραδοσιακά το πρώτο φιλικό δεν προσφέρεται για συμπεράσματα. Δίνει όμως έναυσμα για κουβέντα.

Τις περισσότερες φορές στην ΑΕΚ δίνει και έναυσμα για γκρίνια. Θυμάμαι στο πρώτο φιλικό που έδωσε στην περιβόητο προετοιμασία της Αγγλίας πριν από τρια χρόνια, ο Βλάχος τράβαγε τα μαλλιά του μ’ αυτό που έβλεπε. Το ίδιο έκανε ο Σάντος στο πρώτο φιλικό της προετοιμασίας στο Βερονέλο έντεκα χρόνια πίσω. Μάλιστα ο Πορτογάλος από τα νεύρα του για την εικόνα της ομάδας έφτυνε πότε το γήπεδο και πότε τον κόρφο του.

Ακόμα και στο πρώτο φιλικό της προετοιμασίας στο Ντούβερτ το καλοκαίρι του Ρίμπο, που η ΑΕΚ είχε βρει ένα ολλανδικό καφενείο και το είχε ταράξει στα γκολ, ο Σέρα Φερέρ ούρλιαζε καθώς ο καθένας έκανε ότι ήθελε στο γήπεδο.

Κυρίως ο λόγος της γκρίνιας μετά το πρώτο φιλικό, είναι πως οι παίκτες δεν κάνουν σχεδόν τίποτα στο γήπεδο απ’ όσα θέλει ο προπονητής να τους προετοιμάσει για να κάνουν μέσα στη σεζόν. Είτε γιατί δεν είναι ακόμα έτοιμοι για να τα κάνουν, είτε γιατί δεν πρόκειται τελικά να καταφέρουν να τα κάνουν ποτέ. Στο πρώτο φιλικό αυτής της ΑΕΚ , συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Οι ποδοσφαιριστές ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, έκαναν ακριβώς ότι είχαν δουλέψει τις τρεις προηγούμενες μέρες εδώ στην Πολωνία. Μέσα στο πλαίσιο πάντα των δυνάμεων που έχουν την δεδομένη χρονική στιγμή.

Τα highlights από το Χάποελ Τελ Αβίβ - ΑΕΚ

"Από το γήπεδο, στο γήπεδο"

Δυο πράγματα δούλεψε επισταμένως ο Δέλλας από την πρώτη στιγμή που η ομάδα πάτησε το πόδι της στην Πολωνία. Δυο βασικές αρχές του παιχνιδιού της νέας ΑΕΚ. Πρέσινγκ χαμηλά στην άμυνα του αντιπάλου και γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας. Αυτά τα δυο στοιχεία έβγαλε η ΑΕΚ και στο φιλικό με την Χάποελ. Και ήταν τα βασικά συστατικά της εξαιρετικής εικόνας του πρώτου ημιχρόνου. Η ΑΕΚ «έπνιξε» με το πρέσινγκ τους ισραηλινούς και τους ανάγκαζε είτε να τους χαρίζουν την μπάλα, είτε να την πετάνε άρον – άρον πλάγιο. Και υπήρχαν και στιγμές που τους «χάζευε» με την ταχύτητα που άλλαζε και κυκλοφορούσε την μπάλα. «Η ΑΕΚ θέλω να πιέζει και να παίζει γρήγορα» είπε ο Δέλλας μετά το ματς. Ξέροντας πως ήδη η ομάδα το έκανε στο γήπεδο. Προφανώς και πρέπει να συνεχίσει να το δουλεύει για να μπορεί να το κάνει και (ακόμα πιο) σωστά και με μεγαλύτερη διάρκεια. Όμως το γεγονός πως ήδη μετά από πέντε προπονήσεις εδώ στην Πολωνία, βγαίνουν στο γήπεδο όσα δουλεύει ο Δέλλας, σημαίνει πως οι παίκτες του τα εμπεδώνουν. Και τα εμπεδώνουν γρήγορα, κάτι που επί της ουσίας κρίνει το πότε η ομάδα θα είναι απολύτως έτοιμη.

Συλλογή "εκτελεστών"

Το φιλικό με την Χάποελ έδωσε και ακόμα ένα στοιχείο για τη νέα ΑΕΚ. Το μεγάλο της όπλο, θα είναι τα κτυπήματα σε στημένες φάσεις. Ο Βάργκας έχει «αλφάδι». Κατευθείαν στο κεφάλι του Αραβίδη την έστειλε. Ενώ κάθε φορά που εκτελούσε ή κόρνερ ή φάουλ, οι αμυνόμενοι της Χάποελ ένιωθαν σαν αντιτορπιλικά στο Περλ Χάρμπορ. Και ο Γκάλο έχει εξαιρετικά κτυπήματα, όπως και ο Μπαρμπόσα που το έδειξε από πέρυσι. Ενώ σύντομα επιστρέφει και ο Μάνταλος, που τα στημένα είναι η ειδικότητα του. Και δεν υπάρχει καμία ομάδα παγκοσμίως που να είχε καλές εκτελέσεις στημένων και να μην προχώρησε.

Δέλλας: «Χρειαζόμαστε ακόμα κάποια πραγματάκια»

Επίλογος με μπακ

Και κάτι τελευταίο. Θα μπορούσε να ανοίξει κουβέντα για πολλά από τα πρόσωπα του φιλικού με την Χάποελ. Υπήρχαν αυτά που έκαναν, όπως ο Βάργκας, ο Κολοβέτσιος, ο Τζεμπούρ, ο Κορδέρο, ο Ανέστης και ο Πλατέλλας. Υπήρχαν αυτό που προβλημάτισαν, όπως ο Μπαρμπόσα (λόγω της ροπής στον εκνευρισμό) ή ο Άρθο (υπό την έννοια της δυνατότητας να ηγηθεί της άμυνας). Αλλά ακόμα είναι νωρίς και χρειάζεται μεγαλύτερο δείγμα αγωνιστικής γραφής για συμπεράσματα. Όμως ο Σταύρος Βασιλαντωνόπουλος που ήρθε από τον Απόλλωνα ως τρίτη εναλλακτική λύση και που μέχρι και τον περασμένο Γενάρη δεν ήξερε τι θα πει ακραίο μπακ, αξίζει μιας αναφοράς. Κυρίως διότι στο ματς με την Χάποελ, έδειξε εξαιρετικά στοιχεία. Από την άμυνα, εως και την επίθεση. Μένει να συνεχίσει να τα δείχνει.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ